3 μεγάλες και 3 μικρές κυρίες για τις γιορτέςΑπό τον Ν. Ραδίση

Μετράμε ήδη αντίστροφα για τις γιορτές εννοώντας τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Για πολλούς οι γιορτές έχουν ήδη έρθει, λόγω ονομαστικής εορτής και γι αυτό πολλοί έχετε ήδη μπει στην διαδικασία αγοράς δώρων για φίλους, γνωστούς και συνεργάτες. Για να ξεφύγω απ τα αυστηρώς επαγγελματικά δώρα ή τα πολύ φιλικά, σας προτείνω 3 μπύρες 750ml να τις απολαύσετε με παρέα και τρεις μπύρες 330ml να τις πιείτε μόνοι σας όποτε θελήσετε.

Οι τρείς μεγάλες κυρίες

Κλασική αγαπημένη. Πίνεται όλο τον χρόνο, παντού και πάντα. Τον υπόλοιπο καιρό την συναντάμε στην μικρότερη φιάλη, την 330ml. Αναφέρομαι στην Βέλγικη Duvel, που μπορεί να την έχουμε ταυτίσει ακόμα και με το Halloween, για το διαβολικό της όνομα, είναι όμως μια εξαιρετική μπύρα. Δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι κατώτερο των προσδοκιών, από μια μπύρα που παράγεται 90 ημέρες, με ειδικές ζύμες που έχει φτιάξει ο ιδρυτής της ζυθοποιίας και βέβαια επανζυμώνεται στην φιάλη. H χρυσή, δυνατή Ale (Golden Strong Ale), με 8,5% χρειάζεται την κατάλληλη παρέα φαγητού.

Μπύρα, που θα αγαπήσουν οι φίλοι του House of Wine. Όσοι δεν την έχετε δοκιμάσει, σας προκαλώ να το κάνετε. Ιστορία και ποιότητα σε μια φιάλη. Η Duchesse de Bourgogne, είναι μια καστανή μπύρα με 6,2% αλκοόλ. Κοντά στο κλασικό αλκοόλ για μια μπύρα αλλά αρκετά χαμηλό για κρασί. Γνωστή για τα αρώματα και την γεύση της που είναι αρκετά sour, η «Δούκισσά» μπορεί να είναι η επιλογή σας για το μενού των Χριστουγέννων.

Τελευταία από τις μεγάλες κυρίες η αγαπημένη μου για την Πρωτοχρονιά! Την αγαπώ και την λατρεύω. Θέλω να την βλέπω σε τραπέζι την Πρωτοχρονιά. Ναι είναι αλήθεια. Η τιμή της δεν είναι κοντά σε μια κλασική μπύρα. Θεωρείται η «Σαμπάνια» των μπυρών. Έχει 11,5% αλκοόλ και χρυσό χρώμα. Είναι η Deus 0.75lt. Σερβίρεται απαραίτητα σε ποτήρι flute, για να απελευθερώσει το ανθρακικό της και να έχει πάντα φρέσκια γεύση. Βέλγικη και αυτή με ιστορία πάνω από 200 χρόνια. Για την δεύτερη ζύμωση της χρησιμοποιείται η μέθοδο που ακολουθείται στην Γαλλία για την σαμπάνια.

Οι τρείς μικρές κυρίες

Σκούρα μπύρα. Ελληνική, με ρίζες από την Σαντορίνη. Παράγεται στην Αργολίδα. Ανήκει στην οικογένεια των Lager, αν και πολλοί την νομίζουν για σκούρα Weiss γιατί αναφέρει πως παράγεται και με σιτάρι. Αφού το σιτάρι είναι όμως συμπληρωματικό και όχι το πρωτεύον δημητριακό, δεν γίνεται να θεωρηθεί Weiss. Δεν γίνεται γιατί η μαγιά είναι βυθοζύμωτη και όχι αφροζύμωτη. Το καβούρδισμα της βύνης δίνει πολύ ωραία αίσθηση σε συνδυασμό με ένα καραμελωμένο κρέας ή κρεμμύδια. Η Volkan Black έχει μια θέση στο ψυγείο μας αυτές τις γιορτές.

Διαβάζοντας τις κριτικές πελάτη θα συμφωνήσω απόλυτα: «Τα πολλά λόγια είναι φτώχια» Η συγκεκριμένη βέλγικη μπύρα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Συνδυάζει το γλυκό με το πικρό. Το spicy με το φρουτώδες. Την λιπαρότητα με την φρεσκάδα. Μιλάω για την Corsendonk Pater, την σκούρα Ale με αρκετούτσικο αλκοόλ (7,5%). Συνδυάζεται τόσο με φαγητό όσο και με γλυκό. Θα την άφηνα στο τζάκι αντί για γάλα, δίπλα στις σοκολατίτσες, για να δελεάσω τον Άγιο Βασίλη.. ;)

Τελευταία απ τις μικρές αλλά όχι καταϊδρωμένη, μια κλασική αξία. Μια μπύρα που αγαπάμε. Την πίνουμε συνεχώς. Μπορεί όλη την χρονιά να μην της δίνουμε την σημασία και να μην γνωρίζουμε την ιστορία της. Η Stella Artois, είναι μια μπύρα που ζυθοποιήθηκε για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα του 1926, για γιορτινή μπύρα. Το Stella σημαίνει Αστέρι στα λατινικά. Προφανώς έλαμψε τόσο πολύ που η μπύρα καθιερώθηκε και παράγεται σε μόνιμη βάση σχεδόν έναν αιώνα.

Στην υγειά σας και καλές γιορτές!


Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης