Μπύρα: Απολογισμός 2014 - Ευχές για το 2015Από τον Ν. Ραδίση

Θα ήθελα πραγματικά να μπορώ να πω ότι η σημερινές πολιτικές εξελίξεις με αφήνουν αδιάφορο και δεν επηρεάζουν την δουλειά μας. Δεν επηρεάζουν την μπύρα, αλλά και πολλούς άλλους παραγωγικούς και εμπορικούς τομείς της χώρας μας. Σε μια εποχή όπου τα καταστήματα περιμένουν να δουλέψουν και οι παραγωγοί να πουλήσουν, η ζήτηση θα μειωθεί λόγω ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Δυστυχώς όμως αυτά είναι μέσα στην ζωή και πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Μακάρι να προκύψει το καλύτερο δυνατό για την ταλαιπωρημένη χώρα μας, της οποία η ταλαιπωρία ξεκινά πολύ πριν νιώσει την κρίση.

Η μπύρα το κρασί, το φαγητό και η ψυχαγωγία θα έπρεπε να έχουν την τιμητική τους. Θα έπρεπε να γιορτάζουμε και όχι να προβληματιζόμαστε. Είπαμε, έτσι είναι η ζωή. Θα προτιμούσαμε όλοι να είμαστε χαρούμενοι και ξέγνοιαστοι, οικονομικά πιο άνετοι και να μπορούμε να ευχαριστηθούμε της γιορτές αλλά και την καθημερινότητα μας.

Η καθημερινότητα του 2014, ήταν για άλλους κακή για άλλους καλή. Για τον κλάδο της ζυθοποιίας θεωρητικά ήταν καλή. Δίχως να έχουμε στα χέρια μας τα επίσημα στατιστικά των εταιρειών για το 2014, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η ίδρυση νέων ζυθοποιείων και η παραγωγή μπύρας από αυτά, άνοιξε νέες θέσεις εργασίας και κυκλοφόρησε χρήμα. Η προοπτική της ελληνικής ζυθοποιία για το 2015 είναι καλή (εκτός απροόπτου).

Μέσα στο 2014, η Μικροζυθοποιία Septem ολοκλήρωσε την επέκταση του ζυθοποιείου της στην Εύβοια, γεγονός που της αυξάνει την παραγωγική και αποθηκευτική δυνατότητα. Έβγαλε και την πρώτη Wet Hop της Ελλάδος λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με λυκίσκο από το κτήμα της. Η νέα Μικροζυθοποιία Sirris, ξεκίνησε στις Σέρρες με δυο κωδικούς και σήμερα λίγο πριν φύγει το 2014, παράγει τρεις. Η ΕΛΙΞΗ, έβγαλε νέο, τον δεύτερο της κωδικό και το ίδιο έπραξε και η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στη Τήνο, παράγοντας την περιορισμένης ποσότητας μπύρα της, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Το 2014, είχαμε και την συγχώνευση δυο μεγάλων ζυθοποιείων στην χώρα μας. Της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της Μύθος Ζυθοποιίας. Μαζί για την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με το πλάνο τους, θα επιδιώξουν την αύξηση της ανταγωνιστικής τους ικανότητα και την αύξηση του μεριδίου αγοράς τους, μέσω επενδύσεων και ανάπτυξης.

Το 2014, είχαμε και εκδηλώσεις αφιερωμένες στην μπύρα. Πέρα από το κλασικό Φεστιβάλ στο ΣΕΦ, που γίνεται εδώ και 14 χρόνια, είχαμε τα BeerBartender Awards, που επιβράβευσαν την προσπάθεια του κλάδου της μπύρας, όπως και τις Γιορτές Γεύσης από το Αθηνόραμα, όπου η μπύρα δίνει το παρόν και φαίνεται όλο και περισσότερο, αφού εκδηλώσεις γίνονται γι αυτήν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον καθιερωμένο διαγωνισμό Draught Master που γίνεται κατά την διάρκεια της HoReCa, όπως και τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Stella Artois, για την εκπροσώπηση της χώρας μας στον αντίστοιχο Παγκόσμιο.

Καθώς τα παραπάνω θα επαναληφθούν μέσα στο 2015, πολλά ήδη έχουν ανακοινώσει ημερομηνίες, σίγουρα θα περιμένουμε ακόμα περισσότερα. Για παράδειγμα, περιμένουμε από τον Βόλο να παράγει μπύρα το πρώτο διάστημα του νέου έτους, καθώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει πριν την αλλαγή. Αναμένουμε ακόμα μια με δυο μικροζυθοποιίες να κάνουν την εμφάνισή τους. Ακούγεται ότι κάποιες είναι στα σκαριά. Η 2η ΕΞΠΟΤΡΟΦ, θα πραγματοποιήσει παράλληλες εκδηλώσεις για την μπύρα, στις οποίες θα είμαι εκεί. Πολλά πολλά ακόμα θα γίνουν, σύμφωνα με το πλάνο των εταιρειών.

Το πρόβλημα όμως είναι αν θα γίνουν στην ώρα τους κάποια από αυτά που έχουν ήδη εξαγγελθεί και προγραμματισθεί, αφού οι εκλογές θα πέσουν πάνω σε κάποια από αυτά και θα δημιουργήσουν αλυσιδωτές καθυστερήσεις σε πολλά από αυτά, αν όχι σε όλα.

Λίγο λοιπόν πριν φύγει το 2014, μας δώρισε μια προεκλογική περίοδο. Μας δώρισε σε «συνεργασία» με τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας μια κατάσταση την οποία δεν είχαμε ανάγκη. Εύχομαι το 2015, να έρθει και μαζί του να φέρει, σταθερότητα και ανάπτυξη. Να χαρίσει υγεία, χαμόγελο και χαρά σε όλους μας και ακόμα περισσότερο σε όσους έχουν ταλαιπωρηθεί και στερηθεί. Να φέρει ηρεμία, ομόνοια και αγάπη. Να είμαστε όλοι εδώ να ζήσουμε καλύτερες στιγμές, παρέα με την αγαπημένη μας μπύρα!


Καλή Χρονιά!Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης