Τι γνωρίζετε για το St. Patrick’s Day;Από τον Ν. Ραδίση


Χρόνια τώρα συζητάμε, για μια γιορτή η οποία αν και εθνική, έχει γίνει περισσότερο γιορτή για την μπύρα. Αναφέρομαι στην γνωστή γιορτή του Αγίου Πατρικίου ή St. Patrick’s Day. Τι είναι όμως το St. Patrick’s Day, θα το δούμε παρακάτω δίνοντας ορισμένες πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζατε.


* Η Ημέρα του Αγ. Πατρικίου δεν είναι εθνική γιορτή μόνο στην Ιρλανδία, όπως γνωρίζουμε όσοι ασχολούμαστε με την μπύρα και πίνουμε Guinness ή Murphy’s, δυο μπύρες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την γιορτή. Είναι εθνική γιορτή και στο νησί Μοντσερράτ της Καραϊβικής, ένα μικρό νησί 4,000 κατοίκων που αποτέλεσε προορισμό πολλών Ιρλανδών μεταναστών κατά τον 17ο αιώνα.

* Για πολλά χρόνια, το μπλε ήταν το χρώμα που σχετιζόταν περισσότερο με τον Αγ. Πατρίκιο καθώς το πράσινο θεωρείτο κακότυχο. Το μπλε του Αγ. Πατρικίου ήταν το χρώμα σύμβολο της Ιρλανδίας για πολλά χρόνια ενώ το Ιρλανδικό Προεδρικό Λάβαρο είναι ακόμα και σήμερα μπλε.

* Το αληθινό όνομα του Αγ. Πατρικίου δεν ήταν Patrick, αλλά Maewyn Succat.

* Η Ημέρα του Αγ. Πατρικίου έχει εορταστεί και στο διάστημα, και μάλιστα δύο φορές. Το 2011 ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός φιλοξένησε μια γιορτή με την Ιρλανδο-αμερικανίδα αστροναύτη Catherine Coleman να παίζει μια φλογέρα 100 ετών και να σφυρίζει με μια σφυρίχτρα την ώρα που αιωρούταν στο διάστημα. Το 2013 ο αστροναύτης Chris Hadfield γιόρτασε την Ημέρα του Αγ. Πατρικίου φωτογραφίζοντας την Ιρλανδία από το διάστημα τραγουδώντας το τραγούδι «Danny Boy»

* Η πρώτη παρέλαση προς τιμήν του Αγ. Πατρικίου δεν έγινε στην Ιρλανδία αλλά στις ΗΠΑ. Σήμερα οι παρελάσεις λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο τιμώντας τον προστάτη-άγιο της Ιρλανδίας στο Μόναχο, στο Λονδίνο, στο Μάντσεστερ, στο Μπέρμινγκχαμ, στο Μπέλφαστ, στο Μπουένος Άιρες, στο Τόκιο και στο Σύδνεϋ.

* Πάνω από 13 εκατ. Pints GUINNESS καταναλώνονται στον κόσμο την Ημέρα του Αγ. Πατρικίου.

* H GUINNESS παρασκευάζεται σε 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ιρλανδίας, όπου παρασκευάζεται από το 1759 στην ιστορική ζυθοποιία St. James Gate στο Δουβλίνο.

* Η ζυθοποιία St. James Gate παράγει 4,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα GUINNESS κάθε χρόνο.

Γιορτάζουμε φέτος την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, με τις αγαπημένες μας μπύρες στο σπίτι (μπορούμε να το κάνουμε κάθε μέρα) ή σε μια απ τις επιλεγμένες μπυραρίες/pub σε όλο τον κόσμο την Παρασκευή, 17 Μαρτίου.


Καλή απόλαυση!


Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης