Πως δοκιμάζουμε μια ΜπύραΑπό τον Ν. Ραδίση

Θυμάμαι την πρώτη φορά που κάποιος μου πρότεινε μια μπύρα για να δοκιμάσω. Ήταν μια Weiss, από βαρέλι. Θυμάμαι όμως κάτι που τώρα για μένα είναι πολύ σημαντικό, ενώ τότε ήταν ασήμαντο. Το ποτήρι στο οποίο δοκίμασα ήταν σωλήνας. Δεν ήταν ούτε snifer ούτε καν ποτήρι Weiss. Τότε, δοκίμαζα ακόμα και μπύρες σε λάθος θερμοκρασίες.

Για να δοκιμάσουμε μια μπύρα, χρειαζόμαστε να έχουμε τρεις προϋποθέσεις. Μπύρα, ποτήρι, παλέτα. Τι εννοώ με αυτά: Σίγουρα θα χρειαστούμε μια μπύρα ή περισσότερες να δοκιμάσουμε. Μπορεί να συμμετέχουμε σε μια γευστική δοκιμή με μπύρες μοναδικού στυλ, δηλαδή μόνο Belgian Ale. Μπορεί όμως να δοκιμάζουμε και διαφορετικού τύπου, σε μια επίδειξη από κάποια εταιρεία ή μια γευστική δοκιμή από το portfolio μιας ζυθοποιίας. Σε όποια από τις δυο περιπτώσεις συμμετέχουμε, θα πρέπει οι μπύρες να μην είναι ληγμένες, τα βαρέλια να είναι πρόσφατα κουμπωμένα και η θερμοκρασία σερβιρίσματος να είναι η ιδανική για κάθε μπύρα. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ κρύα (απεχθάνομαι την λέξη παγωμένη, γιατί δεν γίνεται εκ φύσεως να δοκιμάσουμε κάτι παγωμένο, εκτός παγωτού ή γρανίτας) ή τόσο ζεστή που να είναι σαν να δοκιμάζουμε νερό εκτός ψυγείου το καλοκαίρι. Η ιδανική θερμοκρασία για κάθε στυλ μπύρας είναι εκείνο που από μόνο του μπορεί να μας πείσει για τις δυνατότητες αυτού που δοκιμάζουμε, οπότε ο πρώτος σημαντικός παράγοντας στην δοκιμή μιας μπύρας είναι η θερμοκρασία ανάλογα το στυλ.

Στο κρασί, δεν υπάρχουν επιλογές. Ένα καλό ποτήρι λευκού κρασιού και δοκιμάζουμε για να βρούμε τα χαρακτηριστικά του. Στην μπύρα που τα ποτήρια είναι αμέτρητα και