Πως δοκιμάζουμε μια ΜπύραΑπό τον Ν. Ραδίση

Θυμάμαι την πρώτη φορά που κάποιος μου πρότεινε μια μπύρα για να δοκιμάσω. Ήταν μια Weiss, από βαρέλι. Θυμάμαι όμως κάτι που τώρα για μένα είναι πολύ σημαντικό, ενώ τότε ήταν ασήμαντο. Το ποτήρι στο οποίο δοκίμασα ήταν σωλήνας. Δεν ήταν ούτε snifer ούτε καν ποτήρι Weiss. Τότε, δοκίμαζα ακόμα και μπύρες σε λάθος θερμοκρασίες.

Για να δοκιμάσουμε μια μπύρα, χρειαζόμαστε να έχουμε τρεις προϋποθέσεις. Μπύρα, ποτήρι, παλέτα. Τι εννοώ με αυτά: Σίγουρα θα χρειαστούμε μια μπύρα ή περισσότερες να δοκιμάσουμε. Μπορεί να συμμετέχουμε σε μια γευστική δοκιμή με μπύρες μοναδικού στυλ, δηλαδή μόνο Belgian Ale. Μπορεί όμως να δοκιμάζουμε και διαφορετικού τύπου, σε μια επίδειξη από κάποια εταιρεία ή μια γευστική δοκιμή από το portfolio μιας ζυθοποιίας. Σε όποια από τις δυο περιπτώσεις συμμετέχουμε, θα πρέπει οι μπύρες να μην είναι ληγμένες, τα βαρέλια να είναι πρόσφατα κουμπωμένα και η θερμοκρασία σερβιρίσματος να είναι η ιδανική για κάθε μπύρα. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ κρύα (απεχθάνομαι την λέξη παγωμένη, γιατί δεν γίνεται εκ φύσεως να δοκιμάσουμε κάτι παγωμένο, εκτός παγωτού ή γρανίτας) ή τόσο ζεστή που να είναι σαν να δοκιμάζουμε νερό εκτός ψυγείου το καλοκαίρι. Η ιδανική θερμοκρασία για κάθε στυλ μπύρας είναι εκείνο που από μόνο του μπορεί να μας πείσει για τις δυνατότητες αυτού που δοκιμάζουμε, οπότε ο πρώτος σημαντικός παράγοντας στην δοκιμή μιας μπύρας είναι η θερμοκρασία ανάλογα το στυλ.

Στο κρασί, δεν υπάρχουν επιλογές. Ένα καλό ποτήρι λευκού κρασιού και δοκιμάζουμε για να βρούμε τα χαρακτηριστικά του. Στην μπύρα που τα ποτήρια είναι αμέτρητα και πολλά από αυτά στηρίζονται στις επιταγές του marketing, είναι δύσκολο να έχουμε ίσο αποτέλεσμα για κάθε μπύρα. Σίγουρα η κάθε μπύρα θέλει το ποτήρι της για να την πιούμε, αλλά σε μια γευστική δοκιμή, χρειαζόμαστε ποτήρια τα οποία θα ταιριάζουν στα περισσότερα στυλ και θα μας διευκολύνουν να αναγνωρίζουμε όσα περισσότερα αρώματα και γεύσεις μπορούμε. Χρειαζόμαστε ποτήρια για να μπορούμε να στροβιλίσουμε λίγο την μπύρα μας για να δούμε τον αφρό, να νιώσουμε τα αρώματα και να μας βγάλει όσες περισσότερες γεύσεις γίνεται. Σαφέστατα το ποτήρι δεν καίει ούτε είναι παγωμένο. Θέλουμε να ναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Σε γευστικές δοκιμές στην Βρετανία, παρατηρούμε ποτήρια τύπου pint. Σε γευστικές δοκιμές σε χώρες που έχουν και οινική κληρονομιά παρατηρούμε ποτήρια τύπου snifer ή κρασιού. Το ποτήρι πρέπει να είναι όσο πιο κλειστό κοντά στο στόμιο και να μην επιτρέπει στα χέρια μας να επηρεάζουν την θερμοκρασία της μπύρας σ' αυτό όσο το κρατάμε, εκτός αν το επιθυμούμε και το κρατήσουμε στις χούφτες μας.

Τελευταία είναι η παλέτα. Αν η παλέτα ενός ζωγράφου είναι λερωμένη, βρώμικη ή χρησιμοποιημένη, θα πρέπει να την καθαρίσει για να μπορέσει να δημιουργήσει σ' αυτήν χρώματα που θα αποτυπωθούν στον καμβά του. Όταν δοκιμάζουμε μπύρα ή οποιοδήποτε ποτό, οφείλουμε να μην έχουμε επηρεάσει την μύτη ή το στόμα μας. Κρύωμα, συνάχι, πονόλαιμος αλλά και τσίχλα, τσιγάρο, καφές, ακόμα και αναψυκτικό ή ένα πρόσφατο πλύσιμο δοντιών, επηρεάζει σημαντικά την αντίληψη μας. Επίσης το περιβάλλον που βρισκόμαστε καλό θα είναι να είναι όσο πιο ουδέτερο γίνεται αρωματικά. Μαγειρική, άνθη, αρωματικά χώρου, αρώματα και κολόνιες, καπνός και πολλά άλλα, μπορεί να εντοπίζονται ενώ δεν υπάρχουν στα δείγματα μας. Αποφεύγουμε λοιπόν να δοκιμάζουμε υπό αυτές τις περιστάσεις και επιδιώκουμε σε ουδέτερο και όσο πιο καθαρό περιβάλλον.

Σε επαγγελματικές γευστικές δοκιμές ή σε κριτικές διαγωνισμών, θα παρατηρήσουμε τους κριτές να έχουν και θερμόμετρο για να μπορούν να καταγράφουν τις απόψεις τους σύμφωνα με την θερμοκρασία που έχει η μπύρα τους. Αν θέλετε και έχετε την δυνατότητα δοκιμάστε το και εσείς. Θα εκπλαγείτε με τις διαφορές που θα βρείτε. Στις ίδιες δοκιμές χρησιμοποιούνται ποτήρια υψηλής ποιότητας, κυρίως κρυστάλλινα. Τέτοια ποτήρια και ειδικά σχεδιασμένα για γευστικές δοκιμές μπύρας, έχουν σχεδιάσει μόνο οι κορυφαίες εταιρείες υαλουργίας, όπως η Rastal και η Ritzenhof. Αν έχετε στην διάθεση σας ένα ποτήρι από αυτά είτε από κάποια αγορά, είτε από κάποιο φεστιβάλ και γευστική δοκιμή, μην διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε, θα απογειώσει την εμπειρία σας σε άλλα επίπεδα.

Καλές δοκιμές!Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης