Συνδυασμοί μπύρας με γλυκό; Βεβαίως!Από τον Ν. Ραδίση

Είναι πολλές φορές που αντί να φάω κάτι αλμυρό, θέλω κάτι γλυκό μαζί με την μπύρα μου. Κι όμως, όσες φορές και να το έχω τολμήσει ο υπόλοιπος κόσμος γύρω μου με κοιτάει με απορία και δυσπιστία. Προσπαθώ στα μαθήματα και τις εισηγήσεις μου πολλές φορές να αναφερθώ σε κάποιους συνδυασμούς μπύρας και γλυκού. Με αφορμή την τελευταία εισήγηση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των 2nd BeerBartender Awards, από τον φίλο μου (και μαθητή μου) Γιώργο Ρώσσο θα δώσω και εγώ κάποια tips σε αυτό το κομμάτι.

Ο Γιώργος, πρότεινε εκτός από το πλατό αλλαντικών – τυριών, το οποίο το συνδύασε επιτυχημένα με Volkan Blonde και Black, πρότεινε επίσης τον μοναδικό συνδυασμό σκούρας μπύρας με σοκολάτα bitter. Για την παρουσίαση του, επέλεξε να ταιριάξει την κλασική αγαπημένη Παυλίδης Υγείας, αυτή στο μπλε χαρτάκι, όπως και την νέα γεύση (;) από τα κλασσικά πουράκια των παιδικών χρόνων μας, με την μοναδική Anchor Porter η οποία αναδεικνύει με τα αρώματα και τις γεύσεις της αυτά τα αγαπημένα γλυκάκια. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για Anchor, την ελληνική Septem Porter ή την κλασσική και παγκοσμίως γνωστή Guinness, ανεξάρτητα τον αλκοολικό της βαθμό.

Μια δική μου πρόταση, είναι να συνδυάσουμε μια τάρτα από κόκκινα φρούτα με αντίστοιχη μπύρα τύπου Lambic. Οι Βέλγικες μπύρες, παράγονται με την μέθοδο της αυθόρμητης ζύμωσης (spontaneous fermentation) και είναι γνωστές για τις γεύσεις τους σε φρούτα. Αν λοιπόν έχουμε μια πολύ ωραία τάρτα με φράουλες, θα προτιμούσαμε μια Lambic Framboise, αν πάλι έχουμε μια φρέσκια τάρτα από βύσσινο ή κόκκινο κεράσι, η Timmermans Kriek είναι αυτή που χρειαζόμαστε.

Ένας πειραματισμός, που προέκυψε ενώ κανείς δεν τον περίμενε είναι ο συνδυασμός της αγαπημένης γεύσης του γαλακτομπούρεκου, με μια μπύρα όπως είναι η Γερμανική Weiss. Πρόκειται για έναν συνδυασμό που στο άκουσμα του φαίνεται καταθλιπτικός. Φαίνεται δηλαδή ότι δεν πρόκειται να ταιριάξει με τίποτα. Κι όμως! Δοκιμάστε την αγαπημένη σας Weiss με το αγαπημένο σας γαλακτομπούρεκο. Προσοχή όμως, τα γαλακτομπούρεκα διαφέρουν μεταξύ τους, μια προσθήκη από ένα υλικό για να διαφέρει σε σχέση με τα υπόλοιπα, μπορεί να κάνει αυτό τον συνδυασμό να χρειαστεί να τροποποιηθεί. Ευτυχώς υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από Weiss, όχι μόνο γερμανικές, που μπορούν να καλύψουν αυτό το θέμα.

Τέλος, υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί τους οποίους δεν έχω αναφέρει, όμως αν έχουμε παιχνιδιάρικη διάθεση, μπορούμε να διασκεδάσουμε πίνοντας και τρώγοντας. Για παράδειγμα, μπορούμε να συνδυάσουμε μια σοκολατόπιτα με Amstel Bock ή Fix Dark. Σκεφτείτε μια μηλόπιτα η οποία να έχει φτιαχτεί από μήλα Πηλίου να συνδυάζεται με την καταπληκτική μοναστηριακή La Trappe Quadrupel, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο; Και μια τελευταία επιλογή την οποία δοκίμασα σε μια Pub στη Βρετανία. Τάρτα λεμονιού, έχουμε φάει όλοι. Την συγκεκριμένη μπορεί όχι, η πρόταση τους όμως να την ταιριάξουμε με ένα ποτήρι DEUS άλλαξε το πώς έβλεπα τις τάρτες λεμονιού (δεν μου άρεσαν). Βέβαια, αντίστοιχη τάρτα λεμονιού δεν έχω βρει στην χώρα μας για να ταιριάζει σίγουρα…

Ο,τι και να προτιμήσετε από τα παραπάνω καλή σας απόλαυση.


Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης