Διάσημα Ευρωπαϊκά πιάτα με Ελληνικές γηγενείς ποικιλίες

Διάσημα Ευρωπαϊκά πιάτα με Ελληνικές γηγενείς ποικιλίες
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Το ότι η ποιότητα των Ελληνικών κρασιών είναι πιο υψηλή από ποτέ είναι γεγονός. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί μιλάνε για το ‘next big thing’ στην παγκόσμια οινική σκηνή. Ένας από τους λόγους που το Ελληνικό κρασί κερδίζει συνεχώς τις προτιμήσεις επαγγελματιών και οινόφιλων από όλο τον κόσμο είναι η ποικιλομορφία και οι επιλογές που προσφέρει μέσα από τις αμέτρητες γηγενείς ποικιλίες. Ακόμα περισσότερο, οι Ελληνικές ποικιλίες δίνουν κρασιά που μπορούν να συνοδεύσουν ευρεία γκάμα φαγητών και όχι μόνο της Ελληνικής ή της μεσογειακής αλλά μπορούν να συνδυαστούν με διαφορετικές ‘κουζίνες’. Είναι αυτό που λέμε ‘food friendly’ κρασιά!

Έτσι λοιπόν το θέμα μας αυτή την φορά θα είναι τα ‘Ευρωπαϊκά’ πιάτα και θα τα ‘παντρέψουμε’ με κρασιά από γηγενείς ποικιλίες. Θα μπορούσαμε να ‘γυρίσουμε’ όλο τον κόσμο, να διαλέξουμε τις καλύτερες συνταγές κάθε τόπου και αντίστοιχα το ιδανικό Ελληνικό κρασί, αλλά για την ώρα θα μείνουμε Ευρώπη και θα προτείνουμε κρασιά για διάσημα πιάτα της Γηραιάς Ηπείρου. Οι υπόλοιπες ήπειροι σε επόμενο κείμενο.

Paella

Ξεκινάμε από την Ισπανία για να απολαύσουμε μία παέγια! Γαρίδες, καλαμάρι, κοτόπουλο, κουνέλι, σαφράν, chorizo, όστρακα, ντομάτα, κρεμμύδι, ρύζι, αρακάς, φασόλια, πιπεριές, σαλιγκάρια… χαμός γίνεται! Εντάξει μπορεί να μην μπαίνουν όλα αυτά μαζί μέσα σε μια συνταγή και να υπάρχουν διάφορες παραλλαγές αλλά και πάλι χαμός γίνεται μέσα στο πιάτο! Το πιο ασφαλές κρασί για να ταιριάξει με τόσα πολλά υλικά είναι ένα ροζέ κρασί με αρκετή οξύτητα και μπόλικο φρούτο. Και το Αγιωργίτικο με κρασιά όπως το 4-6 h της Γαίας αλλά και το Ξινόμαυρο με κρασιά όπως οι Ακακίες είναι ιδανικές επιλογές.

Wiener Schnitzel


Χειμώνα θα έχουμε σε λίγο καιρό! Να μην προγραμματίσουμε ένα ταξιδάκι στην πανέμορφη Βιέννη και να μην φάμε και ένα σνίτσελ? Εμείς στην Ελλάδα το συναντάμε πιο συχνά με χοιρινό ή με κοτόπουλο, όμως στην Βιέννη είναι πιο δημοφιλές αυτό με το μοσχάρι. Εδώ τα βασικά συστατικά είναι το λεπτό, από το ‘χτύπημα’, κρέας, το ψωμί και το αυγό που πανάρετε και μετά έχουμε και το τηγάνισμα που καθορίζει το στυλ του πιάτου. Θέλουμε σίγουρα υψηλή οξύτητα στο κρασί για να ισορροπήσει την λιπαρότητα από το τηγάνι. Εδώ αν και μιλάμε για κόκκινο κρέας, τα λευκά κρασιά θα δέσουν καλύτερα λόγω του τηγανίσματος και του ‘παναρίσματος’. Ένα γεμάτο Ασύρτικο από την Σαντορίνη (Κτήμα Αργυρού Ασύρτικο- Βαρέλι ) ή εκτός (Emphasis - Ασύρτικο) θα μπορούσε να συνοδεύει όμορφα το σνίτσελ. Σίγουρα θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε και ένα χαρμάνι Ασύρτικου με άλλες ποικιλίες όπως το Καλλιστώ. Αν θέλετε κόκκινο, σκεφτείτε ένα φρουτώδες Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο όπως το Κτήμα ΑΛΦΑ - Ξινόμαυρο Σκατζόχοιρος.

Cheese Fondue

Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί και να μην βουτήξει το ψωμάκι του σε ένα fondue γεμάτο με λαχταριστό λιωμένο τυρί? Είναι σίγουρα από τα ‘must try’ πιάτα της Ελβετίας! Και είναι από αυτά που σίγουρα θα θέλαμε την δροσιά και την οξύτητα ενός κρασιού για να ξεπλύνει τον λιπαρό και ζεστό χαρακτήρα του πιάτου! Θα επιλέξουμε μία Ρομπόλα όπως η Ρομπόλα Gentillini, ή μία ‘ορεινή’ Μαλαγουζιά όπως η Άλφα Μαλαγουζιά. Μπορούμε να τολμήσουμε και ένα Μοσχοφίλερο όπως το Salto, γιατί όχι και ένα Ασύρτικο εκτός Σαντορίνης όπως το Ασύρτικο Sur Lies Βρυνιώτη.

Fish & Chips

Πόσοι έχετε πάει Αγγλία και δεν έχετε φάει έστω και μία φορά μπακαλιάρο τηγανητό με πατάτες τηγανητές? Μοιάζει με τον δικό μας παραδοσιακό μπακαλιάρο (ίσως δεν είναι τόσο αλμυρός, όταν είναι φρέσκο το ψάρι), χωρίς βέβαια την σκορδαλιά κάτι που κάνει τα πράγματα πιο εύκολα στο ταίριασμα με το κρασί. Σίγουρα μία Σαντορίνη όπως η Σαντορίνη Σιγάλα, πάλι μία Ρομπόλα, ένας Ροδίτης όπως ο Ροδίτης Τετράμυθος αλλά και πολλά τραγανά ροζέ όπως η Λημνιώνα Ζαφειράκη ροζέ θα δέσουν πολύ όμορφα. Δοκιμάστε και ένα ροζέ (Ακακίες Sparkling) ή λευκό αφρώδες (Karanika Brut Cuvée Spéciale) από Ξινόμαυρο.

Moules -Frites

Πάμε Βέλγιο μεριά τώρα! Όταν κάποιος μιλάει για Βρυξέλλες και έρθει η κουβέντα στο φαγητό αποκλείεται να μην ακουστεί η φράση ‘μύδια με πατάτες τηγανητές’. Θα το λέγαμε κάτι σαν εθνικό φαγητό της χώρας. Τραγανιστές πατατούλες με μύδια αχνιστά με κρασί, με σκόρδο, μαϊντανό και ίσως με κάποια μυρωδικά ακόμα. Θα τα απολαύσουμε με νόστιμα και μετρίου σώματος λευκά κρασιά και οι επιλογές είναι πολλές. Μία Ντεμπίνα (Primus Ζίτσα), ένα Σαββατιανό (Σαββατιανό Φράγκου), μία Κυδωνίτσα (Κτήμα Θεοδωρακάκου Κυδωνίτσα), ένα Μοσχοφίλερο (Μαντινεία Νασιάκος) αλλά και αρκετά χαρμάνια (Άκρες λευκός, Στροφιλιά) θα δέσουν υπέροχα με τα αχνιστά μύδια.

Köttbullar

Köttbullar είναι τα κεφτεδάκια στην Σουηδία. Δεν είναι σαν τα δικά μας παραδοσιακά κεφτεδάκια με τον δυόσμο, που τηγανίζονται στο ελαιόλαδο. Τηγανίζονται σε βούτυρο, το κρέας είναι ανάμικτο χοιρινό και μοσχαρίσιο και συχνά πασπαλίζονται με μία λεμονάτη σάλτσα. Ένα φρέσκο βουτυρένιο ερυθρό Αγιωργίτικο όπως το Αμπέλου Ιδέα Ερυθρός, ένα φρουτένιο Λημνιό όπως το Λημνιό Porto Carras, αλλά και ένα πλούσιο ροζέ όπως ο Βυσσινόκηπος Παλυβού θα ταίριαζε με την εκδοχή χωρίς της σάλτσα. Για αυτά με την σάλτσα επιλέξτε ένα βαρελάτο Βιδιανό όπως ο Άσπρος Λαγός Δουλουφάκη ή το Πρεκνιάρικο Χρυσοχόου.

Goulash

Το ‘Γκούλας’ είναι ίσως το πιο γνωστό πιάτο της Ουγγαρίας. Μοσχάρι, πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτα, πάπρικα και μυρωδικά. Σε σούπα ή με λιγότερα ‘υγρά’ συνοδευόμενο από ρύζι ή πουρέ. Πιάτο με μπόλικη κόκκινη σάλτσα, έντονα αρωματικό και ελαφρώς πικάντικο από την πάπρικα. Θέλουμε οξύτητα, θέλουμε φρούτο, θέλουμε και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Μία Νεμέα όπως το Κτήμα Παλυβού Νεμέα, μία Λημνιώνα (Κτήμα Θεόπετρα Λημνιώνα), ένας Αυγουστιάτης (Ρίζα του Βουνού) αλλά και ένα Κρητικό χαρμάνι Μανδηλαριάς με Κοτσιφάλι (Μυράμπελος). Για την εκδοχή της σούπας, θα πιούμε ένα ροζέ όπως το Πλαγιές Γερακιών Ροζέ, το Ίαμα ροζέ ή το Βουδόματο Γαβαλά.

Hachse

Το κότσι Hachse ‘βρίσκεται’ παντού στην Γερμανία και τρώγεται βραστό, ψητό ή καπνιστό, συνήθως σερβιρισμένο πάνω σε ξινολάχανο. Οι Γερμανοί το συνοδεύουν με μπίρα (!!!). Εμείς θα επιλέξουμε ένα φρέσκο, βελούδινο ερυθρό από τον Ελληνικό αμπελώνα όπως το Περίβλεπτος Ερυθρός, το Δουλουφάκης - Dafnios Ερυθρός, και το Λυραράκης - Κοτσιφάλι για τα βραστά ή καπνιστά κότσια και λίγο πιο ‘γεμάτα’ και ‘όξινα’ κρασιά όπως μία Ραψάνη (Ραψάνη Τσάνταλη), μία Γουμένισσα (Αϊδαρίνης - Γουμένισσα) και το Κόκκινο Βελούδο για το ψητό κότσι.

Ratatouille, steak tartare, κρεμμυδόσουπα, coq au vin, σαλιγκάρια, quiche Lorraine ή Boeuf Bourguignon? Όπως καταλάβατε φτάσαμε Γαλλία αλλά δεν ξέρουμε ποιο από όλα αυτά και άλλα τόσα διάσημα πιάτα να διαλέξουμε! Γι΄ αυτό λοιπόν θα επανέλθουμε μέσα στον Οκτώβρη με νέο κείμενο για πιάτα της Γαλλικής κουζίνας. Κοιτάζοντας τα πιάτα, ούτε Ιταλία ‘σταματήσαμε’! Πως να διαλέξουμε εδώ μία πίτσα ή μία μακαρονάδα από αυτή την πλούσια γαστρονομικά χώρα?

Επιφυλασσόμαστε!



Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: