Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Δοκιμάζοντας την ιστορία του Ελληνικού κρασιού

Δοκιμάζοντας την ιστορία του Ελληνικού κρασιού
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Το να ανοίγει την ‘κάβα’ του ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και να μοιράζεται μαζί μας κρασιά που όχι μόνο δεν υπάρχουν στο εμπόριο αυτή την στιγμή, αλλά κρασιά που δεν υπάρχουν ούτε στις πιο ‘ψαγμένες’ συλλογές είναι μοναδικό και γενναιόδωρο! Και εμείς στο House of Wine είχαμε την χαρά να το ζήσουμε και να δοκιμάσουμε μαζί του, μεγάλα κρασιά και σίγουρα κρασιά που κουβαλάνε μεγάλο μέρος της ιστορίας του Ελληνικού κρασιού.

Είναι ένας από τους σπουδαιότερους παραγωγούς του Ελληνικού αμπελώνα και έχει βάλει, όχι μόνο ένα ‘λιθαράκι’ σε αυτό που έχει εξελιχθεί το Ελληνικό κρασί αλλά ολόκληρο ‘βράχο’. Θα μπορούσαμε να τον ακούμε για πολλές ώρες και να γράψουμε ολόκληρο βιβλίο για τα επιτεύγματα του. Η ταπεινότητα όμως που τον διακρίνει είναι παράδειγμα προς μίμηση! Η εισαγωγή που έκανε για τον εαυτό του και την πορεία του ήταν λιγότερη από δύο λεπτά! Και δεν μιλάμε για μία πορεία μερικών ετών αλλά για μία πορεία που μετράει σχεδόν 44 χρόνια. Η κουβέντα και το υπόλοιπο της ιστορίας ήρθε μέσα από τα κρασιά όπως θα δείτε και παρακάτω!

Ξεκινάει το 1974 σαν φοιτητής κάνοντας πρακτική στον πειραματικό αμπελώνα του Πόρτο Καρράς (δοκιμάσαμε ένα από αυτά τα πειραματικά κρασιά που έκανε αυτή την χρονιά). Το 1976 γυρίζει σαν οινολόγος στο Πόρτο Καρράς όπου παραμένει μέχρι το 1999. Το 1981 παράλληλα με το Πόρτο Καρράς ξεκινάει την αναβίωση του οικογενειακού αμπελώνα στην Επανομή και ο πρώτος τρύγος πραγματοποιείται το 1986. Το 1998 ιδρύει μαζί με τον Βαγγέλη Τσακτσαρλή το Κτήμα Βιβλία Χώρα στο Κοκκινοχώρι της Καβάλας. Το 2004 δημιουργεί με τον Βαγγέλη Τσακτσαρλή αλλά και το Τάκη Σολδάτο το Escapades, ένα μικρό οινοποιείο στο Stellenbosch της Νοτίου Αφρικής. Πριν από 3 χρόνια, η Βιβλία Χώρα αγοράζει το Κτήμα Κόκκαλη στην Σκαφιδιά της Ηλίας, το οποίο επεκτείνεται σταδιακά. Πριν από λίγους μήνες οι δύο συνεργάτες αποχωρούν από το Escapades. Η είδηση όμως δεν είναι αυτή αλλά το ότι το δίδυμο Γεροβασιλείου-Τσακτσαρλή ξεκινούν κάτι καινούριο το οποίο δεν μας αποκάλυψε ακόμα!

Και ας πάμε στα κρασιά της γευστικής δοκιμής. Δοκιμάστηκαν από το νεότερο προς το παλαιότερο και με αυτή την σειρά θα τα βρείτε παρακάτω. Το κείμενο είναι λίγο μεγάλο αλλά δεν θα μπορούσε να περιοριστεί ένα κείμενο από την παρουσίαση της Οινικής Πορείας του Βαγγέλη Γεροβασιλείου.


Βιβλία Χώρα λευκό 2016:


Από το οινοποιείο στην Καβάλα, ίσως το πιο αναγνωρίσιμο και το πιο περιζήτητο λευκό κρασί του Ελληνικού αμπελώνα! Πως να μην είναι άλλωστε αφού είναι σταθερά απολαυστικό, δροσερό και απίστευτα νόστιμο, φτιαγμένο από το πλέον επιτυχημένο χαρμάνι του Sauvignon Blanc και του Ασύρτικου. Όπως μας είπε ο Κος Γεροβασιλείου το 2016 ήταν για τα λευκά κρασιά μία από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων ετών. Για την ιστορία, το πρώτο χαρμάνι αυτών των δύο ποικιλιών το έβγαλε ο Κώστας Λαζαρίδης με σύμβουλο τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου.


Escapades Sauvignon Blanc 2015:


Νεοκόσμητικο στιλ Sauvignon Blanc με πολύ φρεσκάδα και έντονα αρώματα πιπεριάς. ‘Tα καλύτερα Sauvignon Blanc τα βγάζει η Νέα Ζηλανδία, μερικές περιοχές της Γαλλίας και η Βόρεια Ιταλία. Βέβαια και η Ελλάδα βγάζει κάποια πολύ καλά Sauvignon’ μας είπε ο Κος Γεροβασιλείου.


Μαλαγουζιά Γεροβασιλείου 2015:


Χυμώδες κρασί με έντονο φρούτο που κυριαρχεί το περγαμόντο αλλά και κάποιες ορυκτές νύξεις να κάνουν την εμφάνιση τους. Αν και δοκιμάστηκε μετά από δύο κρασιά με υψηλές οξύτητες και περίμενα ότι ίσως αδικηθεί λόγο της μέτριας οξύτητας του, το κρασί φάνηκε πολύ δροσερό και γεμάτο φρεσκάδα.

Αν όχι η καλύτερη, είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες Μαλαγουζιές της χώρας. Και πως να μην είναι άλλωστε αφού ο Κος Γεροβασιλείου την γνωρίζει όσο κανείς και του αποδίδεται η αναβίωση της.

Εδώ ακούσαμε και την ‘αρχή’ της ιστορίας της Μαλαγουζιάς: Το 1974 ο καθηγητής Αμπελογραφίας και Αμπελουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Λογοθέτης είχε φυτέψει στον πειραματικό αμπελώνα του Πόρτο Καρράς κλίματα από περίπου 20 ποικιλίες, μεταξύ αυτών και η Μαλαγουζιά. Ο Κος Λογοθέτης (ο οποίος δε ζει τώρα) είχε πει στον κο Γεροβασιλείου ότι οι βέργες προέρχονταν από μία κληματαριά. Ο Κα Κουράκου όμως υποστηρίζει ότι αυτές οι βέργες προέρχονταν από το Ινστιτούτο Οίνου. Το 1990 το Ινστιτούτο Οίνου ζήτησε βέργες από τον Κο Γεροβασιλείου, οι οποίες πήγαν στον Θανάση Παρπαρούση που τις φύτεψε στην περιοχή της Αχαΐας αλλά δεν πήγε καλά! Μετά πήρε και η Ρωξάνη Μάτσα στην Αττική και έκτοτε η ποικιλία πήρε τα πάνω της και σήμερα όπως μας είπε εξάγεται τριπλάσια ποσότητα Μαλαγουζιάς από ότι Ασύρτικο. Ο αμπελώνας της Μαλαγουζιάς του Κτήματος Γεροβασιλείου μετρά 280 στρέμματα, αριθμός που αναμένεται να μεγαλώσει.

Για να αναδειχθεί μία ποικιλία πρέπει κάποιος παραγωγός να κάνει ένα μεγάλο κρασί’. Και εκεί στο Πόρτο Καρράς είχαν δημιουργηθεί μεγάλες Μαλαγουζιές από τα χέρια του Βαγγέλη Γεροβασιλείου, θα συμπληρώσω εγώ!


Museum Collection λευκό 2014:


5 λευκές ποικιλίες, Chardonnay, Viognier, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Sauvignon Blanc, συμμετέχουν σε ένα σπάνιο κρασί, που ‘περνάει’ δύο χρόνια από βαρέλι και διατίθεται προς το παρόν μόνο στο Κτήμα. Εντυπωσιακό και εξωτικό κρασί με έντονα φρουτώδες άρωμα με ροδάκινο, βερίκοκο, μάνγκο, ανανά, περγαμόντο, σπαράγγι, μέλι, βανίλια να είναι μόνο κάποια από τα αρώματα και γεύσεις. Πλούτος, διάρκεια και συμπύκνωση! ‘Τέτοια κρασιά θέλω να βγάζω’ μας είπε. Και εμείς θέλουμε!


Κτήμα Γεροβασιλείου Chardonnay 2005:


Με ήδη 11 χρόνια στην πλάτη, είναι η τρανή απόδειξη (όπως είπε και ο Κος Γεροβασιλείου) ότι υπάρχουν Ελληνικά λευκά κρασιά που μπορούν να παλαιώσουν για πολλά χρόνια. Με χρυσό χρώμα, αρκετές πράσινες αποχρώσεις και πολύ φρεσκάδα μοιάζει με ένα κρασί τριετίας που έχει αναπτύξει πολυπλοκότητα 20ετίας. Υψηλή οξύτητα, τρομερή λιπαρότητα, γεύσεις σπαραγγιών, ώριμων φρούτων και βανίλιας με μακρά ξηροκαρπάτη επίγευση.

Πάμε στα κόκκινα τώρα:

Escapades Pinotage 2013:


Ωραίο κρασί με αρκετό φρούτο και καπνιστό χαρακτήρα από την ερυθρή ποικιλία που είναι συνδεδεμένη με την Νότιο Αφρική και αγαπά πολύ ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου. Η είδηση: του χρόνου το Κτήμα Γεροβασιλείου θα βγάλει ροζέ κρασί από Pinotage!


Κτήμα Κόκκαλη Mova 2012:

 
50% Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon και λίγο Syrah. Η πρώτη χρονιά που αυτό το κρασί οινοποιήθηκε από την Βιβλία Χώρα και το κρασί εμφανίζει ταυτόχρονα ώριμο αλλά και φρέσκο σκούρο φρούτο με πολύ βύσσινο, γλυκά μπαχάρια αλλά και πολύ καλά ενσωματωμένα τα στοιχεία της δρυός.

‘Η περιοχή έχει τεράστια δυναμική και προσπαθούμε να την αναδείξουμε. Θα φανεί σε λίγα χρόνια’. Η είδηση: έχουν φυτέψει Κυδωνίτσα στην περιοχή της Ηλίας και έχει ήδη βγει το πρώτο Mova λευκό από 100% Κυδωνίτσα.


Κτήμα Κόκκαλη Τριλογία 2011:


Ένα 100% Cabernet Sauvignon με έντονο βαρέλι που έχει σκεπάσει πολλά από τα χαρακτηριστικά του κρασιού. Εδώ δεν έχει οινοποιήσει ο Βαγγέλης Γεροβασιλειου. Από το Τριλογία 2012 ξεκίνησε να οινοποιεί η ομάδα του.


Όβηλος Ερυθρός 2009:

 
Πολύ ζωηρό για 8 χρονών κρασί, με φρέσκο φρούτο ακόμα, στιβαρές τανίνες αλλά πολύ καλοδουλεμένες, υψηλή οξύτητα και συμπύκνωση! ‘Μεγάλο κρασί, με 50 χρόνια διάρκεια ζωής’ ενώ μας είπε ότι τώρα πια το οινοποιεί ο Βαγγέλης Τσακτσαρλής και ο ίδιος συμμετέχει μόνο στα χαρμάνια.


Βιβλία Χώρα ETOS Merlot 2006:

 
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα επετειακό κρασί που θα παράγεται κάποιες επιλεγμένες, εξαιρετικής ποιότητας χρονιές από αμπελοτόπια στην περιοχή του Παγγαίου. Τα αρώματα του ήταν ώριμα, οι τανίνες του λιωμένες, η οξύτητα του αισθητή και η διάρκεια του μακρά.

Κτήμα Γεροβασιλείου Άβατον 2004:

 
Λημνιό
(η αρχαιότερη ποικιλία στον κόσμο με αναφορές από τον Αριστοτέλη στον 5ο αιώνα π.Χ.), Μαυρούδι και Μαυροτράγανο. Αν και έμοιαζε λίγο κλειστό το κρασί είχε εξελιχθεί πολύ όμορφα με ωραία ισορροπία, ώριμα φρούτα και νότες δέρματος.

Το Μαυροτράγανο ‘πήγε’ για πρώτη φορά στην Βόρεια Ελλάδα όταν μετά από διακοπές στην Σαντορίνη και δοκιμάζοντας μαζί με τον Πάρι Σιγάλα από ένα βαρέλι με Μαυροτράγανο, ζήτησε να πάρει κλίματα γιατί βρήκε το κρασί πολύ ωραίο.


Κτήμα Γεροβασιλείου ερυθρό 1992:

24 ετών κρασί από Syrah, Merlot και λίγο Grenache! Η εξέλιξη του είναι εντυπωσιακή και σίγουρα δεν την περιμένουμε από ένα κρασί που έχει προέλθει από νεαρά αμπέλια. Μαρμελάδες φρούτων, καπνός και βότανα, στρογγυλό στο στόμα με βελούδινε τανίνες και φινέτσα.


Κτήμα Κατσαρού Cabernet Sauvignon 1991:


O Βαγγέλης Γεροβασιλείου έχει στενή φιλική σχέση με τον Δημήτρη Κατσαρό και έκανε τις οινοποιήσεις στο Κτήμα μέχρι που ανέλαβε ο Ευρυπίδης Κατσαρός. Εδώ βλέπουμε ένα τυπικότατο Cabernet Sauvignon, που βγάζει κέδρο, ευκάλυπτο και μαύρο φρούτο έχει στιβαρές τανίνες ακόμα και συμπύκνωση. Θα τολμήσω να πω ότι είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά Ελληνικά Cabernet Sauvignon που έχω δοκιμάσει!

Και τώρα πάμε σε τρία κρασιά από το θρυλικό Chateau Porto Carras από τρεις διαφορετικές δεκαετίες. Το Πόρτο Καρράς είναι συνυφασμένο με το ποιοτικό Ελληνικό κρασί και ο κλάδος της οινοποιίας οφείλει πολλά στον Γιάννη Καρρά. Επένδυσε σε μία περιοχή που δεν είχε ούτε καν ρεύμα. Έφερε τον καθηγητή Emile Peynaud (ο Γεροβασιλείου ήταν μαθητής του) σαν σύμβουλο, επένδυσε σε εξοπλισμό, σε βαρέλια, έφτιαξε κάβες με air condition 45 χρόνια πριν! ‘Ζητούσε μόνο να του κάνουν το καλύτερο κρασί, χωρίς να τον νοιάζει το κόστος’. Δοκιμάζοντας αυτά τα κρασιά δεν μένει αμφιβολία ότι όντως, παρήγαγαν το καλύτερο κρασί!


Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου μιλά για το Πορτο-Καράς


Chateau Porto Carras 1995:

 Κρασί 22 ετών από Cabernet Sauvignon και Λημνιό, που κρύβει φρεσκάδα ακόμα με ζωηρές τανίνες, ώριμο φρούτο αλλά και ένα πολύ ζωντανό βύσσινο, καπνό και γη.



Chateau Porto Carras 1985:

 Στα 32 χρόνια τώρα! Σύνθετο κρασί με αρώματα μανιταριού, τσαγιού, μέντα που ανοίγει ακόμα περισσότερο όσο περνάει η ώρα βγάζοντας και τον φρουτώδη χαρακτήρα του, έχει αισθητή οξύτητα και απίστευτη κομψότητα στο στόμα. Εντυπωσιακή εξέλιξη! Θα τολμήσω να πω ότι θα μπορούσε να ‘πάει’ για μερικά χρόνια ακόμα.


Chateau Porto Carras 1975:


Στα 42 χρόνια βρήκαμε αποξηραμένο δαμάσκηνο, βύσσινο, καπνό, βότανα και μανιτάρι, πλούτο στο στόμα με τανίνες που ‘κρατάνε’ ακόμα. Είναι ένα κρασί στο pic του, χωρίς να είναι κουρασμένο.

Πειραματικό 1974:

 
H δοκιμή ολοκληρώθηκε με ένα πειραματικό ερυθρό κρασί από το 1974 που έκανε την πρακτική του στο Κτήμα και οινοποίησε ένα βαρέλι από πολλές διαφορετικές ποικιλίες. Εδώ έχουμε ένα Cabernet Franc, με πολύ ζωντανό φρούτο που με τίποτα δεν προδίδει την ηλικία του αλλά και με τίποτα δεν φαίνεται ότι έχει οινοποιηθεί από έναν φοιτητή!

Και πριν κλείσουμε μία είδηση ακόμα. Τον ρωτήσαμε πως και δεν έχει βγάλει κάποιο Ξινόμαυρο και μας είπε ότι έχουν φυτέψει και στο Κτήμα Γεροβασιλείου και στην Καβάλα. Το πρώτο μάλλον δείγμα που θα δούμε θα είναι από Καβάλα (τα αμπέλια είναι 5 χρονών) και μάλιστα σε ροζέ κρασί για αρχή. Από την Επανομή δεν ξέρουμε αν θα δούμε κάποιο Ξινόμαυρο σύντομα!

Ευχαριστούμε τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, γιατί μας χάρισε μία εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη!


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: