Δύο Ελληνικά εστιατόρια στα 100 καλύτερα του κόσμου

Δύο Ελληνικά εστιατόρια στα 100 καλύτερα του κόσμου
Από τον Τ. Πικούνη


To Elite Traveler είναι ένα πολυτελές περιοδικό lifestyle. Το περιοδικό αυτοαποκαλείται «το περιοδικό του κόσμου των private jet».( the private jet lifestyle magazine). Μεταξύ άλλων άρθρων και χαρακτηριστικών, κάθε χρόνο δημοσιεύει την κατάταξή του των 100 κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου και έναν ετήσιο κατάλογο των  101 κορυφαίων σουιτών Ξενοδοχείων. Δεν έχει ασφαλώς την εγκυρότητα της αντίστοιχης λίστας του οδηγού Michelin ούτε αυτής του St Pelegrino, έχει όμως κάτι που κάνει την επιλογή μοναδική, και της δίνει μια ιδιαίτερη εγκυρότητα: Δεν ψηφίζουν κριτικοί εστιατορίων όπως στις άλλες δύο, αλλά οι αναγνώστες του περιοδικού. Το γεγονός αυτό περιορίζει τις περιπτώσεις δωροδοκίας των κριτών με… δωρεάν γεύματα (σύνηθες!), αλλά περιορίζει επίσης την παγκοσμιότητα και την αυθεντικότητα της λίστας αφού αυτή εξαρτάται από την εθνικότητα των αναγνωστών του, που είναι πάνω από 50% Αμερικανοί, και επομένως τα εστιατόρια της Αμερικής έχουν το… πάνω χέρι!

Επίσης, ας μην… θαμπωθούμε από τον υπότιτλο του περιοδικού σχετικά με το jet-set κοινό των αναγνωστών του… συνήθως τα περιοδικά που στοχεύουν το jet-set κοινό μάλλον διαβάζονται από τους… έξω από αυτή την ομάδα, που θα ήθελαν βέβαια να είναι μέσα! Και ο έλεγχος του αν κάποιος επισκέφθηκε πραγματικά το εστιατόριο που ψήφισε ή ψήφισε από… φήμη, είναι κάτι που δεν ελέγχεται.

Επισημαίνουμε ότι δεν γράφουμε όλα αυτά για να μειώσουμε την αξιοπιστία της λίστας αυτής, δεδομένου ότι καμμιά λίστα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αδιάβλητη, αλλά για να δείτε τα αποτελέσματα αυτά μέσα από… κανονικά γυαλιά και όχι μέσα από… μεγεθυντικούς φακούς!

Με όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις υπ’ όψη, αναφερόμαστε φέτος στον κατάλογο αυτό γιατί στις δύο τελευταίες θέσεις, την
99η και την 100η περιλαμβάνει τα δύο εστιατόρια της Αθήνας που έχουν 2 αστέρια Michelin: την Σπονδή και το Funky Gourmet αντίστοιχα.

Τάσος Πικούνης



Η Elite Traveler λοιπόν, σε συνεργασία με την Grey Goose, ανακοίνωσε πρόσφατα τους καλύτερους προορισμούς για φαγητό στον κόσμο, που ψηφίζονται από τους αναγνώστες του Elite Traveler για έκτη συνεχή χρονιά.

Φέτος, οι αναγνώστες ψήφισαν τα καλύτερα εστιατόρια σε 62 διαφορετικές πόλεις, από το Σαν Φρανσίσκο έως το Σάο Πάολο και το Σικάγο στο Χονγκ Κονγκ…. Μέχρι και στην Αθήνα της κρίσης ψήφισαν αναγνώστες του περιοδικού!

Κορυφή του καταλόγου για πρώτη φορά είναι Azurmendi - το πρωτοποριακό εστιατόριο του «μάγου» chef Eneko Atxa. Το Azurmendi τους Atxa ξεπερνά την Alinea του Grant Achatz, η οποία έχει προηγουμένως κερδίσει την πρώτη θέση για πέντε συνεχόμενα χρόνια.

Το Azurmendi χρησιμοποιεί τη μαγευτική βασκική ύπαιθρο αλλά και την παράδοση από την οποία αντλεί τα «υλικά»- φυσικά ή πνευματικά- για την παραγωγή των πιάτων τους και την έμπνευση. Κατά τη λήψη του βραβείου, ο χαρούμενος Atxa δήλωσε: "Αυτή η αναγνώριση σημαίνει πολλά, καθώς πολλοί από τους ψηφοφόρους θα είναι άνθρωποι που έχουν επισκεφθεί το εστιατόριό μας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανοποιητικό από το να βλέπουμε τη χαρά και την ικανοποίηση των πελατών μας. Είναι τελικά ο λόγος για τον οποίο κάνουμε αυτό που κάνουμε. "

Η αμερικανική κουζίνα συνεχίζει την κυριαρχία της πάνω στον κατάλογο με το 25% των 100 πρώτων να εδρεύουν εκεί. Η Νέα Υόρκη είναι επικεφαλής, με δέκα συνολικά εστιατόρια στον κατάλογο και τρία - Eleven Madison Park, Per Se και Le Bernardin στην πρώτη δεκάδα.

Το Παρίσι φιλοξενεί οκτώ από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, με συνολικά 18 γαλλικά εστιατόρια, χτυπώντας ανταγωνιστικά «καυτά» σημεία της διεθνούς κουζίνας, όπως το Σαν Φρανσίσκο με πέντε και το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ, το Σικάγο και το Τόκυο με τρία από τα τρία.

Το φετινό βραβείο Lifetime Achievement Award έλαβε ο Joel Robuchon, του οποίου τα εστιατόρια Robuchon au Dome (6) και Joel Robuchon Las Vegas (96) εμφανίστηκαν στη λίστα του φετινού έτους. Ο ίδιος σχολίασε: «Η καλύτερη «αμοιβή» που μπορώ ποτέ να λάβω είναι να έρθει κάποιος που τελείωσε το δείπνο του σε ένα από τα εστιατόρια μου και να με ευχαριστήσει για μια εμπειρία που αγάπησε - και στη συνέχεια να κάνει άλλη μια κράτηση! Τα καλύτερα βραβεία είναι αυτά που δίνουν οι επισκέπτες - όχι μόνο οι κριτικοί, οι συγγραφείς τροφίμων ή άλλοι «ειδικοί» στη αγορά. Εργαζόμαστε σε αυτόν τον κλάδο με στόχο να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που έρχονται να δειπνήσουν στους χώρους μας, έτσι είναι πραγματικά οι πελάτες και οι καταναλωτές που έχουν μεγαλύτερη σημασία. Οι κριτικοί γράφουν κριτικές και δίνουν βραβεία ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να κάνουν καλύτερες κρίσεις, αλλά ένα βραβείο από τους καταναλωτές - αυτό είναι πραγματικά ξεχωριστό

Ο Massimo Bottura της Osteria Francescana, του οποίου το εστιατόριο πήρε την 7η θέση, έλαβε τον τίτλο του Σεφ της Χρονιάς. Κατά την παραλαβή αυτής της τιμητικής διάκρισης, είπε: «Σημαίνει τα πάντα για μένα. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα μου και εγώ μπορέσαμε να γνωστοποιήσουμε την αποστολή μας και να μοιραστούμε τα πάθη μας με τους φιλοξενούμενους μας και με το ευρύ κοινό ».

Το νέο Atelier Crenn έκανε το ντεμπούτο της στην 78η θέση, ενώ στην Dominique Crenn απονεμήθηκε το βραβείο Rising Star του 2017. Η σεφ με έδρα το Σαν Φρανσίσκο είπε: «Είναι πάντα μεγάλη τιμή για μένα να λάβω ένα τέτοιο βραβείο και είμαι ευγνώμων που αυτό έγινε. Είναι μια πλατφόρμα που θα συνεχίσει να συνδέεται με το κοινό μου. Σημαίνει ότι μπορώ να έχω μια φωνή και ότι οι άνθρωποι ακούνε. Θέλω απλώς έναν διάλογο με άλλους, οπότε ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να χαιρετίζουν τις ιδέες μου».

Στα σχόλια για τη Σπονδή γράφονται: "Η Σπονδή ψηφίζεται συχνά σαν το καλύτερο εστιατόριο της Αθήνας.

Με επικεφαλής τον Chef Άγγελο Λάντο, το κομψό εστιατόριο με τα 2 αστέρια Michelin προσφέρει μεσογειακή κουζίνα με έντονη γαλλική επιρροή.

Η Σπονδή είναι δημοφιλής για την δημιουργική της κουζίνα, με αποκλειστικά εποχιακά υλικά. Ο σεφ Λάντος χρησιμοποιεί αυτά τα υλικά για να δημιουργήσει φανταστικά, εξαίσια και εκπληκτικά σύγχρονα γαλλικά πιάτα.

Η Σπονδή ιδρύθηκε το 1996, και κέρδισε το πρώτο της αστέρι Michelin το 2002 και ένα δεύτερο το 2008, το οποίο εξακολουθεί να κατέχει. Το εστιατόριο βρίσκεται δίπλα στο Παναθηναϊκό μαρμάρινο στάδιο, το οποίο φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην περιοχή Παγκράτι της Αθήνας
."

Αντίστοιχα για το Funky Gourmet γράφονται: "Το Funky Gourmet άνοιξε τον Νοέμβριο του 2009 στην καρδιά της Αθήνας στην πολυσύχναστη πολυσύνθετη συνοικία του Κεραμεικού.

Το 2012 απονεμήθηκε το πρώτο του αστέρι Michelin και το 2014 το δεύτερο.

Οι κινητήριες δυνάμεις του Funky Gourmet είναι οι δύο σεφ, η Γεωργιαννά Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος καθώς και η διευθύντρια του εστιατορίου Αργυρό Χιλιαδάκη.

Οι σεφ βασίζουν τη μαγειρική τους στην ελληνική παράδοση, δημιουργώντας μια πρωτοποριακή και παιχνιδιάρικη κουζίνα που στοχεύει στην πλήρη αφοσίωση των επισκεπτών με ένα συναρπαστικό και ασυνήθιστο τρόπο, δημιουργώντας μια μαγειρική εμπειρία που είναι τόσο funky και gourmet
."

Εμείς χαιρετίζουμε σαν πολύ θετική την ένταξη της Σπονδής και του Funky Gourmet στη λίστα των 100 κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, και συγχαίρουμε τα δύο εστιατόρια για την πολύ σταθερή πορεία και θέση τους στην παγκόσμια κοινότητα της υψηλής εστίασης.

Ακολουθούν τα 10 πρώτα εστιατόρια, και στη συνέχεια ολόκληρος ο κατάλογος των 100 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου.




Σερά

Εστιατόριο

Πόλη-Περιοχή

Χώρα

Chef

Προηγ.  

1 Azurmendi  Larrabetzu  Spain  Eneko Atxa 1
2 Alinea  Chicago  USA  Grant Achatz 1
3 Eleven Madison Park  New York  USA  Daniel Humm 1
4 Restaurant De L'Hôtel De Ville  Lausanne  Switzerland  Franck Giovannini 46
5 Per Se  New York  USA  Thomas Keller  
6 Robuchon au Dôme  Macau  China  Julien Tongourian  
7 Osteria Francescana  Modena  Italy  Massimo Bottura 1
8 The Restaurant at Meadowood  St. Helena  USA  Christopher Kostow 15
9 Le Bernardin  New York  USA  Eric Ripert 2
10 The Fat Duck  Bray  England  Jonny Lake  
11 El Celler de Can Roca  Girona  Spain  Joan Roca 6
12 D.O.M.  Sao Paulo  Brazil  Alex Atala 3
13 Restaurant Guy Savoy  Paris  France  Guy Savoy 3
14 Daniel  New York  USA  Daniel Boulud  NEW
15 Dinner by Heston Blumenthal  London  England  Ashley Palmer-Watts 2
16 Pierre Gagnaire  Paris  France  Pierre Gagnaire 4
17 La Pergola  Rome  Italy  Heinz Beck 6
18 Steirereck  Vienna  Austria  Heinz Reitbauer 2
19 Pujol  Mexico City  Mexico  Enrique Olvera 2
20 L'Arpège  Paris  France  Alain Passard 5
21 L'Ambroisie  Paris  France  Bernard & Mathieu Pacaud 2
22 Restaurant Gordon Ramsay  London  England  Matt Abé 4
23 Grace  Chicago  USA  Curtis Duffy 17
24 Jean Georges Restaurant  New York  USA 2  
25 le calandre restaurant  Padua  Italy 4  
26 Restaurant Schwarzwaldstube  Germany  Harald Wohlfahrt 2  NEW
27 Nihonryori RyuGin  Japan  Seiji Yamamoto 7  NEW
28 Mizai  Kyoto  Japan  Hitoshi Ishihara 1
29 The French Laundry  USA  Thomas Keller 4  NEW
30 Restaurant Vendome (c) Grandhotel Schloss Bensberg  Cologne  Germany  Joachim Wissler 2
31 Maaemo  Oslo  Norway  Esben Holmboe Bang 2
32 DiverXO  Madrid  Spain  David Muñoz 2
33 Aqua  Wolfsburg  Germany  Sven Elverfeld 2
34 Da Vittorio  Bergamo  Italy  Enrico and Roberto Cerea 2
35 Hof Van Cleve  Kruishoutem  Belgium  Peter Goossens 2
36 The Ledbury  London  England  Brett Graham 14
37 Villa Crespi  Novara  Italy  Antonino Cannavacciuolo 3
38 Biko  Mexico City  Mexico  Mikel Alonso and Bruno Oteiza 3
39 Amber  Hong Kong  China  Richard Ekkebus 3
40 Le Louis XV–Alain Ducasse à l'Hôtel de Paris  Monte Carlo  Monaco  Dominique Lory 3
41 Next Dining Room  Chicago  USA  Jenner Tomaska 3
42 Astrance  Paris  France  Pascal Barbot 3
43 Victor's Fine Dining  Perl  Germany  Christian Bau 5
44 Geranium  Copenhagen  Denmark  Rasmus Kofoed  NEW
45 The Test Kitchen  Cape Town  South Africa  Luke Dale-Roberts  NEW
46 Maison Pic  Valence  France  Anne-Sophie Pic 3
47 La Maison Troisgros  Roanne  France  Michel Troisgros  NEW
48 Martín Berasategui  San Sebastian  Spain  Martín Berasategui 7
49 Quique Dacosta  Alicante  Spain  Quique Dacosta 7
50 Saison  San Francisco  USA  Joshua Skenes 1
51 Blue Hill at Stone Barns  New York  USA  Dan Barber  NEW
52 Auberge du Vieux Puits  Fontjoncouse  France  Gilles Goujon 2
53 Made in China  Beijing  China  Kent Jin Qiang 2
54 Les Prés d'Eugénie  Eugenie-les-Bains  France  Michel Guérard 2
55 Epicure  Paris  France  Eric Frechon  NEW
56 Al Sorriso  Novara  Italy  Luisa Valazza 1
57 The NoMad  New York  USA  Daniel Humm 1
58 Manresa  Los Gatos  USA  David Kinch 9
59 Mugaritz  San Sebastian  Spain  Andoni Luis Aduriz 6
60 Narisawa  Tokyo  Japan  Yoshihiro Narisawa 8
61 Alain Ducasse au Plaza Athénée  Paris  France  Romain Meder  NEW
62  Bras  Laguoile  France  Sébastien Bras 7
63 Tantris  Munich  Germany  Hans Haas 5
64 Alléno Paris at the Pavillon Ledoyen  Paris  France  Yannick Alléno 5
65 Chef's Table at Brooklyn Fare  New York  USA  Cesar Ramirez 4
66 Toqué!  Montreal  Canada  Normand Laprise 6
67 Arzak  San Sebastian  Spain  Juan Mari Arzak 2
68 La Vague d'Or  Saint-Tropez  France  Arnaud Donckele 4
69 Dal Pescatore  Mantua  Italy  Nadia and Giovanni Santini 1
70 Vue de Monde  Melbourne  Australia  Nobu Lee 3
71 Coi  San Francisco  USA  Matthew Kirkley 2
72 Attica  Melbourne  Australia  Ben Shewry 2
73 Schloss Schauenstein  Furstenau  Switzerland  Andreas Caminada 7
74 Restaurant André  Singapore  Singapore  André Chiang 1
75 Restaurant Patrick Guilbaud  Dublin  Ireland  Patrick Guilbaud 1
76 Kitcho  Kyoto  Japan  Kunio Tokuoka 1
77 Momofuku Ko  New York  USA  David Chang 1
78 Atelier Crenn  San Francisco  USA  Dominique Crenn  NEW
79  Quay  Sydney  Australia  Peter Gilmore 2
80 Taillevent  Paris  France  Alain Solivérès 2
81 De Librije  Zwolle  Netherlands  Jonnie Boer  NEW
82 Quintonil  Mexico City  Mexico  Jorge Vallejo 3
83 Mirazur  Menton  France  Mauro Colagreco 3
84 Benu  San Francisco  USA  Corey Lee 3
85 Adaa at Falaknuma Palace  Hyderabad  India  Sajesh Nair 6
86 Le Cinq  Paris  France  Christian Le Squer 4
87 La Palme d’Or  Cap Estate  France  Cristian Sinicropi  NEW
88  Cosme  New York  USA  Enrique Olvera 17
89 Mélisse  Santa Monica  USA  Josiah Citrin 5
90 ABaC Restaurant  Barcelona  Spain  Jordi Cruz 4
91 Marea  New York  USA  Michael White 4
92 T'ang Court  Hong Kong  China  Justin Tan 4
93 Caprice  Hong Kong  China  Guillaume Galliot  NEW
94 Sat Bains  Nottingham  England  Sat Bains  NEW
95  Quince  San Francisco  USA  Michael Tusk  NEW
96  Joël Robuchon  Las Vegas  USA  Christophe De Lellis 2
97 Sepia  Sydney  Australia  Martin Benn 2
98 Kohaku  Tokyo  Japan  Koji Koizumi 2
99 Spondi  Athens  Greece  Aggelos Lantos 1
100 Funky Gourmet  Athens  Greece  Georgianna Hiliadaki and Nikos Roussos 17

Μοιραστείτε το άρθρο: