Επιτυχημένοι γάμοι στα λευκά κρασιά!

Επιτυχημένοι γάμοι στα λευκά κρασιά!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μπορεί ένας ‘λευκός’ γάμος να είναι επιτυχημένος? Αν πρόκειται για ‘οινικό’ γάμο, τότε σίγουρα μπορεί! Οδηγώντας το προηγούμενο Σάββατο το απόγευμα στην παραλιακή από Ανάβυσσο προς Παλαιό Φάληρο, γυρίζοντας από επίσκεψη στο οινοποιείο της Στροφιλιάς, παρατήρησα ότι όλες οι παραλίες ήταν γεμάτες και σε όλες τις εκκλησίες που συνάντησα λάμβανε χώρα ένας γάμος. Έτσι στο μυαλό μου στριφογύριζαν θέματα όπως το κρασί, η παραλία, ο γάμος, το καλοκαίρι. Και κάπως έτσι ήρθε αυτό το κείμενο. Είναι καλοκαίρι, έχει ζέστη, αναζητάμε περισσότερο λευκά κρασιά. Ποια κρασιά έχουν προκύψει, μετά από έναν καλό ‘πάντρεμα’? Θα μιλήσουμε λοιπόν για συνδυασμούς ποικιλιών που δίνουν λευκά κρασιά και όταν ‘φτάσουν’ στα σκαλιά της εκκλησίας, το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο.

Ασύρτικο - Sauvignon Blanc

Ο πιο δημοφιλής και πιο επιτυχημένος ‘Ελληνικός’ συνδυασμός ποικιλιών, που έχει προκαλέσει ‘πονοκέφαλο’ σε εμπόρους λόγω ‘ελλειπτικών κρασιών’, είναι αυτός του Ασύρτικου με το Sauvignon Blanc. Δύο ποικιλίες που ‘συνεργάζονται’ εξαιρετικά, με το Ασύρτικο να δίνει την δύναμη του και να ενισχύει την δομή του κρασιού και το Sauvignon να χαρίζει απλόχερα τον ευχάριστο αρωματικό του χαρακτήρα. Τα παραδείγματα, πασίγνωστα και περιζήτητα! Το Κτήμα Βιβλία Χώρα Λευκός, το Τέχνη Αλυπίας Λευκός και το THEMA Λευκός έδειξαν τον δρόμο και ακολούθησαν ακόμα περισσότερα ελκυστικότατα κρασιά όπως το Ηλιοστάλαχτος Λευκός και το Φεγγίτες Λευκός.

Ασύρτικο - Μαλαγουζιά

Το Ασύρτικο εκτός από το Sauvignon Blanc χαρίζει τα όμορφα χαρακτηριστικά του και σε άλλες ποικιλίες. Η Μαλαγουζιά ‘εκμεταλλεύεται’ την υψηλή οξύτητα του Ασύρτικου και το αποτέλεσμα γοητεύει! Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ήταν από τους πρώτους που οινοποίησαν αυτόν τον συνδυασμό στο Κτήμα Γεροβασιλείου λευκό, ενώ πολλοί παραγωγοί με κρασιά όπως το ΙΑΜΑ Λευκό και το Κτήμα Θεόπετρα Λευκός υιοθέτησαν αυτό το επιτυχημένο ‘πάντρεμα’. Στους γάμους λέμε ότι τρίτος δεν χωράει, στου οινικού γάμους όμως, ο ‘τρίτος’ μπορεί να κάνει το ‘πάντρεμα’ ακόμα πιο γοητευτικό. Το Chardonnay (Κτήμα Claudia Papayianni Λευκός, Μικρή Αρκούδα Λευκός) και ο Ροδίτης (Apla Λευκός) είναι ποικιλίες που παίζουν συχνά τον ρόλο του ‘τρίτου’ προσώπου, στον συνδυασμό Ασύρτικου-Μαλαγουζιάς.

Ροδίτης - Μοσχοφίλερο

Οι δύο ποιο πολυφυτεμένες λευκές ποικιλίες της Πελοποννήσου κάνουν αποδεδειγμένα καλό γάμο! Ο πιο αυστηρός Ροδίτης ενώνεται με το εξωστρεφές Μοσχοφίλερο και το αποτέλεσμα είναι συνήθως ένα διαχυτικό χαρμάνι όπως το Άκρες λευκός, που μπορεί άνετα να αποτελέσει το καθημερινό μας κρασί. Τώρα που το σκέφτομαι, αν παντρεύεστε, αυτός ο συνδυασμός θα μπορούσε να είναι η επιλογή για το κρασί του γάμου σας.

Ασύρτικο - Αθήρι - Αηδάνι

Πάμε τώρα μία βόλτα στην Σαντορίνη. Μπορεί εκεί το σπουδαίο Ασύρτικο να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των οινόφιλων και των οινοποιών, όμως παραδοσιακά η ποικιλία ‘παντρεύονταν’ με το Αθήρι και το Αηδάνι ώστε να μαλακώσουν τα χαρακτηριστικά της. Τα ΠΟΠ κρασιά επίσης, επιτρέπεται να περιέχουν μέχρι το ποσοστό του 25% Αθήρι και Αηδάνι στα ξηρά κρασιά. Αν και οι περισσότερες Σαντορίνες είναι πλέον 100% Ασύρτικο, υπάρχουν σπουδαία κρασιά που προκύπτουν και από τις τρεις ποικιλίες όπως το Santo Σαντορίνη Νυχτέρι. Τα περισσότερα όμως Vinsanto (Vinsanto by Gaia, Vinsanto Γαβαλά, Κτήμα Αργυρού Vinsanto 20 ετών 1994), που είναι τα λευκά γλυκά κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνη, παράγονται από λιαστά σταφύλια και των τριών ποικιλιών.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλούς ακόμα συνδυασμούς ποικιλιών όπως ο Sauvignon Blanc - Μαλαγουζιά (Πλαγιές Γερακιών Λευκός), Sauvignon Blanc - Ροδίτης (Στροφιλιά λευκός, Γένεσις λευκό), Chardonnay - Ασύρτικο (Κορμίλιτσα Λευκός) και ο Chardonnay - Μαλαγουζιά (Αμπελώνας Παλυβού Πέτρινες Πλαγιές) αλλά κάπου πρέπει να βάλουμε μία άνω τελεία, για να πάμε και μία βόλτα στον παγκόσμιο αμπελώνα να αναζητήσουμε και εκεί δημοφιλή ‘παντρέματα’.

Sauvignon Blanc - Semillon

Ο προορισμός μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την Γαλλία. Πρώτη στάση στο Μπορντώ, εκεί που παράγονται περίφημα λευκά ξηρά και γλυκά κρασιά που βασίζονται στο Sauvignon Blanc και το Semillon, με την μικρή συνδρομή του Muscadelle κάποιες φορές. Γοητευτικά φρέσκα κρασιά με άφθονα αρώματα φρούτων (Chateau Magneau Λευκό), διακριτικές και σπουδαίες βαρελάτες εκφράσεις (Chateau Magneau Cuvee Julien Blanc) αλλά και κάποια από τα πιο ξακουστά και ακριβά γλυκά κρασιά του κόσμου, τα Sauternes (Château d' Yquem) παράγονται σε αυτή την περιοχή και έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για παραγωγούς σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και Ελλήνων με κρασιά όπως το Το Μαύρο Πρόβατο Λευκός και το Αμέθυστος Λευκός.

Chardonnay - Pinot Noir - Pinot Meunier

Όσοι αγαπούν τις σαμπάνιες, διαβάζοντας αυτή την ποικιλιακή σύνθεση έχουν ήδη καταλάβει ότι θα μιλήσουμε ‘μπουρμπουλήθρες’, γιατί αυτά τα περιζήτητα κρασιά παράγονται κυρίως από την ανάμιξη ποικιλιών. Εδώ μπορεί να μην έχουμε μόνο λευκές ποικιλίες που δημιουργούν το χαρμάνι όμως το μεγαλύτερο ποσοστό των κρασιών είναι ‘λευκά’. To Chardonnay παντρεύεται με το Pinot Noir και το Pinot Meunier, δίνοντας τις υπέροχες τραγανές, μπισκοτένιες, ατίθασες, φυσαλίδες που γοητεύουν τους οινόφιλους όλου του κόσμου. Οι Louis Roederer Brut Premier, Veuve Clicquot Brut, Veuve Clicquot La Grande Dame 2006, Moet & Chandon Brut Imperial είναι μόνο κάποια από τα πιο ξακουστά ‘χαρμάνια’ στην παραγωγή λευκών αφρωδών οίνων και κάποιοι από τους πιο ζηλευτούς γάμους.



Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: