Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Ερυθρά από το 1 μέχρι το 10!

Ερυθρά από το 1 μέχρι το 10!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αυτή τη εποχή θα ασχοληθούμε λιγάκι παραπάνω με τα κόκκινα κρασιά που μας έλειψαν λιγάκι τους τελευταίους μήνες! Αν και ακόμα το Φθινόπωρο δεν έχει δείξει τα χαρακτηριστικά του, αφήνοντας πίσω το καλοκαίρι αλλάζουν λιγάκι οι διατροφικές μας προτιμήσεις αλλά και το στυλ των κρασιών που απολαμβάνουμε. Μάλλον το έχω ξαναγράψει αλλά αυτή την εποχή ακόμα και αν δεν έχουν πέσει οι θερμοκρασίες, ‘λιγουρεύομαι’ κόκκινα κρασιά, γιατί αν και δεν τα ‘ξέχασα’ όλο το καλοκαίρι, σίγουρα ήταν πολύ λιγότερα από τα λευκά και τα ροζέ που ανοίχτηκαν. Ίσως δεν θα επέλεγα ακόμα το πιο πληθωρικό και με το πιο υψηλό αλκοόλ ερυθρό που υπάρχει αλλά σίγουρα αναζητώ τα ερυθρά κρασιά. Φαντάζομαι το ίδιο και εσείς!

Οι γευστικές προτιμήσεις του καθενός όμως είναι διαφορετικές, κάποιοι αυτή την εποχή ψάχνουν για το πιο ελαφρύ κόκκινο που υπάρχει, κάποιοι ‘παίζουν’ σε μεσαίου ‘σώματος’ κρασιά και κάποιοι πάνε κατευθείαν στα πιο πλούσια και πιο συμπυκνωμένα! Γι’ αυτό και εμείς θα επιλέξουμε 10 ερυθρά κρασιά και θα τα βάλουμε σε κλίμακα από το 1 έως το 10 ως προς το πόσο γεμάτο και πληθωρικό είναι. Σε καμία περίπτωση αυτή η ‘κατηγοριοποίηση’ δεν σημαίνει ότι αυτό που είναι στο 10 είναι καλύτερο από το 7 ή από το 4, αλλά ότι έχουμε διαφορά στο στυλ των κρασιών. Το 7 μπορεί να στηρίζει την γοητεία του στην φινέτσα ή στην πολυπλοκότητα ενώ το 10 στον πληθωρικό χαρακτήρα που οφείλεται στις στιβαρές του τανίνες και το υψηλό αλκοόλ.

Εσείς διαλέξτε ανάλογα με το τι σας αρέσει, τι αναζητάτε σε ένα κρασί και φυσικά τι έχετε στο τραπέζι σας! Αν σας αρέσουν τα ελαφριά κόκκινα με πολύ μαλακές τανίνες θα πάτε προς το ένα. Αν σας αρέσουν τα υπέρσυμπυκνωμένα, ή το υψηλό αλκοόλ στα ερυθρά θα πάτε προς το 10.

1. Mountain Fish 2015

Στην βάση της κλίμακας μας έχουμε ένα Αγιωργίτικο, που δεν περνάει καθόλου από βαρέλι, αυτό που λέμε ‘δεξαμενής’. Ένα ελαφρύ κρασί γεμάτο φρεσκάδα και ζωηρό φρουτώδη χαρακτήρα, με πολύ μαλακές τανίνες και αισθητή οξύτητα. Η τιμή και το ‘ευκολόπιοτο’ του στυλ το κάνουν το ιδανικό καθημερινό κρασί και κατάλληλο συνοδό για ευρεία γκάμα φαγητών.

2. Τετράμυθος Μαύρο Καλαβρυτινό 2016

Συνεχίζουμε με ένα κρασί από μία σπάνια γηγενή ποικιλία της Πελοποννήσου, το Μαύρο Καλαβρυτινό. Μία ποικιλία που έχει αναδείξει το οινοποιείο Τετράμυθος και δίνει κρασιά με αρώματα κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και γης. Βρίσκεται εδώ για όσους αναζητούν κρασιά με πολύ μαζεμένες τανίνες και μέτριο σώμα, που δεν πρέπει να τα περιμένουν χρόνια (τώρα πίνουμε την χρονιά του 2016) για να τα απολαύσουν. Είναι από αυτά που άνετα τα βάζουμε και δίπλα σε πιάτα με ψάρια όπως ο τόνος ή ψάρι πλακί.

3. Παράγκα - Ερυθρός 2016.

Το μέτριο αλκοόλ οι ήπιες τανίνες και η δροσερή οξύτητα δημιουργούν ένα μετρίου σώματος κρασί, με πολύ καλή σχέση τιμή ποιότητας που βασίζεται στο Merlot και ‘ενισχύεται’ από Syrah και Ξινόμαυρο. Ζυμαρικά, λαδερά αλλά και λευκά κρέατα θα βρουν τον κατάλληλο συνοδό. Θα μπορούσε να είναι και αυτό, το κόκκινο του καθημερινού μας τραπεζιού.

4. Κτήμα Μουσών - Μούχταρο 2015

Ακόμα μία σπάνια και υποσχόμενη Ελληνική ποικιλία, αυτή την φορά από την Στερεά Ελλάδα, που αξιοποιεί και αναδεικνύει το Κτήμα Μουσών. Υψηλή οξύτητα, ήπιες και ευγενικές τανίνες, μέτριο σώμα, αρώματα και γεύσεις φρούτων και βοτάνων και ευχάριστο βαρέλι. Μουσακάς, μακαρόνια με κιμά, πατσίτσιο και γενικότερα όποιο πιάτο βασίζεται στον κιμά θα του πάει γάντι! Τολμήστε το και με ψάρι!

5. Pinot Noir Cellar Selection 2014.

Το Pinot Noir είναι μία ποικιλία που δεν ‘κερδίζει’ με το υψηλό επίπεδο τανινών και τον όγκο αλλά με την φινέτσα, την κομψότητα και την πολυπλοκότητα. Και όταν μιλάμε για Νεοκοσμήτικο Pinot Noir, με την εξωστρέφεια και τον έντονο φρουτώδη και ανθικό χαρακτήρα. Οι μεταξένιες τανίνες του κρασιού, η τραγανή οξύτητα και το μέτριο σώμα του το φέρνουν ακριβώς στην μέση της κλίμακας. Δοκιμάστε το ακόμα και με ένα ψάρι όπως ο σολομός, με λευκά κρέατα, αλλά και με κόκκινα κρέατα μαγειρεμένα με ντομάτα.

6. Finca Allende 2004.

Αν επιλέγαμε μία άλλη Rioja στην κατηγορία reserva ή gran reserva, μάλλον θα έπρεπε να ‘ανέβουμε’ 2-3 θέσεις στην κλίμακα. Εδώ όμως έχουμε ένα κομψότατο Tempranillo, που ‘κουβαλά’ ήδη 13 χρόνια στην πλάτη του με πολύ ώριμες τανίνες, οξύτητα που του χαρίζει ζωηράδα και αξιοσημείωτη πολυπλοκότητα. Κόκκινα φρούτα, γλυκόριζα, λουλούδια, βανίλια αλλά και γλυκά μπαχαρικά είναι μόνο κάποια από τα αρώματα και γεύσεις που εντοπίζουμε. Αν και η τιμή του βρίσκεται κοντά στα 25€, για ένα ώριμο κρασί με αυτή την ποιότητα το θεωρώ μία πολύ ‘έξυπνη’ αγορά!

7. Κτήμα ΑΛΦΑ - Ξινόμαυρο Reserve Παλαιά Κλήματα 2013

Έχουμε φτάσει ήδη στην περιοχή των ‘πιο γεμάτων’ κρασιών! Εδώ έχουμε ένα μοντέρνο και πληθωρικό Ξινόμαυρο που ταυτόχρονα όμως κρύβει και κομψότητα. Υψηλό επίπεδο πολύ καλής ποιότητας τανινών, υψηλή οξύτητα, φρούτα, άνθη και πολύ καλή χρήση της δρυός. Μαγειρευτά κρέατα, λουκάνικα και πικάντικα τυριά θα βρουν πολύ καλή παρέα. Μπορείτε να ‘ξεχάσετε’ και μερικές φιάλες στην κάβα για μία δεκαετία!

8. Οινότρια Γη - Cabernet Sauvignon & Agiorgitiko 2014

Το Cabernet Sauvignon κυριαρχεί στο χαρμάνι, με ένα μικρό ποσοστό Αγιωργίτικου να στρογγυλεύει το κρασί, που αν έπρεπε να το περιγράψω με μόνο μία λέξη, θα διάλεγα το ‘γενναιόδωρο’. Αισθητές, αριστοκρατικές τανίνες, βαρέλι που αγκαλιάζει διακριτικά το φρούτο και διάρκεια. Για κρεατοφαγικές καταστάσεις φυσικά!

9. Vriniotis Syrah Wild Fermentation 2014.

Σε αυτό το κρασί μπορούμε να ορίσουμε την συμπύκνωση. Πλούσιες καλοδομημένες τανίνες, βάθος φρούτου, σύνθετα αρώματα, ένταση, υψηλό αλκοόλ αλλά και οξύτητα που στηρίζει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Αν έχετε την υπομονή να περιμένετε 5 χρόνια, θα έρθετε αντιμέτωποι με ένα πολύ πυκνό και πολύπλοκο κρασί. Αν επιλέξετε να το πιείτε τώρα βάλτε του δίπλα κόκκινα κρέατα ψητά ή μαγειρευτά, κυνήγι και πλούσια τυριά.

10. Πλούτος 2013, Παλυβού.

Ένα κρασί όνομα και πράγμα! Το Cabernet Sauvignon και το Syrah είναι δύο ποικιλίες ικανές από μόνες τους να δώσουν πλούσια και πολύ στιβαρά κρασιά. Φανταστείτε ένα συνδυασμό αυτών των δύο! Αλκοόλ, τανίνες (σφιχτές ακόμα) και βαρέλι στο φουλ! Εδώ λευκά κρέατα και κομψά πιάτα κόκκινων κρεάτων δεν θα έχουν τύχη εκτός και αν περιμένετε μία πενταετία.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: