Προτείνουμε φαγητά και μεζεδάκια για Ρετσίνες!

Προτείνουμε φαγητά και μεζεδάκια για Ρετσίνες!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Συνήθως οι τίτλοι και τα κείμενα μας, που ασχολούνται με τον συνδυασμό κρασιού και φαγητού ξεκινούν διαφορετικά και λένε ’10 κρασιά για ψάρι’ ή ‘ζυμαρικά και κρασί’ και ενώ ξέρουμε ότι θα φάμε ψάρι πλακί ή μακαρόνια με κιμά ψάχνουμε να βρούμε τι κρασί θα πιούμε. Αυτή την φορά θα το πάμε ανάποδα. Θα επιλέξουμε πρώτα το κρασί και μετά θα ψάξουμε να βρούμε φαγητά που θα του ταιριάξουν! Και αποφασίσαμε να πιούμε Ρετσίνα! Γιατί οι μοντέρνες ρετσίνες μας αρέσουν πολύ και οι επιλογές είναι πολλές και εξαιρετικές!

Έχω ξαναγράψει ότι η Ρετσίνα είναι το ‘παραδοσιακό’ μας κρασί που έχει περάσει από ‘χίλια κύματα’ λόγω των κακών κρασιών που εμφανίζονταν στο παρελθόν. Και ίσως πολλοί στο άκουσμα της ρετσίνας να εξακολουθείτε να έχετε στο μυαλό σας αυτά τα μισομπούκαλα με τα μεταλλικό καπάκι της coca cola. Οι σπουδαίοι οινοπαραγωγοί μας όμως, έχουν πάει πολλά χιλιόμετρα παρακάτω αυτό το στυλ κρασιού, χαρίζοντας μας απολαυστικά παραδείγματα χρησιμοποιώντας άριστη πρώτη ύλη. Στα κρασιά που θα βρείτε στο House of Wine (και έχουμε επιλέξει τα καλύτερα αυτού του στυλ) τα αρώματα της ρητίνης, όπως το δεντρολίβανο, το πεύκο, το φασκόμηλο και η μαστίχα, συνυπάρχουν αρμονικά με τα πρωτογενή αρώματα του σταφυλιού όπως τα φρούτα και τα λουλούδια ενώ ταυτόχρονα το ρετσίνι προσδίδει πολυπλοκότητα και βάρος στην γεύση αφήνοντας μία απαλά πικάντικη επίγευση.

Είτε είναι από Σαββατιανό, την ‘κλασική’ ποικιλία της ρετσίνας, με κρασιά όπως το Παπαγιαννάκος Ρετσίνα και το Botanic Ρετσίνα Sparkling (ναι υπάρχει και αφρώδης ρετσίνα!), είτε από Ροδίτη όπως το Τετράμυθος Ρετσίνα, το Ρητινίτης Nobilis και το Κεχριμπάρι, είτε από Ασύρτικο όπως το Δάκρυ του Πεύκου, αυτά τα διακριτικά αρωματισμένα κρασιά μπορούν να προσφέρουν απίστευτες στιγμές απόλαυσης και λύσεις σε δύσκολες περιπτώσεις φαγητού.

Αυτές τις ρετσίνες ‘λιγουρευτήκαμε΄ λοιπόν και επειδή είναι από τα κρασιά που δεν πίνονται μόνα τους αλλά αναζητούν παρέα, θα προτείνω αγαπημένα φαγητά και μεζεδάκια που θα στολίσουν ένα ‘παραδοσιακό, ελληνικό τραπέζι’. Είναι άλλωστε κρασιά που μπορούν να αναδείξουν πολλά πιάτα της Ελληνικής και της Μεσογειακής κουζίνας. Και ακόμα και αν τα πιάτα που θα προτείνουμε δεν σας καλύπτουν κρατήστε την ρετσίνα σαν επιλογή με ότι και αν βάλετε στο τραπέζι σας, εξαιρώντας τα πλούσια πιάτα κόκκινου κρέατος. Όταν δυσκολεύεστε να συνδυάσετε ένα έντονο, αρωματικά και γευστικά, πιάτο όπως για παράδειγμα πιάτα με μπόλικο σκόρδο, ή μυρωδικά και βότανα, βάλτε του δίπλα μία ρετσίνα και το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε ένα πολύ καλό συνδυασμό.

Είναι κλισέ πια να γρέφεται ότι η ρετσίνα ταιριάζει με τηγανητό μπακαλιάρο και την σκορδαλιά που συνήθως τον συνοδεύει αλλά δεν θα μπορούσε να λείπει από μία λίστα με φαγητά αφιερωμένη σε αυτό το στιλ κρασιού. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει ακόμα, είναι ευκαιρία!

Οι κεφτέδες όλων των ειδών, από τα κλασικά κεφτεδάκια με κιμά μέχρι κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες αλλά και ψαροκεφτέδες είναι σίγουρό ότι θα δέσουν γάντι με τις ρετσίνες των οποίων η ζωηρή οξύτητα θα απαλύνει την λιπαρότητα από το τηγάνισμα ενώ και τα μπόλικα μυρωδικά που μπαίνουν στην ‘ζύμη’ θα δέσουν με την αρωματική ένταση του κρασιού.

Αν και η Ρεβυθάδα δεν είναι το πιο καλοκαιρινό φαγητό, η Ρετσίνα μοιάζει να είναι το απόλυτο κρασί για να το συνοδεύσει! Σαν κάποιος να την εμπνεύστηκε έχοντας στο μυαλό του το άρωμα του δεντρολίβανου που βγάζει η ρητίνη αλλά και την πλούσια γεύση του κρασιού!

Πόσοι από εσάς όταν πηγαίνετε σε κάποιο ταβερνάκι το καλοκαίρι παραγγέλνετε μελιτζάνες ή κολοκυθάκια τηγανητά? Φαντάζομαι όλοι! Και αν τα πετύχετε ωραία τηγανισμένα, τραγανά χωρίς λάδι και τα βουτήξετε σε λίγο τζατζικάκι ή ένα μυρωδάτο ντυπάκι γιαουρτιού, βάλτε τους δίπλα ένα ποτήρι δροσερή ρετσίνα και τότε θα με θυμηθείτε!

Πόσες φορές σας έχει τύχει να σκέφτεστε τι να μαγειρέψετε, να ανοίγετε το ψυγείο και να βρίσκεται μία μελιτζάνα, 2 κολοκυθάκια, 1 πιπεριά, 5 φασολάκια που έπεσαν από την σακούλα και λίγο από άνιθο και μαϊντανό? Ε όλα αυτά, μαζί με μία πατάτα, δύο κρεμμυδάκια, λίγο σκόρδο και δύο ντομάτες ‘τουρλού’ μας κάνουν το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό! Φροντίστε ‘κατά τύχη’ να έχετε μία πικάντικη φέτα και ένα μπουκάλι ρετσίνα στο ψυγείο για να ολοκληρωθεί το σκηνικό, γιατί με τέτοια ποικιλία και τέτοια αρωματική ένταση μία ρετσίνα σίγουρα μπορεί να τα βγάλει πέρα!

Ντολμαδάκια έχει το μενού τώρα, με ρύζι και μυρωδικά ή σαρμαδάκια με κιμά, με αυγολέμονο ή σκέτο λεμονάκι των οποίων ο φυτικός και αρωματικός χαρακτήρας τους θα δέσει υπέροχα με την ρετσίνα σας. Και λαχανοντολμάδες να φτιάξετε, μην στο σκεφτείτε. Και με αυτούς ‘πάει’.

Τα περισσότερα ψάρια, είτε είναι μικρά ή μεγάλα, τηγανητά ή ψητά θα μπορούσαν να συνοδεύσουν άνετα μία ρετσίνα. Για να το κάνω όμως ακόμα πιο συγκεκριμένο, θα επιλέξω σαρδέλες ψητές ή άλλα ‘αυγουστιάτικα ψάρια’ με έντονο άρωμα όπως οι κολιοί, τα σκουμπριά και οι παλαμίδες για να συνδυαστούν με αυτά τα κρασιά, τα οποία θα μπορούσαν να σταθούν και δίπλα στις παστές και καπνιστές εκδοχές αυτών των ψαριών.

Το μενού έχει και κοτοπουλάκι στα κάρβουνα μαριναρισμένο με ρίγανη και δεντρολίβανο και πασπαλισμένο με μουστάρδα γιατί και εδώ όλες οι ρετσίνες θα τα πάνε καλά. Μια λιπαρή χοιρινή τηγανιά επίσης, με μπόλικα αποξηραμένα μυρωδικά θα μπορούσε να βρει το ιδανικό της ταίρι στην ρετσίνα, γιατί όχι και ένα ψητό χοιρινό λουκάνικο.

Επιθυμήσατε και ένα Αρνάκι λεμονάτο με μπόλικο δεντρολιβάνο στην κατσαρόλα ή στον φούρνο συνοδευόμενο από πατάτες τηγανητές ή ρυζί? Ο λεμονάτος χαρακτήρας του πιάτου αλλά και τα αρώματα από το δεντρολίβανο θα δέσουν υπέροχα με μια ρετσίνα με τραγανή οξύτητα. Και επειδή εδώ μιλάμε για ένα αρκετά πλούσιο πιάτο βασισμένο σε κόκκινο κρέας, θα σας προτείνουμε συγκεκριμένα το Δάκρυ του Πεύκου, μία Ρετσίνα που έχει περάσει από βαρέλι και έχει αποκτήσει extra όγκο και πολυπλοκότητα.

Να κλείσουμε με τις αλοιφές ή τις σαλάτες όπως η ταραμοσαλάτα, η μελιτζανοσαλάτα, η τυροσαλάτα και το τζατζίκι που τα πράγματα γίνονται δύσκολα όταν θέλουμε να τις συνδυάσουμε με κρασί, εκτός και αν μιλάμε για ρετσίνα!



Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: