Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Γ. Σκούρας - "ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ, ΤΑ ΣΠΑΝΙΑ, ΤΑ ΝΕΑ"

Γ. Σκούρας - "ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ, ΤΑ ΣΠΑΝΙΑ, ΤΑ ΝΕΑ" Από τον Σπύρο Γεωργιάδη
Wineblogger-Foodblogger

Ο κ. Σπύρος Γεωργιάδης είναι Wine & Food Blogger και πολύ καλός φίλος του House of Wine. Παρεβρέθηκε στην εκδήλωση του House of Wine για το Γιώργο Σκούρα, και έγραψε ένα πολύ ωραίο post για την εκδήλωση και τα κρασιά της στο Facebook. Μετά από άδεια του το δημοσιεύουμε σαν άρθρο στο House of Wine, και τον ευχαριστούμε θερμά για την τόσο ζωντανή περιγραφή αλλά και για τα καλά του λόγια!

Τάσος Πικούνης - House of Wine




Κάποιοι άνθρωποι, μοιάζουν από μακριά άγνωστοι μεγάλοι, τόσο μεγάλοι που νοιώθεις ένα δέος πριν καν τους γνωρίσεις. Μόλις τους γνωρίσεις ανακαλύπτεις ότι είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτό που μπορούσες να φανταστείς. Μετά, απλά δεν θέλεις να σταματήσεις να τους βλέπεις και να τους ξαναβλέπεις γιατί η κάθε φορά είναι ακόμα πιο μαγική από την προηγούμενη και φεύγεις με τέτοιες εμπειρίες και γνώσεις που ριζώνουν βαθιά μέσα στην ψυχή σου.

Ο λόγος όπως θα καταλάβατε, για έναν ΜΕΓΑΛΟ οινοποιό μας, τον κο. Γιώργο Σκούρα, ο οποίος από μόνος του παραδέχεται ότι δεν είναι ο μεγαλύτερος από τους οινοποιούς, τουλάχιστον... ηλικιακά.

Με τι να πρωτοξεκινήσει κανείς σχετικά με την χθεσινή βραδιά στο House of Wine

Κάθε ατάκα του κου Σκούρα θα μπορούσε να είναι και τίτλος από ένα περιοδικό οίνου μέχρι και ένα βιβλίο Πανεπιστημιακού Επιπέδου. Κάθε κρασί του και μία αποκάλυψη ρομαντισμού, γεύσης, αρωμάτων και προσδοκίας ζωής. Ένα απόσταγμα σκέψης και μία κατάθεση ψυχής που μόνο καλύτερο τον κόσμο μας μπορεί να κάνει.

Σας προτρέπω να μην χάσετε, όποτε σας δοθεί η ευκαιρία, να τον ακούσετε. Είναι σκέτη ΟΙΝΟ-ΠΟΙΗΣΗ!

Φυσικά και δεν μπορώ να κρίνω σε καμία περίπτωση τα 10 κρασιά, τα Άγνωστα, τα Σπάνια, τα Νέα που μας παρουσίασε εχθές, αλλά μπορώ να σας μεταφέρω κάποιες εντυπώσεις μου όπως ακριβώς τις κατέγραψα την στιγμή της δοκιμής.

Ξεκινάμε; Αν ΝΑΙ το εντυπωσιακό είναι ότι ξεκινήσαμε ανάποδα από το συνηθισμένο κατά την προτροπή του ιδίου, δηλαδή από τα κόκκινα προς τα λευκά, με λογική σκοπιμότητα που θα την εξηγήσουμε πιο κάτω.

ΤΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΚΡΑΣΙΑ (θα έλεγα)

Μέρος 1ο:

1. ΝΕΜΕΑ ΧΟΥΝΗ 2016, Αγιωργίτικο με ειδική αποθήκευση σε ΝΕΑ πιθάρια.

Εμφάνιση: χρώμα ρουμπινί, κόκκινο προς μαύρο
Άρωμα: Bouquet Φρούτων κόκκινων και μαύρων (βατόμουρα, μούρα, κεράσια, λικέρ κεράσι, φράουλες)
Γεύση: Αντίστοιχη γεύση φρούτων και μπαχαρικών καθώς και γήινων τόνων με έντονη oξύτητα στο τέλος και πολύ έντονες νότες αργίλου και βράχου. Φυσικά πολύ νωρίς ακόμα να βαθμολογηθεί από αρχάριους σαν εμένα καθώς δεν φαίνεται να είναι έτοιμο, παρόλα αυτά φαίνεται πολύ έντιμο και αξίζει την αναμονή μιας ειλικρινούς παλαίωσης.

2. ΝΕΜΕΑ GRAND CUVEE 2013.

Ένα δυσνόητο και ατίθασο ΜΕΓΑΛΟ κρασί, όπως το ονομάζει και ο ίδιος.

Παραγωγή στα 1.000 μ. υψόμετρο σε ένα από τα μοναδικά τόσο ψηλά Teroir της Ευρώπης με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, όπου είναι πολύ δύσκολο να παχύνεις την φλούδα και το κουκούτσι προκειμένου να προκύψουν οι τανίνες και η βελούδινη επιθυμητή υφή αυτού του κρασιού.

Τρία αμπέλια που ενώνονται μέσα στο κρύο για να "ζεσταθούν" και να δημιουργήσουν ένα Grand Cuvee. Ένα μεταλλικό Teroir που αναζητά να βρεθεί μέσα στο στόμα του πιο απαιτητικού κριτή, να χαράξει την γλώσσα του στην μέση και να κάνει τα "σάλια" του να τρέχουν. Αυτό θα πει νόστιμο, λέει χαριτολογώντας. Οτιδήποτε μας κάνει τα σάλια μας να τρέχουν.

Όπως γράφει και το House of Wine στο site του: "Tα όμορφα τυπικά αρώματα της ποικιλίας πλαισιώνονται από την πικάντικη επιρροή του δρύινου βαρελιού και τις βελούδινες τανίνες που δίνουν υπόσταση στο κρασί".

3. ΜΕΓΑΣ ΟΙΝΟΣ 2006 (3Lt απόλαυσης)

Αυτό το Μεγάλο Κόκκινο Κρασί από το ΜΕΓΑΛΟ ΒΟΥΝΟ της Νεμέας.

Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο, με τανίνες που μαλακώνουν και 11 χρόνια μετά αποδεικνύουν την ωριμότητα μέσα από την νεότητά του καθώς επιδέχεται παλαίωσης τουλάχιστον για 10 έτη ακόμα.
Στιβαρό ερυθρό κρασί που βασίζεται σε χαρμάνι που παντρεύει το πικάντικο σκέρτσο του Αγιωργίτικου με την αυστηρή δύναμη του Cabernet Sauvignon, στη ζεστή και βανιλάτη αγκαλιά του δρύινου βαρελιού που τα φιλοξένησε κατά την 20μηνη παλαίωσή του. Ποιοτική ετικέτα για μεγάλα φαγοπότια ή εκλεκτά κελάρια.

Οι άνθρωποι του κρασιού, λέει ότι ζουν πολλά χρόνια. Ο λόγος είναι η υπόσχεση και το ραντεβού που δίνουν στον εαυτό τους μεταχρονολογημένα κατά 5, 10 ή και 20 χρόνια.

Για το κρασί αυτό αξίζει να ζεις για να είσαι συνεπής στο ραντεβού σου.

4. ΣΥΝΟΡΟ 2007

Cabernet Franc, Merlot, Αγιωργίτικο μία 3λογία ή ένα 3εθνές θα έλεγα που δεν χωράει άλλο σύνορο εκτός από την απόλαυση που δίνουν τα έντονα αρώματα των μπαχαρικών και της φράουλας.

Όπως γράφει και το House Of Wine "Ένα κόκκινο κρασί για ιδιαίτερες στιγμές και εκλεκτές γαστρονομικές περιστάσεις. Βελούδινο και ευγενές, αλλά και δυνατό και γεμάτο ταυτόχρονα, το Σύνορο απευθύνεται σε φίλους του κρασιού με γνώση, αισθητική και άποψη."

5. FLEVA MAGNUM 2015 (1,5 Lt)

Ένα πολυβραβευμένο κρασί όπου στην Γαλλία το 2011 πήρε την 1η θέση.

Αν είστε λάτρεις του Syrah, αυτό το κρασί δεν πρέπει να λείπει από την κάβα σας ή το κελάρι σας.

Η μαγική συνταγή για ένα καλό Syrah είναι να αναζητάς να αγγίξουν την μύτη σου και να γευθείς στον ουρανίσκο και στην γλώσσα σου τα κόκκινα φρούτα, τα δαμάσκηνα, να απολαύσεις την αίσθηση του καπνού και την επίγευση του bacon.

Τα έχει ΟΛΑ πολύ έντονα αγγίζοντας και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη που θα το συνόδευε με απαιτητικά κρεατικά κάπου στην Βαρυμπόμπη ή στο σπίτι του με μία Μπιστέκα αλά Φιορεντίνα, περασμένη για 36 ώρες από Sous Vibe (Αnova) και ολοκληρωμένο στην ψησταριά του.

Πολλές φορές ο ίδιος ο κος Σκούρας διστάζει να το παρουσιάσει μαζί με άλλα κρασιά. Ο λόγος είναι γιατί, όπως περιγράφει, μοιάζει με μία υπερβολικά σέξυ, ωραία και προκλητική κυρία που μπαίνει σε ένα σαλόνι και εξαφανίζει δια της παρουσίας της κάθε άλλη.

Προσωπικά, με συγκινεί και ασφαλιστικά καθώς το συγκεκριμένο κρασί προέρχεται από ένα μισοκατεστραμμένο αμπέλι που κάηκε το 2007 και από τις στάχτες του διασώθηκε, για μεγάλη τύχη μας, ένας θησαυρός.

6. ΣΚΙΑ - ΜΑΥΡΟΣΤΥΦΟ 2017

Ένα ΜΟΝΑΔΙΚΟ γλύκισμα που έκλεισε ουσιαστικά και ευχάριστα το 1ο μέρος της παρουσίασης.

Με χρώμα βυσσινί και άρωμα από βύσσινο και αγριοκέρασο ήρθε να μας γλυκάνει μέσα στην ευγένεια και στην προσμονή να παρουσιαστεί επίσημα άμεσα και να αποτελέσει ένα γλύκισμα, σαν λικέρ δίπλα σε ένα πιπεράτο και επιθετικό steak.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ...

Μέρος 2ο:

Αφού ξεκουράσαμε τους γευστικούς μας κάλυκες από την γευστική δοκιμή 6 υπέροχων ερυθρών κρασιών, περάσαμε στα μαγικά λευκά με πρώτο το 7ο της σειράς:

7. SALTO MAVROFILERO 2016

Ένα λευκό κρασί που μυρίζει Ελλάδα, μοσχοβολάει καλοκαίρι και που συνοδεύει όλες εκείνες τις στιγμές για τις οποίες εργάζεσαι σκληρά όλο τον χειμώνα.

Το μοσχοφίλερο (για όσους δεν γνωρίζουν) παρά το λευκό του χρώμα, φτιάχνεται από ερυθρές ποικιλίες. Έχει ιδιαίτερο άρωμα εσπεριδοειδών, λεμόνι, άνθη λευκά πορτοκαλιάς καθώς και από τριαντάφυλλο και μέντα. Στην γεύση του διακρίνεις έντονα την φρεσκάδα του με οξύτητα που φρεσκάρει την γλώσσα και σε κάνει να ξεχνάς οποιαδήποτε άλλη γεύση είχες πριν στο στόμα σου.

Εδώ έρχεται και κολλάει αυτό που αναφέραμε στην αρχή περί ανάποδης σειράς, αν θυμάστε. Ξεκινήσαμε δηλαδή από τα ερυθρά και καταλήξαμε στα λευκά.

Πίνεται πολύ παγωμένο σαν σαμπάνια ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα στην βεράντα με θέα τον ελληνικό ουρανό και την θάλασσα ή δίπλα εκεί που σκάει το κύμα με καλή παρέα και ψαράκι. Αν νοιώθετε και εσείς, οι αναγνώστες μία αλμύρα κάτω από την γλώσσα σας, δεν είναι από την αίσθηση της θάλασσας που ήρθε σαν εικόνα στο μυαλό σας. Η αλατότητα αυτή προέρχεται από το ίδιο το κρασί και πάει και κάθεται κάτω από την γλώσσα. Πιστέψτε με!

8. DUM VINUM SPERUM (2016)

Το όνομά του σίγουρα σας θυμίζει κάτι στα λατινικά μόνο που στην περίπτωσή μας η μετάφραση είναι "όσο οινοποιώ, ελπίζω"!

Ένα ιδιαίτερο Chardonnay που παραμένει 8-10 μήνες στις οινολάσπες του σε βαρέλια για να δώσει στον τυχερό γευσιγνώστη μία έντονη και στρογγυλή γεύση ο οποίος θα το διαλέξει να το απολαύσει είτε σαν απεριτίφ (μόνο του), είτε με λιπαρά ψάρια.

Όπως γράφει και το House of Wine "Ένα φίνο βαρελάτο λευκό με πολύ ένθερμο fan club. Οινοποιημένο προσεκτικά ώστε να αποδίδει την αρωματική ομορφιά και την γευστική αρμονία του Chardonnay στο ακέραιο, το Dum Vinum Sperum είναι ένα κρασί με βάθος και πολυπλοκότητα, και το οποίο καταλήγει σε μία αξέχαστα ηδονική επίγευση."

9. VIOGNIER ECLECTIQUE (2016) Spilitsa

Όπως το λέει και η λέξη #εκλεκτίκ, το hashtag που χρησιμοποιώ συχνά όταν ενθουσιάζομαι με κάτι.

Προέρχεται από ένα αμπέλι που η 1η του φύτευση έγινε το 1989 σε ένα βουνό με το όνομα Σπηλίτσες.

Ένα πραγματικά ξεχωριστό βαρελάτο λευκό κρασί που κερδίζει με την αρμονία, το βάθος και την ένταση που δίνει η σωστή οινοποίηση της όμορφης ποικιλίας Viognier. Θα το απολαύσετε από την πρώτη γουλιά και θα μαγευτείτε από την βασανιστικά πικάντικη επίγευσή του.

Αν έπρεπε να το συνοδεύσετε με κάτι - απαραίτητα - λέει ο κος Σκούρας, θα ήταν είτε με παχιά ψάρια, είτε... με την εφημερίδα σας στην πολυθρόνα σας.

Για το τέλος, μας ξαναγλύκανε με το Νο...

10. Misteli 2005

Έχετε πιει Grappa με κρασί; Αυτό είναι το Misteli.

Επίσης, ένα εκλεκτό Viognier μόνο που σε αυτό έχει προστεθεί το αποσταγμένο "πνεύμα" (spirit) μιας αλκοολούχας Grappas.

Το χρώμα είναι λίγο θολό και βαθύ λεμoνί - πορτοκαλί. Η μύτη είναι καθαρή, με μέση ένταση, μα αρώματα έντονα ροδάκινου, σταφυλιού, βερίκοκου, σιρόπι πορτοκάλι, άγγιγμα μελιού, μία υποψία βανίλιας, φουντουκιού και καρυδιάς, πορτοκαλιού και αχλαδιού. Το κρασί είναι γλυκό, με μέταλλο στο σώμα, με μέση ένταση, υψηλό αλκοόλ (15%), ωραία οξύτητα, ισορροπημένα ωραία με καλά ενσωματωμένο αλκοόλ.

Πολύ καλό με εξαιρετική ποιότητα έως τώρα, που δεν θα το βρείτε ακόμα στο House of Wine (καθώς να ξέρετε το έψαξα), αλλά κατευθείαν στο οινοποιείο "Domaine Scouras" στην ανατολική πλευρά της Νεμέας.

Πριν κλείσω, να αναφέρω ότι ήταν μία ιδιαίτερα λαμπερή, γεμάτη από ξεχωριστούς φίλους winelovers και winebuyers βραδιά, όπου αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια στους διοργανωτές αυτής, τους ανθρώπους του House of Wine τον Τάσο Πικούνη , τον Μιχάλη Πικούνη, την Άντα Γαβαλά και τους υπόλοιπους ανθρώπους της ομάδας.

Για το κλείσιμο θα επιλέξω δύο από τις όμορφες φράσεις που χρησιμοποίησε ο κος Σκούρας και θα κάνω μια ευχή.

1. "Είμαστε οι επιλογές μας" και
2. "Ο χρόνος είναι το πιο ακριβό πράγμα στον κόσμο".


και η ευχή μου...

Εύχομαι να κάνουμε πάντα εκείνες τις επιλογές που θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την πολυτιμότητα του χρόνου που μας προσφέρθηκε απλόχερα σε όλους το ίδιο.

Δεν θα άλλαζα με τίποτα την χθεσινή μου επιλογή και υπόσχομαι ότι σύντομα θα επισκεφτούμε και το οινοποιείο.


Ευχαριστώ από καρδιάς!

[Κάποια από τα ΣΠΑΝΙΑ αυτά κρασιά διατίθενται σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές στο www.houseofwine.gr]

 

Μοιραστείτε το άρθρο: