Από το Α ως το Ω αυτό το καλοκαίριΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Α για Ακακίες Sparkling Rose: Το απόλυτο απεριτίφ του καλοκαιριού. Απολαυστικό, σχεδόν ξηρό, ο ευκολότερος τρόπος να κερδίσεις την κοπέλα στο απέναντι stool. Κέρασε την ένα και πιάσε με ωραίο τρόπο τη κουβέντα. Την επόμενη μέρα επανέλαβε το στη παραλία που θα έχετε δώσει ραντεβού. Σε σαμπανιέρα αυτή τη φορά για να σας δροσίζει ανάμεσα στις βουτιές. Σίγουρη επιτυχία…

B για Βηλάνα: Δροσιστική, αρωματική και ευκολόπιοτη, αυτή είναι η βασική λευκή ποικιλία της Κρήτης. Θα την τιμήσω πολλάκις φέτος μιας που θα κατέβω στο αγαπημένο μου νησί. Όσοι δεν το πήρατε είδηση δίπλα στη κλασσική Ξερολιθιά ή την απίστευτη value for money Βηλάνα του Λυραράκη, προσθέσαμε πρόσφατα και αυτή της Ιδαίας Οινοποιητικής. Μη παραλείψετε να τη δοκιμάσετε

Γ για γαύρο μαρινάτο: Ο νοστιμότερος καλοκαιρινός μεζές… Ότι πρέπει για μετά την παραλία την ώρα που κάθεσαι στο ταβερνάκι και πριν ‘προσγειωθούν’ στο τραπέζι τα μεγαλύτερα ψάρια. Και επειδή πάντα θα έχει παρέα διάφορα παρελκόμενα ζητήστε μια παγωμένη ρετσίνα. Ακόμα νομίζετε ότι η ρετσίνες είναι χαμηλής ποιότητας; Δοκιμάστε ένα Δάκρυ του Πεύκου, ή ένα Ρητινίτη της Γαίας και μετά το ξανασυζητάμε.

Δ για Δάφνιος Δουλουφάκη: Ανερχόμενο Βιδιανό στα καλύτερα του, σε χαμηλή τιμή και φανταστικό με ψάρι. Αλλά επειδή θα παίξει και κανένα οφτό αρνάκι φέτος στην Κρήτη θα προτιμήσω και την ερυθρή εκδοχή από Λιάτικο. Και θα πάρω και δεύτερη φιάλη γιατί δεν πουλιέται, αλλά σχεδόν χαρίζεται.

Ε για Ερυθρά κρασιά: Εμείς οι εστιάτορες έχουμε κάνει σημαντικές προόδους. Έτσι λοιπόν φέτος το καλοκαίρι θα σας δώσουμε τα ερυθρά σε δροσερή θερμοκρασία και όχι στους 35ο C υπό σκιάν. Και εσείς από την πλευρά σας θα το εκτιμήσετε και δεν θα είστε απόλυτα αρνητικοί στην ιδέα της κατανάλωσης κόκκινου. Προτιμήστε βέβαια κάτι στο στυλ του Δάφνιου (βλέπε παραπάνω)…

Ζ για Ζέστη: Θέλω πολύ ζέστη ειδικά όταν θα βρίσκομαι στις διακοπές… Αν δε μαυρίσω και φέτος θα σκάσω. Όπως πάντα θα την καταπολεμήσω με βουτιές και μια σαμπανιέρα με παγωμένη τεκίλα. Για προθέρμανση…

Η για Ηλιοβασίλεμα: Η Οία συντηρεί το μύθο της και πραγματικά το ηλιοβασίλεμα της είναι μια εμπειρία. Οπουδήποτε όμως και αν βρίσκεστε φροντίστε να το απολαύσετε με την αγαπημένη σας συντροφιά. Στήστε και ένα όμορφο σκηνικό με το κρασί πρωταγωνιστή… Καλοκαίρι είναι δεν επιτρέπετε να μην είστε ερωτευμένοι.

Θ για Θαλασσίτη κτήμα Γαίας: All times classic… Το Ασύρτικο της Σαντορίνης στην ξηρή, mineral εκδοχή του, που θα απογειώσει το σχαρίσιο ψάρι σας. Τον προτιμώ στην χωρίς βαρέλι εκδοχή του, αν και πρόσφατα ένας περασμένος από βαρέλι Θαλασσίτης από τη χρονιά του 2006 έμοιαζε ακόμα μωρό.

Ι για Ιόνια νησιά: Γουστολίδι από τη Ζάκυνθο, Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και Μοσχάτο από την Κεφαλονιά, Κακοτρύγης από τη Κέρκυρα, Βερτζαμί από την Λευκάδα. Αν νομίζετε ότι θα πάτε Ιόνιο και δεν θα βρείτε τοπικές ποικιλίες να πιείτε είστε γελασμένοι. Αρκεί να τις αναζητήσετε.

Κ για Kevin Judd: Συγνώμη αλλά καλοκαίρι χωρίς Kevin Judd και Sauvignon Blanc Greywacke δεν παίζει… Αφήστε δε που πρόσφατα δοκιμάσαμε σε γευσιγνωσία των Wine Commanders το Wild Sauvignon του παραγωγού από το 2009 και μείναμε άφωνοι… Λέω από τώρα να πάρω και για το επόμενο καλοκαίρι…

Λ για Λημνιώνα: Μιλάμε για τρελό κόλλημα. Με ξετρελαίνει η φρεσκάδα της ποικιλίας, το κόκκινο φρούτο και το γεγονός ότι ποτέ δε με κουράζει το «σώμα» της… Απολαύστε τη ροζέ εκδοχή της Θεόπετρας παρέα με Syrah ή την μονοποικιλιακή ερυθρή εκδοχή από το ίδιο κτήμα και περιμένετε μέχρι να προσθέσουμε στη λίστα μας την επίσης εξαιρετική Λημνιώνα του Ζαφειράκη.

Μ για Μαλαγουζιά Γεροβασιλείου: Συνήθως οι μαθητές τον ξεπερνάνε τον δάσκαλο… Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ελληνική αγορά έχει κατακλυστεί από εξαιρετικές οινοποιήσεις της ποικιλίας κάθε φορά που δοκιμάζω τη Μαλαγουζιά του Γεροβασιλείου συνειδητοποιώ ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς το πρωτότυπο. Φέτος δε ίσως είναι καλύτερη από ποτέ…

Ν για Νυχτέρι: Που το πάω που το φέρνω στην Σαντορίνη καταλήγω. Ένα από τα παραδοσιακά στυλ του νησιού απευθύνεται σε πιο ιδιαίτερους ουρανίσκους. Για όσους δεν ξέρουν το όνομα του προέρχεται από το γεγονός ότι σύμφωνα με την παράδοση τα σταφύλια τρυγιούνται πριν την αυγή και πατιούνται την ίδια μέρα….

Ξ για Ξινόμαυρο: Καλά μη φωνάζετε δεν εννοώ ντε και καλά τα ερυθρά, τανικά, παραδείγματα της ποικιλίας. Θυμηθείτε τον πολυδύναμο χαρακτήρα και διαλέξτε ένα αφρώδες Blanc de Noir, (του Καρανίκα βάζει κάτω πολλές σαμπάνιες) ή ένα από τα καταπληκτικά ροζέ που δίνει η ποικιλία από το Αμύνταιο. Και μόνο που σκέφτομαι την ψυχρότερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας δροσίζομαι.

Ο για Ούζο: Με πολλά παγάκια, με πολύ ή λίγο νερό, με διάφορες ποικιλίες με καλή παρέα. Καλύτερη ώρα μετά το μπάνιο, εκεί που αρχίζει και πέφτει ο ήλιος. Προσοχή μη το παρακάνετε γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα χάσετε τη βραδινή σας έξοδο. Μιλάω εκ πείρας…

Π για παγωμένη μπύρα: Δε μπλέκω σε ξένα χωράφια… Ο Ραδίσης τα ξέρει και τα λέει καλύτερα από μένα. Περιμένω τις προτάσεις του.

Ρ για Ροζέ κρασί: Και δεν σηκώνω κουβέντα…

Σ για Σαντορίνη: Ο καλύτερος ταξιδιωτικός προορισμός στον κόσμο… Όχι μόνο για το τοπίο της, για το ηλιοβασίλεμα, για τα ξενοδοχεία και τη θέα που προσφέρει. Για εμάς τους παθιασμένους με το κρασί πολύ περισσότερο για τα κρασιά της και τη γαστρονομία της. Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα από το οινοποιείο της Santo Wines στον Πύργο δίπλα σε ένα ποτήρι παγωμένο Ασύρτικο του συνεταιρισμού…. Η καλύτερη ταράτσα με θέα στην καλντέρα!

Τ για Τραγανή οξύτητα: Αυτό είναι το χαρακτηριστικό που ψάχνω στο κρασί μου το καλοκαίρι ανεξαρτήτου χρώματος. Οξύτητα που θα φρεσκάρει και θα δροσίσει τον ουρανίσκο και θα με κάνει να πιω και λίγο παραπάνω. Φυσικά μόνο με την προϋπόθεση ότι δεν θα οδηγώ.

Υ για Υστέρνια Τήνου: Γιατί πάντα αυτό το καταπληκτικό χωριό της Τήνου μου θυμίζει τα καλύτερα καλοκαίρια των νεανικών μου χρόνων. Τότε δεν ξέραμε τίποτα από κρασί και θα την πω την αμαρτία μου πίναμε και χύμα… Παιδιά ήμασταν και δε ξέραμε. Τώρα θα έπινα ένα Ασύρτικο Τ- Οίνος από τους Τηνιακούς αμπελώνες και ας είναι και αρκετά τσιμπημένο στη τιμή…

Φ για Fabrica de vino in the sand: Αργήσαμε να το πάρουμε απόφαση αλλά όταν το πήραμε δείξαμε και ενθουσιασμό και μεγάλη εφευρετικότητα. Τα Wine bars είναι το απόλυτο trend της εποχής. Μέχρι λοιπόν να έρθουν οι διακοπές απολαύστε ποικιλία κρασιών δίπλα στη θάλασσα στην ολοκαίνουρια Fabrica de vino in the sand. Για όσους η παραλία πέφτει μακριά Heteroclito, Oinoscent, Wine Point, By the Glass και πολλά ακόμα που τα ξέρετε καλύτερα από μένα, σφύζουν από ζωή και νόστιμα κρασιά στο κέντρο.

Χ για House of Wine: Σιγά μη κάτσω να φορτώνω το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου με κρασιά… Το House δε κλείνει ποτέ όλο το καλοκαίρι και παραδίδει όπου και να βρίσκομαι. Γιατί θέλω να έχω το κεφάλι μου ήσυχο και να επιλέγω εγώ τι θα πιω παρέα με τους φίλους μου το καλοκαίρι.

Ψ για Ψαράκι τηγανητό: Φυσικά όχι μόνο του αλλά δίπλα σε ένα δροσιστικό Μοσχοφίλερο. Δε θα σας πω ποιο παραγωγό να επιλέξετε… Μη ξεχάσετε όμως ότι πέρα από τα μονοποικιλιακά Μοσχοφίλερα θα βρείτε και πολύ ενδιαφέρουσα χαρμάνια όπως αυτά με τον Ροδίτη. Και το ψάρι να είναι φρεσκότατο παρακαλώ…

Ω για Ωμέγα Κτήμα Άλφα: Το θέλω και το γλυκό μου το κρασί στο τελείωμα. Το Ωμέγα συνδυάζει Μαλαγουζιά και Gewurztraminer ενώ η οξύτητα του δίνει εξαιρετική ισορροπία. Για εκείνα τα καλοκαιρινά βράδια στο μπαλκόνι που οι συζητήσεις δεν σε αφήνουν να πας για ύπνο.

.
Καλή εβδομάδα!


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant