Από το Α ως το Ω αυτό το καλοκαίριΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Α για Ακακίες Sparkling Rose: Το απόλυτο απεριτίφ του καλοκαιριού. Απολαυστικό, σχεδόν ξηρό, ο ευκολότερος τρόπος να κερδίσεις την κοπέλα στο απέναντι stool. Κέρασε την ένα και πιάσε με ωραίο τρόπο τη κουβέντα. Την επόμενη μέρα επανέλαβε το στη παραλία που θα έχετε δώσει ραντεβού. Σε σαμπανιέρα αυτή τη φορά για να σας δροσίζει ανάμεσα στις βουτιές. Σίγουρη επιτυχία…

B για Βηλάνα: Δροσιστική, αρωματική και ευκολόπιοτη, αυτή είναι η βασική λευκή ποικιλία της Κρήτης. Θα την τιμήσω πολλάκις φέτος μιας που θα κατέβω στο αγαπημένο μου νησί. Όσοι δεν το πήρατε είδηση δίπλα στη κλασσική Ξερολιθιά ή την απίστευτη value for money Βηλάνα του Λυραράκη, προσθέσαμε πρόσφατα και αυτή της Ιδαίας Οινοποιητικής. Μη παραλείψετε να τη δοκιμάσετε

Γ για γαύρο μαρινάτο: Ο νοστιμότερος καλοκαιρινός μεζές… Ότι πρέπει για μετά την παραλία την ώρα που κάθεσαι στο ταβερνάκι και πριν ‘προσγειωθούν’ στο τραπέζι τα μεγαλύτερα ψάρια. Και επειδή πάντα θα έχει παρέα διάφορα παρελκόμενα ζητήστε μια παγωμένη ρετσίνα. Ακόμα νομίζετε ότι η ρετσίνες είναι χαμηλής ποιότητας; Δοκιμάστε ένα Δάκρυ του Πεύκου, ή ένα Ρητινίτη της Γαίας και μετά το ξανασυζητάμε.

Δ για Δάφνιος Δουλουφάκη: Ανερχόμενο Βιδιανό στα καλύτερα του, σε χαμηλή τιμή και φανταστικό με ψάρι. Αλλά επειδή θα παίξει και κανένα οφτό αρνάκι φέτος στην Κρήτη θα προτιμήσω και την ερυθρή εκδοχή από Λιάτικο. Και θα πάρω και δεύτερη φιάλη γιατί δεν πουλιέται, αλλά σχεδόν χαρίζεται.

Ε για Ερυθρά κρασιά: Εμείς οι εστιάτορες έχουμε κάνει σημαντικές προόδους. Έτσι λοιπόν φέτος το καλοκαίρι θα σας δώσουμε τα ερυθρά σε δροσερή θερμοκρασία και όχι στους 35ο C υπό σκιάν. Και εσείς από την πλευρά σας θα το εκτιμήσετε και δεν θα είστε απόλυτα αρνητικοί στην ιδέα της κατανάλωσης κόκκινου. Προτιμήστε βέβαια κάτι στο στυλ του Δάφνιου (βλέπε παραπάνω)…

Ζ για Ζέστη: Θέλω πολύ ζέστη ειδικά όταν θα βρίσκομαι στις διακοπές… Αν δε μαυρίσω και φέτος θα σκάσω. Όπως πάντα θα την καταπολεμήσω με βουτιές και μια σαμπανιέρα με παγωμένη τεκίλα. Για προθέρμανση…

Η για Ηλιοβασίλεμα: Η Οία συντηρεί το μύθο της και πραγματικά το ηλιοβασίλεμα της είναι μια εμπειρία. Οπουδήποτε όμως και αν βρίσκεστε φροντίστε να το απολαύσετε με την αγαπημένη σας συντροφιά. Στήστε και ένα όμορφο σκηνικό με το κρασί πρωταγωνιστή… Καλοκαίρι είναι δεν επιτρέπετε να μην είστε ερωτευμένοι.

Θ για Θαλασσίτη κτήμα Γαίας: All times classic… Το Ασύρτικο της Σαντορίνης στην ξηρή, mineral εκδοχή του, που θα απογειώσει το σχαρίσιο ψάρι σας. Τον προτιμώ στην χωρίς βαρέλι εκδοχή του, αν και πρόσφατα ένας περασμένος από βαρέλι Θαλασσίτης από τη χρονιά του 2006 έμοιαζε ακόμα μωρό.

Ι για Ιόνια νησιά: Γουστολίδι από τη Ζάκυνθο, Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και Μοσχάτο από την Κεφαλονιά, Κακοτρύγης από τη Κέρκυρα, Βερτζαμί από την Λευκάδα. Αν νομίζετε ότι θα πάτε Ιόνιο και δεν θα βρείτε τοπικές ποικιλίες να πιείτε είστε γελασμένοι. Αρκεί να τις αναζητήσετε.

Κ για Kevin Judd: Συγνώμη αλλά καλοκαίρι χωρίς Kevin Judd και Sauvignon Blanc Greywacke δεν παίζει… Αφήστε δε που πρόσφατα δοκιμάσαμε σε γευσιγνωσία των Wine Commanders το Wild Sauvignon του παραγωγού από το 2009 και μείναμε άφωνοι… Λέω από τώρα να πάρω και για το επόμενο καλοκαίρι…

Λ για Λημνιώνα: Μιλάμε για τρελό κόλλημα. Με ξετρελαίνει η φρεσκάδα της ποικιλίας, το κόκκινο φρούτο και το γεγονός ότι ποτέ δε με κουράζει το «σώμα» της… Απολαύστε τη ροζέ εκδοχή της Θεόπετρας παρέα με Syrah ή την μονοποικιλιακή ερυθρή εκδοχή από το ίδιο κτήμα και περιμένετε μέχρι να προσθέσουμε στη λίστα μας την επίσης εξαιρετική Λημνιώνα του Ζαφειράκη.

Μ για