Η Jancis Robinson επιμένει... Ελληνικά!

Η Jancis Robinson επιμένει... Ελληνικά!
Από τον Τ. Πικούνη

Μια μεγάλη, διάσημη και... επίμονη φίλη των ελληνικών κρασιών και ιδιαίτερα του Ασύρτικου, συνεχίζει να επιμένει... Ελληνικά! Σε ένα masterclass στο Χονγκ Κονγκ αυτή τη βδομάδα, η Jancis Robinson MW μίλησε σε μια γεμάτη αίθουσα για τις ακόμη υποτιμημένες αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών του κόσμου. Και βέβαια... πρώτο ανάμεσά τους, η "μεγάλη αγάπη" της, το Ασύρτικο...

Έχουμε πολλές φορές ευχαριστήσει τη Jancis για την υποστήριξή της στα Ελληνικά κρασιά… την πρώτη για την αναφορά της πάλι στο Ασύρτικο , τη δεύτερη για την εκπληκτική αναφορά της στο Samos Nectar 1980… και την ευχαριστούμε και αυτή τη φορά!

Αναδεικνύοντας έξι αυτόχθονες ποικιλίες αμπέλου - το Ασύρτικο, το Petite Arvine στην Ελβετία, το Godello στην Ισπανία, το Timorasso στο Πιεμόντε της Ιταλίας, το Areni στην Αρμενία και το Aglianico στην Καμπανία της Ιταλίας – η Jancis Robinson ισχυρίστηκε ότι υπάρχει σήμερα μια σημαντική μετακίνηση του ενδιαφέροντος από τις διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών προς τις γηγενείς και αυτόχθονες.

"Υποστηρίζω αυτή την τάση γιατί διευρύνει την επιλογή μας και γιατί δεν μπορεί το Cabernet Sauvignon να είναι κατάλληλο για κάθε περιοχή του κόσμου, και σίγουρα ούτε το Pinot Noir είναι κατάλληλο και για κάθε μέρος. Νομίζω ότι είναι κάτι που συμβαδίζει με την τάση για αυθεντικότητα και ιχνηλασιμότητα", δήλωσε, μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα του Εκθεσιακού κέντρου του Hong Kong

Υπάρχουν περίπου 1.368 ποικιλίες σταφυλιών που προσδιορίζονται στην εμβληματική εγκυκλοπαίδεια της Robinson με τίτλο «Wine Grapes» (διαβάστε την παρουσίαση του House of Wine για το σημαντικό αυτό βιβλίο στο άρθρο μας «Παρουσίαση Βιβλίου: Wine Grapes, μια "βίβλος" των ποικιλιών του κόσμου»), αλλά ο αριθμός τους μπορεί να φθάσει και τα 1.500. Όπως σημείωσε η Robinson κατά τη συζήτηση, το ενδιαφέρον για τις αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών έχει αρχίσει να αυξάνεται τώρα που περισσότεροι οινοποιοί, όπως ο Miguel Torres στην Ισπανία, δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη διατήρηση αλλά και την διάδοση των τοπικών ποικιλιών.

Η Ιταλία είναι μακράν η χώρα με τα περισσότερα γηγενή σταφύλια, με περίπου 377 αναγνωρισμένες ποικιλίες, ακολουθούμενη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Μπορεί η Jancis Robinson να εκφράζεται με ενθουσιασμό για το Ασύρτικο, αλλά και σε αυτή την εκδήλωση οι αναφορές του κοινού στην εκδήλωση αλλά και στις αναδημοσιεύσεις σε περιοδικά ήταν για «σκοτεινές» (obscure) ποικιλίες… Ναι, το Ασύρτικο κατακτά σιγά σιγά την παγκόσμια αναγνώριση, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, και δύσβατος!

Στη δοκιμή των κρασιών που ακολούθησε, η ίδια η Robinson γράφει στο site της: "Παρουσίασα μια δοκιμή των «υποβαθμισμένων ποικιλιών σταφυλιών» εδώ στο ProWine Asia στο Χονγκ Κονγκ χθες. ... Στο τέλος της γευσιγνωσίας (αν και ίσως δυστυχώς όχι πριν  δώσω τις τιμές λιανικής πώλησης των κρασιών στη Γερμανία, όπου προέρχονταν από τους διοργανωτές οίνου) ζήτησα από τα μέλη του ακροατηρίου να ψηφίσουν για το αγαπημένο τους κρασί. Αυτό ήταν το -αρκετά αδιαμφισβήτητο- αποτέλεσμα:"

Sigalas Assyrtiko 2015 Santorini, Greece €21 5 ψήφοι
Domaine des Muses Petite Arvine 2015 Valais, Switzerland €29 14 ψήφοι
Walter Massa, Derthona Timorasso 2013 Colli Tortonesi, Italy €24 14 ψήφοι
Rafael Palacios, As Sortes Godello 2015 Valdeorras, Spain €34 42 ψήφοι
Zorah, Karasì Areni 2014 Armenia €23 2 ψήφοι
Mastroberardino, Radici Riserva Aglianico 2007 Taurasi, Italy €29 (surely underpriced?) 11 ψήφοι


Μοιραστείτε το άρθρο: