Λευκά κρασιά από ‘ερυθρές’ περιοχές

Λευκά κρασιά από ‘ερυθρές’ περιοχές
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Πως θα σας φαινόταν να πηγαίναμε μία βόλτα στην Νάουσα, στην Νεμέα, στο Barolo, στο Chianti και να μην πιούμε κόκκινο κρασί αλλά λευκό? Είναι κάποιες περιοχές που έχουν ταυτιστεί με την παραγωγή ερυθρών κρασιών και έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστές για αυτό το ‘χρώμα’! Όμως ακόμα και στις πιο ‘βαμμένες κόκκινες’ περιοχές θα μπορούσαμε να βρούμε αξιόλογα λευκά κρασιά για να πιούμε. Ας δούμε κάποια κρασιά που αξίζει να τους δώσουμε την προσοχή μας, παρόλο που το ‘ερυθρό’ χρώμα κυριαρχεί! Το καλοκαίρι άλλωστε πλησιάζει. Το επιβεβαιώνουν και οι ανεβασμένες θερμοκρασίες. Ας είμαστε προετοιμασμένοι!

Νάουσα / Πρεκνιάρικο Χρυσοχόου


Στην Νάουσα, εκεί που το Ξινόμαυρο μεγαλουργεί και διεκδικεί μία θέση στις καλύτερες ερυθρές ποικιλίες όλου του κόσμου, αν θέλουμε να πιούμε ένα λευκό κρασί εκτός από τα blanc de noir, που γίνονται πάλι από Ξινόμαυρο, υπάρχει και το Πρεκνιάρικο μία λευκή ποικιλία που παλεύει να ‘αρπάξει’ λίγο από την αίγλη του ερυθρού ‘βασιλιά’. Εδώ έχουμε ένα από τα λιγοστά κρασιά αυτής της σπάνιας ποικιλίας και πρόκειται για μία ’βαρελάτη’ και ώριμη εκδοχή. Ένα ιδιαίτερο κρασί με μελένια και ώριμα φρουτώδη αρώματα, όγκο και πλούτο.

Chianti / Villa Antinori Bianco


Πάμε τώρα στην Τοσκάνη εκεί που κυριαρχεί το Sangiovese και δίνει τα φημισμένα Chianti, τα Brunello di Montalcino αλλά και τα περίφημα ‘super tuscan’. Μπορεί η πλειοψηφία των κρασιών που παράγονται να είναι ερυθρά, όμως συναντάμε και αρκετά λευκά από Ιταλικές και διεθνείς ποικιλίες και σε μεγάλο εύρος στιλ και τιμών. Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ένα από τα top, πληθωρικά και βαρελάτα αλλά και αρκετά ακριβά κρασιά της περιοχής όπως το Capannelle Chardonnay αλλά θα προτιμήσουμε ένα πιο ‘προσιτό’, οικονομικά, κρασί από έναν από τους σπουδαιότερους παραγωγούς όχι μόνο της Τοσκάνης αλλά όλης της Ιταλίας. Ένα δροσιστικό κρασί όπου κυριαρχεί το Trebbiano και η Malvasia, με την συνδρομή ενός μικρού ποσοστού Chardonnay, με ευχάριστα αρώματα εσπεριδοειδών και λουλουδιών.

Barolo, Barbaresco / Piodilei Chardonnay, Pio Cesare


Δύο από τις πιο φημισμένες Ονομασίες Προέλευσης της Ιταλίας είναι το Barolo και το Barbaresco, εκεί που το Nebbiolo δίνει μεγάλα κρασιά. Ωστόσο κάποιοι από τους παραγωγούς, όπως ο Pio Cesare, αφήνουν χώρο και για λευκά κρασιά. Διαλέξαμε ένα υπέροχο, μεγάλης κλάσης Chardonnay, που παράγεται από αμπελώνες στην περιοχή του Barolo και του Berbaresco. Ώριμο φρούτο, ορυκτότητα, διακριτικό βαρέλι, ξηροί καρποί, πολυπλοκότητα, λιπαρότητα, αξέχαστη επίγευση και δυνατότητα παλαίωσης, είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους που πρέπει να το έχουμε στην κάβα μας.

Rioja / Placet Valtomelloso, Remondo


Η Rioja είναι η πιο φημισμένη περιοχή της Ισπανίας για ερυθρά κρασιά, με τεράστια ιστορία και το Tempranillo να κυριαρχεί και να ‘κεντάει’. Οστόσο σε αυτή την Ονομασία Προέλευσης παράγονται και λευκά κρασιά, αν και το ποσοστό τους είναι μικρότερο από το 15% της συνολικής παραγωγής. Το Placet Valtomelloso είναι μία από τις καλύτερες λευκές Rioja, παράγεται από Viura και έχει εξαιρετική σχέση τιμής ποιότητας. Φρούτα, λευκό πιπέρι, ξηροί καρποί, βανίλια, πλούτος, κομψότητα και βουτυράτη επίγευση. Πραγματικά ένα πολύ ενδιαφέρον κρασί!

Chateauneuf du Pape / Cuvée Réservée Blanc, Domaine Pegau


Αν κάποιος ακούσει για κρασιά από την Ονομασία Προέλευσης του Chateauneuf du Pape το μυαλό πάει κατευθείαν στα σούπερ συμπυκνωμένα και πληθωρικά ερυθρά κρασιά από αυτή την σπουδαία περιοχή του Ροδανού. Εκτός όμως από τα ερυθρά κρασιά, παράγονται και εξαιρετικά λευκά Chateauneuf du Pape, από διάφορες ποικιλίες λευκές ποικιλίες. Από αυτά επιλέγουμε ένα κρασί από έναν σπουδαίο παραγωγό της περιοχής, χαρμάνι τεσσάρων ποικιλιών: Clairette, Grenache Blanc, Bourboulenc και Roussanne. Ένας υπέροχος συνδυασμός φρεσκάδας και ωριμότητας, φρούτου και ορυκτού χαρακτήρα με χαρακτηριστική διάρκεια. Ένα κρασί που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει κάθε ψαγμένος οινόφιλος.

Νεμέα


Last but not least! Ξεκινήσαμε με Ελληνική περιοχή, θα κλείσουμε πάλι με Ελλάδα. Αφήσαμε την Νεμέα για το τέλος, γιατί η ποικιλομορφία αυτής της περιοχής είναι τέτοια που δεν μπορούσα να επιλέξω ένα μόνο κρασί. Στον τόπο του Αγιωργίτικου, μίας από τις σπουδαιότερες Ελληνικές ποικιλίες, υπάρχει χώρος και για άλλες ποικιλίες γηγενείς αλλά και διεθνείς.

Monograph Multi, Γαία Οινοποιητική


Ο Ροδίτης, η Μαλαγουζιά, το Μοσχοφίλερο και το Ασύρτικο είναι μόνο κάποιες από τις γηγενείς μας ποικιλίες, που εκφράζονται πολύ όμορφα ακόμα και σαν ‘φιλοξενούμενες’ στην γη του Αγιωργίτικου. Το Κτήμα Γαία συγκεντρώνει 3 από αυτές, το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και τον Ροδίτη, σε ένα multi’ κρασί με ασύγκριτη σχέση τιμής ποιότητας. Ένα ευχάριστο, καλοκαιρινό και δροσερό κρασί που μπορεί να έχει θέση στο καθημερινό μας τραπέζι και όχι μόνο.

Αμπελώνας Παλυβού - Πέτρινες Πλαγιές


Στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας, σε Κορινθία και Αργολίδα εκτός από τα υπέροχα κόκκινα συναντάμε και καταπληκτικές εκφράσεις διεθνών λευκών ποικιλιών όπως το Chardonnay, το Sauvignon Blanc και το Viognier αλλά και χαρμάνια τους με τις γηγενείς. Τώρα επιλέγουμε να πιούμε ένα δροσερό χαρμάνι Chardonnay και Μαλαγουζιάς. Ένα εξωστρεφές και γοητευτικό κρασί που συνδυάζεται με σαλάτες, λαχανικά και οτιδήποτε βγαίνει από την θάλασσα.



Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: