Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Λεμόνι και κρασί

Λεμόνι και κρασί
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Ποιο ‘εσπεριδοειδές’ δεν λείπει από κανένα ψυγείο όλες τις εποχές του χρόνου? Το λεμόνι! Ακόμα και αν ξεμείνατε τους χειμερινούς μήνες, το να μην υπάρχει λεμόνι στο ψυγείο το καλοκαίρι είναι παράλειψη! Κρέας στον φούρνο? Λεμόνι! Κρέας στα κάρβουνα? Λεμόνι! Ψαράκια τηγανητά? Λεμόνι! Ψάρια ψητά? Λαδολέμονο! Σούπες? Λεμόνι! Ντολμαδάκια? Αυγολέμονο! Σαλάτες? Σάλτσες λεμονιού! Βραστά λαχανικά? Λεμόνι. Είναι αυτό που χαρίζει την οξύτητα στα φαγητά, φέρνει την ισορροπία, νοστιμεύει και μας δροσίζει.

Όπως ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις που αναζητάμε τον ιδανικό συνδυασμό κρασιού και φαγητού, όλα είναι θέμα ισορροπίας! Οπότε και στην περίπτωση του λεμονιού πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή ώστε το πιάτο και το κρασί να μην υπερκαλύπτει το ένα το άλλο. Ο ‘κανόνας’ λέει ότι όταν έχουμε ένα όξινο πιάτο θέλουμε ένα αντίστοιχα όξινο κρασί, γιατί αν το φαγητό είναι λεμονάτο και το κρασί δεν έχει αντίστοιχη ή περισσότερη οξύτητα, η οξύτητα του πιάτου θα κάνει το κρασί να φαίνεται ‘πλαδαρό’, θα μειώνεται η αίσθηση της φρεσκάδας και της ζωηράδα του, ενώ μπορεί να φαίνεται και πιο γλυκό. Στα φρέσκα κρασιά το λεμόνι δένει πιο εύκολα, από ότι στα πιο ώριμα κρασιά καθώς το λεμόνι στο πιάτο θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τα πιο ώριμα χαρακτηριστικά του και θα χάνει ακόμα περισσότερο την φρεσκάδα του.

Ας δούμε λοιπόν πως προτείνουμε να ‘συμπεριφερθείτε’ στο λεμόνι και τι κρασιά να επιλέξετε, μέσα από κάποια στιλ φαγητών και συνταγών που αποτελεί βασικό συστατικό.

Όστρακα ωμά

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που απολαμβάνει τα ωμά του όστρακα χωρίς να στάξει έστω και λίγο λεμόνι! Είναι ένας κλασικός συνδυασμός για κρασιά με υψηλές οξύτητες. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές. Μία Ρομπόλα (Gentilini Ρομπόλα Κεφαλλονιάς), ένα λεμονάτο Riesling (Riesling Steinmassel), ένα Ασύρτικο δεξαμενής (Plano Ασύρτικο), ένα Chablis (Chablis Champs Royaux), ένα τραγανό Sauvignon blanc (Greywacke Sauvignon Blanc) αλλά και τα υπέροχα αφρώδη κρασιά από την Καμπανία (Deutz Brut Classic) ή παρόμοια σε στιλ, είναι κρασιά που η οξύτητα τους θα σταθεί πολύ όμορφα δίπλα στα πασπαλισμένα με λεμονάκι όστρακα.

Ψάρια ψητά και τηγανητά

Τα ψητά ψάρια όπως και το καλαμάρι ή ένας αστακός ‘πρέπει’ να πασπαλιστούν με ένα καλό λάδι ανακατεμένο με μπόλικο λεμονάκι και ίσως κάποιο μυρωδικό, με το αγαπημένο μας λαδολέμονο δηλαδή. Και εδώ θα επιλέξουμε ένα λευκό ή ροζέ κρασί με παραπάνω από μέτρια οξύτητα και σώμα όπως τα Ντρούμο, Αρμύρα Σκούρα και Coma Berenices. Στην περίπτωση των τηγανητών ψαριών που πάντα συνοδεύονται από μπόλικο λεμόνι, θέλουμε αρκετή οξύτητα, ενώ από πλευράς σώματος μπορούμε να επιλέξουμε εκτός από μέτρια και πιο ελαφριά, αλλά πάντα δροσερά, κρασιά. Τα Οροπέδιο, Κτήμα Βιβλία Χώρα Λευκός, ΙΑΜΑ Λευκό, Claudia Rose και Κτήμα Μωραΐτη Ροζέ, είναι παραδείγματα κρασιών που θα μπορούσαμε να τα επιλέξουμε για μπαρμπουνάκια, γαύρο, αθερίνα, λιθρινάκια και πολλά ακόμα ψαράκια ή άλλα θαλασσινά τηγανητά.

Ψητά λευκά κρέατα

Αν ανάψουμε τις φωτιές, πετάξουμε πάνω κοτοπουλάκι ή χοιρινές μπριζολίτσες και στύψουμε λεμονάκι ώστε να δημιουργήσουμε μία όξινη σαλτσούλα ή να απαλύνουμε την λιπαρότητα, τότε ακόμα και αν σκεφτόσασταν ένα ελαφρύ ερυθρό κρασί, θα προτείνουμε να επιλέξετε ένα όμορφα βαρελάτο λευκό κρασί (Χρυσάμπελο Chardonnay) ή ένα ζωηρό ροζέ από ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο (Κτήμα ΑΛΦΑ Ροζέ), το Αγιωργίτικο (Βυσσινόκηπος) αλλά και τα περίφημα ροζέ της Προβηγκίας (Whispering Angel Rose, Miraval Rose).

Ψητά κόκκινα κρέατα

Αν ψήσετε αρνίσια παϊδάκια, σπαλομπριζόλες, φιλέτα ή οτιδήποτε άλλο ‘κόκκινο’, σίγουρα οι πρώτες επιλογές θα βρίσκονται στα ερυθρά κρασιά. Αν σας αρέσουν αυτά τα κρέατα με μπόλικο λεμόνι, μάλλον θα σας προτείναμε να αφήσετε στην άκρη τα πλούσια, τανικά σας κόκκινα για όταν τα μαγειρέψετε με άλλες πιο ‘βαριές’ και όχι όξινες σάλτσες και να επιλέξετε κόκκινα με αισθητή οξύτητα και ‘μαζεμένες’ τανίνες όπως μία Λημνιώνα (Λημνιώνα Ζαφειράκη), ένα σχετικά ελεφρύ

Ξινόμαυρο (Καλή Ρίζα Κυρ Γιάννη) ένα Chianti (Castellare Chianti Classico), μία Valpolicella (Valpolicella Classico Superiore) ή ένα Pinot Noir (Spy Valley Pinot Noir).

Λεμονάτα κρέατα

Το λεμόνι μπορεί να φέρει πιο κοντά τα κόκκινα κρέατα με τα λευκά κρασιά. Για παράδειγμα, τα λευκά κρέατα όπως το χοιρινό και το κοτόπουλο αν τα κάνουμε λεμονάτα στην κατσαρόλα, θα επιλέγαμε έτσι και αλλιώς ένα πλούσιο λευκό με οξύτητα (Δέκα Λευκός, Πλαγιές Γερακιών Λευκός) ή ένα ροζέ κρασί (Merlin Ροζέ, Βουδόματο Γαβαλά). Λευκά κρασιά όμως όπως το Δουλουφάκης Άσπρος Λαγός Βιδιανό και το Cuvée Alexandre Chardonnay, πορτοκαλί όπως το Orange DR Debina Respect και ροζέ όπως το Κτήμα Θεόπετρα Ροζέ, θα μπορούσαν να είναι επιλογές και για ένα μοσχάρι ή αρνάκι λεμονάτο, που είναι κόκκινα κρέατα και όπως αναφέραμε παραπάνω στην περίπτωση που τα κάνουμε ψητά θα πάμε σε κόκκινα κρασιά.

Αυγολέμονο

Εδώ έχουμε ίσως την πιο αγαπημένη σάλτσα των Ελλήνων, που νοστιμεύει οποιοδήποτε πιάτο και αν προστεθεί. Γιουβαρλάκια, σαρμαδάκια, ντολμαδάκια γιαλαντζί, κολοκυθάκια γεμιστά, λαχανοντολμάδες, σούπες όπως οι κοτόσουπα, όλα γίνονται πεντανόστιμα με ένα ωραίο αυγολέμονο. Αφού περιέχει λεμόνι, δίνει όξινη γεύση, ενώ ταυτόχρονα το αυγό δίνει ένταση και πλούτο στο πιάτο. Και σε πιάτα με αυγολέμονο, θα επιλέξουμε λευκά και ροζέ κρασιά με μέτριο ή πλούσιο σώμα και φυσικά οξύτητα. Δροσερές Μαλαγουζιές (Μαλαγουζιά Μάτσα), λαχταριστά χαρμάνια με Ασύρτικο (Κτήμα Γεροβασιλείου λευκό), Sauvignon Blanc (Χατζηγεωργίου Sauvignon Blanc), Chardonnay (Αρβανιτίδη Chardonnay) αλλά και πολλά ροζέ κρασιά (Sun Rose, Αμέθυστος Ροζέ) είναι μόνο κάποιες από τις προτάσεις.

Σαλάτες

Όλες οι σαλατούλες περιέχουν κάποια σάλτσα! Όσοι αγαπάμε το κρασί, προτιμάμε τις λεμονάτες σάλτσες και όχι αυτές που βασίζονται στο ξίδι. Αυτές λοιπόν τις σαλάτες θα τις συνδυάσουμε με ελαφριά, δροσερά και φρέσκα κρασιά όπως τα αρωματικά Μοσχάτα (Moschato di Rio), τα Μοσχοφίλερα (Φτέρη Τρουπή Λευκός), η Ντεμπίνα (Ντεμπίνα Γκλίναβος) αλλά και πολλά ευχάριστα αφρώδη κρασιά όπως ένα Prosecco (Prosecco di Conegliano Ario Extra Dry) ή το Παράγκα Sparkling.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: