Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Λευκά κρασιά για τα κυρίως του γιορτινού τραπεζιού!

Λευκά κρασιά για τα κυρίως του γιορτινού τραπεζιού!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Ο Δεκέμβρης, ο πιο γιορτινός μήνας του χρόνου έχει ήδη μπει! Και εμείς μαζί του έχουμε μπει σε εορταστική διάθεση! Το έχουμε ανάγκη, άλλωστε, όλοι, να σκεφτόμαστε χαρούμενες στιγμές, με φίλους, συγγενείς, στολισμένα σπίτια, γεμάτα τραπέζια και φυσικά εκλεκτό κρασί!

Σίγουρα όταν έρχεται ή ώρα να προτείνουμε κρασιά για τα κυρίως πιάτα των γιορτινών τραπεζιών, οι προτάσεις πολιορκούνται από ερυθρά κρασιά. Και όχι άδικα, γιατί τα περισσότερα από αυτά τα φαγητά βασίζονται στο κρέας. Όμως υπάρχουν και αρκετοί που δεν θέλουν να πιούν ερυθρό κρασί, ή θέλουν ένα κρασί για όλο το γεύμα. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε παραπονεμένους. Οπότε ξεκινάω τα ‘εορταστικά’ κείμενα με ένα αφιερωμένο στα πληθωρικά λευκά κρασιά, που θα μπορούσαν να συνοδεύσουν ακόμα και κυρίως πιάτα βασισμένα σε κόκκινα κρέατα. Οι προτάσεις παρουσιάζονται από το φθηνότερο προς το ακριβότερο.

Coma Berenices 2016

Αν και θα μπορούσαμε να πάμε να επιλέξουμε ένα Viognier από τον Ροδανό, θα προτείνουμε ένα Ελληνικό που αποτυπώνει πολύ όμορφα την ποικιλία, προσφέροντας πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας, σε τιμή στο 1/4 των αντίστοιχων κρασιών του Condrieu. Σίγουρα ο σολομός θα του ταίριαζε πολύ αλλά δοκιμάστε το και με απαλά πικάντικα πιάτα ή ένα κρέας, ακόμα και κόκκινο, με λευκή σάλτσα.

Πρεκνιάρικο Χρυσοχόου 2016

Μία σπάνια ποικιλία της Νάουσσας, ντυμένη με άφθονο μελένιο χαρακτήρα και εξωστρεφές βαρέλι! Ένα λευκό που εκτός από πλούσια και λιπαρά ψάρια, θα τα πάει καλά και με πιάτα κρεάτων. Όπως και να μαγειρέψετε το χοιρινό, ρολό, με φρούτα, λεμονάτο, με μέλι θα δέσει πολύ όμορφα! Το ίδιο και με ένα μοσχάρι κατσαρόλας αλλά μια γαλοπούλα με γέμιση ξηρών καρπών.

Το Δάκρυ του Πεύκου 2016

Δεν συνηθίζουμε να βάζουμε μία ρετσίνα στο γιορτινό μας τραπέζι, αλλά πραγματικά είναι ένα κρασί που θα μπορούσε να σταθεί δίπλα σε πολλά πιάτα. Και δεν μιλάμε για όποια και όποια ρετσίνα, μιλάμε για το Δάκρυ του Πεύκου, μια premium ρετσίνα, από Ασύρτικο που περνάει από βαρέλι και έχει ανεβάσει πολύ υψηλά το επίπεδο. Θα ταιριάξει με πολλά κυρίως πιάτα, ακόμα και αυτά με πλούσιες σάλτσες. Αξίζει να το απολαύσετε δίπλα σε ένα αρνάκι στον φούρνο με μπόλικο δεντρολίβανο ή ένα χοιρινό με φασκόμηλο και να κάνετε την διαφορά!

Ντρούμο

Εδώ έχουμε ένα κρασί που συνδυάζει και τον εξωτικό αρωματικό χαρακτήρα αλλά και την ένταση και το πλούτο που του προσδίδει το βαρέλι! Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας Sauvignon Blanc του Ελληνικού αμπελώνα! Επιλέξτε το για όλα τα ορεκτικά αλλά και για χοιρινό με μυρωδικά, μοσχάρι λεμονάτο αλλά και πιάτα με κρέμα γάλακτος.

Σκούρας DVS

Σπουδαίο Ελληνικό Chardonnay, που μπορεί να τα πάει πολύ καλύτερα στον συνδυασμό με κόκκινα κρέατα από αρκετά κόκκινα μετρίου σώματος. Πυρηνόκαρπο και εξωτικό φρούτο αλλά και ξηροί καρποί σε πρώτο πλάνο, πληθωρική γεύση και βουτυρένια επίγευση. Αν έχετε ψητά κρέατα, λευκά ή κόκκινα και θέλετε να τα απολαύσετε με λευκό ^πκρασί, τότε αυτό είναι μια εξαιρετική επιλογή! Δεν θα ζοριστεί ούτε με την γεμιστή γαλοπούλα, ούτε με αρνάκι στον φούρνο, ούτε και με οποιοδήποτε πιάτο με χοιρινό.

Chateau Fuisse Tete de Cru 2015

Να πάμε και μία βόλτα Βουργουνδία, να απολαύσουμε ένα χυμώδες Chardonnay! Δεν θα φτάσουμε βέβαια στο Cote d’ Or και στα περίφημα κρασιά του, όπου θα ‘πονέσει’ αρκετά η τσέπη μας, θα πάμε λίγο πιο νότια, στην Ονομασία Προέλευσης Pouilly Fuisse για να βρούμε ένα εξαιρετικό Chardonnay που αν χρειαστεί να ανοίξουμε και 2η και 3η φιάλη να μην το σκεφτόμαστε για όλο τον νέο χρόνο! Και θα το βρούμε στο Chateau Fuisse και συγκεκριμένα στο Tete de Cru, ένα κρασί με ωραίο τροπικό φρούτο, ορυκτό χαρακτήρα και ξηροπαρπάτη επίγευση, που θα συνοδεύσει υπέροχα εκτός από όλα τα ορεκτικά και πιάτα όπως χοιρινό μαγειρεμένο με φρούτα, ρολό χοιρινό ή κοτόπουλο, γαλοπούλα γεμιστή, αλλά και ένα αρνάκι στο φούρνο.

Νυχτέρι Σιγάλα

Δεν θα μπορούσε να λείπει μία Σαντορίνη από ένα τέτοιο κείμενο! Και θα πάμε κατευθείαν σε ένα από τα καλύτερα κρασιά του νησιού, ένα Νυχτέρι, του οποίου η ωριμότητα, ο πλούτος αλλά και η ισορροπία βρίσκονται σε άλλη διάσταση! Τα μέλια, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα τσάγια, η ορυκτότητα, το 15% αλκοόλ και μια ιδέα τανινών στο τελείωμα, το κάνουν μία από τις πρώτες μας επιλογές λευκών κρασιών, για πιάτα κόκκινων κρεάτων. Αν δεν τα βγάλει πέρα αυτό με κάποιο πιάτο κόκκινου κρέατος, τότε δύσκολα θα βρούμε λευκό κρασί που να σταθεί καλύτερα!

Veuve Clicquot Vintage Reserve 2002

Εδώ έχουμε μια εξαίρεση! Δεν μιλάμε για πλούτο και δύναμη αλλά όπως και να το κάνουμε οι Σαμπάνιες είναι ένα από τα στυλ κρασιών που μπορούμε να τα συνδυάσουμε με ευρεία γκάμα φαγητών. Εκτός από το καλωσόρισμα και τον συνδυασμό με τα ορεκτικά, τολμήστε να παντρέψετε τον μπισκοτένιο χαρακτήρα, αυτής της Vintage Champagne με ένα χοιρινό ρολό με κρούστα ξηρών καρπών, με ψαρονέφρι με μανιτάρια, αλλά και με οποιοδήποτε κρέας με λευκή λεμονάτη σάλτσα.



Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: