Πάμε Γαλλία… κλείνοντας το μάτι στην Ελλάδα
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Είμαστε στο δεύτερο μισό του Ιουλίου, στην καρδιά του καλοκαιριού δηλαδή, οπότε το θέμα του κειμένου πρέπει να είναι ‘δροσερό’ για να ταιριάζει με την εποχή. Σκεφτήκαμε λοιπόν να πάμε ένα σύντομο ‘ταξίδι’ στις πιο φημισμένες, για λευκά κρασιά, περιοχές της Γαλλίας.

Προτείνουμε 5 λευκά Γαλλικά κρασιά που πίνονται ευχάριστα μέσα στο καλοκαίρι, από τις 5 διαφορετικές περιοχές της χώρας και με διάθεση για παιχνίδι, ψάξαμε να βρούμε ποιο Ελληνικό κρασί από την ίδια ποικιλία θα μπορούσε ‘κοντράρει’ ή να είναι πιο κοντά στο στιλ. Όλα τα κρασιά που επιλέξαμε, θεωρούμε ότι είναι ‘τυπικά’, έχουν δηλαδή όλα τα χαρακτηριστικά που περιμένουμε να έχουν κρασιά από αυτή την ποικιλία και από αυτή την περιοχή.

Pouilly-Fume "Les Moulins à Vent”. Το ταξίδι θα ξεκινήσει από την κοιλάδα του Λίγηρα, όπου, αν και παράγονται στην περιοχή εξίσου εξαιρετικά κρασιά από Chenin Blanc, το Sauvignon Blanc είναι πιο δημοφιλές και πιο γνωστό σε όλο τον κόσμο. Οι δύο πιο φημισμένες Ονομασίες Προέλευσης της ποικιλίας είναι το Sancerre και το Pouilly Fume, που βρίσκονται απέναντι η μία της άλλης, στις όχθες του Λίγηρα. Επιλέξαμε να πιούμε ένα δροσερό Pouilly Fume με υψηλή οξύτητα, αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου και ορυκτών με ευχάριστες ανθικές νύξεις. Το Sauvignon Blanc έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους Έλληνες παραγωγούς και έχει δώσει εξαιρετικά κρασιά. Ένα από αυτά που ‘κοιτάει στα μάτια’ τα αντίστοιχα κρασιά του Λίγηρα είναι το Κτήμα Άλφα Sauvignon Blanc από το Αμύνταιο, που διαθέτει όλα τα αρώματα που κάνουν την ποικιλία μοναδική αλλά και την αναζωογονητική οξύτητα.

Puligny - Montrachet Louis Carillon & Fills Επόμενος σταθμός η Βουργουνδία. Θα αφήσουμε πίσω το Chablis με τα περίφημα αυστηρά Chardonnay και θα σταματήσουμε στα νοτιοανατολικά, στην περιοχή του Cote d’ Or και συγκεκριμένα στο Puligny Montrachet. Εδώ παράγονται κάποια από τα σπουδαιότερα και μακροβιότερα (και ακριβά) λευκά κρασιά του κόσμου από Chardonnay. Είναι εκφραστικά, φινετσάτα, βαρελάτα, με υψηλή οξύτητα και με πολύπλοκα αρώματα που μαγεύουν. Αν θέλετε να πιείτε ένα Ελληνικό Chardonnay, που να ‘κουβαλάει’ λίγο από την αίγλη των μεγάλων Βουργουνδιών, χωρίς να ‘πονέσει’ η τσέπη σας, το Κτήμα Γεροβασιλείου Chardonnay είναι η απάντηση. Πλούσιο, λιπαρό και κομψό, με τα αρώματα της δρυός να εναρμονίζονται πλήρως με τα φρουτώδη στοιχεία, αποδεικνύει ότι ο Ελληνικός αμπελώνας μπορεί να δώσει σπουδαία Chardonnay.

Leon Beyer - Gewurztraminer. Τώρα θα ανέβουμε βορειοδυτικά, στην Αλσατία και από τις ‘ευγενείς’ ποικιλίες θα επιλέξουμε ένα Gewurtzraminer. Εξωτική ποικιλία, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τόσο ξηρών, όσο και γλυκών κρασιών, με ώριμα αρώματα φρούτων, λουλουδιών και μπαχαρικών, πλούσιο σώμα και υψηλό αλκοόλ. Πολλές φορές ακόμα και τα ξηρά κρασιά όπως αυτό που σας προτείνουμε, περιέχουν λίγη ζαχαρίτσα. Αν επιλέγαμε Riesling, δεν θα βρίσκαμε Ελληνικό κρασί να σας προτείνουμε, καθώς ο Ελληνικός αμπελώνας, λόγω κλίματος, δεν έχει καταφέρει (και μάλλον δεν θα καταφέρει) να δείξει αξιόλογα αποτελέσματα. To Gewurtzraminer όμως έχει ‘βγάλει’ μερικά απολαυστικά κρασιά, που δεν έχουν να ζηλέψουν πολλά από τα αντίστοιχα Αλσατικά. Τρανταχτό παράδειγμα το Κτήμα Αβαντίς Lenga, ένα μυρωδάτο, πλούσιο, με απαλή γλυκύτητα κρασί, από την Εύβοια.

Condrieu "La Galopine” Delas Freres. Τέταρτη στάση, η Κοιλάδα του Λίγηρα. Θα μείνουμε στην βόρεια πλευρά της περιοχής, στο Condrieu όπου παράγονται τα καλύτερα κρασιά του κόσμου από Viognier όπως αυτό που σας συστήνουμε. Είναι βελούδινα και λιπαρά, με μέτρια οξύτητα, ζουμερά αρώματα βερίκοκου και ροδάκινου και διακριτικές νότες λουλουδιών. Τέτοια απολαυστικά χαρακτηριστικά, με το ανεπαίσθητο βαρέλι να τα ντύνει διακριτικά, βρίσκουμε και στο Viognier Cuvee Larsinos του Γιώργου Σκούρα, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι το Viognier ταιριάζει στο κλίμα της χώρας μας και μας προσφέρει μία πιο ‘προσιτή’ εναλλακτική.

Chateau Reynon Sauvignon Blanc. Ολοκληρώνοντας το ταξίδι, βρίσκουμε ξανά το Sauvignon Blanc στον δρόμο μας, αυτή την φορά στο Μπορντώ, όπου αποτελεί αν όχι τη σπουδαιότερη, μί