Πίτσα και Κρασί!

Πίτσα και Κρασί!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Οι πίτσες είναι αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων, με παραλλαγές που καλύπτουν τα γούστα όλων. Ίσως έχουμε συνηθίσει να τις απολαμβάνουμε με μπίρες, όμως είτε είναι ‘μαμαδίστικες’, ‘γκουρμέ’, της γειτονιάς, ή όπως αλλιώς, σίγουρα μπορούν να συνδυαστούν πολύ ευχάριστα και με κρασί.

Για να βρούμε ποια είναι τα κατάλληλα κρασιά για την αγαπημένη μας πίτσα θα πρέπει να σκεφτούμε τα υλικά που περιέχει. Εκτός από την ζύμη, η ντομάτα είναι το συστατικό που βρίσκουμε σχεδόν σε όλες τις πίτσες. Η ντομάτα προσδίδει στην πίτσα οξύτητα, οπότε μας ‘σπρώχνει’ στο να επιλέξουμε κρασιά με παραπάνω από μέτρια οξύτητα. Από εκεί και πέρα οι συνταγές είναι άπειρες! Ακόμα και τα τυριά που περιέχουν όλες οι πίτσες, έχουν πολλές παραλλαγές, από ελαφριά, πλούσια και πολύ λιπαρά, καπνιστά, λευκά, κίτρινα και άλλα πολλά, οπότε πρέπει να λάβουμε υπόψη και το είδος του τυριού. Τέλος για να επιλέξουμε το κατάλληλο κρασί, θα πρέπει να σκεφτούμε και τα υπόλοιπα υλικά που θα ‘στολίσουν’ την πίτσα μας. Τι αλλαντικά περιέχει, ποια μυρωδικά, αν έχει θαλασσινά, μανιτάρια και ότι άλλο φανταστούμε.

Για να μην σας κουράσουμε όμως και κάνουμε την επιλογή του κρασιού ‘βραχνά’ για ένα φαγητό που πιθανότατα δεν μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ, αφού συνήθως η ετοιμασία του διαρκεί ένα ‘τηλεφώνημα’, θα σας προτείνουμε εμείς τα κρασιά που θα απολαύσετε την αγαπημένη σας πίτσα.

Οι περισσότερες πίτσες θα βρουν τα ‘ταίρια’ τους στα ροζέ και στα ερυθρά κρασιά. Αλλά όπως έχουμε ξαναγράψει, η προσωπική προτίμηση ‘μετράει’ πολύ στην επιλογή του κρασιού. Οπότε αν απολαμβάνετε περισσότερο τα λευκά κρασιά για τις pizza nights επιλέξτε λευκό. Οι πίτσες είναι Ιταλικής προέλευσης και ταιριάζουν με πολλά Ιταλικά κρασιά, οπότε μην σας κάνει εντύπωση ότι οι επιλογές από την γειτονική χώρα είναι πολλές.

Οι πίτσες που δεν περιέχουν αλλαντικά, όπως η Margherita ή αυτές με Μοτσαρέλα, θα ταιριάξουν καλύτερα με ροζέ κρασιά, με αρκετή οξύτητα, όπως το 14-18h ή το Βουδόματο Γαβαλά. Τα ίδια κρασιά θα επιλέξουμε και με μία ‘χωριάτικη’ πίτσα, με φέτα, ελιές, πιπεριά και κρεμμύδι. Αν η πίτσα περιέχει Pesto, σάλτσα βασιλικού δηλαδή, μπορούμε να τολμήσουμε να πιούμε και ένα Sauvignon Blanc όπως το Ντρούμο Κυρ Γιάννη.

Για πίτσες με αλλαντικά, η πρώτη μας επιλογή είναι ένα Chianti (Sangiovese δηλαδή) όπως το Castellare - Chianti Classico ή το Chianti Classico Riserva. Σαν δεύτερη επιλογή προτείνουμε μία Valpolicella (Valpolicella Classico Superiore). Από Ελλάδα, μία Λημνιώνα (Λημνιώνα Κτήμα Θεόπετρα) ή ένα Λημνιό (Κίκονες Λημνιό) θα δέσουν καλά. Για πολύ πλούσιες πίτσες, με πολλά αλλαντικά ή πλούσια τυριά, προτείνουμε να πάμε πολύ νότια στην Ιταλία και να επιλέξουμε ένα Σικελιάνικο ερυθρό κρασί όπως το Baglio Del Sole Nero d’Avola.

Μια πικάντικη πίτσα, όπως αυτές που περιέχουν Peperoni ή καυτερή πιπεριά χρειάζονται ένα ερυθρό κρασί όπου εκτός από την οξύτητα, να έχει και έντονο φρουτώδη χαρακτήρα όπως μία Barbera (Barbera d'Asti, Tenuta del Fant Santo Stefano Belbo) ή ένα Αγιωργίτικο μονοποικιλιακό (Νεμέα Λαντίδη) ή χαρμάνι (Χίλια χρόνια ερυθρός). Βέβαια και ένα ροζέ όπως το Κτήμα Βογιατζή ροζέ θα μπορούσε να σταθεί καλά.

Για τις πίτσες που βασίζονται στα μανιτάρια ή περιέχουν τρούφα, προτείνουμε να επιλέξετε ένα κόκκινο κρασί. Ένα ώριμο Barolo (Barolo, Bava), ένα Pinot Noir από Βουργουνδία (Côte de Beaune) ή ένα χαρμάνι με Ξινόμαυρο (Domaine Karanika, Επιλεγμένος Ραψάνη) θα απογειώσουν την πίτσα.

Αν η πίτσα μας περιέχει κατσικίσια τυριά, θαλασσινά όπως οι γαρίδες και οι ατζούγιες ή έντονα φυτικά στοιχεία όπως το σπανάκι, ένα λευκό κρασί θα είναι καλύτερη επιλογή από τα κόκκινα, όπως προτείναμε και για το pesto. Ένα Pinot Grigio (Pinot Grigio Campagnola Veneto) ή ένα Soave (Soave Classico, Zenato) είναι ασφαλείς επιλογές. Φυσικά και όλα τα ροζέ που έχουμε ήδη αναφέρει θα δέσουν καλά.

Τέλος, αν παραγγείλετε (ή φτιάξετε) διαφορετικές πίτσες και θέλετε ένα με δύο κρασιά, προτείνουμε να ξεκινήσετε με ένα από τα ροζέ που αναφέραμε και να συνεχίσετε με ένα Chianti.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: