Η ‘διαφορετική’ ιστορία του Carmenere
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Είναι γεγονός ότι οι Γαλλικές ποικιλίες δίνουν σπουδαία κρασιά που έχουν εμπνεύσει τους περισσότερους παραγωγούς εκτός της χώρας, κυριαρχώντας στους αμπελώνες όλου του κόσμου. Υπάρχει όμως μία ερυθρή Γαλλική ποικιλία που δεν αναδείχθηκε από την Γαλλία αλλά από μία χώρα του Νέου Κόσμου, το Carmenere.

Αν πάμε πίσω στον χρόνο, κάπου στον 18ο αιώνα, στους αμπελώνες του Μπορντώ και ιδιαίτερα στο Medoc θα βρούμε τo Carmenere, να είναι ευρέως καλλιεργημένο! Όμως λόγω των μικρών αποδόσεων που δίνει, την ευαισθησία του σε κάποιες ασθένειες και την δυσκολία του να ‘επανέλθει’ μετά από την επέλαση της φυλλοξήρας, εγκαταλείφθηκε από τους παραγωγούς της περιοχής. Για να βρούμε τώρα απέραντους αμπελώνες φυτεμένους με Carmenere πρέπει να ταξιδέψουμε στην Χιλή.

‘Ανακαλύφθηκε’ ότι υπήρχε στην χώρα το 1994, όταν κάποιοι αμπελώνες που πιστευόταν ότι περιείχαν Merlot, με την βοήθεια του DNA ταυτοποιήθηκαν ως Carmenere. Εισήχθηκε στην Χιλή στα τέλη του 19ου αιώνα, από το Μπορντώ, όταν Χιλιανοί αμπελοκαλλιεργητές, μετέφεραν κλίματα, θεωρώντας ότι ήταν Merlot. Η ποικιλία χρειάζεται αρκετή ηλιοφάνεια και ζέστη για να ωριμάσει πλήρως και να ‘βγάλει’ όλα του τα χαρακτηριστικά, έτσι εγκλιματίστηκε πλήρως στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Χιλής. Οι Χιλιανοί αλλά και όλοι οι μεγάλοι παραγωγοί που επένδυσαν στην χώρα, αναγνωρίσαν τις δυνατότητες που είχε η ποικιλία στην γη τους, δημιούργησαν εξαιρετικά κρασιά και με το κατάλληλο marketing’ κατάφεραν να ταυτίσουν το Carmenere με την χώρα αυτή. Το 2015 παράχθηκαν περισσότερα από 60 εκατομμύρια λίτρα κρασιού από αυτή την ποικιλία.

Αν την συγκρίνουμε με τις άλλες ποικιλίες του Μπορντώ, μπορούμε να πούμε ότι διαθέτει την ‘γοητεία’ και τα αρώματα δαμάσκηνου του Merlot και την δομή και τον βοτανικό χαρακτήρα του Cabernet Sauvignon. To σταφύλι οπτικά μοιάζει με το Merlot (γι’ αυτό και θεωρήθηκε ότι ήταν Merlot). Γενικότερα τα κρασιά από Carmenere εμφανίζουν βαθύ χρώμα, μέτριο προς γεμάτο σώμα, σχετικά υψηλή οξύτητα, αρκετές αλλά μαλακές τανίνες και αρώματα μαύρων φρούτων, πράσινης πιπεριάς, φρέσκου πιπεριού και κέδρου. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που ‘κερδίζουν’ τους οινόφιλους σε όλο τον κόσμο. Δοκιμάστε το Errazuriz - Carmenere και θα καταλάβετε για τι ακριβώς σας μιλάμε. Τα κρασιά ωριμάζουν και δένουν όμορφα με την δρυ και παρόλο που η πλειοψηφία δεν είναι κρασιά που μπορούν να παλαιώσουν για πολλά πολλά χρόνια, υπάρχουν ‘μεγάλα’ κρασιά που αξίζει να τα παλαιώσετε όπως το Purple Angel.

Εκτός από τα μονοποικιλιακά κρασιά (Adobe Carmenere), η ποικιλία αναμιγνύεται και με τις άλλες υπόλοιπες ποικιλίες του Μπορντώ, το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Petit Verdot αλλά και με το Syrah. Το BoRoBo είναι ένα από τα πιο σπουδαία κρασιά που συμμετέχει το Carmenere. Στο Μπορντώ, υπάρχουν κάποιοι παραγωγοί που χρησιμοποιούν μικρά ποσοστά της ποικιλίας στα χαρμάνια τους όπως το Château Clerc Milon.

Το Carmenere έχει ‘μπερδέψει’ παραγωγούς και σε άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές. Στην Βόρειο Ιταλία, κάποιοι αμπελώνες που θεωρείτο ότι περιείχαν Cabernet Franc ταυτοποιήθηκαν ως Carmenere. Η χρήση του επιτρέπεται σε κάποιες Ονομασίες προέλευσης της περιοχής. Και στην Νέα Ζηλανδία βρέθηκαν κλίματα, που θεωρούνταν ότι ήταν Cabernet Franc, ενώ ήταν τελικά Carmenere. Ακόμα και στην Κίνα, αυτό που καλούν ‘Cabernet Gernischt’, αποδεικνύεται ότι είναι Carmenere.

Απολαύστε ένα Carmenere με burgers, λουκάνικα αλλά και με όλα τα κρέατα στην σχάρα ή στην σούβλα.Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS