9 καταστροφικοί συνδυασμοί κρασιού και φαγητού
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Να είχα ένα Ξινομαυρο για την σαλάτα μου και ένα Μοσχοφίλερο για την μπριζόλα μου? Ή μήπως να μην είχα?

Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι παρόλο που υπάρχουν προτάσεις ‘σωστών’ συνδυασμών, αυτό που μετράει πραγματικά είναι η προσωπική μας προτίμηση. Αν οι ‘ειδικοί΄ σας λένε να συνδυάζετε το φιλέτο σας με Syrah, ενώ εσάς δεν σας αρέσει αυτή η ποικιλία, τότε επιλέξτε κάποιο άλλο κρασί. Υπάρχουν όμως συνδυασμοί που ακόμα και να τους σκεφτείτε ή να νομίζετε ότι θα σας αρέσουν, σας προτείνουμε να μην τους δοκιμάσετε!

Έτσι λοιπόν αντί να συζητήσουμε τους ‘ιδανικούς’ συνδυασμούς, αυτή την φορά θα σας προτείνουμε τι να μην πιείτε! 9 διαφορετικοί συνδυασμοί που θεωρούμε ότι θα είναι καταστροφικοί και για το κρασί και για το πιάτο.

Τσιπούρα ψητή και Syrah.

Ο πιο ‘κλισέ’ κανόνας στον συνδυασμό κρασιού και φαγητού, το ότι το ψάρι δεν πάει με κόκκινο κρασί, ισχύει μέχρι κάποιο βαθμό. Όχι μόνο η τσιπούρα αλλά όλα τα ψητά ψάρια με λευκό κρέας δεν ταιριάζουν όχι μόνο με το Syrah αλλά με όλα τα κόκκινα κρασιά που έχουν αισθητές τανίνες, καθώς η γεύση του ψαριού θα ‘επηρεαστεί’ από αυτές. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα παστά ή τα ξιδάτα ψάρια!

Στρείδια και Αγιωργίτικο.

Αν βάλετε δίπλα σε όστρακα όπως τα στρείδια ή τα κυδώνια, ένα Αγιωργίτικο ή ένα ερυθρό κρασί που να έχει τανίνες, θα σας φανούν σαν να δαγκώνεται ένα σκουριασμένο σίδερο. Ακόμα και όσοι ‘αψηφάτε’ του κανόνες, εδώ θα πρέπει να τους ακολουθήσετε. Όστρακα και κόκκινο κρασί δεν ταιριάζουν!

Σαλάτα με Cabernet Sauvignon. Είτε φρέσκια είναι είτε βραστή η σαλάτα σας, αν θέλετε να την ευχαριστηθείτε μην την συνοδεύσετε με Cabernet Sauvignon ή κάποιο άλλο ‘σοβαρό’ ερυθρό κρασί. Θα νιώσετε σαν κάτι να έχει μπει στο κρασί και να προσπαθεί να το αλλοιώσει. Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσε ένα κόκκινο να συνδυαστεί με κάποια μορφή σαλάτας, αυτή είναι τα κεφάλια από τα πατζάρια που μπορεί να ταιριάξει με ένα απλό Pinot Noir ή κάποιο παρόμοιο σε στιλ κρασί, αν δεν έχουν πασπαλιστεί με ξίδι.

Πικάντικο σουτζούκι και Fino Sherry: Ένας συνδυασμός που δεν σας συστήνουμε να δοκιμάσετε εκτός και αν θέλετε να ‘πάρετε φωτιά’. Τα πικάντικα φαγητά αναζητούν φρουτώδη κρασιά και όχι υψηλό αλκοόλ. Tα Fino Sherry (και τα Manzanilla) όχι μόνο δεν έχουν φρέσκα φρουτώδη χαρακτηριστικά αλλά σαν ενισχυμένα κρασιά έχουν και υψηλό αλκοόλ οπότε καλό είναι να τα αποφύγετε!

Αυγά και Καλιφορνέζικο βαρελάτο Chardonnay.

Τα αυγά είναι γενικότερα ένα έδεσμα που δύσκολα βρίσκουμε το κατάλληλο συνδυασμό του. Σίγουρα τα πλούσια βαρελάτα λευκά κρασιά όπως τα Chardonnay από την Καλιφόρνια θα ‘τσακωθούν’ με τα αυγά και θα χρειαστεί να τα χωρίσετε. Αποκλείουμε και τα ερυθρά κρασιά (εκτός αν είναι ελαφριά και φρουτώδη) και ειδικά αυτά που έχουν υψηλό επίπεδο τανινών όπως το Ξινόμαυρο.

Καρμπονάρα και γλυκό κρασί. Είτε είναι καρμπονάρα, είτε ναπολιτέν, μπολονέζ ή με θαλασσινά αν δοκιμάσετε να την συνδυάσετε με γλυκό κρασί, σίγουρα δεν θα την ευχαριστηθείτε! Για να γενικεύσουμε τον κανόνα, πιάτα που δεν περιέχουν γλυκύτητα δεν συνδυάζονται με γλυκά κρασιά. Τα γλυκά κρασιά ‘πάνε’ με γλυκά επιδόρπια. Εξαίρεση αποτελούν τα τυριά, που τα πάνε καλά και με τα γλυκά κρασιά.

Μαντινεία και μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα. Άλλος ένας ‘κλισέ’ κανόνας που λέει ότι το κρέας θέλει κόκκινο κρασί και όχι λευκό. Αν πρόκειται για ένα από τα πιο πλούσια κρέατα όπως η μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα και ένα ελαφρύ αρωματικό κρασί όπως το Μοσχοφίλερο τότε ισχύει! Το κρέας θα ‘σκεπάσει’ το κρασί, που θα σας φαίνεται σαν νεράκι.

Προφιτερόλ και Ρομπόλα: Δοκιμάστε να πιείτε ένα λευκό ξηρό κρασί με ένα προφιτερόλ. Θα σας φανεί τόσο ελαφρύ και τόσο ανισόρροπο που μάλλον δεν θα απολαύσετε ούτε το προφιτερόλ. Με όλα τα γλυκά επιδόρπια, λίγο πολύ το ίδιο θα συμβεί, όπως και με οποιοδήποτε άλλο λευκό ξηρό κρασί αντί της Ρομπόλας. Και πάλι ισχύει ο ίδιος κανόνας: για να συνδυάσετε ένα γλυκό πιάτο, το κρασί πρέπει να έχει ίση ή περισσότερη γλυκύτητα.

Brut Champagne και τούρτα: Είχε επικρατήσει ότι ο συνδυασμός της Σαμπάνιας με τα γλυκά είναι ‘καλός’. Αν όμως το δοκιμάσετε θα διαπιστώσετε ότι η υψηλή οξύτητα τ