Mark Squires: Νικητές για το 2017 είναι τα κρασιά της Σαντορίνης!

Mark Squires: Νικητές για το 2017 είναι τα κρασιά της Σαντορίνης!
Από τον Τ. Πικούνη

«Έχω χτυπήσει τα τύμπανα δυνατά, αλλά τα κρασιά (τα Ασύρτικα της Σαντορίνης) έχουν γενικά αναγνωριστεί ως παγκόσμιας κλάσης. Έχω ανοίξει και το εύρος βαθμολόγησης. Πολλά είναι εκπληκτικά, πολυεπίπεδα μέχρι το σημείο που συχνά τα αερίζω όταν τα δοκιμάζω φρέσκα. Αυτή η μικροσκοπική περιοχή δεν έχει πολλούς παραγωγούς (αν και έχουν υπάρξει πρόσφατα μερικοί νέοι) και ακόμη λιγότερους πραγματικά μεγάλους παραγωγούς, αλλά οι κορυφαίοι παραγωγοί κάνουν τα λευκά υψηλού επιπέδου. Έτσι, πρέπει να υπάρχουν μερικές Σαντορίνες σε μια "λίστα με τα καλύτερα" (‘Best of’). (Το 2017 ήταν επίσης ένα έτος κατά το οποίο υπήρχαν λιγότερα επιθετικά ερυθρά που αναθεωρήθηκαν, γενικά, ενώ η Σαντορίνη έβγαλε μερικά υπέροχα πετράδια.)»

Αυτός είναι ο πρόλογος του Mark Squires, συνεργάτη του Robert Parker, του οινοκριτικού με την μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια αγορά κρασιού, για τα «καλύτερα του» (“best of”) 2017 Ελληνικά κρασιά. Και -όπως το περιμέναμε όσοι γνωρίζουμε τις «αγάπες» του Mark-, η λίστα περιλαμβάνει ΜΟΝΟ Σαντορίνες! Με πρώτη και καλύτερη, βέβαια, τη Σαντορίνη του αγαπημένου του οινοποιού Πάρι Σιγάλα, το Σιγάλας - Σαντορίνη 2017  στην οποία χαρίζει τη διόλου ευκαταφρόνητη βαθμολογία του 95%! Από το Κτήμα Σιγάλα αναφέρει ότι βρίσκει εξ’ ίσου εκπληκτικά τον Καβαλιέρο αλλά και τη Σαντορίνη Βαρέλι

95% είναι και η βαθμολογία στις δύο επόμενες Σαντορίνες που συμπληρώνουν τη λίστα: Το Σαντορίνη Μύλος 2016 του Χατζηδάκη και η Σαντορίνη Ασύρτικο Grand Reserve 2014 με την επισήμανση ότι έχει να επιδείξει το καλύτερο βαρέλι…

Υπάρχει και μια δεύτερη λίστα, αυτή μου την ονομάζει value και αφορά κρασιά μα εξαιρετική σχέση ποιότητας/τιμής. Εδώ συμπεριλαμβάνει το Μεθέα Λευκό του Βρυνιώτη, για τον οποίο μάλιστα λέει ότι διαθέτει και εξαιρετικό Ασύρτικο. Επίσης, το Μοσχοφίλερο Blanc de Gris και το Femina του Δουλουφάκη.

Αυτές είναι οι επιλογές του Mark Squires όσον αφορά στα Ελληνικά κρασιά για το 2017 (Τώρα, γιατί εδώ υπάρχει η η Σαντορίνη Ασύρτικο Grand Reserve 2014, αυτό μόνο ο ίδιος μπορεί να ερμηνεύσει).

Μπορεί να μη συμφωνείτε με τις επιλογές του. Μπορεί να θεωρείτε ότι είναι «κολλημένος» στο Ασύρτικο της Σαντορίνης, ότι συνεχώς προβάλλει παραγωγούς που είναι πια φίλοι του, ότι λόγω της μακράς του ενασχόλησης με την Ελλάδα έχει πάρει μερικά όχι και τόσο… καλά χαρακτηριστικά του Έλληνα οινοκριτικού, ότι, ότι…. Εντούτοις, η γνώμη του «μετράει» στην παγκόσμια αγορά, γιατί απηχεί τη γνώμη του «μεγάλου» Robert Parker, που μπορεί μεν να μην έχει πια το κύρος που είχε κάποτε, αλλά εξακολουθεί να επηρεάζει καταλυτικά τις «λίστες» και τις επιλογές αγοραστών, εστιατορίων κλπ. κλπ.

Να παρατηρήσουμε επίσης την άποψή του -που εκφράζεται στην αναλυτική κριτική του για κάποια από τα παραπάνω κρασιά-, ότι το Ασύρτικο Σαντορίνης έχει «ξεφύγει»! Είναι μια αλήθεια, ευχάριστη και δυσάρεστη ταυτόχρονα, αφού είναι το μοναδικό Ελληνικό κρασί παγκόσμιας κλάσης, αλλά και δείχνει την αποτυχία -μέχρι τώρα τουλάχιστον- της πολιτικής να επιβληθούν και άλλες ελληνικές ποικιλίες στην παγκόσμια αγορά, παρά τις επιδοτήσεις εκθέσεων, ταξιδιών, παρουσιάσεων των Ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό.


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: