Οι ποικιλίες του Πασχαλινού τραπεζιού

Οι ποικιλίες του Πασχαλινού τραπεζιού
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Το Πάσχα έφτασε και το μυαλό όλων είναι σε αυτές τις ημέρες. Αν έχετε αποφασίσει που θα πάτε (αν αποφασίσετε να φύγετε), με ποιους θα τις περάσετε και με τι καλούδια θα στολιστεί το γιορτινό τραπέζι, ήρθε η ώρα να βρείτε και τα κρασιά που θα απογειώσουν αυτές τις όμορφες στιγμές. Αν πάλι δεν έχετε αποφασίσει, πιείτε ένα ποτηράκι κρασί και η απόφαση θα έρθει πιο εύκολα! Μπορείτε να ξεκινήσετε τις ‘αποφάσεις’ σας με την επιλογή του κρασιού! Είναι σίγουρο ότι θα σας αλλάξει την διάθεση.

Το Πασχαλινό τραπέζι φυσικά ‘φωνάζει’ για τον οβελία, το αρνάκι ή το κατσικάκι στην σούβλα, ίσως και στον φούρνο, μαζί με κάποιες σαλάτες και τα ελαφριά ορεκτικά. Σε κάποιες ψησταριές θα ‘γυρίσει΄ και ένα πικάντικο κοκορέτσι, ενώ οι πιο μερακλήδες (ή οι πιο περίεργοί που δεν τρώνε αρνάκι) θα φτιάξουν και ένα χοιρινό κοντοσούβλι! Ένα από τα πιο πλούσια και πιο ‘μακρά’ σε διάρκεια τραπέζια του χρόνου. Που θα μείνει αξέχαστο, αν έχουμε και τα ιδανικά κρασιά και θα φροντίσουμε εμείς για αυτό, προτείνοντας σας τις ποικιλίες που ταιριάζουν περισσότερο.

Το αρνάκι είναι ένα κρέας που δένει πολύ όμορφα με πολλές ποικιλίες και στιλ κρασιών. Είναι ένα κόκκινο κρέας, με πολύ λίπος οπότε προσανατολιζόμαστε προς ερυθρά κρασιά. Ας ξεκινήσουμε από τις Ελληνικές ποικιλίες και με πρώτη πρώτη το Ξινόμαυρο. Θα γίνουμε γραφικοί και θα πούμε ότι το Ξινόμαυρο ταιριάζει με το αρνάκι και ιδιαίτερα το σουβλιστό. Έχει την οξύτητα και τις τανίνες που ‘χρειαζόμαστε’. Αν θέλουμε να το πάμε λίγο παρακάτω, για το αρνάκι στην σούβλα θα επιλέξουμε ένα πιο ‘κλασικό’ Ξινόμαυρο από Νάουσα (Μπουτάρης Νάουσσα, Κτήμα Καρυδά Ερυθρό), μια Ραψάνη (Ραψάνη Τσάνταλη) ή μία Γουμένισσα όπου το Ξινόμαυρο κυριαρχεί (Αϊδαρίνης Γουμένισσα). Για αρνάκι στον φούρνο που θα έχει λίγο πιο ελαφρύ χαρακτήρα, θα πάμε σε ένα πιο απαλό και φρουτώδες Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο (Κτήμα ΑΛΦΑ Ξινόμαυρο Σκατζόχοιρος), ή στην νέα γενιά Ξινόμαυρων που οι τανίνες του είναι μαζεμένες και πίνονται πιο φρέσκα (Alta Νάουσα). Φυσικά στις επιλογές μας, μπορούν να ‘παίξουν΄ χαρμάνια του Ξινόμαυρου με διεθνείς ποικιλίες (Γένεσις Ερυθρό, Κτήμα Κυρ Γιάννη), όπου και πάλι ο χαρακτήρας του Ξινόμαυρου δίνει τα στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στον ιδανικό συνδυασμό.

Εκτός από το Ξινόμαυρο, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε και ένα κρασί από Λημνιώνα (Λημνιώνα Ζαφειράκη, Κτήμα Θεόπετρα Λημνιώνα), αφού η ποικιλία δίνει κρασιά με υψηλή οξύτητα και δομή που ‘σηκώνει’ το αρνάκι. Ένα Αγιωργίτικο (Grande Cuvée Nemea, Κτήμα Παλυβού Νεμέα) είναι πάντα μία ασφαλής επιλογή και ίσως πιο ‘φιλικό’ αν στην παρέα υπάρχουν άτομα που ‘δυσκολεύονται΄ με τις τανίνες. Με αυτές τις ποικιλίες θα δέσει όμορφα και το κοκορέτσι ή το κοντοσούβλι που θα τσιμπολογήσουμε πριν βγει το αρνάκι!

Μπορούμε όμως να πάμε και σε πιο σπάνιες ποικιλίες, για να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους ή τους οικοδεσπότες και να συνδυάσουμε τον οβελία με το σπάνιο Μούχταρο (Κτήμα Μουσών Μούχταρο), αλλά και το Ηπειρώτικο Βλάχικο (Rossiu di Munte Βλάχικο, Βλάχικο Γκλίναβου). Λόγω του πιο ‘μαλακού’ χαρακτήρα αυτών των ποικιλιών, που οφείλεται στο μέτριο επίπεδο τανινών, θα τα πιούμε ευχάριστα και με τα ορεκτικά του Πασχαλινού τραπεζιού όπως τα τυριά, τα αλλαντικά ή κάποια πίτα.

Και οι επιλογές από τις διεθνείς ποικιλίες είναι πολλές. Είπαμε άλλωστε το αρνάκι είναι ‘wine friendly’ έδεσμα! Μία από αυτές που ταιριάζει πολύ με το αρνάκι, είτε είναι στον φούρνο είτε στην σούβλα, είναι το Pinot Noir, που δίνει κρασιά με υψηλή οξύτητα, μαζεμένες τανίνες και ωραίο φρούτο. Από Βουργουνδία (Côte de Beaune, Drouhin), από Νέο Κόσμο (Pinot Noir Cellar Selection, Limited Selection Pinot Noir Montes) αλλά και από Ελλάδα (Κτήμα Δύο Φίλοι Pinot Noir, Sole Pinot Noir) σίγουρα θα βρούμε κρασιά που θα απογειώσουν το γιορτινό μας τραπέζι. Θα ταιριάξει και με το κοκορέτσι!

Η επόμενη ποικιλία, προέρχεται από την Ιταλία και είναι το Nebbiolo, που δίνει κρασιά με υψηλή οξύτητα, αλλά και γήινο χαρακτήρα. Κρασιά που δένουν όμορφα με το αρνάκι όπως και να μαγειρευτεί. Εκτός από τα περίφημα αλλά και λίγο ακριβά Barolo (Barolo Ceretto) και Barbaresco (Massolino Barolo) μπορούμε να βάλουμε και ένα Ελληνικό Nebbiolo στο τραπέζι το Karipidis Nebbiolo ή το Don Giovanni. Παραμένουμε Ιταλία γιατί και το Sangiovese, η ποικιλία που κυριαρχεί στην περιοχή της Τοσκάνης έχει την δομή για να συνοδεύσει τον οβελία. Οπότε αν θέλετε κάτι από τον διεθνή αμπελώνα επιλέξτε ένα Chianti (Castellare Chianti Classico, Chianti Classico Riserva) ενώ υπάρχουν και Ελληνικές εκδοχές της ποικιλίας όπως το Μάρων Ερυθρός.

Πάμε τώρα Ισπανία όπου η πιο διαδεδομένη ερυθρή ποικιλία, το Tempranillo, κάνει καλό ‘γάμο’ με το αρνάκι και ιδιαίτερα το σουβλιστό με το έντονο άρωμα του καπνού. Θα προτιμήσουμε όμως κρασιά σε πιο ώριμη εκδοχή (Finca Allende), με ηλικία τουλάχιστον 5 χρόνων. Εκτός από όλες αυτές τις ποικιλίες, αν κάποιος θελήσει να βάλει στο τραπέζι του, ποιο ‘δυνατές’ ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon ή το Syrah, θα πρότεινα να επιλέξει κρασιά που να έχουν τα ‘χρονάκια’ τους. Δεν θα μπορούσαμε να πούμε όχι σε ένα Μπορντωλέζικο ερυθρό, είτε βασίζεται στο Merlot είτε στο Cabernet Sauvignon, με τουλάχιστον μία δεκαετία (Château Malartic Lagravière 2001) στην πλάτη του, ένα Ελληνικό Cabernet όπως το Anny's Animus Cabernet Sauvignon ή ένα Syrah όπως το Πόρτο Καρράς Syrah.

Εκτός από τα ερυθρά κρασιά, το αρνάκι δεν θα ‘αδικηθεί’ ούτε με ένα πλούσιο ροζέ κρασί, ούτε με ένα βαρελάτο λευκό κρασί! Οι επιλογές σε ροζέ αμέτρητες (Πλαγιές Γερακιών Ροζέ, 14-18h, Βουδόματο Γαβαλά, Merlin Ροζε)! Φροντίζουμε να έχει οξύτητα, σχετικά γεμάτο σώμα και αν έχει και ελάχιστες τανίνες ακόμα καλύτερα! Αν θέλουμε να πάμε σε λευκό κρασί που να συνδυάζεται με το αρνάκι αλλά και με όλα τα ορεκτικά, θα πρέπει να επιλέξουμε βαρελάτα κρασιά από ποικιλίες όπως το Chardonnay (Άναξ, Κτήμα Χατζημιχάλη Καπνίας "Αμπελοτόπι Ζυγός”) ή πληθωρικά χαρμάνια (Κορμίλιτσα Λευκός, Όβηλος Λευκός) Εκτός από αυτά και μία ρετσίνα θα μπορούσε να συνοδεύσει το αρνάκι μας, οπότε και ποικιλίες όπως το Σαββατιανό (Παπαγιαννάκος Ρετσίνα), το Ασύρτικο (Δάκρυ του Πεύκου) και ο Ροδίτης (Τετράμυθος Ρετσίνα)θ α μπορούσαν να έχουν παρουσία στο πασχαλινό τραπέζι. Γιατί όχι και μία ροζέ ρετσίνα από Ξινόμαυρο όπως η Ρόζα Κεχρή.

Και επειδή μπορεί στο γιορτινό τραπέζι, να μην έχουμε μόνο ένα ή δύο κρασιά, πάμε να δούμε την σειρά που θα τα βάζαμε εμείς αν είχαμε μία μεγάλη παρέα και ένα (ή δύο) μπουκάλι κρασί από κάθε ποικιλία! Θα ξεκινήσουμε με τα ροζέ κρασιά, στην συνέχεια το βαρελάτο Chardonnay και μετά την Ρετσίνα, τα οποία φυσικά θα μπουν πριν από τα κόκκινα. Στα κόκκινα προτείνουμε την σειρά (αν και βέβαια εξαρτάται και από άλλους παράγοντες και όχι μόνο την ποικιλία): Μούχταρο, Βλάχικο, Λημνιώνα, Pinot Noir, Sangiovese, Ξινόμαυρο, Nebbiolo, Tempranillo και μετά αν έχετε κάποια Cabernet ή Syrah. Αν η μέρα είναι ζεστή με μπόλικο ήλιο, φροντίζουμε να έχουμε μία σαμπανιέρα στο τραπέζι μας και να δροσίζουμε απαλά τα κόκκινα ώστε να η θερμοκρασία τους να είναι περίπου στους 14 - 16 C.

Καλό Πάσχα!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: