Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Οι Τούρκοι αντιδρούν στη φορολογία με… «σπιτική» ρακή!

Οι Τούρκοι αντιδρούν στη φορολογία με… «σπιτική» ρακή!Δημιουργείστε τη γιορτινή σας κάβα Για τους λάτρεις του ανεπίσημου εθνικού ποτού της Τουρκίας, της ρακής, οι φορολογικές αυξήσεις που ανέβασαν την τιμή του αγαπημένου ποτού τους στα ύψη ήταν δύσκολο να γίνουν αποδεκτές. Και η αντίδραση ήταν σκληρή, για το κράτος και τους φόρους: Αντιμέτωποι με τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές και τους περιορισμούς στο αλκοόλ, πολλοί επιστρέφουν στην «σπιτική» ρακή…

Από τότε που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Προέδρου Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία το 2002, οι φόροι της τουρκικής κυβέρνησης και η ρύθμιση της κατανάλωσης αλκοόλ ώθησαν τις τιμές του οινοπνεύματος σε υψηλό όλων των εποχών, πιέζοντας το κόστος των λαϊκών ποτών όπως η ρακή πέρα από αυτό που πολλοί Τούρκοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά.

Οι τιμές για ένα μπουκάλι ρακή 750ml, σημείωσαν άνοδο 500% από το 2004, και σήμερα βρίσκονται στα επίπεδα των 20,25€, ξεπερνώντας κατά πολύ τον δείκτη τιμών καταναλωτή της χώρας, ο οποίος σημείωσε αύξηση 161,8% την ίδια περίοδο.

Ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ήταν φίλος της ρακής και παρόλο που η Τουρκία είναι μια μουσουλμανική χώρα, είχε σημαντική επίδοση στην παραγωγή και κατανάλωση ποτών. Το ισλαμικό κυβερνών κόμμα του Ερντογάν ψήφισε σε μια σειρά νόμων που στοχεύουν στο αλκοόλ, κερδίζοντας επαίνους από τους υποστηρικτές του για την κοινωνικά συντηρητική στάση του. Όμως, πολλοί καταναλωτές, εξοργισμένοι από τους περιορισμούς και τους φόρους της κυβέρνησης, αποφάσισαν να σταματήσουν να αγοράζουν αλκοόλ από κάβες και super market, και να παράγουν τη δική τους ρακή.

Ο χημικός Cengiz Dev δήλωσε στο Associated Press: "Για 30 χρόνια διδάσκω ως χημικός , και τον Αύγουστο (του 2014) έκανα το πρώτο μου εκπαιδευτικό βίντεο και το ανέβασα στο YouTube". Το κανάλι YouTube του Dev - το οποίο έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια προβολές - είναι μόνο ένα από τα δεκάδες παρόμοια τουρκικά κανάλια που αναρτούν τις συμβουλές και τα κόλπα της παρασκευής και της δημιουργίας ρακής στο σπίτι. Μερικά από αυτά έχουν στο περισσότερους από 20.000 ακόλουθους!

Ο χημικός Cengiz Dev δίνει οδηγίες...

Ο Dev λέει ότι για μόλις 10 τούρκικες λίρες (περίπου 2,3€) μπορεί να παράγει ένα λίτρο ρακής στην κουζίνα του. Η διεργασία δύο εβδομάδων περιλαμβάνει τη ζύμωση ενός μείγματος ζάχαρης ή φρούτων, νερού, λεμονιού και ξηρής μαγιάς πριν από την απόσταξη της αλκοόλης και την προσθήκη γλυκάνισου και νερού. Με ένα τύμπανο ζύμωσης 200 λίτρων, ο Dev δήλωσε ότι μπορεί να παράγει 40 λίτρα καθαρού οινοπνεύματος, το οποίο δίνει στη συνέχεια περίπου 80 μπουκάλια ρακής, που όπως ο ίδιος ισχυρίζεται- ανταγωνίζεται σε γεύση αυτές του εμπορίου.

"Τώρα εκατοντάδες και χιλιάδες άνθρωποι σαν κι εμένα κάνουν ρακή στο σπίτι", δήλωσε. "Η ρακή που κάνουμε εμείς στο σπίτι πίνεται καλύτερα από εκείνη που πωλείται στην αγορά."

Ο Canan Ulku Abbasov, του Συνδέσμου Δικαιωμάτων των Καταναλωτών της Τουρκίας, πιστεύει ότι η απότομη πτώση των πωλήσεων ρακής σε εθνικό επίπεδο ήταν στην πραγματικότητα ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης. "Η χρήση (του αλκοόλ) είναι ο πραγματικός στόχος", είπε.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας εισήγαγε και άλλα μέτρα κατά της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών: Το 2014 απαγόρευσε την πώληση αλκοόλ μετά τις 10 μ.μ. στα καταστήματα και σούπερ μάρκετ, και απαγόρευσε διαφημίσεις ποτών σε εφημερίδες και στην τηλεόραση. Σύμφωνα με το νόμο, μια προειδοποίηση για την υγεία και η φράση "Το αλκοόλ δεν είναι φίλος" εκτυπώνεται τώρα σε όλα τα μπουκάλια αλκοόλ που πωλούνται στην Τουρκία.

Το 2013 ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν υπεράσπισε τα μέτρα, λέγοντας ότι αποσκοπούσαν στην προστασία της δημόσιας υγείας. «Όποιος πίνει αλκοόλ είναι αλκοολικός», είχε πει τότε!.

Παρόλο που οι πωλήσεις οινοπνευματωδών ποτών μειώθηκαν, φαίνεται ότι η πραγματική κατανάλωση δεν έχει μειωθεί. Σύμφωνα με στατιστικές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ στην Τουρκία παρέμεινε σε παρόμοιο επίπεδο από το 2002 παρά την αύξηση κατά 17% του πληθυσμού της Τουρκίας. Αυτό υποδηλώνει ότι η συνολική ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουν οι Τούρκοι αυξήθηκε στην ίδια περίοδο.

Κατά την περίοδο των εορτών των εορτών του Eid του Σεπτεμβρίου, ενός θρησκευτικού φεστιβάλ που συμπίπτει φέτος με εθνικές εορτές, οι τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν ότι οι προμήθειες αιθυλικής αλκοόλης, ένα βασικό συστατικό για την ρακή στο σπίτι, εκτινάχθηκαν στα ύψη. Ο ίδιος ο Dev δήλωσε ότι πέρυσι πούλησε 90 εξαρτήματα για την απόσταξη οινοπνευματωδών ποτών σε άλλους υποψήφιους ποτοποιούς στην Τουρκία.

Ο Abbasov, του Συνδέσμου των Δικαιωμάτων των Καταναλωτών, ανησυχεί ότι η απομάκρυνση από το απαγορευτικά ακριβό αλκοολικό λιανικό εμπόριο φέρνει μαζί του πρόσθετο κίνδυνο, καθώς η «σπιτική» ρακή μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία. Η άποψη του Dev, αντίθετα, είναι ότι το «σπιτικό» αλκοόλ δεν είναι επικίνδυνο εάν παρασκεταστεί προσεκτικά.

"Στην παραγωγή αλκοόλ, υπάρχουν μερικά κόλπα που πρέπει να προσέξετε. Όταν ακολουθείτε αυτά τα κόλπα, το αλκοόλ είναι πολύ ασφαλές", δήλωσε.

Αυτά γίνονται στην «γείτονα και φίλη» Τουρκία. Εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε πολύ… μπροστά! Αντί να μπαίνουμε στον κόπο να φτιάχνουμε ρακή, τσίπουρο ή ούζο στο σπίτι, κάνουμε σαν κυβέρνηση τα «στραβά μάτια» στα παράνομα ποτά, και ιδιαίτερα στο τσίπουρο, χάνοντας φόρους και βάζοντας την υγεία των Ελλήνων σε κίνδυνο.

Μοιραστείτε το άρθρο: