Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Μια οινική βόλτα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Μια οινική βόλτα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Έχουμε μπει ήδη στο δεύτερο μισό του Ιουνίου και ήρθε η ώρα να αρχίσουμε τα ταξίδια σε μέρη ‘καλοκαιρινά’ και δροσερά. Θα πάρουμε λοιπόν ‘σβάρνα’ τα νησιά, ξεκινώντας από το Βόρειο Αιγαίο για να ανακαλύψουμε τους οινικούς θησαυρούς, που πιστέψτε με είναι ανεξάντλητοι! Αν όμως ψάχνετε για κρασιά από Sauvignon Blanc, Chardonnay, Syrah, Cabernet Sauvignon και από άλλες διεθνείς ποικιλίες, μην έρθετε μαζί μας γιατί δεν θα βρείτε. Είναι νησιά που αξιοποιούν γηγενείς ποικιλίες, πολλές από αυτές ιδιαίτερα σπάνιες που αξίζει να τις ανακαλύψουμε.

Σάμος

Θα ξεκινήσουμε από την Σάμο που είναι το πιο σημαντικό νησί του Βορείου Αιγαίου από ‘οινικής’ πλευράς. Αν όμως πίνετε μόνο ερυθρά κρασιά, μην κατεβείτε στην Σάμο, προχωρήστε στο επόμενο νησί! Αν αγαπάτε τα γλυκά κρασιά, εδώ είναι το κατάλληλο νησί για να αποβιβαστείτε. Στην Σάμο θα βρούμε κυρίως γλυκά κρασιά από Μοσχάτο Άσπρο αλλά και κάποια λευκά ξηρά κρασιά από την ίδια ποικιλία, που καταλαμβάνει περίπου το 97% του αμπελώνα του νησιού. Το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από τις ερυθρές ποικιλίες Ρητινό και Φωκιανό που καλύπτουν τις ανάγκες των ντόπιων για ερυθρό κρασί. Το μεγαλύτερο τμήμα των αμπελιών, είναι φυτεμένα σε πεζούλες και βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, κυρίως στις περιοχές Βαθύ και Καρλόβασι ενώ ένα μικρό τμήμα βρίσκεται στο Πυθαγόρειο.

Μέχρι πρόσφατα, ο μόνος παραγωγός του νησιού ήταν η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ), που είχε το αποκλειστικό δικαίωμα να εκμεταλλεύεται την παραγωγή του νησιού. Ο συνεταιρισμός αυτός συγκαταλέγεται στους πιο αξιόλογους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς της Ευρώπης, έχοντας καταφέρει να κάνει τα γλυκά κρασιά του νησιού πασίγνωστα σε όλο τον κόσμο. Το 80% της παραγωγής εξάγεται, με την Γαλλία να απορροφά μεγάλο μέρος του συνολικού όγκου. Σήμερα δραστηριοποιούνται δύο ακόμα παραγωγοί οι Nopera Wines και τα Κρασιά Βακάκη.

Το νησί διαθέτει την ζώνη ΠΟΠ Σάμος, όπου επιτρέπεται η παραγωγή λευκών γλυκών ενισχυμένων κρασιών ή κρασιών από λιαστά σταφύλια. Γενικότερα τα γλυκά κρασιά εμφανίζουν έντονα αρώματα τριαντάφυλλου, περγαμόντου, φλουδών πορτοκαλιού, πυρηνόκαρπων φρούτων και λευκών λουλουδιών όταν είναι φρέσκα (Samos Vin Doux, Samos Grand Cru) που εξελίσσονται σε πολύπλοκα και ώριμα αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων, ξηρών καρπών και καραμέλας όσο παλαιώνουν (Samos Anthemis), ενώ έχουν πολύ μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Τα ελαφριά λευκά και αρωματικά ξηρά κρασιά, όπως οι Ψηλές Κορφές, που παράγονται στο νησί δεν μπορούν να φέρουν την ένδειξη ΠΟΠ Σάμος.

Λήμνος

Δεν χορτάσατε Μοσχάτο? Ελάτε μαζί μας στην Λήμνο να πιούμε τα τραγανά ξηρά και ευωδιαστά Μοσχάτα Αλεξανδρείας (Λαγοπάτι, Λημνία Γη) και όταν έρθει η ώρα του επιδόρπιου ή των τυριών θα απολαύσουμε και ένα (και παραπάνω) γλυκό από την ίδια ποικιλία (Ηφαίστου Γνώση, Μοσχάτος Λήμνου)! Για όσους θέλουν ερυθρό κρασί θα βρουν κρασιά από Λημνιό, ή Καλαμπάκι όπως καλείται τοπικά και για όσους αγαπούν τις μπουρμπουλήθρες, το νησί προσφέρει και επιλογές σε αφρώδη κρασιά με το πιο απολαυστικό παράδειγμα να είναι το Moscato d' Ifestia ένα ημίγλυκο και ημιαφρώδες λευκό κρασί, στο στιλ των φημισμένων ιταλικών Moschato D’ Asti.

Η Λήμνος είναι το δεύτερο σημαντικότερο νησί του Βορείου Αιγαίου μετά την Σάμο από πλευράς αμπελοκαλλιέργειας. Αν και στις αρχές του 20ου αιώνα κυριαρχούσε το ερυθρό Λημνιό, σήμερα περίπου το 90% του αμπελώνα καλύπτεται από το Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Το νησί διαθέτει δύο ζώνες ΠΟΠ την ΠΟΠ Λήμνος όπου επιτρέπεται η παραγωγή λευκών και ερυθρών κρασιών από Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Λημνιό αντίστοιχα και η ΠΟΠ Μοσχάτος Λήμνου όπου παράγονται γλυκά κρασιά από Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Δραστηριοποιούνται περίπου 9 παραγωγοί, όμως τα κρασιά μόνο τριών οινοποιείων, που είναι και τα σημαντικότερα, βγαίνουν εκτός του νησιού και είναι το Κτήμα Χατζηγεωργίου, το Σαββόγλου-Τσιβόλας και ο συνεταιρισμός του νησιού, ΕΑΣ Λήμνου.

Λέσβος

Επόμενη στάση Λέσβος τώρα, όχι μόνο γιατί επιθυμήσαμε τα φημισμένα της ουζάκια και τις σαρδέλες Καλλονής αλλά για να γνωρίσουμε το Χυδηριώτικο, μία ιδιαίτερη και σπάνια γηγενή ποικιλία που έχει βαλθεί να αναδείξει το πιο σημαντικό οινοποιείο του νησιού, ο Μεθυμναίος Οίνος. Τα Χύδηρα, από όπου παίρνει το όνομα της, είναι χωριό του νησιού κοντά στο απολιθωμένο δάσος και η αναβίωση της ποικιλίας ξεκίνησε μόλις το 1985. Πρόκειται για ερυθρή ποικιλία, όμως μην ανησυχείτε, δεν θα σας πάμε στο νησί μόνο για να δοκιμάσετε ερυθρά κρασιά, καθώς παράγονται από αυτή τρία κρασιά διαφορετικού χρώματος. Ένα δροσερό λευκό, ένα ερυθρό (Μεθυμναίος ερυθρός) αλλά και ένα κρασί με πορτοκαλί χρώμα (Μεθυμναίος Orange). Εκτός από τον Μεθυμναίο υπάρχουν δύο ακόμη οινοποιεία, η Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου στην Ουτζά και το Οινοποιείο Μαυρομάτης στην Καλλονή, τα κρασιά των οποίων όμως διατίθενται μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Ικαρία

Συνέχεια τώρα στο νησί του Πράμνειου Οίνου, του φημισμένου υψηλόβαθμου οίνου της αρχαιότητας και σε ένα τόπο που διεκδικεί τον τίτλο της γενέτειρας του Διόνυσου. Εδώ το 70% του αμπελώνα καλύπτεται από την ερυθρή ποικιλία Φωκιανό, μία υψηλόβαθμη και χαμηλής χρωματικής έντασης ποικιλία που δίνει τόσο ξηρά όσο και γλυκά κρασιά. Η λευκή ποικιλία που κυριαρχεί στο νησί είναι το Μπεγλέρι που δίνει κρασιά με μέτρια οξύτητα και αλκοόλ, με αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων και νότες ορυκτών. Οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στην νησί είναι λίγοι με τους σημαντικότερους να είναι ο Νίκος Αφιανές, η οινοποιεία Τσαντίρη και το οινοποιείο της οικογένειας Καρίμαλη.

Υπόλοιπα νησιά

Λίγο πριν ‘επιστρέψουμε’ από την βόλτα μας, θα κάνουμε ένα πέρασμα από τα υπόλοιπα νησιά όπου σημειώνουν την μικρότερη οινική δραστηριότητα ξεκινώντας από την Χίο και συγκεκριμένα στη περιοχή της Αμανής όπου βρίσκονται τα δύο οινοποιεία του νησιού η Αριούσιος Οινοποιητική και το Κτήμα Κεφάλα. Τελευταία στάση στην Σαμοθράκη όπου υπάρχει ένα μόνο και σχετικά καινούριο οινοποιείο, το οινοποιείο Μελμάρ.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: