Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Πάμε Γαλλία για λευκά κρασιά!

Πάμε Γαλλία για λευκά κρασιά!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Όσα πείσματα και να μας έκανε το καλοκαιράκι, ήρθε τελικά για να μείνει! Μετά από μία αρκετά βροχερή περίοδο για τα δεδομένα της εποχής, μπορούμε και τυπικά να ‘κηρύξουμε’ την εποχή που τα κείμενα μας θα ασχολούνται αποκλειστικά με τα κρασιά που ‘τραβιούνται’ περισσότερο στις μεγάλες ημέρες της εποχής και στις υψηλές θερμοκρασίες. Επηρεασμένη από την πρόσφατη συμμετοχή μου στην έκθεση Vinexpo, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Μπορντώ και την επιστροφή σε μία πολύ ζεστή Αθήνα, αποφάσισα να ‘ξαναπάω’ πίσω στην Γαλλία, στις κυριότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και να σας ‘πάρω’ μαζί, για να βρούμε λευκά κρασιά για όλες τις ‘ανάγκες’ του καλοκαιριού. Και οι επιλογές φυσικά, όταν μιλάμε για Γαλλία είναι αμέτρητες! Από ελαφριά και παιχνιδιάρικα κρασιά για την παραλία, μέχρι πλούσια και σοβαρά κρασιά για εκλεπτυσμένα γεύματα.

Αλσατία

Θα ξεκινήσουμε την αναζήτηση μας από την Αλσατία, στο βορειοανατολικό τμήμα της Γαλλίας γιατί εκεί θα βρούμε γοητευτικότατα και αρωματικότατα κρασιά από τις ποικιλίες Riesling, Gewurtzraminer και Pinot Gris. Από αυτές τις τρεις, το Riesling είναι η πιο πολυφυτεμένη και δίνει κρασιά σε όλα τα επίπεδα γλυκύτητας, από εντελώς ξηρά μέχρι πολύ γλυκά κρασιά. Εμείς σε αυτή την περιήγηση θα επιλέξουμε το Riesling Leon Beyer ένα Riesling ευχάριστο, γεμάτο φρεσκάδα, με ανεπαίσθητη γλύκα και ζωηρά αρώματα φρούτων και λουλουδιών, για να το συνδυάσουμε με τις σαλάτες μας ή να το πιούμε μόνο του σαν απεριτίφ αλλά και ένα Riesling με πιο ‘αυστηρό’ στιλ, το Riesling Muenchberg Grand Cru, από έναν grand cru αμπελώνα, με γεμάτο σώμα, κοφτερή οξύτητα και αρώματα εσπεριδοειδών και ορυκτών για να το συνδυάσουμε με οτιδήποτε μπορεί να βγει από την θάλασσα είτε είναι ωμό είτε μαγειρεμένο. Αυτό το συγκεκριμένο κρασί, μπορείτε να το ξεχάσετε στην κάβα σας και μέχρι το καλοκαίρι του 2027 (!!!) καθώς έχει πολύ μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης όπως πολλά Riesling Αλσατίας από Grand Cru αμπελώνες. Για όσους θέλουν πιο ‘εξωτικές’ καταστάσεις, με όχι τόσο υψηλές οξύτητες θα πάμε στις δύο άλλες ποικιλίες για τις οποίες φημίζεται η Αλσατία. Στα πικάντικα και πλούσια Gewurtzraminer, με έντονα αρώματα μπαχαρικών, τριαντάφυλλων και εξωτικών φρούτων όπως το Leon Beyer - Gewurztraminer, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με πιάτα ανατολίτικης κουζίνας, καπνιστά ψάρια και δυνατά τυριά αλλά και σε ένα επίσης αρωματικό, σχετικά πλούσιο και με απαλή γλυκύτητα Pinot Gris όπως το Pinot Gris Lorentz. Τα κρασιά της Αλσατίας, αν εξαιρέσουμε τα αφρώδη, είναι ίσως και τα ιδανικότερα Γαλλικά λευκά κρασιά για να τα πιούμε μόνα τους σαν απεριτίφ ή με συνοδεία μίας δροσερής φρουτοσαλάτας, ακόμα και στην παραλία ή κοιτάζοντας το ηλιοβασίλεμα.

Βουργουνδία

Σίγουρα οι πλούσιες, εκφραστικές κρεμώδεις, βαρελάτες αλλά και κομψές λευκές Βουργουνδίες από την περιοχή του Cote d’ or, όπως το Chassagne Montrachet Benoites, Chartron είναι κρασιά που δεν τους αντιστεκόμαστε σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου! Έτσι και μέσα στο καλοκαίρι δεν θα λέγαμε όχι στο να απολαύσουμε ένα τέτοιο κρασί με ένα μεγάλο και λιπαρό ψάρι ψημένο στα κάρβουνα όπως μία σφυρίδα ή ένα ροφό, κατά την διάρκεια των διακοπών μας! Ωστόσο για να μην πρέπει να ξοδέψουμε όλο τον ‘προϋπολογισμό’ μας σε λίγα μόνο μπουκάλια κρασί θα κατευθυνθούμε και στο πιο βόρειο τμήμα, στην περιοχή του Chablis, για να βρούμε ακόμα πιο τραγανά και δροσερά κρασιά με έντονα στοιχεία εσπεριδοειδών από την ίδια ποικιλία, το Chardonnay όπως τα Chablis Champs-Royaux και Chablis Jean Marc Brocard αλλά και από την κατηγορία των premier cru όπως το Chablis Premier Cru Vaillons Fevre. Και εδώ οι τιμές δεν βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα αλλά μπορούμε να βρούμε εξαιρετικά κρασιά σε τιμές μεταξύ 15 - 20 €.

Λίγηρας

Συνέχεια στον Λίγηρα, όπου τα πιο γνωστά λευκά κρασιά παράγονται από μία πολύ αγαπημένη ποικιλία, το Sauvignon Blanc, με τα πιο φημισμένα από αυτά να έρχονται από τις Ονομασίες Προέλευσης του Pouilly Fume και του Sancerre που βρίσκονται στην περιοχή Central Vineyards στο ανατολικό άκρο της κοιλάδας του Λίγηρα. Είναι ελκυστικότατα και δροσιστικά κρασιά με αισθητή οξύτητα, μέτριο σώμα και έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, γρασιδιού και ορυκτών, χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ιδανικά για τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και για να συνοδεύσουν πιάτα λαχανικών, ψαριών και λευκών τυριών. Προτείνουμε το Serge Dagueneau - Pouilly Fume, ένα τυπικότατο δείγμα των κρασιών της περιοχής. Δεν φεύγουμε όμως, παραμένουμε στον Λίγηρα και πάμε λίγο πιο δυτικά, στην περιοχή της Touraine για να σας προτείνουμε και ένα κρασί από την λευκή ποικιλία Chenin Blanc που κυριαρχεί εδώ, και συγκεκριμένα στο Vouvray. Η ποικιλία μπορεί να δώσει διαφορετικά στιλ κρασιού, από ξηρά λευκά, ημίξηρα, αφρώδη αλλά και γλυκά κρασιά. Από αυτά θα επιλέξουμε ένα σχεδόν ξηρό λευκό κρασί, το Vouvray Marc Bredif, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα με υψηλή οξύτητα, σχετικά γεμάτο σώμα, με αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινων μήλων, τροπικών φρούτων και ορυκτών που εξελίσσονται σε αρώματα μελιού όσο παλαιώνει, για να το συνδυάσουμε με όστρακα, τηγανητά ψαράκια αλλά και λεμονάτα πιάτα λευκών κρεάτων.

Μπορντώ

Πάμε τώρα δυτικά στο Μπορντώ για να βρούμε και άλλα κρασιά από Sauvignon Blanc αυτή την φορά σε χαρμάνι με το Semillon, την δεύτερη σημαντική λευκή ποικιλία της περιοχής. Το Sauvignon χαρίζει τον αρωματικό του χαρακτήρα και την υψηλή οξύτητα, ενώ το Semillon την δομή και την στρογγυλάδα του στα τυπικά λευκά χαρμάνια της περιοχής, τα οποία μπορεί να συμπληρώνονται από μικρές ποσότητες Muscadelle. Και επειδή το κόστος για τα κρασιά από την Βουργουνδία μας ‘’έβγαλε’ λίγο έξω, εδώ θα επιλέξουμε δυο πολύ προσιτά κρασιά από τον ίδιο παραγωγό. Το Chateau Magneau λευκό, ένα νόστιμο, με αισθητή οξύτητα και αρώματα τροπικών φρούτων και πιπεριάς για να το απολαύσουμε με θαλασσινά και πιάτα με λαχανικά (ιδιαίτερα με πιπεριές και κολοκυθάκια) αλλά και την βαρελάτη εκδοχή του, το Chateau Magneau Cuvee Julien Blanc όπου η βανίλια ντύνει διακριτικά τον φυτικό αλλά και τροπικό χαρακτήρα του κρασιού για να το βάλουμε δίπλα σε πιο πλούσια πιάτα ψαριών αλλά και ζυμαρικά με λευκές σάλτσες.

Ροδανός

Κατευθυνόμαστε ξανά ανατολικά τώρα, στον Βόρειο Ροδανό για να βρούμε τα υπέροχα Viognier από το Condrieu με τον βερικοκένιο, λουλουδάτο και μελένιο χαρακτήρα αλλά και την λιπαρή γεύση. Δοκιμάστε το Condrieu Le Petit Cote μαζί με αστακό ή καραβίδες, με μαγειρευτά λευκά κρέατα αλλά και με ψάρια. Θα ‘πρέπει’ να πάμε και στο νότιο τμήμα της κοιλάδας του Ροδανού αν θέλουμε να βρούμε κρασιά σε πιο προσιτές τιμές. Για την ακρίβεια εδώ, θα βρούμε κάποια από τα πιο value for money λευκά κρασιά της χώρας, με τo Viognier και εδώ να παίζει σπουδαίο ρόλο και να χαρίζει νοστιμιά στα κρασιά. Στο Little james basket, το κρασί που προτείνουμε, αναμιγνύεται με το Sauvignon Blanc δίνοντας ένα ευκολόπιοτο λευκό κρασί με αρκετή δροσιά, για το πιούμε με σαλάτες, λαχανικά αλλά και πολλά ακόμα ελαφριά μεσογειακά πιάτα.

Νότια Γαλλία

Και τελευταία στάση στην νότια Γάλλια και στην περιοχή του Lanquedoc για ακόμα πιο προσιτές προτάσεις. Δύο κρασιά, Fortant de France - Sauvignon Blanc και Fortant de France - Chardonnay για να μας βγάλουν ασπροπρόσωπους στις περιστάσεις που εκτός από ποιότητα θα χρειαστούμε και ποσότητα! Γιατί όχι και για τα καλοκαιρινά μας πάρτι!



Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: