Ριζότο και κρασί

Ριζότο και κρασί
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Ριζότο! Εμβληματικό πιάτο, μαντέψτε ποιας κουζίνας!! Της Ιταλικής φυσικά, που εκτός όλων των άλλων έχει χαρίσει στον γαστρονομικό κόσμο τις αμέτρητες παραλλαγές πίτσας, ζυμαρικών αλλά και των ριζότων! Τα βασικά υλικά που περιέχουν όλα σχεδόν τα ριζότο είναι το ρύζι, ο ζωμός κοτόπουλου ή βοδινού, το τυρί (παρμεζάνα προτιμούν οι Ιταλοί), το βούτυρο και το κρεμμύδι. Από εκεί και πέρα τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι πάρα πολλά. Λαχανικά, κρεατικά, θαλασσινά, ψάρια, μπαχαρικά και πολλές ακόμα πρώτες ύλες είναι στην διάθεση όποιου θέλει να πειραματιστεί και να γευτεί ένα ριζότο, είτε είναι για ορεκτικό είτε για κυρίως πιάτο!

Όπως και με τα ζυμαρικά και την πίτσα, η επιλογή του κρασιού θα εξαρτηθεί και από τα υπόλοιπα συστατικά του ριζότου. Το ρύζι χαρίζει πλούτο στο πιάτο, το βούτυρο κρεμώδη υφή και τα υπόλοιπα υλικά τον βασικό χαρακτήρα. Λόγω του ρυζιού και του βουτύρου αλλά και του τυριού που χρησιμοποιείται στις περισσότερες συνταγές, το πιάτο δεν είναι και το πιο ελαφρύ που υπάρχει, έτσι λοιπόν δεν θα πάμε αντίστοιχα σε ελαφριά κρασιά, ειδικά όταν μιλάμε για λευκά. Θα κινηθούμε στην κατηγορία των κρασιών με τουλάχιστον μέτριο σώμα.

Επιλέξτε εσείς το σωστό ρύζι, τον σωστό ζωμό και βούτυρο, χρησιμοποιείστε την φαντασία σας για τα υπόλοιπα υλικά, φροντίστε να έχετε τον απαιτούμενο διαθέσιμο χρόνο και αφήστε το θέμα της επιλογής του κατάλληλου κρασιού σε εμάς, αφού για μία ακόμα φορά θα σας δώσουμε έτοιμες λύσεις.

Ριζότο milanese

Αυτό το κίτρινο ριζότο με την παρμεζάνα, το κρεμμύδι, το βούτυρο και το σαφράν είναι το πιάτο σύμβολο του Μιλάνου και η πιο κλασική συνταγή ριζότου. Αλμυρό, κρεμώδες και μπαχαρένιο, θα μπορούσε να βρει το ταίρι του σε όλα τα ‘χρώματα’ κρασιού. Από λευκά ένα Viognier (Delas Freres Viognier) ή ένα Βιδιανό (Δουλουφάκης Dafnios Λευκός) θα ήταν ωραίες επιλογές, όπως και ένα βουτυρένιο ροζέ Αγιωργίτικο (Ορεινός 'Ηλιος Ροζέ) αλλά και ένα μαλακό ερυθρό, από Λημνιώνα (Λημνιώνα Ζαφειράκη Ερυθρός) ή Barbera (Barbera d'Asti, Tenuta del Fant Santo Stefano Belbo) αφού μιλάμε για Βόρεια Ιταλία.

Ριζότο με μανιτάρια

Με τα μανιτάρια μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολη η επιλογή του κρασιού αν κάτσουμε να σκεφτούμε το είδος που θα χρησιμοποιηθεί. Δεν θα το δυσκολέψουμε όμως και θα προτείνουμε κρασιά που θα μπορούσαν να σταθούν δίπλα σε όλες τις παραλλαγές ριζότου με μανιτάρια. Το μανιτάρι δίνει γήινο χαρακτήρα στο πιάτο, έτσι θα αναζητήσουμε γήινα ερυθρά κρασιά, με αρκετή οξύτητα όπως αυτά από Pinot Noir (Rully), Nebbiolo (Massolino Barolo) ή ένα Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο (Κτήμα ΑΛΦΑ Ξινόμαυρο Σκατζόχοιρος). Στα ροζέ δεν θα σταθούμε, αλλά θα προτείνουμε πλούσια βαρελάτα λευκά κρασιά όπως ένα Chardonnay από Βουργουνδία (Meursault Les Clous), ή κάποιο από Ελλάδα (Κτήμα Κατσαρού Chardonnay).

Ριζότο με λαχανικά

Το λαχανικό από μόνο του θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ένα Sauvignon Blanc και οι επιλογές μας θα είναι πολλές, με βαρέλι ή όχι, από Γαλλία (Chateau Reynon Sauvignon Blanc), από Νέο Κόσμο όπως η Νέα Ζαλανδία (Sauvignon Blanc Private Bin), γιατί όχι και από την Ελλάδα (Αμέθυστος Sauvignon Blanc Fume). Θα μπορούσαμε να ανατρέξουμε και σε Ελληνικές ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά (Μαλαγουζιά Natura) αλλά και σε χαρμάνια αυτών των ποικιλιών όπως το Πλαγιές Γερακιών λευκό. Για όσους θέλουν να πάνε στην εκδοχή των ροζέ κρασιών μπορούν να επιλέξουν ένα δροσερό ροζέ από Ξινόμαυρο όπως το Ακακίες. Αν μιλάμε για ριζότο με παντζάρι θα προτείνουμε τα ίδια κόκκινα κρασιά που προτείναμε και για τα μανιτάρια.

Ριζότο με θαλασσινά

Τι θα λέγατε για ένα μυρωδάτο ριζότο με μύδια, γαρίδες, καλαμάρι, αστακό και καραβίδες? Εντάξει, έστω με κάποια από αυτά τα θαλασσινά! Δεν νομίζω να πείτε όχι! Ιδίως αν δίπλα έχει ένα τραγανό Ασύρτικο χωρίς βαρέλι, όπως το Σαντορίνη Ασύρτικο Αργυρού, ένα Chablis όπως το Chablis Champs Royaux ή ένα ζωηρό χαρμάνι όπως το ΙΑΜΑ Λευκό. Τώρα που το ξανασκέφτομαι και ένα αφρώδες φτιαγμένο με την παραδοσιακή μέθοδο όπως το Karanika Brut Cuvée Prestige, ή μία Σαμπάνια (Champagne Pierre Gimonnet & Fils Brut "Cuis 1er cru”) θα ταίριαζαν γάντι!

Ριζότο με σολομό.

Λιπαρό και πλούσιο υλικό ο σολομός, οπότε εδώ θα πάμε ένα βήμα παρακάτω και ως προς τον όγκο του κρασιού. Θα μείνουμε στην επιλογή των λευκών κρασιών, αλλά θα επιλέξουμε πλούσια και λιπαρά κρασιά όπως ένα Chardonnay (Κτήμα Γεροβασιλείου Chardonnay), ένα Viognier (Viognier Παλυβού) ή ένα Ασύρτικο (Σαντορίνη Ασύρτικο Reserve) αλλά και αρκετά χαρμάνια με αισθητή οξύτητα και όγκο όπως το Ένστικτο Λευκός και το Πλαγίως - Λευκός. Για όσους επιθυμούν ροζέ κρασί με αυτό το ριζότο, θα προτείνουμε γεμάτες εκδοχές όπως το Merlin Ροζέ ή το Whispering Angel Rose.

Ριζότο με λεμόνι

Θέλετε κάτι αρκετά δροσερό και σχετικά ελαφρύ? Ένα ριζότο λεμονιού ίσως είναι μια καλή ιδέα, ειδικά αν μιλάμε για ένα βραδινό γεύμα ή μία ζεστή μέρα (είναι λίγο ανεπίκαιρο, το ξέρω!). Ένα τραγανό Riesling (Riesling Steinmassel) ή μία λεμονάτη Ρομπόλα όπως η Gentilini Ρομπόλα Κεφαλλονιάς Wild Paths θα μπορούσαν να συνδυαστούν όμορφα με το λεμονάτο ριζότο.

Ριζότο με δυνατά τυριά

Αν το ριζότο σας περιέχει πλούσια και πολύ αλμυρά τυριά όπως το ροκφόρ ή η γκοργκοτζόλα, καλό είναι να αναζητήσετε ένα κρασί που εκτός από αρκετό σώμα θα έχει μπόλικο φρούτο και ίσως κάποια ποσότητα ζάχαρης. Λευκά κρασιά από Gewurtzraminer όπως το Gewurztraminer Private Bin και το Κτήμα Αβαντίς Lenga, ή Pinot Gris όπως το Pinot Gris Lorentz θα απαλύνουν την έντονη γεύση των τυριών.

Ριζότο με … πρωτεΐνη

Αν αποφασίσετε να βάλετε υλικά όπως το μπέικον, το λουκάνικο, τα αλλαντικά ή κάποιο άλλο κρεατικό, τότε θα πρέπει να προσανατολιστείτε προς τα κόκκινα κρασιά, όχι όμως προς τα σούπερ πληθωρικά και τανικά. Ένα ζουμερό Αγιωργίτικο (Κτήμα Λαντίδη - Νεμέα) ή ένα φρουτένιο Merlot (Karipidis - Merlot) θα ήταν ωραίες επιλογές για ένα τέτοιο ριζότο.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: