Robert Parker, ποιό είναι το καλύτερο Ελληνικό κρασί;

Robert Parker, ποιό είναι το καλύτερο Ελληνικό κρασί;
Από τον Τ. Πικούνη

Για τους περισσότερους ο Robert Parker δεν χρειάζεται συστάσεις. Για τους νέους οινόφιλους θα πούμε μόνο ότι είναι ο κριτικός Οίνου που έχει την μεγαλύτερη επιρροή στο οινικό γίγνεσθαι ολόκληρου του κόσμου. Είναι αυτός που καθιέρωσε την εκατονταβάθμια κλίμακα βαθμολογίας, που διαμόρφωσε έμμεσα το στυλ των κρασιών που πίνουμε σήμερα, και μέσα από τις ιστοσελίδες του erobertparker.com και το Newsletter του The Wine Advocate σε μεγάλο βαθμό κατευθύνει μέσα από τα άρθρα του, τις δοκιμές κρασιών και τις απόψεις του την παγκόσμια αγορά κρασιού. Εμείς στο House of Wine δημοσιεύουμε πάντα τις κριτικές του συνεργάτη του για την Ελλάδα, του γνωστού σε όσους μας διαβάζετε Mark Squires.

Πρίν λίγες ημέρες, είχα μια συζήτηση με φίλους σχετικά με το κρασί, πάνω από αρκετά ποτήρια από το αγαπημένο μας ποτό. Και όταν αυτά ζέσταναν τη συζήτηση, ένα από τα θέματα ήταν αν υπάρχει τελικά το "καλύτερο" κρασί από όλα... Αν και συμφωνήσαμε στα γνωστά βέβαια, ότι όχι, δεν υπάρχει, ότι είναι υποκειμενικό θέμα κλπ. κλπ., εντούτοις το "μικρόβιο" ξαναμπήκε στον οργανισμό μου! Η σκέψη  μου βέβαια πήγε αμέσως στο Robert Parker... είναι αναγνωρισμένη αυθεντία στο κρασί, αλλά επίσης έχει κρίνει ένα τεράστιο αριθμό Ελληνικών κρασιών, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο διεθνή κριτή. Ετσι, αποφάσισα να τον... ρωτήσω... δηλαδή να ψάξω τα αρχεία του, και η αλήθεια είναι ότι  εντυπωσιάστηκα με όσα βρήκα! Νομίζω ότι θα εντυπωσιαστείτε και εσείς...

Ο Roberτ Parker και οι συνεργάτες του έχουν αξιολογήσει τον απίστευτο αριθμό των 298.123 κρασιών (μέχρι τη στιγμή που γράφεται το άρθρο). Και μόνο για αυτό ο Robert Parker θα έμενε στην ιστορία του κρασιού!

Πίνακας 1: Βαθμολογίες

Πρώτο "εύρημα" είναι ο ακριβής αριθμός των Ελληνικών κρασιών που έχουν κριθεί: Ούτε λίγο ούτε πολύ 2.317 Ελληνικά κρασιά έχουν δοκιμαστεί, κυρίως από τον συνεργάτη του Parker επί πάρα πολλά χρόνια Mark Squires. Όπως φαίνετει στον προηγούμενο πίνακα 1, αποτελούν μόλις το 1,05% των κρασιών που έχουν αξιολογηθεί. O Mark έχει αξιολογήσει τα κρασιά πάρα πολλών Ελλήνων οινοπαραγωγών, για την ακρίβεια 148, με πρώτα σε αριθμό τα κρασιά του Κτήματος Σκούρα (109) με δεύτερο το Κτήμα ΑΛΦΑ (86) και τρίτο το Κτήμα Κυρ-Γιάννη (81). Τα περισσότερα κρασιά έχουν αξιολογηθεί από τη Σαντορίνη (224), με δεύτερη τη Νεμέα(153), τρίτη τη Νάουσα (151) και τέταρτη τη Δράμα (117). -Δείτε τον Πίνακα 4 σχετικά-.

Πριν συνεχίσουμε, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μια διευκρίνηση σχετικά με τους αριθμούς: Ένα κρασί μπορεί να έχει δοκιμαστεί αρκετές διαφορετικές χρονιές, που σημαίνει ότι δεν έχουν δοκιμαστεί συνολικά 2.317 διαφορετικές ετικέτες, αλλά χρονιές.

Πίνακας 2: Βαθμολογίες Οίνων*
ΧρονιάΟίνοςΧρώμαΒαθμός  
112001Estate Argyros Vinsanto 12 Years Barrel Aged Λευκό98
221991Estate Argyros Vinsanto 20 Years Barrel AgedΛευκό97
332005Gai'a VinsantoΛευκό96
441992Estate Argyros Vinsanto 20 Years Barrel AgedΛευκό96
551990Estate Argyros Vinsanto "20 Years Barrel Aged"Λευκό96
662016Domaine Sigalas Assyrtiko Barrel FermentedΛευκό95
762016Domaine Sigalas Santorini AssyrtikoΛευκό95
862016Hatzidakis Assyrtiko de Mylos Vielles VignesΛευκό95
962015Domaine Sigalas KavalierosΛευκό95
1062015Estate Argyros Santorini EstateΛευκό95
1162015Hatzidakis Assyrtiko de Mylos Vielles VignesΛευκό95
1262014Santo Wines Santorini Grande ReserveΛευκό95
1362011Domaine Sigalas NychteriΛευκό95
1462011Foundi EstateΕρυθρό95
1562011Kir-Yianni Diaporos Block 5Ερυθρό95
1662009Estate Argyros Vinsanto 4 Years Barrel AgedΛευκό95
1762008Estate Argyros Vinsanto 4 Years Barrel AgedΛευκό95
1862007Kir-Yianni Diaporos Block 5Ερυθρό95
1962006Canava Roussos VinsantoΛευκό95
2062006UWC Samos Muscat "Anthemis"Λευκό95
2162005Domaine Sigalas VinsantoΛευκό95
2262004Domaine Foivos MethyseΕρυθρό95
2362004Domaine Sigalas VinsantoΛευκό95
2461998Estate Argyros Vinsanto 12 Years Barrel AgedΛευκό95
2561974Estate Argyros VinsantoΛευκό95
*Οι σύνδεσμοι (links) ενδέχεται να οδηγούν σε άλλη χρονιά της αναφερόμενης στον πίνακα)

Το δεύτερο εύρημα είναι ότι υπάρχουν 25 μόνο κρασιά που έχουν βαθμολογηθεί με τις κορυφαίες βαθμολογίες 95-98. Κανένα Ελληνικό κρασί δεν έχει βαθμολογηθεί με 99 ή 100. Ο Parker από το σύνολο των κρασιών που έχει αξιολογήσει, έχει δώσει βαθμολογίες 95-100 στο 13,7% των κρασιών, ενώ μόλις στο 0,8% των Ελληνικών κρασιών έχει δώσει την ίδια βαθμολογία. Βαθμολογία 0-85% έχει δώσει στο 8,6% του συνόλου των κρασιών, ενώ την αντίστοιχη βαθμολογία έχει δώσει στο 36,8% των Ελληνικών κρασιών. Τα παραπάνω, μαζί με τις βαθμολογίες 86-88 και 88-90 που βρίσκονται κοντά στις βαθμολογίες του συνόλου, μας λένε ξεκάθαρα ότι -για τον Robert Parker- τα ελληνικά κρασιά είναι στην μεσαία κατηγορία ποιότητα -ας συγκρατηθούν λοιπόν όσοι λένε ότι έχουμε τα καλύτερα κρασιά του κόσμου!

Από αυτά τα κορυφαία Ελληνικά κρασιά είναι με συντριπτική πλειοψηφία τα λευκά (21- 84%), ενώ τα ερυθρά είναι μόλις 4 (16%). Και από αυτά τα 20 (80%) προέρχονται από τη Σαντορίνη, ενώ 3 από τη Νάουσα, και από 1 από τη Σάμο και την Κεφαλλονιά.
Και εδώ -όπως και σε όποια άλλη ανάλυση- φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα καλύτερα ελληνικά κρασιά είναι τα λευκά. Και βέβαια, αυτό συμβαίνει αντίθετα από το διεθνές ρεύμα, όπου τις μεγαλύτερες βαθμολογίες παίρνουν τα κόκκινα- την βαθμολογία πάνω από 95, ο Parker τη δίνει σε αυτά (73,6%).

Στις πρώτες 5 θέσεις βρίσκονται τα (γλυκά) Vinsanto, ενώ από τα 25 κορυφαία Ελληνικά τα 11 είναι Vinsanto και τα 12 γλυκά!

Πάμε τώρα στη μεγαλύτερη έκπληξη -τουλάχιστον για εμένα που παρακολουθώ συστηματικά τις βαθμολογίες του Robert Parker για την Ελλάδα: Είχα την εντύπωση ότι το οινοποιείο που κυριαρχούσε στις υψηλές βαθμολογίες ήταν αυτό του Σιγάλα. Λάθος, και λάθος μέγα! Ο πίνακας που ακολουθεί ξεκαθαρίζει τα πράγματα:

Πίνακας 3: Αριθμός Οίνων / Παραγωγό

 

Βλέπουμε λοιπόν ότι κυρίαρχος παραγωγός στις υψηλές βαθμολογίες είναι το Κτήμα Αργυρού! Και όχι μόνο: Από τις 5 πρώτες θέσεις κατέχει τις 4, με το Vinsanto της Γαίας να "σπάει" το σερί!. Κυριαρχεί όμως και στα Vinsanto, αφού από τα 11 τα 8 (73%) είναι δικά του!

Συμπεράσματα

Τελικά... ποιο είναι το καλύτερο -κατά Parker- ελληνικό κρασί;

Με βάση την βαθμολογία του, το Κτήμα Αργυρού - Vinsanto 12 ετών 2001. Ναι, είναι ένα εξαιρετικό κρασί, πράγματι.

Αλλά... εκείνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά -αν φύγουμε από την κρίση του Parker- είναι ότι το κρασί αυτό είναι σίγουρα ανάμεσα στα 5 κορυφαία Ελληνικά κρασιά. Γιατί επιβεβαιώνεται και από άλλους διεθνείς κριτές υψηλότατου κύρους. Αυτό μόνο.

Για τον ίδιο λόγο μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι έχουμε εξαιρετικά λευκά κρασιά, πολύ καλύτερα από τα κόκκινα. Οτι επίσης τα γλυκά μας κρασιά είναι από τα κορυφαία του κόσμου. Και ότι η Σαντορίνη βγάζει ασφαλώς τα καλύτερα Ελληνικά λευκά κρασιά, τα εξαιρετικά Vinsanto και Ασύρτικα.

Αλλά... πάλι: Δεν αξίζει το θαυμασμό μας το Κτήμα Φουντή των 14 Ευρώ όταν βρίσκεται στην ίδια κατηγορία ποιότητας με κρασιά που κοστίζουν 2 και 3 φορές περισσότερο; Και η διαφορα μιάς μονάδας το κάνει χειρότερο; Η ο Καβαλιέρος Σιγάλα με τον μεγαλύτερο βαθμό στον Διαγωνισμό Decanter (98) που έχει πάρει Ελληνικό κρασί, πάυει να είναι το κορυφαίο Ασύρτικο;

Επίσης, κάτι που επιβεβαιώνεται από όλες τις βαθμολογίες (διαγωνισμών, οινοκριτικών κλπ) είναι ότι δεν έχουμε "τα καλύτερα κρασιά του κόσμου", όπως πολλοί αρέσκονται να λένε όταν βρίσκονται στα  "κέφια" τους ή θέλουν να χαιδέψουν αυτιά καταναλωτών... έχουμε γενικά κρασιά στην μεσαία κατηγορία ποιότητας, με πολύ λίγα να ξεχωρίζουν σε διεθνές επίπεδο. Αυτό μπορεί να... θίγει τον έμφυτο σωβινισμό μας (το καλύτερο αρνάκι είναι το ελληνικό κλπ. κλπ.) αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των κρασιών στον κόσμο βρίσκεται στην ίδια κατηγορία. Ας προσπαθήσουμε να τα βελτιώσουμε, και είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αυτό συμβαίνει. Αλλά ως εκεί...

Θα κλείσω αυτό το άρθρο με λίγα λόγια για τον κριτή και τους συνεργάτες του: Τα τελευταία χρόνια ο Robert Parker έχει από πολλούς αμφισβητηθεί για διάφορους λόγους, που δεν είναι εδώ ο χώρος να τους αναλύσουμε. Πιστεύω όμως ότι αυτό το άρθρο και οι αριθμοί που αναφέρονται, αποδεικνύουν την τεράστια δουλειά που έχει κάνει επάνω στο κρασί, και επομένως τον μεγάλο σεβασμό που του οφείλουμε.

Σαν υπότιτλο του άρθου: Ναι, οι βαθμολογίες είναι καλές γιατί μας δίνουν ένα "μπούσουλα", μιά ένδειξη πολύ σοβαρή -ιδίως όταν συμπίπτουν οι βαθμολογίες των διαφόρων κριτών σε μια ετικέτα- για να επιλέξουμε να δοκιμάσουμε ένα κρασί. Δεν είναι ποτέ η απόλυτη βεβαίωση ότι ένα κρασί θα μας αρέσει... είναι όμως μια εξαιρετικά σοβαρή ένδειξη.


Στην υγειά σας!

Τάσος Πικούνης




Πίνακας 4: Αρ. Βαθμολογημένων Οίνων/Παραγωγό




Πίνακας 5: Αρ. Οίνων/Περιοχή




Μοιραστείτε το άρθρο: