Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Στα πλαίσια του Dine Athens, δείπνο στο Premiere.

Στα πλαίσια του Dine Athens, δείπνο στο Premiere.
Από τον Τ. Πικούνη

Η Alpha Bank διοργάνωσε για 3η χρονιά το Dine Athens από την 1η έως την 11η Φεβρουαρίου 2018. Ειδικότερα, όλα τα εστιατόρια πρόσφεραν ένα από τα τρία ειδικά διαμορφωμένα μενού, στις προκαθορισμένες τιμές των €15, €30, €60 για όλους, κατόπιν εκπτώσεως 20%. Δυστυχώς, ελάχιστα εστιατόρια περιελάμβαναν στο menu κρασί. Η επίσκεψή μας σε κάποια από αυτά έχει σαν στόχο την ενημέρωση των φίλων του κρασιού σε θέματα που έχουν σχέση με το συνδυασμό πιάτων και κρασιών, αλλά και στην γενικότερη εκτίμηση της συμβολής της σημαντικής αυτής εκδήλωσης στην Ελληνική γαστρονομία…

Η δεύτερη επίσκεψη μου σε εστιατόριο όπου σερβίρεται μενού του Dine Athens, ήταν στο Premiere, στο 10ο όροφο του ξενοδοχείου Intercontinental.

Όπως σας είπα και στο προηγούμενο άρθρο μου για το δείπνο στο εστιατόριο Botrini’s, το γεγονός ότι από τα μενού των περισσοτέρων εστιατορίων που συμμετείχαν στο Dine Athens το κρασί έλειπε, ήταν κάτι που με εντυπωσίασε και με λύπησε ταυτόχρονα... Να διευκρινίσω εδώ ότι το «φταίξιμο» πέφτει αποκλειστικά στα εστιατόρια και όχι στο Dine Athens, αφού το Dine Athens παρέχει κρασί για την υποδοχή των πελατών (welcome drink) σε κάθε εστιατόριο που συμμετέχει στο project!. Θεωρώ αδιανόητο ότι  μπορεί ένα gourmet μενού να μην περιλαμβάνει κρασί ειδικά ταιριασμένο με κάθε πιάτο, σε μια καθαρά γαστρονομική εκδήλωση.

Έτσι, για το δεύτερο δείπνο σε εστιατόριο που μετέχει στο Dine Athens, διάλεξα ένα από τα λίγα που περιλαμβάνουν κρασί δίπλα σε κάθε πιάτο, το Premiere, του οποίου το μενού αλλά και η επιλογή των κρασιών με εντυπωσίασαν. Αλλά και για ένα επιπλέον λόγο: Θεωρώ ότι ο chef που επιμελείται το μενού, ο Μιχάλης Νουρλόγλου είναι από τους καλύτερους της γενιάς του, και ήθελα να δοκιμάσω τη δουλειά του κάτω από την πίεση του περιορισμού του κόστους που επιβάλλει ένα μενού τόσων πιάτων και κρασιών, που προσφέρεται στην συγκεκριμένη τιμή (60 €).

Αν δεν έχετε επισκεφθεί το Premiere, αξίζει να πάτε και μόνο για τη θέα που σου κόβει την ανάσα: Όλη η Αθήνα βρίσκεται στα πόδια σας, με ένα ορίζοντα που εκτείνεται από το αστεροσκοπείο μέχρι το Hilton, με την κατάφωτη Ακρόπολη και το Λυκαβηττό να κυριαρχούν στο κέντρο!

Η υποδοχή μας ήταν εξαιρετική με τον ευγενέστατο και άψογο υπεύθυνο της αίθουσας να μας οδηγεί στο τραπέζι μας και αμέσως μετά, να σερβίρεται ενα welcome -εκτός μενού παρακαλώ!- με ένα αριθμό εξαιρετικών amuse bouche με τη συνοδεία του Sauvignon blanc fumė του κτήματος ΑΛΦΑ- υποθέτω η προσφορά του Dine Athens που ανέφερα παραπάνω.

Το ίδιο άψογα συνεχίστηκε το δείπνο: το πρώτο πιάτο που ακολούθησε ήταν το ημίπαστο ψάρι με κατσικίσιο τυρί, αγγουράκι και μανταρίνι, ταιριασμένο θαυμάσια με το La Gitana, ένα φίνο και κομψό sherry manzanilla που σερβιρίστηκε ιδανικά παγωμένο.

Ακολούθησαν ψητές αγκινάρες με νεροκάρδαμο, αχλάδι, αμύγδαλα και αλλαντικά, με τη συνοδεία του Τρυγιά Φουντή, ένα Blanc de Noir από Ξινόμαυρο. Το πιάτο καλό, ο συνδυασμός με το κρασί μέτριος, ίσως λόγω της αντιπάθειάς μου προς τα λευκά από κόκκινο -ιδιαίτερα από Ξινόμαυρο... όταν έχεις τόσες θαυμάσιες λευκές ποικιλίες, αναρωτιέμαι προς τι το πάντα «ζορισμένο» Blanc de Noir.

To τρίτο πιάτο, λαβράκι με πουρέ κουνουπίδι, καρύδα, λεμόνι τουρσί και μια ιδέα κάρυ, αμφιλεγόμενο: η συνοδός μου το βρήκε εξαιρετικό, προσωπικά βρήκα όλα σωστά μαγειρεμένα, νοστιμότατα, αλλά το συνδυασμό με καρύδα -τόσο αρωματικά όσο και γευστικά- επιεικώς τολμηρό! Εδώ το κρασί εξαιρετικό, η Μαλαγουζιά Καραδήμου.

Το τέταρτο πιάτο ήταν κατά τη γνώμη μου το καλύτερο της βραδιάς: εξαιρετικό αρνί σέλα, σωστά ψημένο, νοστιμότατο, με αγκινάρα, κέιλ και ντομάτα κονφί, ιδανικά συνδυασμένο με το κόκκινο Αυλοτόπι. Τέλος το γλυκό πολύ ενδιαφέρον, τόσο στη γεύση όσο και στην παρουσίαση: Κύλινδρος σοκολάτας με γέμιση, φιστίκια και παγωτό, και αυτό άψογο σαν εμφάνιση και πολύ ενδιαφέρον σαν γεύσεις, με «παρέα» ένα από τα πολύ ωραία γλυκά μας κρασιά, τη Μαυροδάφνη της Αχάϊα Κλάους. Κάποτε ελπίζω να μάθουμε και εμείς στην Ελλάδα να απολαμβάνουμε τα εξαιρετικά επιδόρπια γλυκά κρασιά μας -από τα κορυφαία του κόσμου- όπως τα απολαμβάνουν οι ξένοι φίλοι μας...

Εδώ, προς το τέλος, είχε την καλοσύνη να έρθει στο τραπέζι μας ο chef Μιχάλης Νουρλόγλου, και έτσι είχαμε τη χαρά να τον συγχαρούμε για τα τόσο ωραία πιάτα του. Στην απορία μου πως κατάφερε και χώρεσε όλα αυτά τα πιάτα σε ένα μενού των 60 €, μου απάντησε «με ποιοτικά αλλά και χαμηλού κόστους υλικά», κάτι που εύκολα ακούγεται αλλά πολύ δύσκολα γίνεται, και συγχαρητήρια στο chef γιατί τα κατάφερε άψογα!. Ένα μεγάλο μπράβο και στον sommelier για τους εξαιρετικούς συνδυασμούς των πιάτων με τα κρασιά, και τέλος, συγχαρητήρια στη διεύθυνση του εστιατορίου που έδωσε στο Dine Athens και στους Έλληνες φίλους της υψηλής γαστρονομίας ένα μενού με πραγματικά κορυφαία σχέση ποιότητας/τιμής...

Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα να επισκέπτομαι εστιατόρια με αυτό το σεβασμό προς τον πελάτη. Δυστυχώς, δεν είναι πολλά. Στο Premiere είναι εμφανής ο απαραίτητος για ένα εστιατόριο gourmet κεντρικός σχεδιασμός του συνόλου των υπηρεσιών που προσφέρονται. Η εκπαίδευση του προσωπικού είναι εμφανέστατη -όλοι ευγενέστατοι, με το χαμόγελο στο στόμα, πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν-, η διαδοχή των πιάτων με το σωστό ρυθμό, η έμφαση στην ποιοτική κουζίνα επίσης, αλλά  κυρίως -για εμάς τους φίλους του κρασιού- η αγάπη προς το κρασί, ο σωστός του συνδυασμός με τα διάφορα πιάτα. Ελπίζω να διαρκέσει…

Πριν φύγουμε, βγήκαμε στη βεράντα και θαυμάσαμε και πάλι τη θέα... μόλις ο καιρός επιτρέψει το φαγητό κάτω από το βραδινό ουρανό της Αθήνας, θα επανέλθω οπωσδήποτε! Σας συνιστώ πάντως το Premiere -είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι- ανεπιφύλακτα...


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: