Τα... στεγνά Ρεβεγιόν των ξενοδοχείων και εστιατορίων

Τα... στεγνά Ρεβεγιόν των ξενοδοχείων και εστιατορίων
Από τον Τ. Πικούνη

Ρεβεγιόν χωρίς κρασί;; Αυτό εννοεί ο τίτλος;

Ναι, μην απορείτε... Εμείς εδώ είμαστε φίλοι του κρασιού, αλλά φαίνεται ότι "εκεί έξω", το κρασί στο ρεβεγιόν απουσιάζει σχεδόν ολοκληρωτικά! Μιλάω για τα Χριστουγεννιάτικα μενού φυσικά των ξενοδοχείων και εστιατορίων.

Υποτίθεται ότι το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων είναι το πιο επίσημο δείπνο της χρονιάς, το πιο γιορταστικό, αφού έχει πια καθιερωθεί η έξοδος (μετά βαΐων και... κλάδων!) προς κάποιο μοδάτο εστιατόριο. Και αν το πορτοφόλι δεν αντέχει το μοδάτο, υπάρχουν και οι... απομιμήσεις, διαφόρων επιπέδων! Στα 350€ και βάλε καταλήγουν οι τιμές για ένα άτομο και ξεκινούν από 25€! Ελάτε κόσμε... να φάτε, να δείτε και να σας δουν...

Προσοχή... να είμαστε ακριβείς: Να φάτε είπαμε, ΟΚ; Όχι και να πιείτε! Άντε... κανένα αφρώδες για welcome, και αυτό είναι όλο... Ή στα μεγάλα ξενοδοχεία, με τα μενού άνω των 200€ /άτομο προσφέρεται μισή φιάλη κρασί/άτομο -στα 2 άτομα μια φιάλη, το ίδιο  κρασί δηλαδή για κάθε πιάτο, είτε κρέας, είτε ψάρι, είτε σαλάτα είτε ορεκτικό!

Στο γιορταστικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι το κρασί απουσιάζει, και εδώ δεν θα μου βγει η φίλη μου Νανά Δαριώτη να με... κατακεραυνώσει, γιατί είναι καρατσεκαρισμένο, όπως θα έλεγε και η μακαρίτισσα (Μαλβίνα, μας λείπεις... ακόμα)! Και είναι έτσι, γιατί κάθε εστιατόριο, ξενοδοχείο, φαγάδικο δημοσιεύει το γιορταστικό του μενού στο internet... και εκεί φαίνονται όλα!

Βλέπω την αντίρρηση να έρχεται: "Μα... όποιος θέλει μπορεί να παραγγείλει χωριστά το κρασί του". Σωστό... αλλά προφανώς παραγγέλλοντας κρασί για 4-5 πιάτα, θα πάει ο κούκος αηδόνι! Αλλά και υποτίθεται ότι στο δείπνο της Χριστουγεννιάτικης γιορτής, θα έπρεπε να προβλέπεται και κάποιο ταίριασμα κάθε πιάτου με κρασί, έτσι δεν είναι; Μπα... φαίνεται πως όχι. Ας κρατήσουμε τον προϋπολογισμό χαμηλό, για να έρθει ο κόσμος! Με το κρασί θα μας πάει ψηλά η κατ' άτομο χρέωση.

Βέβαια... να δούμε γιατί θα μας πάει ψηλά; Κρασιά που κοστίζουν 7 και 8 € στο ράφι του House of Wine (το μπουκάλι), τιμολογούνται 25 και 30€! στους χώρους εστίασης Και το ποτήρι, ακόμα περισσότερο: Κάθε μπουκάλι "βγάζει" 5 ποτήρια των 150 ml. Θα έπρεπε δηλαδή να κοστίζει 5-6€. Όχι όμως! Κοστίζει 8-10€, δηλαδή τα 750 ml του μπουκαλιού αντιστοιχούν στο ποτήρι σε... 40-50€! Κρασιά των 7-8€ στο House of Wine, με κόστος 5,5-6,5€! Όπως το διαβάζετε!! Τώρα... γιατί το εστιατόριο οφείλει να κερδίζει σε κάθε ποτήρι κρασί από 650% έως 800%, ρωτήστε τους ιδιοκτήτες...

Αλλά... στο τέλος-τέλος, ποιος πίνει στην Ελλάδα κρασί...

Δυστυχώς, έχουν δίκιο. Ποιος πίνει; Κάποιοι περίεργοι σαν εσάς και εμένα... Εδώ στην Ελλάδα φαίνεται ότι τα Χριστούγεννα τα γιορτάζουμε... στεγνά! Σίγουρα... αυτοί ξέρουν! Και γι' αυτό αποκλείουν το κρασί από τα μενού τους! Τα Greek (Restaurant) Statistics σε αυτή την περίπτωση δεν πέφτουν έξω!

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, στην χώρα του fake και του δήθεν, ο επαρχιωτισμός είναι καθεστώς και οι απομιμήσεις των ρεβεγιόν και των gala προσαρμόζονται σε αυτόν... "Έλα τώρα καημένε... έπινε κρασί ο Έλληνας και στο χωριό του; Άσε με τώρα!"... Εδώ όμως είναι η πλάκα: Ναι, στο χωριό του έπινε! Και αρκετό μάλιστα! Και πολλές φορές το έφτιαχνε μόνος του, με μεράκι.

Ο Έλληνας στο χωριό δεν ήταν επαρχιώτης... επαρχιώτης έγινε όταν ήρθε στην Αθήνα, και μολύνθηκε από τον ενδημικό αστικό επαρχιωτισμό, την κακομοιριά, το δήθεν, τον μιμητισμό, τη γκλαμουριά, το κιτς. Και όταν η Αθήνα μπήκε σπίτι του, στο χωριό, μέσα από την τηλεόραση. Και μην μου πείτε ότι φταίει η κρίση γιατί θα σας απαντήσω ότι είστε είτε πολύ νεαρής ηλικίας και δεν ξέρετε, είτε πολύ γέρος με ασθενή, ασθενέστατη μνήμη!

Στο γιορταστικό τραπέζι η "σα(μπ -όπως book)άνια" κυριαρχεί! Σαν πρώτο, σαν τελευταίο, σαν γιορταστικό... κατάβρεγμα, αλλά ως εκεί! Φτηνή Ελληνική (αφρώδες κρασί δηλαδή) ή ξένη συνήθως!

Το κρασί απουσιάζει από το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν... δυστυχώς! Ακόμα και κάποια από τα λεγόμενα Wine Restaurants ή Wine Bistro που έχουν δημοσιεύσει Χριστουγεννιάτικο μενού! Αστείο δεν είναι; Ή τραγικό, δεν ξέρω...

Που θα πάτε λοιπόν εσείς που αγαπάτε το κρασί; Είτε σε κάποιο wine bistro που δεν δημοσιεύει γιορταστικό μενού αλλά στο ρεβεγιόν σερβίρει a la carte όπως κάθε μέρα... είτε θα υποστείτε το... στεγνό μενού του 99% των ξενοδοχείων και εστιατορίων, αλλά θα βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να το... στολίσετε με τα αντίστοιχα κρασιά, συμβουλευόμενοι τον sommelier (αν υπάρχει...). Είτε τέλος θα οργανώσετε μια βραδιά με φίλους, όπου θα μαγειρέψετε εσείς και θα πιείτε τα κρασιά που εσείς θέλετε, από το House of Wine, στο 1/10 του κόστους του ρεβεγιόν στα ξενοδοχεία και εστιατόρια. Εμείς πάντως και οι συνεργάτες μας είμαστε στη διάθεσή σας να σας συμβουλεύσουμε τι κρασί ταιριάζει με τα δικά σας φαγητά, αλλά και με τις Χριστουγεννιάτικες προτάσεις μας!

Αν πάλι θέλετε οπωσδήποτε να βγείτε, προσωπικά θα πήγαινα στο εστιατόριο Mono πίσω από τη Μητρόπολη. Εξαιρετικό μενού, πολύ καλά κρασιά ταιριασμένα με κάθε πιάτο, και όλα αυτά σε λογική τιμή (90€) -εξαιρετική θα έλεγα για την ποιότητα που προσφέρει... Αν θέλετε κάτι πιο glamorous, το Funcky Gourmet έχει γιορταστικό μενού με κρασί για κάθε πιάτο, με 250€/άτομο. Προσωπική μου άποψη: Από τα άνω των 200€ /  άτομο είναι το καλύτερο!

Επίσης,  για την παραμονή των Χριστουγέννων υπάρχουν τα ρεβεγιόν της... μισής φιάλης: το Athens Plaza προσφέρει εορταστικό δείπνο σε Buffet, με 85€ / άτομο, και welcome drink (αφρώδη οίνο) / άτομο και μία φιάλη κρασί ανά 2 άτομα. Τέλος, τα Μ.Βρετανία και King George προσφέρουν πλήρες εορταστικό μενου με μία φιάλη κρασί ανά 2 άτομα σε τιμές 225€ και 205€ αντίστοιχα...


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: