Ταξιδεύουμε στην οινική Πάρο

Ταξιδεύουμε στην οινική Πάρο
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί του έφερε και την ταξιδιάρικη διάθεση! Και που να ταξιδέψεις αρχές του καλοκαιριού? Δεν θέλει και πολύ σκέψη! Σε κάποιο Ελληνικό νησί! Δωδεκάνησα, Ιόνιο, Σποράδες ή Κυκλάδες? Κάπου που έχει και οινικό ενδιαφέρον σίγουρα! Θα πάμε λοιπόν μέχρι την Πάρο, γιατί μας αρέσει και το νησί και η κουζίνα του και φυσικά τα κρασιά του! Θα φάμε ρεβίθια φούρνου, αγκινάρες με κουκιά, πίτες με χόρτα εποχής, σουπιές με μάραθα, λιαστή γούνα, καράβολους και οτιδήποτε άλλο επιθυμήσουμε και θα τα συνοδεύσουμε με υπέροχα παριανά κρασιά από Μονεμβασιά (Paros λευκός)-15%, και Μανδηλαριά (Paros ερυθρός-15%)!

Η ιστορία του κρασιού στην Πάρο, πάει πίσω στην αρχαιότητα με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα να αποδεικνύουν την παρουσία του σε όλες τις περιόδους. Στους νεότερους χρόνους, οι κάτοικοι ασχολούνται με την αμπελουργία, την γεωργία, την ναυτιλία και το εμπόριο. Όταν η φυλλοξήρα χτύπησε την Ευρώπη και υπήρξε έλλειψη κρασιού στην Γαλλία, η Πάρος ήταν ένα από τα νησιά που την προμήθευε με κρασί. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60 το κρασί υπήρχε στο νησί σε χύμα μορφή μόνο. Οι Παριανοί παραδοσιακά άνοιγαν τα βαρέλια με τα νέα τους κρασιά στις 3 Νοεμβρίου, γιορτάζοντας τον Αϊ Γιώργη τον Μεθυστή. Η ‘ιστορία’ του εμφιαλωμένου κρασιού ξεκινάει το 1967, όταν το οινοποιείο Μωραΐτη εμφιάλωσε το πρώτο κρασί του νησιού. Χρονολογία κλειδί στην οινική ανάπτυξη της Πάρου ήταν το 1981, όταν καθιερώθηκε νομικά ο ερυθρός οίνος ΠΟΠ Πάρος (ΟΠΑΠ τότε). Παρόλο που σήμερα ο αμπελώνας της Πάρου έχει περιοριστεί, προκειμένου να αξιοποιηθούν μεγάλες εκτάσεις τουριστικά, το κρασί παραμένει ένα σημαντικό προϊόν του νησιού.

Το κλίμα είναι ξηρό με ήπιους χειμώνες και λίγες βροχές, που δεν ξεπερνούν συνήθως τα 400 χιλιοστά ανά έτος. Τους καλοκαιρινούς μήνες σπανίως βρέχει και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πολύ, ξεπερνώντας συχνά τους 35° C. Τα μελτέμια, οι δυνατοί καλοκαιρινοί άνεμοι, αυτοί που προσελκύουν χιλιάδες surfers στο νησί, μετριάζουν τις υψηλές θερμοκρασίες και ανακουφίζουν τους αμπελώνες. Η παραδοσιακή τεχνική κλαδέματος είναι οι απλωταριές, που αφήνουν τους βλαστούς να απλωθούν στο έδαφος, ώστε να προστατευτεί η παραγωγή από τους ανέμους. Εκτός από τις απλωταριές συναντάμε και πολλά φυτά διαμορφωμένα σε κύπελλα (θάμνοι) αλλά τα τελευταία χρόνια και γραμμικά συστήματα.

Η Πάρος είναι το μοναδικό νησί εκτός της Σαντορίνης που παράγει ΠΟΠ κρασιά, διαθέτοντας δύο ζώνες Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, μία για ξηρά λευκά και ερυθρά κρασιά και μία για γλυκά κρασιά. Οι ζώνες περιλαμβάνουν εκτάσεις σε όλη την Πάρο αλλά και στην Αντίπαρο. Τα λευκά κρασιά ΠΟΠ Πάρος παράγονται από την ποικιλία Μονεμβασιά ενώ τα ερυθρά από την Μανδηλαριά, η οποία πρέπει να καταλαμβάνει ποσοστό τουλάχιστον 35% στο χαρμάνι και Μονεμβασιά. Είναι η μοναδική ζώνη ΠΟΠ όπου επιτρέπεται η ανάμιξη λευκών και ερυθρών σταφυλιών. Για την ΠΟΠ Malvasia Πάρος τα κρασιά παράγονται από λιαστά σταφύλια Μονεμβασιάς σε ποσοστό τουλάχιστον 85% και από Ασύρτικο, ενώ πρέπει να παλαιώνουν για τουλάχιστον 24 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Οι δύο ποικιλίες που δίνουν τα ΠΟΠ κρασιά είναι και αυτές που κυριαρχούν στο νησί. Εκτός από αυτές καλλιεργούνται επίσης οι σπάνιες Αηδάνι Μαύρο, Βάφτρα και Αθήρι Μαύρο αλλά και Μαλαγουζιά, Ροδίτης και Ασύρτικο.

Ο πιο σημαντικός παραγωγός της Πάρου και αυτός που έχει βάλει το νησί στον οινικό χάρτη, είναι το οινοποιείο Μωραΐτη, που βρίσκεται στην Νάουσα, κοντά στην παραλία των Αγίων Αναργύρων. Η οικογένεια Μωραΐτη διαθέτει 125 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, ενώ συνεργάζεται με επιλεγμένους αμπελουργούς του νησιού. Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1910, από τον Μανώλη Μωραΐτη. Το 1980 αναλαμβάνει η τρίτη γενιά, ο Μανώλης Μωραΐτης που αναπαλαιώνει και εκσυγχρονίζει το οινοποιείο ενώ ταυτόχρονα επενδύει και δίνει ιδιαίτερη βάση στον αμπελώνα. Τα ηνία τώρα κρατά η τέταρτη γενιά, ο Θοδωρής και ο Σάββας (που σας τους συστήσαμε σε πρόσφατο άρθρο για την νέα γενιά) με την διακριτική βοήθεια του πατέρα τους Μανώλη.

Το οινοποιείο είναι πανέμορφο και επισκέψιμο. Δεκάδες τουρίστες καθημερινά το επισκέπτονται και απολαμβάνουν τα κρασιά του, συνοδεία τοπικών εδεσμάτων που προσφέρονται. Μπαίνοντας στο οινοποιείο που ακολουθεί την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, βλέπουμε ένα ‘μικρό’ αντίγραφο του καραβιού με το οποίο ο παππούς Μωραΐτης μετέφερε και πούλαγε το κρασί του, παλαιά εργαλεία και εξοπλισμό οινοποίησης, ενώ οι παλιές τσιμεντένιες δεξαμενές έχουν γίνει κελάρια αποθήκευσης και παλαίωσης των κρασιών.

Αν έπρεπε να περιγράψω μόνο με λίγες λέξεις τα κρασιά του οινοποιείου Μωραΐτη, θα έλεγα ότι είναι νόστιμα και απολαυστικά, κρασιά που μας ταξιδεύουν στο Αιγαίο και στα πανέμορφα νησιά του. Εκτός από την Μονεμβασιά και την Μανδηλαριά (Paros Reserve) που φέρουν την ένδειξη ΠΟΠ Πάρος, δοκιμάστε το υπέροχο και σπάνιο ροζέ από Αηδάνι Μαύρο (Κτήμα Μωραΐτη Ροζέ) αλλά και το ακαταμάχητο γλυκό Malvasia Πάρος.

Εκτός από το οινοποιείο Μωραΐτη, το νησί διαθέτει οινοποιητικό συνεταιρισμό, τον ΕΑΣ Πάρου του οποίου το οινοποιείο δεν είναι επισκέψιμο αλλά και μερικούς ακόμα μικρούς παραγωγούς που τα κρασιά του καταναλώνονται σε τοπικό επίπεδο, με σημαντικότερο από αυτούς και με επισκέψιμο οινοποιείο, το οινοποιείο του Γεώργιου Μωραΐτη.



Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: