Από τον Θ. Λέλεκα 


Αυτή την εβδομάδα πήγα σε ένα πολύ ωραίο event σε εστιατόριο, όπου οι καλεσμένοι έπρεπε να φέρουν το κρασί τους από το σπίτι. Παράλληλα πληροφορήθηκα ότι ανοίγει σύντομα στο Κέντρο ένα νέο εστιατόριο, η φιλοσοφία του οποίου θα περιστρέφεται γύρω από την ελευθερία των πελατών να φέρνουν τα δικά τους κρασιά.

Το concept του Bring Your Own Bottle (BYOB) γίνεται επιτέλους πραγματικότητα και στην Ελλάδα. Ένα ρεύμα που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό, και κυρίως στις ανεπτυγμένες και ώριμες οινικά χώρες, αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα και στα μέρη μας.

Κάποιοι θεωρούν ότι το χρωστάμε στην κρίση, γιατί το βλέπουν ως (άλλο) ένα μέσο των εστιατορίων να προσελκύσουν πελάτες. Εγώ ελπίζω ότι δεν ευθύνεται (μόνο) η κρίση: στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, η εξάπλωση του φαινομένου ΒΥΟΒ δεν είχε σχέση με οικονομικο-πολιτικο-κοινωνικές συνθήκες ή εξελίξεις, αλλά σημειώθηκε για να δώσει περαιτέρω κίνητρα στον κόσμο να διασκεδάσει, μέσα από τη χαρά και την απόλαυση του καλού κρασιού.

Μην καθυστερείτε άλλο, λοιπόν: την επόμενη φορά που θα κανονίσετε να φάτε έξω, εφόσον ξέρετε πάνω-κάτω το μενού του εστιατορίου της επιλογής σας, ρωτήστε όταν θα κάνετε την κράτηση, αν μπορείτε να φέρετε οι ίδιοι το κρασί σας, και πόσο θα κοστίσει αυτό (αν υπάρχει κάποιο επιπλέον κόστος). Θα εκπλαγείτε με το πόσα εστιατόρια ή ταβέρνες θα δεχτούν πρόθυμα κάτι τέτοιο, αλλά και με το πόσο ωραία θα περάσετε, εφόσον εκπληρώσετε σωστά το ρόλο του Σομελιέ της παρέας!...

Θόδωρος Λέλεκας