Παρουσίαση βιβλίου: "Η Απόλαυση της Γεύσης", του Αργύρη Τσακίρη
Από τον Τ. Πικούνη

Ασφαλώς δεν υπάρχει σοβαρός φίλος του κρασιού που να μην γνωρίζει τον Αργύρη Τσακίρη. Συγγραφέας οίνου με περισσότερα από 10 βιβλία στο ενεργητικό του, οινοκριτικός, συνεργάτης του “Αθηνοράματος”, έχει γράψει πάμπολλα άρθρα σχετικά με το κρασί, την απόλαυση του φαγητού, το ταίριασμα κρασιού και φαγητού. Με γεύσεις της Πηλιορείτικης κουζίνας από τα μικρά του χρόνια -όπως μας λέει ο ίδιος στην εισαγωγή- από την γεννημένη στη Μακρυνίτσα μητέρα του και ταυτόχρονα της "κουζίνας του βουτύρου" από το μικρασιάτη πατέρα του, με επιρροές από την κουζίνα της Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε Χημικός και τέλος από την κουζίνα της Γαλλίας, όπου σπούδασε οινολογία, αμπελουργία και γευσιγνωσία κρασιών, ο Αργύρης Τσακίρης μας δίνει στην "Απόλαυση της Γεύσης" του το απόσταγμα μιας πολύ πλούσιας εμπειρίας ζωής αλλά και επιστημονικής ενασχόλησης με το αντικείμενο της γεύσης.

Όταν άνοιξα το βιβλίο για πρώτη φορά, με ξένισε το γεγονός ότι σε ένα βιβλίο σχετικό με το φαγητό, τις γεύσεις και το κρασί δεν υπάρχει ούτε μία φωτογραφία, εικόνα, έστω σκίτσο! Όταν όμως διάβασα το βιβλίο, κατάλαβα ότι οποιαδήποτε φωτογραφία δεν θα πρόσθετε απολύτως τίποτα... θα ήταν απλά διακοσμητική. Ναι, θα έκανε το βιβλίο "ελκυστικότερο" ίσως, αλλά και πολύ ακριβότερο χωρίς ουσιαστικό λόγο. Η "Απόλαυση της Γεύσης" δεν είναι ένα βιβλίο που ξεφυλλίζεται, αλλά βιβλίο που διαβάζεται...

Έχοντας πει αυτό, θα πρέπει να καταλάβετε πρώτα απ' όλα τι δεν είναι το νέο βιβλίο του Αργύρη Τσακίρη: Δεν είναι βιβλίο συνταγών... ούτε βιβλίο-οδηγός ή κριτικής σημείων γευστικής απόλαυσης. Δεν είναι λεξικό όρων, ούτε χημεία τροφίμων, ούτε μια γεωγραφική περιήγηση στον κόσμο των γεύσεων. Ναι, έχει στοιχεία όλων των προηγουμένων, όπου χρειάζονται, και αυτό είναι που κάνει το διάβασμά του συναρπαστικό. Ο ίδιος το περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο:" Είναι ένα βιβλίο που καταγράφει τις μνήμες, τις εμπειρίες και τις γνώσεις μου πάνω σε ένα καμβά επιστημονικών δεδομένων".

Είναι ένα βιβλίο γύρω από τις ελληνικές γεύσεις, με κέντρο τα φαγητά που τρώμε εδώ, στην Ελλάδα, στο σπίτι ή στο εστιατόριο, και περιγράφει την διαχρονική πορεία της ελληνικής κουζίνας, και τις επιρροές- παλιότερες και σύγχρονες- της παγκόσμιας γαστρονομίας σε αυτή. Παρακολουθεί τη γαστρονομία από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, την εξέλιξη της μαγειρικής από το ψητό μέχρι την χύτρα και τις διεθνείς και τοπικές κουζίνες που επηρεάζουν την ελληνική, μέσα από τρία "κεφάλαια": "Μετατρέποντας την τροφή σε απόλαυση", "Από το ωμό στο ψημένο" και "Αρμονία με τα κρασιά"

Καταλήγει με -τι άλλο;- το συνδυασμό, το ταίριασμα φαγητού και κρασιού. Εξηγεί τι είναι η αρμονία, η γευστική ένταση, οι κατηγορίες αρωμάτων των κρασιών, ακόμα και η αρμονία χρωμάτων μεταξύ κρασιού και φαγητού. Εξετάζει όλες τις κατηγορίες φαγητών και τα αντίστοιχα κρασιά που ταιριάζουν σε κάθε κατηγορία, και -κυρίως- εξηγεί το γιατί ταιριάζουν με απλούς, κατανοητούς επιστημονικούς όρους.

Αν είσαστε συνηθισμένοι στη "αυθεντική" άποψη με την οποία κάποιοι οινοδημοσιογράφοι μας και γευσιγνώστες αποφαίνονται περί οίνου, πιάτων και συνδυασμών, φοβάμαι ότι ο Αγύρης Τσακίρης θα σας απογοητεύσει: Και αυτό γιατί η πραγματική αυθεντία δεν επιβάλλεται, δεν αυτοπροβάλλεται... δεν δημιουργεί ασφυκτικούς κλοιούς που εγκλωβίζουν και περιορίζουν το μελλοντικό γευσιγνώστη ή και απλό φίλο του κρασιού. Αντίθετα, δίνει τα εργαλεία της κατανόησης, τους κανόνες και τις σχέσεις που διέπουν τη γεύση, έτσι ώστε με αυτά τα εργαλεία να αντιμετωπίσει, να ερμηνεύσει και να κατανοήσει ο αναγνώστης καταστάσεις πρωτόγνωρες ή πρωτότυπες. Εδώ, o «μηχανικός» μέσα στον Αργύρη Τσακίρη και η αντίστοιχη μεθοδολογία φαίνονται ξεκάθαρα!

Συνιστώ, σε εσάς, τους φίλους των γεύσεων και του κρασιού, να διαβάσετε το βιβλίο του Αργύρη Τσακίρη... Θα αποκτήσετε μια βαθύτερη γνώση των "πως", των "γιατί", την αίσθηση της συνέχειας των γεύσεων, των αλληλοεπιδράσεων, των επιρροών μεταξύ υλικών, όλα δοσμένα με απλότητα και θα τολμούσα να πω με σεμνότητα.

Στη σελίδα του βιβλίου στο House of Wine θα βρείτε κάτι πρωτότυπο: Τη δυνατότητα να διαβάσετε ένα σημαντικό τμήμα του πριν το αγοράσετε. Μια προεπισκόπιση (Preview σε... απλά ελληνικά) των πρώτων 50 σελίδων του βιβλίου  που θα σας δώσει να καταλάβετε αν πραγματικά αξίζει να το αγοράσετε... Ήταν κάτι που το πρότεινε ο συγγραφέας, και συμφωνήσαμε απόλυτα μαζί του.