Φιλμογραφία και κρασί...
Από τον Τ. Πικούνη

Θυμάστε το Sideways;

To φιλμ που άλλαξε τη ροή της ιστορίας του κρασιού, και που ανέβασε στα ύψη την παγκόσμια κατανάλωση του Pinot Noir και κυριολεκτικά καταβαράθρωσε το καημένο το Merlot;

Μάλλον όλοι οι φίλοι του κρασιού το θυμούνται! Ένα ωραίο φιλμ, από ένα καλύτερο βιβλίο, και με μια συνέχεια σε βιβλίο λιγότερο ίσως διασκεδαστική αλλά ασφαλώς πιο δραματική και ουσιαστική από το  πρώτο μέρος.

Αυτό το φιλμ με είχε παρακινήσει να ψάξω να βρω και άλλες ταινίες με θέμα το κρασί. Είχα βρει μερικές, τις είχα δει, οι περισσότερες ενημερωτικά ντοκιμαντέρ, άλλες περιπέτειες, δράματα, κμωδίες με φόντο κρασί, αμπελώνες ή οινοποιεία.. Εκεί σταμάτησα.

Τις προάλλες έπεσε το μάτι μου σε ένα άρθρο του Decanter. Ήταν μια κριτική του περιοδικού για ένα φιλμ του 2012, το “A year in Burgundy". Από εκεί κεντρίστηκε το ενδιαφέρον μου και άρχισα να ψάχνω για ταινίες που έχουν σχέση με το κρασί... και πραγματικά δεν φανταζόμουν ποτέ τον αριθμό τους. Είμαι σίγουρος ότι ούτε εσείς!

Προσπάθησα να βρω κάποιο κατάλογο. Σαν πληροφορώ λοιπόν ότι δεν υπάρχει στο Internet κανένας πραγματικά πλήρης κατάλογος της φιλμογραφίας για το κρασί, ή με θέμα γύρω από το κρασί. Παρά το γεγονός ότι έχουν γυριστεί μερικά εξαιρετικά φιλμ και λίγα αριστουργήματα!

Συγκεντρώσαμε λοιπόν εδώ ότι καταφέραμε να βρούμε στο Internet, -20 συνιλικά ταινίες- και μπορώ να ...υπερηφανεύομαι τώρα ότι ο κατάλογος που θα δείτε εδώ είναι ο πληρέστερος που υπάρχει σήμερα στο Διαδίκτυο! Περιέχει όλες (σχεδόν!-κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος!) τις ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους (αλλά και κάποιες που δεν έχουν κυκλοφορήσει) καθώς και ντοκιμαντέρ διάρκειας πάνω από 40 λεπτά. Αν γνωρίζετε κάποια ταινία με διάρκεια πάνω από 35-40 λεπτά που δεν έχουμε συμπεριλάβει, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε.

Κάποιες από τις ταινίες έχουν θέμα που εκτυλίσσεται γύρω από κρασί ή οινοποιείο, κάποιες άλλες έχουν το κρασί σαν κύριο θέμα, και ορισμένες είναι ντοκιμαντέρ για το κρασί, την παραγωγή του ή για την αμπελουργία. Σημαντικοί σκηνοθέτες, όπως ο Stanley Kramer, η Agnès Varda, ο Peter Yates, ο Alexander Payne έχουν σκηνοθετήσει ταινίες γύρω από το κρασί και πασίγνωστοι ηθοποιοί έχουν συμμετάσχει. Ταινίες επιτυχημένες, άλλες ταινίες που δεν βρήκαν το δρόμο τους στις κινηματογραφικές αίθουσες, kai πολλά ντοκιμαντέρ υπάρχουν στον κατάλογο.

Δεν είναι εύκολο για τον Έλληνα οινόφιλο να δει τις ταινίες αυτές. Ελάχιστες υπάρχουν πια στα video clubs, οι περισσότερες διατίθενται από το διαδίκτυο αλλά... σε αμερικανική έκδοση ασύμβατη με τα ελληνικά DVD., και μία διατίθεται από …οινοποιείο στη Σαντορίνη(!). Βέβαια... υπάρχει και η μέθοδος του Downloading, αλλά μην ξεχνάμε ότι αποτελεί μια μορφή κλοπής, και δεν τη συνιστούμε...

Κάποιες ταινίες -ιδιαίτερα ντοκιμαντέρ- είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες για τους φίλους του κρασιού.

Δείτε τον κατάλογο, και προσπαθήστε να εντοπίσετε ταινίες που πιστεύετε ότι σαν ενδιαφέρουν. Τα φιλμ ακολουθούν χρονολογική σειρά.This Earth is Mine (1959)
Σκηνοθεσία: Henry King
Παίζουν: Rock Hudson, Jean Simmons, Claude Rains
Διάθεση: Από το Διαδίκτυο

Το 1931, η Ελισάβετ Rambeau έρχεται από την Αγγλία για να ζήσει στην Καλιφόρνια με τη θεία και το θείο της, επικεφαλής μεγάλης οινοποιητικής δυναστείας, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι πλούσιοι, παρά τα 12 χρόνια της ποτοαπαγόρευσης. Αντικείμενο: ο γάμος της Ελισάβετ με το διάδοχο ενός άλλου αμπελώνα. Αλλά ο John Rambeau, παράνομος εξαδερφοςτης Ελισάβετ, έχει άλλες ιδέες για το ποιόν θα πρέπει να παντρευτεί, και έντονα αντιτίθεται στην άρνηση του "πατριάρχη" Philippe να πωλήσει οινοποιήσιμα σταφύλια σε λαθρέμπορους. Οι δραστηριότητες του John φέρνουν βία στην κοιλάδα, και ...σαπουνόπερα στην οικογένεια Rambeau ...


The Secret of Santa Vittoria (1969)
Σκηνοθεσία: Stanley Kramer
Παίζουν: Anthony Quinn, Anna Magnani, Virna Lisi
Διάθεση: Διαδίκτυο, Video Clubs

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου, ένα χωριό στην Ιταλία κρύβει από τους Γερμανούς 1 εκατομμύριο φιάλες.


Sans toit ni loi (1985)
Σκηνοθεσία: Agnès Varda
Παίζουν: Sandrine Bonnaire, Macha Méril, Stéphane Freiss
Διάθεση: Διαδίκτυο, Video Clubs

Το χειμώνα στο νότο της Γαλλίας, μια νεαρή γυναίκα που βρίσκεται σχεδόν παγωμένη σε ένα χαντάκι. Είναι απεριποίητη, μια αλήτισα. Μέσα από αναδρομές στο παρελθόν και σύντομες συνεντεύξεις, παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες της, όπως αυτή ζει μόνη της ή με διάφορους άνδρες και γυναίκες, πολλοί από τους οποίους προβάλλουν τις ανάγκες τους σε αυτήν στην προσπάθειά της να δώσει να δώσει νόημα στη ζωή της. Ερωτεύεται ένα Τυνήσιο εργάτη και δουλεύει δίπλα του στο κλάδεμα των αμπελιών, μένει με ένα ζευγάρι βοσκών, συναντά έναν γεωπόνο που προσπαθεί να σώσει πλατάνια, και έχει μια προσφορά για να εμφανιστεί σε ταινίες πορνό.

Year of the Comet (1992)
Σκηνοθεσία: Peter Yates
Παίζουν: Penelope Ann Miller, Tim Daly, Louis Jourdan
Διάθεση: Διαδίκτυο

Ένα εξαιρετικά σπάνιο μπουκάλι κρασί (εμφιαλωμένο κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του Μεγάλου Κομήτη του 1811) έχει ανακαλυφθεί. Η Margaret Harwood έχει σταλεί για να το ανακτήσει, ώστε να πουληθεί σε δημοπρασία. Ο Oliver Plexico εμφανίζεται ως ταξιδιωτικός οδηγός / σωματοφύλακάς της για το ταξίδι. Ωστόσο, άλλοι θέλουν απεγνωσμένα το μπουκάλι και δεν θα σταματήσουν σε τίποτα για να το πάρουν. Ένα απλό μικρό ταξίδι γίνεται ένα διεθνές κυνηγητό...

A Walk in the Clouds (1995)
Σκηνοθεσία: Alfonso Arau
Παίζουν: Keanu Reeves, Aitana Sánchez-Gijón, Anthony Quinn
Διάθεση: Διαδίκτυο, Video Clubs

Μετά την επιστροφή του από τον πόλεμο, ο Paul και μια νεαρή γυναίκα συναντιώνται σε ένα λεωφορείο, αθώςόπως αυτή επιστρέφει στο σπίτι από το κολέγιο για να βοηθήσει στη συγκομιδή των σταφυλιών και να αντιμετωπίσει τον παλαιών αρχών αυταρχικό πατέρας της. Η γυναίκα δεν έχει παντρευτεί, αλλά είναι έγκυος και σκέφτεται ότι ο πατέρας της θα την σκοτώσει. Ο Paul προτίθεται να εμφανιστεί σαν ο σύζυγός της για να την βοηθήσει να αντιμετωπίσει τον πατέρα της. Όταν το πάθος του ενός για τον άλλον φουντώνει, συνειδητοποιούν ότι πρέπει να ξεπεράσουν όλες τις αντιξοότητες για να είναι μαζί...

At Sachem Farm (1998)
Σκηνοθεσία: John Huddles
Παίζουν: Minnie Driver, Nigel Hawthorne, Rufus Sewell
Διάθεση: Διαδίκτυο, Video Clubs

Ο Ross, ένας εγωκεντρικός και αποφασιστικός νεαρός άνδρας, σχεδιάζει να πουλήσει την ανεκτίμητη συλλογή κρασιού της οικογένειάς του για να χρηματοδοτήσει την συμμετοχή του σε ένα μεταλλείο, που υπόσχεται να τον κάνει πλούσιο. Ωστόσο, στέκεται στο δρόμο του ο εκκεντρικός θείος του Cullen, ο οποίος έχει πολύ διαφορετικά και πολύ πιο παράξενα σχέδια για την οικογενειακή περιουσία.


Conte d'automne (1998)
Σκηνοθεσία: Eric Rohmer
Παίζουν: Marie Rivière, Béatrice Romand, Alain Libolt
Διάθεση: Διαδίκτυο, Video Clubs

Η 45χρονη Magali είναι παραγωγός κρασιού στον νότο της Γαλλίας. Είναι χήρα, και η καλύτερη φίλη της, η Isabelle, αποφασίζει να της βρει νέο σύζυγο. Βάζει μια αγγελία στην τοπική εφημερίδα και βρίσκει έναν καλό άνθρωπο, το Gérald. Στο γάμο της κόρης της Ιζαμπέλ, η Magali συναντά τελικά Gérald. Αλλά υπάρχει και ένας άλλος άνθρωπος ...

Mondovino (2004)
Σκηνοθεσία: Jonathan Nossiter
Παίζουν: Albiera Antinori, Allegra Antinori, Lodovico Antinori
Διάθεση: Διαδίκτυο, Video Clubs

Ένα ντοκιμαντέρ για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στις διάφορες αμπελουργικές περιοχές του κόσμου και την επιρροή στον καθορισμό ενός διεθνούς στυλ των κριτικών οίνου, όπως ο Robert Parker, αλλά και συμβούλων, όπως ο Michel Rolland . Διερευνά τις φιλοδοξίες των μεγάλων πολυεθνικών οινοπαραγωγών, κυρίως του Robert Mondavi, εναντίον των μικρών, που έχουν να καυχηθούν για τα παραδοσιακά τους κρασιά με ιδιαίτερο χαρακτήρα που κατευθύνεται από terroir τους.

Το Mondovino αρχικά προοριζόταν να είναι μια δίμηνη υπόθεση ως ένα διάλειμμα μεταξύ των έργων του Nossiter. Η ταινία έδωσε Nossiter την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις γνώσεις του ως εκπαιδευμένου σομελιέ από τον καιρό που εργαζότανι στο Balthazar στη Νέα Υόρκη, καθώς και μια ευκαιρία να επισκεφθείτε κάποιες από τις μεγάλες αμπελουργικές περιοχές του κόσμου.


Sideways (2004)
Σκηνοθεσία: Alexander Payne
Παίζουν: Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsen
Διάθεση: Διαδίκτυο, Video Clubs

Το έργο που "ανέβασε" το Pinot Noir και "κατέβασε" το Merlot σχεδόν από μόνο του! Μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία και με τεράστια επιρροή στην αγορά του κρασιού (κυρίως την Αμερικανική) παρακολουθεί δύο φίλους, σχεδόν αποτυχημένους στη ζωή τους και απογοητευμένους, στην περιπλάνησή τους στον κόσμο του κρασιού της Καλιφόρνιας. Εξαιρετική δραματική κομωδία, ίσως το κορυφαίο φιλμ για το κρασί που γυρίστηκε μέχρι σήμερα...


Wine for the Confused (2004)
Σκηνοθεσία: David Kennard
Παίζουν: John Cleese, Alyce Faye Eichelberger

Μια τηλεοπτική παραγωγή, το "Κρασί για τους Μπερδεμένους" είναι ένα ντοκιμαντέρ που σκηνοθετείται από τον John Cleese. Πρόκειται για μια ανάλαφρη εισαγωγή στο κρασί για τους αρχάριους. Ο Cleese καθοδηγεί τους θεατές μέσα από τα βασικά των τύπων κρασιού και ποικιλίες σταφυλιών, της οινοποιίας, της γευσιγνωσίας του κρασιού και την ορολογία, την αγορά και αποθήκευση των κρασιών, μέσω της άμεσης αφήγησης και συνεντεύξεων οινοποιών και πωλητών κρασιού. Η διάρκεια της ταινίας είναι 92 λεπτά και περιλαμβάνει επισκέψεις σε οινοποιεία στην Καλιφόρνια. Η ταινία κλείνει με μια μεγάλη ομάδα που συμμετέχει σε τυφλή γευσιγνωσία κρασιού. Ένα από τα αποτελέσματα της γευσιγνωσίας ήταν το γεγονός ότι οι περισσότεροι δοκιμαστές δεν μπόρεσαν να διακρίνουν μεταξύ κόκκινου κρασιού και λευκού κρασιού. Ένα άλλο ήταν ότι οι περισσότεροι δοκιμαστές βαθμολόγησαν ένα φθηνό κρασί το ίδιο με ένα ακριβό κρασί.

From Ground to Glass (2006)
Σκηνοθεσία: Robert DaFoe
Διάθεση: Διαδίκτυο

Αυτό που ξεκίνησε ως μια προσωπική περιπέτεια οινοποίησης για το σκηνοθέτη Robert Νταφόε, τελικά κατέληξε σε ένα άνευ προηγουμένου ταξίδι στον κόσμο του κρασιού Καλιφόρνιας.
Η κινηματογράφηση ξεκίνησε σαν "παράθυρο" στη διαδικασία της παραγωγής κρασιού. Αλλά καθώς το κρασί παλαίωνε, ο στόχος μετατράπηκε σε συνεντεύξεις με οινοπαραγωγούς, καλλιεργητές, λάτρεις του κρασιού και οραματιστές από όλη την Καλιφόρνια


A Good Year (2006)
Σκηνοθεσία: Ridley Scott
Παίζουν: Russell Crowe, Abbie Cornish, Albert Finney
Διάθεση: Διαδίκτυο, Video Clubs

Ένας Βρετανός μεσίτης επενδύσεων κληρονομεί τον πύργο του θείου του και τον αμπελώνα στην Προβηγκία, όπου πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας. Ανακαλύπτει σιγά σιγά ένα νέο χαλαρό τρόπο ζωής, καθώς ο ίδιος προσπαθεί να ανακαινίσει το κτήμα που σκοπεύει να πουλήσει.


A State of Vine (2007)
Σκηνοθεσία: Don Scioli
Παίζουν: Mario Andretti, Daniel Baron, Fred Franzia
Διάθεση: Διαδίκτυο

Μια ματιά στη βιομηχανία κρασιού της Καλιφόρνιας. Με διορατικότητα και σχόλια από πολλά μέλη του οινικού κόσμου - συμπεριλαμβανομένων του πρωταθλητής αγώνων αυτοκινήτου και ιδιοκτήτη οινοποιείου Mario Andretti, αλλά και βραβευμένων οινοποιών, όπως ο Bob Foley του Pride Mountain Vineyards, ο Daniel Barron του Silver Oak Cellars και Randy Pitts του Harvest Moon Estate Winery, μαζί με πολλούς άλλους. Αυτό το ντοκιμαντέρ δείχνει ότι πολύ περισσότερα από απλώς τα σταφύλια πηγαίνουν μέσα στο μπουκάλι.


Storee obu wain (Story of Wine) (2008) -Korean
Σκηνοθεσία: Cheol-ha Lee
Παίζουν: Ki-woo Lee, Grina Park, Hyeon-jin Seo
Διάθεση: Διαδίκτυο

Στο πάρτι για τα πρώτα γενέθλια του Wine Bar "Story of Wine", ο Min-sung δημιουργεί μια αποκλειστική λίστα κρασιών ειδικά σε συνδυασμό με μια μοναδική ιστορία που αντιπροσωπεύει τις ιδιότητες του κάθε κρασιού. Αγάπη, που χάθηκαν, φιλία... κάθε μπουκάλι έχει μια ιστορία.


Corked (2009)
Σκηνοθεσία: Ross Clenenden, Paul Hawley
Παίζουν: Ross Clenenden, Martina Finch, Brian A. Hoffman
Διάθεση: Διαδίκτυο

Μια ξεκαρδιστική ιστορία από ντοκιμαντερίστες τεσσάρων διαφορετικών οινοποιείων και της διαπλεκόμενης τύχης τους στα αμπελοτόπια της Βόρειας Καλιφόρνιας. Ένας επιβλητικός και διάσημος κριτικός κρασιού έρχεται στην περιοχή και ο καθένας προσπαθεί να βεβαιωθείτε ότι το κρασί του θα καταλήξει στο "χρυσό" ουρανίσκο του.


Bottle Shock (2009)
Σκηνοθεσία: Randall Miller
Παίζουν: Chris Pine, Alan Rickman, Bill Pullman
Διάθεση: Διαδίκτυο

Η ιστορία των πρώτων ημερών της οινοποιίας thw California και η διάσημη γευσιγνωσία κρασιού στο Παρίσι του 1976, που έχει γίνει γνωστή ως η «Κρίση του Παρισιού» ( "Judgment of Paris") και που άλλαξε την πορεία της παγκόσμιας αγοράς του κρασιού, με την επικράτηση -για πρώτη φορά!- των κρασιών της καλιφόρνιας απέναντι στα κλασσικά Γαλλικά κρασιά.


Blood Into Wine (2010)
Σκηνοθεσία: Ryan Page, Christopher Pomerenke
Παίζουν: Glenn Alexander, Tim Alexander, Fairuza Balk
Διάθεση: Διαδίκτυο

Το "Αίμα στο κρασί" είναι ένα ντοκιμαντέρ για τη βιομηχανία οίνου της βόρειας Αριζόνα με επίκεντρο τον Maynard James Keenan και τον Eric Glomski και το κρασί τους Caduceus.


Η Βάρδια του Πελεκάνου (2011)
Σενάριο-Σκηνοθεσία Λεία Μπίνζερ
Ηθοποιοί Νίκος Πελεκάνος, Χρήστος Δαλμηράς, Πάρις Σιγάλας
Παραγωγή: Λεία Μπίνζερ και Νίκος Μάνεσης
Στίχοι Λένα Κιτσοπόυλου
Λάουτο, μαντολίνο Μιχάλης Μαρκόπουλος
Μουσική Λάουρα Γκίνη
Φωνή Ειρήνη Τσιρακίδου, Παναγιώτης Καπερνέκα
Πιάνο, τάμπλα, κρουστά, συνθετητές Λάουρα Γ
Διάθεση: Διαδίκτυο από το οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου στη Σαντορίνη (!)

Μια μικρή κοινότητα στο νησί της Σαντορίνης έχει ένα μοναδικό χρέος: να διατηρήσει την παράδοση της αμπελουργίας. Το θέμα είναι πώς ορίζεται αυτή η παράδοση, πώς μετριέται η αγάπη, και ποια είναι η σχέση του θεού με όλα αυτά. Όλες οι αντιφατικές ιδέες καλλιεργούνται μαζί με τα αμπέλια και καταλήγουν τσαμπιά στα τοπικά οινοποιεία. Παρ’όλα τα εμπόδια, η κοινότητα καταφέρνει να συνυπάρχει αρμονικά μέσω μιας κοινής πραγματικότητας: αυτήν της οινοποιίας και της οινοποσίας.

«Η βάρδια του Πελεκάνου» βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο (Le Trophée Spécial du Grand Jury), στο 20ο φεστιβάλ ταινιών Οίνου και Αμπέλου που πραγματοποιήθηκε στο Καρκασόν (Carcassonne) της Γαλλίας. Έχει ήδη αποσπάσει βραβεία στη Θεσσαλονίκη και τη Σλοβακία, έχει προβληθεί σε πολλά φεστιβάλ, ενώ υπήρξε και η εναρκτήρια ταινία στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών του Λος Άντζελες. Επιλέχθηκε επίσης από το μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης, όπου προβλήθηκε πολλές φορές τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μια εξαιρετική ταινία, που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και από περιοδικά οίνου και οινοκριτικούς, και που δυστυχώς παραμένει άγνωστη στη χώρα μας λόγω αδυμαμίας εύρεσης καναλιού διάθεσης.


A Year in Burgundy (2012)
Σκηνοθεσία: David Kennard
Διάθεση: Διαδίκτυο

Η ταινία ακολουθεί επτά οικογένειες οινοποιών στην περιοχή της Βουργουνδίας στη Γαλλία κατά τη διάρκεια ενός πλήρους έτους, και ερευνά την πολιτιστική και δημιουργική διαδικασία της παραγωγής κρασιού, καθώς και τους δεσμούς του με τη γη. Η ταινία εξελίσσεται σε τέσσερις περιόδους-τμήματα: ανοιξιάτικες βροχές, ξηρασία, καύσωνα, χαλάζι και καταιγίδες, τα φεγγάρια της συγκομιδής και το υγρό κρύο του χειμώνα. Κάθε κρασί είναι μια κάψουλα του χρόνου, ένα εμφιαλωμένο κομμάτι της ιστορίας ενός πολύ συγκεκριμένου έτους, με ιδιαίτερο μοτίβο καιρού, με τις κρίσεις του και τους θριάμβους του.

Somm (2012)
Σκηνοθεσία: Jason Wise
Παίζουν: Bo Barrett, Shayn Bjornholm, Dave Cauble
Διάθεση: Διαδίκτυο

Τέσσερις σομελιέ επιχειρήσει να περάσει το αναγνωρισμένου κύρους εξετάσεις Δάσκαλος Sommelier, μια δοκιμή με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας στον κόσμο..

Red Obsession (2013)
Σκηνοθεσία: David Roach, Warwick Ross
Παίζουν: Debra Meiburg


Τα μεγάλα chateaux του Μπορντό αγωνίζονται για να απορροφήσουν την ακόρεστη όρεξη για τα σπάνια, ακριβά κρασιά τους, τα οποία έχουν γίνει ένα ισχυρό status symbol στην εκρηκτική αγορά της Κίνας.
Η ταινία μόλις κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ.
Διάθεση: Διαδίκτυο