Μια λίστα κρασιών αλλιώτικη από τις άλλες
Από τον Τ. Πικούνη

Μπαίνοντας στο Wine Restaurant Paradiso του Γρηγόρη Μιχαήλου για να παρακολουθήσω την τελευταία γευσιγνωσία για το Terroir, μου έκανε εντύπωση μια μικρή παρέα φίλων που διάβαζε κάτι και το σχολίαζε με προφανή την επιδοκιμασία αλλά και αρκετά γέλια... Πλησίασα και είδα ότι διάβαζαν τον κατάλογο κρασιών του εστιατορίου! Με είδαν που κοιτούσα με απορία, και ένας από αυτούς μου έτεινε τον κατάλογο λέγοντάς μου με ένα πλατύ χαμόγελο: "Πάρε, διάβασε αλλά κάτσε πρώτα!"

Έκατσα... άνοιξα τον κατάλογο, και άρχισα να διαβάζω τη λίστα των κρασιών του Paradiso -εξαιρετική όπως πάντα! Αλλά αυτή τη φορά το εξαιρετικό δεν ήταν η λίστα αυτή καθ' εαυτή: Ήσαν οι περιγραφές των κρασιών "δια χειρός" Γρηγόρη Μιχαήλου.

Ξέρω βέβαια ότι ο Γρηγόρης γράφει καλά. Αλλά εδώ δεν διάβαζα κάποιες εξαιρετικές περιγραφές κρασιών... διάβαζα κάτι απόλυτα καινούργιο, πρωτότυπο και φρέσκο, κάτι τελείως μακριά από τις "στριφνές" περιγραφές των κρασιών με τι "μύτες", τα "στόματα", τα 'terroir", τα αρώματα υγροποιημένων βράχων, φρεσκοαντλημένου