Το Χρονικό του 2013 μέσα από τα άρθρα μας.
Από τον Τ. Πικούνη


Όταν κάθισα μπροστά στο laptop μου για να "κατεβάσω ιδέες" σχετικά με το κλασσικό πιά άρθρο τους τέλους του χρόνου για "την χρονιά που πέρασε", ότι σκεφτόμουν μου φαινόταν κάπως... βαρετό και χιλιοειπωμένο. Μιά από τα ίδια... Και ούτε το θαυμάσιο κρασί που έπινα (όχι, τέλος χρόνου δεν θα σας αποκαλύψω τις προτιμήσεις μου) με βοήθησε.

Η κλασσική μέθοδος να κατεβάσεις ιδέες, είναι να δεις τις ιδέες ...των άλλων. Ναι, μην απορείτε, και ο Χατζηδάκις το έκανε και το έχει ομολογήσει δημόσια!! Αλλά... δυστυχώς, είναι νωρίς! Οι οινοκριτικοί που εκτιμώ δεν έχουν γράψει ακόμα τους δικούς τους απολογισμούς της χρονιάς!

Αμηχανία... Σκέφτηκα να δω κάποια γεγονότα του 2013, και μήπως από αυτά καταλήξω κάπου. Άρχισα λοιπόν να ψάχνω πρώτα απ' όλα ανάμεσα στα άρθρα του House of Wine για το τι έγινε το 2013. Και όσο έψαχνα, τόσο σιγά σιγά η ιδέα έπαιρνε σάρκα και οστά, μέχρι που το γνωστό "λαμπιόνι" άναψε πάνω από το κεφάλι μου!! Τι καλύτερο από μια ανασκόπηση του 2013 μέσα από τα άρθρα μας!

Δόξα τω θεώ, 265(!) είναι τα άρθρα στο House of Wine το 2013! Που σημαίνει πάνω από 1 άρθρο την ημέρα, αν βγάλουμε τα Σαββατοκύριακα!! Ρεκόρ? Μάλλον, ανάμεσα σε οποιοδήποτε άλλο site οίνου.

Τα ίδια τα άρθρα μας λοιπόν αποτελούν ένα χρονικό της χρονιάς που πέρασε. Γιατί θίγουν θέματα της επικαιρότητας, πάντα γύρω από το αντικείμενο του κοινού μας ενδιαφέροντος.

Έτσι λοιπόν, το αποφάσισα: Εφέτος θα κάνουμε την ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε μέσα από τα 265 άρθρα μας, επιλέγοντας τα πιο αντιπροσωπευτικά, ή μάλλον εκείνα που αφορούν σε σημαντικά οινικά γεγονότα του 2013. Η επιλογή δική μου, το ίδιο και η ...ευθύνη!

Ξαναγεμίζω το ποτήρι μου με το θαυμάσιο ...άγνωστο (σε εσάς!) κρασί, και ξεκινώ.... Δίπλα στον μηνά, βρίσκεται ο αριθμός των άρθρων του μήνα σε παρένθεση. Στο τέλος κάθε μήνα, το πιο σημαντικό άρθρο αυτού του μήνα, κατά την κρίση μου πάντα... κάτι σαν Editor's Choice.

Ιανουάριος (21)

Με μια πολύ καλή αρχή ξεκίνησε το 2013: Μια «Νέα εκτίμηση ελληνικών κρασιών από το Robert Parker» έδωσε το "στίγμα" της ανερχόμενης θέσης των ελληνικών κρασιών στο παγκόσμιο στερέωμα : Ο Mark Squires, ο υπεύθυνος συνεργάτης του Robert Parker για την Ελλάδα έκανε μια εκτίμηση (ή επανεκτίμηση) 63 ελληνικών κρασιών, και τα βαθμολόγησε από 81% (!) μέχρι 95%!. Με επίσης καλό τέλος έκλεισε ο Ιανουάριος, αφού "Μεγάλη η επιτυχία των «ΒορΟινών» στην Αθήνα... ήσασταν (σχεδόν) ΟΛΟΙ εκεί!". Οι οινοπαραγωγοί της βόρειας Ελλάδας έδωσαν το καθιερωμένο πια παρόν στην Αθήνα με τα θαυμάσια ξινόμαυρα, τις πανταχού παρούσες πια μαλαγουζιές, τα βορειοελλαδίτικα ασύρτικα...

Σημαντικό άρθρο: "Η δικαίωση του Αλέξανδρου Σακκά"

Φεβρουάριος (19)

Ίσως ο πιό "ζωηρός" μήνας της χρονιάς... Η έκθεση "Διονύσια 2013", συζητήσεις, αντιδράσεις... τα είχε όλα!

Ασφαλώς το κυρίαρχο γεγονός ήταν τα "Διονύσια", η μεγάλη έκθεση Οίνου για τους φίλους του κρασιού που γίνεται κάθε 2 χρόνια. Το House of Wine είχε εκεί μια καθοριστική συμμετοχή, αφού οργάνωσε και έφερε σε πέρας με επιτυχία και για πρώτη φορά την πώληση κρασιών μέσα στην έκθεση από τους παραγωγούς απ' ευθείας στους επισκέπτες, και με παράδοση στο σπίτι τους! Αυτή η "πρωτιά" ξεσήκωσε και κύμα διαμαρτυριών από τους συνήθεις "μίζερους", αλλά αντιμετωπίστηκε με παγερή αδιαφορία από το κοινό, γιατί... το τρένο δεν πάει πίσω! "Σώστε τα Διονύσια" κραύγαζε υποκριτικά καβατζής του Βόλου(!!!) στο ομώνυμο site (!), σώστε το από τον επί χρόνια ...διοργανωτή του (!)... εκεί και κάθε πικραμένος έβγαλε τη χολή του και διάφοροι άσχετοι πολλή κακία χωρίς λόγο και τα όποια απωθημένα τους, προσπαθώντας να "σκοτώσουν" την κατσίκα του γείτονα!

Τι έμεινε; Μια μεγάλη επιτυχία, κόσμος ευχαριστημένος, 50 ενθουσιασμένοι οινοποιοί που δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό και συμμετείχαν στην πώληση... και μια πολύ πικρή επίγευση στα στόματα των "προστατών " της έκθεσης από το τόσο δηλητήριο...

Τα πολλά σχετικά μας άρθρα γύρω από την έκθεση: Ξεκινώντας με το "Δελτίο Τύπου και Κατάλογος εκθετών - ΔΙΟΝΥΣΙΑ 2013",  στη συνέχεια οδηγίες ...επιβίωσης με το "Πώς να ‘επιβιώσετε’ στα φετινά Διονύσια…",  "Διονύσια: Ένας πρώτος "εν θερμώ" απολογισμός..." και "Διονύσια 2013 Preview",  "Διονύσια 2013: BestSellers και στατιστικά της έκθεσης",  "Περιήγηση στα κρασιά των Διονυσίων".  Τέλος, μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη -video όπου "6 Κορυφαίοι Οινοποιοί + 1 Master of Wine μιλούν για τα Διονύσια και τα κρασιά τους". Ιδιαίτερη χαρά μας έδωσε το "Νέηλυς: Μια πρωτιά, μια πολλαπλή δικαίωση!" που ήρθε 1ο σε πωλήσεις στην έκθεση!

Τον ίδιο μήνα και με πρώτη εμφάνιση στα Διονύσια βγαίνει και "Ένα κρασί έκπληξη από το κτήμα Αβαντίς!", η περίφημη "Σαντορίνη Αβαντίς" που και αυτή σήκωσε θύελλα συζητήσεων και αντιδράσεων από τους «ντόπιους» (με η χωρίς εισαγωγικά) οινοπαραγωγούς για την ..."απόβαση" του Απόστολου Μούντριχα στο νησί της Καλλίστης. Επίσης, η νέα μας στήλη "Ένα κρασί, μια συνταγή", μια συνταγή που ταιριάζει «γάντι» σε συγκεκριμένο κρασί κάθε φορά, ανακοινώνεται στο άρθρο "Με το κρασί πρωταγωνιστή!"

Σημαντικό άρθρο: "Πώς να ‘επιβιώσετε’ στα φετινά Διονύσια"

Μάρτιος (25)

Καλό ξεκίνημα και αυτό το μήνα επίσης: "Το Grande Reserve Νάουσσα Μπουτάρη 2007 γράφει τη δική του ιστορία" όπου η πολύ γνωστή Tara Q. Thomas, Senior Editor του περιοδικού Wine & Spirits γράφει σχετικά. 93 βαθμούς από το αμερικάνικο περιοδικό “Wine & Spirits” και 90 βαθμούς από το “Wine Spectator” στα τεύχη Φεβρουαρίου 2013!

Εμείς πάλι ομολογούμε ότι "Το ...ξίδι φυγείν αδύνατον!" και βάζουμε τα υπέροχα, παλαιωμένα ξύδια στους καταλόγους των gourmet προιόντων μας! Γεγονός του μήνα: σίγουρα ο Διαγωνισμός Οίνου της Θεσσαλονίκης, όπου όλοι κερδίζουν "το κάτι τις τους"! "Έφτασε η ώρα του Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης" λοιπόν, που ακολουθείται από τα "Αποτελέσματα και στατιστικά 13ου Διεθνούς Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης"... και στη συνέχεια από το "Έβρεξε ...χρυσάφι στη Θεσσαλονίκη!". Διαβάστε το, και θα καταλάβετε την ...αγάπη μου για το διαγωνισμό που δεν αφήνει κανένα παραπονεμένο!

Μάρτιο και η εξαιρετική μας εκδρομή στη Γη του Ξινόμαυρου! Διαβάστε "Το χρονικό της εκδρομής στη γη του Ξινόμαυρου", και ζηλέψτε λιγάκι περισσότερο τα "Κρασιά και πιάτα: Τα μενού της εκδρομής ‘Πάμε στη γη του Ξινόμαυρου’»! Επεράσαμ' όμορφα και τούτη τη φορά!

Σημαντικό! "Γαία: Το δημοφιλέστερο Ελληνικό οινοποιείο ανάμεσα στα εστιατόρια των ΗΠΑ" μας διαβεβαιώνει το πολύ έγκυρο περιοδικό "Wine & Spirits Magazine" (όχι, δεν υπάρχει ελληνική επιτροπή επιλογής!). Αυτό το μηνα και η απονομή των "Χρυσών Σκούφων": ¨Όπου και το ...κοσμοϊστορικό γεγονός: Η αποκαθήλωση της "Σπονδής" από την επί ...12 χρόνια 1η θέση, από το Etrusco του Έκτορα Μποτρίνι! Πως να μην το σχολιάσουμε: "Από χθες η gourmet Αθήνα... βράζει" και συγγνώμη για το ειρωνικό ύφος, αλλά...

Ο μήνας κλείνει με την ανάδειξη του καλύτερου Sommelier: "Ο Paolo Basso καλύτερος Sommelier του κόσμου!" και με την ...περίεργη απορία του Γρηγόρη Μιχαήλου "Άραγε το μέγεθος μετράει;" Μεγάλο παιδί πια, θα έπρεπε να ξέρει...

Σημαντικό άρθρο: "Διαγωνισμοί"

Απρίλιος (20)

Ο μήνας του Πάσχα και .. και όλα βέβαια γύρω από το Πάσχα! Προτάσεις λοιπόν για τα προ του Πάσχα νηστίσιμα στο "Περί (οινικής) ορέξεως ...νηστίσιμα!", αλλά και συμβουλές από το Γρηγόρη Μιχαήλο "Τι να πιω με τις νοστιμιές του Πάσχα". Και τον Απρίλιο όμως είχαμε καλά νέα "απ' έξω" με τα "Αποτελέσματα του Διαγωνισμού Challenge International du Vin: Τα Ελληνικά Βραβεία", αλλά και από τον "Mark Squires: Κορυφαία βαθμολόγηση των ελληνικών κρασιών για τo eRobertParker.com"... Αλλά και επειδή κάποιοι περιστασιακοί "φιλέλληνες" βιάστηκαν να δηλώσουν ότι η εσωτερική ελληνική αγορά οίνου πέθανε, πήραν την απάντησή τους στο "Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει... το ίδιο και η εσωτερική αγορά οίνου"... Αυτά πριν την "κάνουν" προς τα πάτρια εδάφη και τη σιγουριά της "μαμάς" Γερμανίας...

Σημαντικό άρθρο: "Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει... το ίδιο και η εσωτερική αγορά οίνου "

Μάιος (27)

Ο Μάιος μας έφτασε με τις "Ανοιχτές Πόρτες" των οινοποιείων σε όλη την Ελλάδα: Πολλά τα άρθρα μας σχετικά... αλλά και με νέα βραβεία, αφού σε δύο διαγωνισμούς πήγαμε πάλι καλά: "Τα βραβεία του Διαγωνισμού Concours Mondial de Bruxelles" όπου η Ελλάδα τιμήθηκε με ένα σύνολο 28 Βραβείων, από τα οποία 10 Χρυσά και 18 Αργυρά, μια πολύ καλή συλλογή βραβείων. Το βάρος όμως πέφτει στο διαγωνισμό του περιοδικού Decanter, το μεγαλύτερο του κόσμου, με το άρθρο "Τα βραβεία του Διαγωνισμού Οίνου Decanter 2013: Έξω πάμε καλά! " που αποδεικνύει ότι τα ελληνικά κρασιά έχουν πια πάρει το διεθνή τους δρόμο... Και ίσως πιο σημαντική  τιμή, η "Fleva Σκούρα: Στην κορυφή των καλύτερων Syrah του κόσμου!", όπως αποφάνθηκαν οι κριτές του πολύ "exclusive" Διαγωνισμού Οίνου "Syrah du Monde®" που διεξήχθη στο κάστρο Ampuis στη Γαλλία. Μεγάλη τιμή για το Γιώργο Σκούρα, το ίδιο για την Ελλάδα, και μικρή δικαίωση για …εμένα, που πάντα επιμένω ότι τα «κότσια» του οινοποιού φαίνονται στην επιβράβευση στο εξωτερικό των κρασιών του με ξένες ποικιλίες , όπου έχει να κάνει με τα «θηρία» της παγκόσμιας παραγωγής στις ίδιες ποικιλίες.

Όμως, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Decanter ξεσήκωσαν θύελλα: Ο Πάρις Σιγάλας, με γράμμα του προς το House of Wine "...εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τα ελληνικά βραβεία του Διαγωνισμού Decanter" και ο ...καυγάς ξεκινά: "Διαγωνισμός Decanter: Απάντηση του Γιάννη Παρασκευόπουλου της Γαίας στο σχόλιο του Πάρι Σιγάλα", "Διαγωνισμός Decanter: Η παρέμβαση του Γιάννη Τσέλεπου.".

Η "μάχη" συνεχίζεται με "...Το σχόλιο της Γαίας Οινοποιητικής", αλλά και με σχόλια πολλών άλλων οινοποιών... Αξίζει να τα διαβάσετε όλα, γιατί θα διαπιστώσετε ότι "το ελληνικόν πνεύμα" που μας έφερε στην τραγική κρίση μπορεί να ζει και να βασιλεύει -κατά τις καταγγελλίες των οινοποιών μας- ακόμα και στις επιτροπές των διαγωνισμών του εξωτερικού!. Είναι έτσι; εσείς αποφασίζετε.... και γι' αυτό συγκεντρώσαμε "Όλα τα σχόλια σχετικά με την αμφισβήτηση των βραβείων του Διαγωνισμού Decanter", ώστε να έχετε μια σφαιρική άποψη επί του θέματος.

Σημαντικό άρθρο: "Ο Πάρις Σιγάλας εκφράζει στο House of Wine επιφυλάξεις για το Διαγωνισμό Decanter"

Ιούνιος (23)

"Ο Μεθυμναίος Οίνος Αποσπά Γαλλικό Βραβείο Αριστείας", μια καλή αρχή του μήνα, που συνεχίζεται με μια νέα μπύρα: "Παρουσιάστηκε επίσημα η μπύρα Νήσος" μας λέει ο Beer Consultant του House of Wine Νικολά Ραδίσης. Η Jancis Robinson, η Βρετανή Μaster of Wine και η πρώτη γυναίκα που απέκτησε αυτό τον τίτλο, σε άρθρο στο Site της δεν δίστασε και πάλι να εκφράσει αυτό που τόσες φορές έχει φωνάξει σε όλο τον κόσμο: Ότι δηλαδή το Ασύρτικο είναι εκείνη η ποικιλία που έχει κατά τη γνώμη της το μεγαλύτερο δυναμικό εξέλιξης στο παγκόσμιο οινικό περιβάλλον! Γι' αυτό και από εμάς με ...ευγνωμοσύνη "Σε Ευχαριστούμε, Jancis... We Thank you, Jancis!".

Το Ιούνιο επίσης ξεκινούν οι "Οινικοί μύθοι και πραγματικότητα: 1.Το ποτήρι του κρασιού", μια περιήγηση στα γοητευτικά "παραμύθια" που έχουμε στήσει γύρω από το κρασί, και που τα αναπαράγουμε ενώ όλοι ξέρουμε ότι ...είναι παραμύθια! Συνεχίζονται με δύο άρθρα ακόμα: "Οινικοί μύθοι και πραγματικότητα: 2.Ο Γευστικός Χάρτης της Γλώσσας" και "Οινικοί μύθοι και πραγματικότητα: 3.To Terroir..." Ο συγγραφέας και κριτικός οίνου Αργύρης Τσακίρης, φιλοξενούμενός μας γράφει το θαυμάσιο άρθρο "Από τα κρασιά μπαρόκ στα αρ νουβό" ενώ στο "Wine Bars revisited: ‘Εν τω πολλώ το εύ; Στο κρασί, σήμερα, οπωσδήποτε" εκφράζεται ο θαυμασμός μου για τις πρωτότυπες ιδέες αλλά και για την πορεία των Wine Bars στη χώρα μας...

Σημαντικό άρθρο: "Από τα κρασιά μπαρόκ στα αρ νουβό"

Ιούλιος (22)

...και κατακαλόκαιρο! Ανακοινώνονται με το άρθρο "Νάτοι οι Πρωταθλητές του 1ου εξαμήνου του 2013! ", και "Οι Πρωταθλήτριες Μπύρες του 1ου εξαμήνου του 2013", οι θριαμβευτές στις πωλήσεις του House of Wine σε κρασιά και μπύρες, ουσιαστικά οι δικοί σας πρωταθλητές. Δύο βιβλία σχετικά με το κρασί, "Η Απόλαυση της Γεύσης", του Αργύρη Τσακίρη και "Σαν το Κρασί", της Μαρίας Τζίτζη προτείνονται σαν τα καλοκαιρινά σας οινικά αναγνώσματα. Βέβαια, τον κύριο λόγο έχουν οι θερινές ...συμβουλές: "Προσέξτε τις θερμίδες των ποτών στις διακοπές!", "Κρασί και διακοπές: Συμβουλές στους νέους οινόφιλους.." και "Από το Α ως το Ω αυτό το καλοκαίρι". Τα παραμύθια του κρασιού συνεχίζονται με το "Οινικοί μύθοι και πραγματικότητα: 4. H μεταλλικότητα...". Τέλος, το άρθρο "Εστιατόρια, κρασί ...μήπως ζητάμε πολλά;" βλέπει το κρασί και τα εστιατόρια από την πλευρά του εστιάτορα μέσα από μια πραγματική συζήτησή μου με γνωστό εστιάτορα, και συζητήθηκε αρκετά...

Σημαντικό άρθρο: " Εστιατόρια, κρασί ...μήπως ζητάμε πολλά;"

Αύγουστος (22)

Σε μιά σειρά άρθρων μας με τίτλο "Τρύγος 2013 και προοπτικές της νέας οινικής περιόδου"  ζητήσαμε από 5 κορυφαίους οινοποιούς μας την άποψή τους, μέσα από τις απαντήσεις τους σε ένα κοινό ερωτηματολόγιο που τους υποβάλαμε. Να αναφέρουμε εδώ και την "Δοκιμή και αξιολόγηση 57 Ασύρτικων από το περιοδικό Decanter", μια σημαντική αξιολόγηση των ελληνικών Ασύρτικων από το "ελληνικό" team του περιοδικού, που διαβάστηκε από πολλούς σαν μια συγγνώμη στα όσα καταγγέλθηκαν για τα ελληνικά βραβεία (ή, αλλιώς, να κρατάμε και κάποιες ισορροπίες μη μας κράξουν εντελώς!). Κατά τα λοιπά... μπάνια, διακοπές, σίγουρα ο πιο "νεκρός" μηνάς για κρασί και ...κουβέντες γύρω από αυτό!

Σημαντικό άρθρο: "Θέλω επειγόντως διακοπές... Και ένα ποτήρι ροζέ"

Σεπτέμβριος (26)

...και κάθε κατεργάρης στο πάγκο του! Αυτό το μήνα αρχίζουν και οι διάφορες εκδηλώσεις οίνου, με πρώτες -όπως πάντα άλλωστε- τις "Μεγάλες μέρες της Νεμέας". Η κάλυψη από το House of Wine ήταν και εφέτος πλήρης: "Μεγάλες μέρες της Νεμέας 2013:To πλήρες πρόγραμμα", "Μεγάλες Μέρες Νεμέας-Τι να δοκιμάσετε στην καρδιά του Ελληνικού αμπελώνα", και σαν μεθεόρτιο "Αυτές ήταν πράγματι Μεγάλες Μέρες! " Ακόμα είχαμε "Επιτυχημένα -όπως πάντα- τα ΒορΟΙνά της Θεσσαλονίκης".

Κατά τα λοιπά, "Τρία Ελληνικά Οινοποιεία στα Top 100 οινοποιεία του κόσμου!" από το περιοδικό Wine&Sririts Magazine,  όπου εκτός από το... "μόνιμο" σχεδόν στον κατάλογο οινοποιείο Μπουτάρη, έχουμε εφέτος και τα οινοποιεία ΑΛΦΑ και Αργυρού!

Σημαντικό γεγονός βέβαια (για εμάς τουλάχιστον!) και... τα Γενέθλιά μας! Γίναμε 4 ετών, και "Σήμερα είναι τα γενέθλια μας!", φωνάζαμε στις 21 Σεπτεμβρίου, από το Site μας, από το Facebook και από όπου αλλού μπορούσαμε!.

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο αφορά την "Φιλμογραφία και κρασί" όπου υπερηφανευόμαστε ότι είναι ο πληρέστερος κατάλογος στο Internet για τα φιλμ σχετικά με το κρασί.

Σημαντικό άρθρο: "Sold Out: Γιατί πανηγυρισμοί και όχι ...συγγνώμη;"

Οκτώβριος (22)

...και οι εκθέσεις, παρουσιάσεις, εκδηλώσεις είναι πια στο φόρτε τους: "Τα κρασιά της Πελοποννήσου ανηφορίζουν Θεσσαλονίκη!" και στη συνέχεις οι "Εντυπώσεις από την έκθεση των Οινοποιών της Πελοποννήσου στη Θεσσαλονίκη". Στο Βορρά επίσης "Arnea Kouzina Traditional: Μία τριήμερη διοργάνωση γεμάτη εκπλήξεις". Από την άλλη, τα παράξενα του κόσμου: "Η νέα “οινοαπαγόρευση”: Γαλλία 2013 ή το Γαλλικό κρασί αυτοκτονεί!" που σας συνιστώ να το διαβάσετε, γιατί θα καταλάβετε ότι η τρέλλα δεν πάει μόνο στην Ελλάδα μας!.

Η θαυμάσια φιλοξενία μας στο κτήμα Σπυρόπουλου για ένα τριήμερο αξίζει να αναφερθεί: "Κτήμα Σπυρόπουλου: Μια τριήμερη φιλοξενία γεμάτη ζεστασιά.", αλλά και η παρουσίαση "Ένα bistro στη μέση του κάμπου!" επίσης -μιλάμε για το θαυμάσιο bistro στο κτήμα Σκούρα!

Σημαντικό άρθρο: "Αν, λέω αν..."

Νοέμβριος (24)

Ξεκινάμε με τα "50 ελληνικά κρασιά αξιολογούνται στο eRobertparker.com από τον Μark Squires" για να έχετε μια ιδέα τι και γιατί είναι σημαντικό για τους "εκτός συνόρων". Το "... 100ο μου άρθρο στο House of Wine!" του Γρηγόρη Μιχαήλου άξιζε ασφαλώςι να το γιορτάσουμε! Οι "Πρώτες εντυπώσεις: Η έκθεση των Οινοποιών της Πελοποννήσου στην Αθήνα" σχολιάζει την έκθεση των οινοποιών της Πελοποννήσου, όπως και το "Que Syrah Syrah: Γευστική δοκιμή των Ελληνικών Syrah στη Θεσσαλονίκη".

Οι χορηγίες μας στην Τέχνη ξεκινούν αυτή την περίοδο με το "To House of Wine χορηγός Οίνου με κρασιά Σγουρίδη στην παράσταση ‘Το σπίτι του Φρανκενστάιν’", και συνεχίζονται "Με το υπέροχο Αβαντίς Λευκό το House of Wine χορηγός Οίνου στο Γυάλινο Θέατρο". Μια πολύ επιτυχημένη έκθεση "Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις / Χριστούγεννα 2013", στο κτίριο Helexpo Palace" δίνει το στίγμα των "πραγμάτων που θε έρθουν", και βέβαια, μην ξεχνάμε ότι ο μήνας γιορτάζει την άφιξη των Beaujolais Nouveau, όπου δηλώνω απερίφραστα και "εν γνώσει των συνεπειών" του άγραφου νόμου που επιβάλλει στους ειδικούς του οίνου να σνομπάρουν τα Βeaujolais Nouveau ότι "Ναι βρε παιδιά, εξακολουθεί να μου αρέσει το Beaujolais Nouveau!"

Μιά πολύ σημαντική συνέντευξη του Βαγγέλη Γεροβασιλείου στον Βαγγέλη Μπελτζενίτη στο άρθρο "Και η δικαίωση είναι φαγητό που τρώγεται κρύο..." λέει σημαντικές αλήθειες που αξίζει να διαβαστούν από όλους.

Last but not least, που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι, αφήσαμε τη θαυμάσια μονοήμερη εκδρομή μας στο κτήμα Σκούρα! Διαβάστε σχετικά στο άρθρο μας "Εκδρομή στο Κτήμα Σκούρα"  και δείτε τα 4 videos, και το "παγνίδι" όπου η Ροδή Τζανή ...κατατροπώνει το Γιώργο Σκούρα!!

Σημαντικό άρθρο: "Οίνος: Ο καλλιτέχνης και ο κριτικός, ή τα σύκα-σύκα και η σκάφη-σκάφη"

Δεκέμβριος (14)

Ο μήνας των εορτών είναι εδώ! Και έχουμε τη μεγάλη έκθεση "Θεσσαλονίκη: Η έκθεση "Χάρτης των Γεύσεων" Online!" που την παρακολουθήσαμε σχεδόν online, χάρη στη Ροδή Τζανή που ήταν εκεί από την αρχή μέχρι και ...μετά το τέλος!. Στην Αθήνα, είχαμε την έκθεση "Αφρός & Φυσαλίδες: Ελληνικά αφρώδη" με όλα τα bubbling καλούδια, ελληνικά και ξένα, αλλά και τη διαπίστωση ότι "Υπάρχουν και ελληνικές ποιοτικές... φυσαλίδες! " από τον Βαγγέλη Μπελτζενίτη. Επίσης, "Χριστουγεννιάτικα tips" από το Γρηγόρη Μιχαήλο...

Σημαντικό άρθρο: "Μιλάμε για την πλήρη παράκρουση… Μα----ες γκουρμέ!"

Ο Δεκέμβριος δεν τελείωσε, ασφαλώς θα έχουμε και άλλα άρθρα μέχρι τις 31, αλλά αυτά θα τα διαβάσετε άμεσα.

Τώρα που ξαναδιαβάζω το άρθρο, κάπως... μεγάλο μου φαίνεται, αλλά πολύ δύσκολα θα μπορούσα να αφαιρέσω κάποια από τα άρθρα, ενώ πολύ εύκολα θα πρόσθετα άλλα τόσα! Ελπίζω η ανασκόπηση μέσα από τα άρθρα μας να ήταν μια καλή ιδέα… εμένα τώρα που την ξαναδιαβάζω, έτσι μου φαίνεται. 

Εσείς τι λέτε; Περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Καλή Χρονιά!