Το Χρονικό του 2013 μέσα από τα άρθρα μας.
Από τον Τ. Πικούνη


Όταν κάθισα μπροστά στο laptop μου για να "κατεβάσω ιδέες" σχετικά με το κλασσικό πιά άρθρο τους τέλους του χρόνου για "την χρονιά που πέρασε", ότι σκεφτόμουν μου φαινόταν κάπως... βαρετό και χιλιοειπωμένο. Μιά από τα ίδια... Και ούτε το θαυμάσιο κρασί που έπινα (όχι, τέλος χρόνου δεν θα σας αποκαλύψω τις προτιμήσεις μου) με βοήθησε.

Η κλασσική μέθοδος να κατεβάσεις ιδέες, είναι να δεις τις ιδέες ...των άλλων. Ναι, μην απορείτε, και ο Χατζηδάκις το έκανε και το έχει ομολογήσει δημόσια!! Αλλά... δυστυχώς, είναι νωρίς! Οι οινοκριτικοί που εκτιμώ δεν έχουν γράψει ακόμα τους δικούς τους απολογισμούς της χρονιάς!

Αμηχανία... Σκέφτηκα να δω κάποια γεγονότα του 2013, και μήπως από αυτά καταλήξω κάπου. Άρχισα λοιπόν να ψάχνω πρώτα απ' όλα ανάμεσα στα άρθρα του House of Wine για το τι έγινε το 2013. Και όσο έψαχνα, τόσο σιγά σιγά η ιδέα έπαιρνε σάρκα και οστά, μέχρι που το γνωστό "λαμπιόνι" άναψε πάνω από το κεφάλι μου!! Τι καλύτερο από μια ανασκόπηση του 2013 μέσα από τα άρθρα μας!

Δόξα τω θεώ, 265(!) είναι τα άρθρα στο House of Wine το 2013! Που σημαίνει πάνω από 1 άρθρο την ημέρα, αν βγάλουμε τα Σαββατοκύριακα!! Ρεκόρ? Μάλλον, ανάμεσα σε οποιοδήποτε άλλο site οίνου.

Τα ίδια τα άρθρα μας λοιπόν αποτελούν ένα χρονικό της χρονιάς που πέρασε. Γιατί θίγουν θέματα της επικαιρότητας, πάντα γύρω από το αντικείμενο του κοινού μας ενδιαφέροντος.

Έτσι λοιπόν, το αποφάσισα: Εφέτος θα κάνουμε την ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε μέσα από τα 265 άρθρα μας, επιλέγοντας τα πιο αντιπροσωπευτικά, ή μάλλον εκείνα που αφορούν σε σημαντικά οινικά γεγονότα του 2013. Η επιλογή δική μου, το ίδιο και η ...ευθύνη!

Ξαναγεμίζω το ποτήρι μου με το θαυμάσιο ...άγνωστο (σε εσάς!) κρασί, και ξεκινώ.... Δίπλα στον μηνά, βρίσκεται ο αριθμός των άρθρων του μήνα σε παρένθεση. Στο τέλος κάθε μήνα, το πιο σημαντικό άρθρο αυτού του μήνα, κατά την κρίση μου πάντα... κάτι σαν Editor's Choice.

Ιανουάριος (21)

Με μια πολύ καλή αρχή ξεκίνησε το 2013: Μια «Νέα εκτίμηση ελληνικών κρασιών από το Robert Parker» έδωσε το "στίγμα" της ανερχόμενης θέσης των ελληνικών κρασιών στο παγκόσμιο στερέωμα : Ο Mark Squires, ο υπεύθυνος συνεργάτης του Robert Parker για την Ελλάδα έκανε μια εκτίμηση (ή επανεκτίμηση) 63 ελληνικών κρασιών, και τα βαθμολόγησε από 81% (!) μέχρι 95%!. Με επίσης καλό τέλος έκλεισε ο Ιανουάριος, αφού "Μεγάλη η επιτυχία των «ΒορΟινών» στην Αθήνα... ήσασταν (σχεδόν) ΟΛΟΙ εκεί!". Οι οινοπαραγωγοί της βόρειας Ελλάδας έδωσαν το καθιερωμένο πια παρόν στην Αθήνα με τα θαυμάσια ξινόμαυρα, τις πανταχού παρούσες πια μαλαγουζιές, τα βορειοελλαδίτικα ασύρτικα...

Σημαντικό άρθρο: "Η δικαίωση του Αλέξανδρου Σακκά"

Φεβρουάριος (19)

Ίσως ο πιό "ζωηρός" μήνας της χρονιάς... Η έκθεση "Διονύσια 2013", συζητήσεις, αντιδράσεις... τα είχε όλα!

Ασφαλώς το κυρίαρχο γεγονός ήταν τα "Διονύσια", η μεγάλη έκθεση Οίνου για τους φίλους του κρασιού που γίνεται κάθε 2 χρόνια. Το House of Wine είχε εκεί μια καθοριστική συμμετοχή, αφού οργάνωσε και έφερε σε πέρας με επιτυχία και για πρώτη φορά την πώληση κρασιών μέσα στην έκθεση από τους παραγωγούς απ' ευθείας στους επισκέπτες, και με παράδοση στο σπίτι τους! Αυτή η "πρωτιά" ξεσήκωσε και κύμα διαμαρτυριών από τους συνήθεις "μίζερους", αλλά αντιμετωπίστηκε με παγερή αδιαφορία από το κοινό, γιατί... το τρένο δεν πάει πίσω! "Σώστε τα Διονύσια" κραύγαζε υποκριτικά καβατζής του Βόλου(!!!) στο ομώνυμο site (!), σώστε το από τον επί χρόνια ...διοργανωτή του (!)... εκεί και κάθε πικραμένος έβγαλε τη χολή του και διάφοροι άσχετοι πολλή κακία χωρίς λόγο και τα όποια απωθημένα τους, προσπαθώντας να "σκοτώσουν" την κατσίκα του γείτονα!

Τι έμεινε; Μια μεγάλη επιτυχία, κόσμος ευχαριστημένος, 50 ενθουσιασμένοι οινοποιοί που δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό και συμμετείχαν στην πώληση... και μια πολύ πικρή επίγευση στα στόματα των "προστατών " της έκθεσης από το τόσο δηλητήριο...

Τα πολλά σχετικά μας άρθρα γύρω από την έκθεση: Ξεκινώντας με το "Δελτίο Τύπου και Κατάλογος εκθετών - ΔΙΟΝΥΣΙΑ 2013",  στη συνέχεια οδηγίες ...επιβίωσης με το "Πώς να ‘επιβιώσετε’ στα φετινά Διονύσια…",  "Διονύσια: Ένας πρώτος "εν θερμώ" απολογισμός..." και "Διονύσια 2013 Preview",  "Διονύσια 2013: BestSellers και στατιστικά της έκθεσης",  "Περιήγηση στα κρασιά των Διονυσίων".  Τέλος, μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη -video όπου "