The Naousa Revolution: η ευρύτερη οπτική...
Από τον Τ. Πικούνη

Πριν λίγες ημέρες παρακολουθήσαμε στο κατάμεστο από φίλους του κρασιού εστιατότιο Paradiso του Σύμβουλου Οίνου του House of Wine Γργηγόρη Μιχαήλου μια διαφορετική παρουσίαση από τις πολλές και καλές παρουσιάσεις που γίνονται τελευταία σε αυτό το χώρο. Όχι από άποψη γευσιγνωσίας μόνο, αλλά από το τι έμεινε σε κάποιους από εμάς όταν φύγαμε το βράδυ εκείνο.

Ήταν η παρουσίαση τεσσάρων νεαρών οινοποιών της Νάουσας και των κρασιών τους, που σε πολλές δημοσιεύσεις μέχρι σήμερα εμφανίζονται σαν μια συνεκτική ομάδα. Το τι "δένει" αυτή την ομάδα θα το δούμε παρακάτω.

Ο Απόστολος Θυμιόπουλος (Αμπελώνες Θυμιόπουλου), ο Κωστής Δαλαμάρας (Οινοποιείο Δαλαμάρα), ο Μάρκος Μαρκοβίτης (Chateau Pegasus) και ο Γιώργος Διαμαντάκος (Κτήμα Διαμαντάκου), οι 4 νεαροί οινοποιοί της Νάουσας, με απόντα το Διαμαντάκο λόγω ανωτέρας βίας.

Ήταν μια πολύ καλή παρουσίαση, ιδιαίτερα γιατί αφέθηκε στους 3 προικισμένους νεαρούς οινοποιούς να παρουσιάσουν τα κρασιά τους και μέσα από αυτά τις ιδέες τους και την δραστηριότητά τους, αλλά και να απαντήσουν απ' ευθείας στις ερωτήσεις του κοινού.

Είδαμε στο Internet μια "after the event" παρουσίαση από τους διοργανωτές που αναλύουν τα τεχνικά δεδομένα και χαρακτηριστικά των κρασιών, τις ομοιότητες ή επιρροές από κρασιά του εξωτερικού, τους αμπελώνες, τα εδάφη κλπ. κλπ. Είναι ασφαλώς στοιχεία που ενδιαφέρουν τους πολύ ειδικούς στο κρασί, αλλά έχω την εντύπωση πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε κάποια άλλα, πρωτόγνωρα και πολύ σημαντικότερα χαρακτηριστικά αυτής της ωραίας παρουσίασης. Αν απλά παραμείνουμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά άλλων 8 ξινόμαυρων, με "σκοτεινές" για τους πολλούς ορολογίες, συγκρίσεις με γαλλικά κρασιά που ελάχιστοι γνωρίζουν κλπ. κλπ., θα αδικήσουμε την ίδια την παρουσίαση και θα την απομειώσουμε.

Νομίζω ότι εδώ το εξαιρετικά σημαντικό είναι να διαπιστώσουμε άν έχουμε αυτό που η αφίσα της διοργάνωσης ανάφερε σαν The Naousa Revolution (με υψωμένες γροθιές μάλιστα!), και το οποίο δυστυχώς δεν αποκαλύφθηκε αν και θα έπρεπε να είναι το κύριο θέμα αυτής της παρουσίασης και της συζήτησης -κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα. Και τούτο γιατί η δομή της συζήτησης δεν το υποστήριξε. Δεν υπήρξε ούτε μια ερώτηση για τις γενικότερες απόψεις τους για το ελληνικό κρασί, για το τι οι ίδιοι αντιπροσωπεύουν, για τις επιδιώξεις τους... η όλη ατμόσφαιρα και η πορεία της παρουσίασης δεν το "σήκωνε", ανάμεσα στις τανίνες, τα αρώματα, τις τοποθεσίες των αμπελιών και άλλα -ίσως ενδιαφέροντα.

Μόνο στο τέλος, με το "κουδούνι" της λήξης στα αφτιά μου, ρώτησα τους 4 παραγωγούς αν θεωρούν τους εαυτούς τους "επαναστάτες", όπως παρουσιάστηκαν στην αφίσα, αλλά μάλλον οι καλοί νέοι οινοποιοί αιφνιδιάστηκαν και ουσιαστικά δεν έδωσαν απάντηση -ίσως και μια έμφυτη σεμνότητα να εμπόδισε την πραγματική έκφραση της άποψής τους.

Να δούμε όμως την ουσία;

Έχουμε μια ομάδα 4 νέων, ταλαντούχων οινοποιών. Όλοι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, με σπουδές στο αντικείμενό τους στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Είναι μεταξύ τους στενοί φίλοι, και είναι γνωστό ότι αλληλοϋποστηρίζονται σε παρουσιάσεις στο εξωτερικό. Έχουν μια κοινή άποψη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να φτιάχνουν τα κρασιά τους και να καλλιεργούν τα αμπέλια. Δεν ενέδωσαν στο εύκολο κέρδος μετατρέποντας την καλλιέργεια του αμπελιού σε καλλιέργεια …ροδάκινων, όπως κατά κόρον έχει γίνει στην περιοχή. Αντίθετα, βελτίωσαν τους αμπελώνες, αγόρασαν νέα κτήματα και δημιούργησαν ξινόμαυρα που ενώ υπακούουν στην τυπικότητα της περιοχή φέρνουν το ξινόμαυρο στον 21ο αιώνα, χωρίς να το αποξενώνουν από την παράδοση. Φτιάχνουν όλοι ανεξαιρέτως από εξαιρετικά έως πολύ καλά κρασιά, χωρίς το άγχος των πωλήσεων, χωρίς τις δεκάδες ετικέτες (ο Μαρκοβίτης φτιάχνει ένα μόνο κρασί!). Έχουν -πιστεύω από όσα είδα- τα ιδανικά "ταλέντα" ανάμεσά τους για να υποστηρίξουν την δομή μιάς ομάδας με άποψη: Τον marketeer, εξαιρετικό παρουσιαστή και ταλαντούχο spoksman στο πρόσωπο του Απόστολου Θυμιόπουλου. Έχουν τον "θεωρητικό" τους, τον "Σουσλώφ" της ομάδας τους, τον Κωστή Δαλαμάρα με εξαιρετική πένα και τολμηρές απόψεις. Έχουν τον ορμητικό "επαναστάτη", το ρηξικέλευθο Μάρκο Μαρκοβίτη, απόλαυση να τον ακούς να υποστηρίζει τις απόψεις του (δυστυχώς δεν είδαμε τον Διαμαντάκο.).

Φαίνεται σαν να τα έχουν όλα...

Είναι όμως έτσι; Έχουν τις απόψεις εκείνες που θα ανατρέψουν τα κατεστημένα στο κρασί, που θα προσδιορίσουν το "νέο" στο Ξινόμαυρο, που θα παρασύρουν και άλλους νεαρούς οινοποιούς σε όλη την Ελλάδα να "ξεκολλήσουν"