Γιατί πρέπει όλοι να επισκεφθούμε το Οινόραμα 2014
Από τον Τ. Πικούνη

Σίγουρα το κρασί στη χώρα μας δεν πάσχει από εκθέσεις! 13 εκδηλώσεις το περασμένο 12μηνο που αφορούσαν στο κρασί είτε συνολικά είτε επί μέρους… χωρίς να υπολογίσουμε τοπικές εκδηλώσεις σε πόλεις της περιφέρειας!

Οι περισσότερες όμως αφορούν μέρος των παραγωγών; Κάποιες τους παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας, κάποιες της Πελοποννήσου, της Νεμέας, άλλες ειδικές κατηγορίες κρασιών, τα αφρώδη π.χ ή τις σαμπάνιες. Μόνο δύο από αυτές, και ειδικά μία κάθε χρόνο συγκεντρώνει το σύνολο των οινοπαραγωγών της Ελλάδας αλλά και το σύνολο των τύπων και κατηγοριών των ελληνικών κρασιών; Τα Διονύσια, η μεγάλη έκθεση που διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια και απευθύνεται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, και το Οινόραμα, η σημαντικότερη επαγγελματική έκθεση οίνου στη χώρα μας που και αυτή διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, εναλλάξ με το Οινόραμα

Τώρα έχουμε μπροστά μας το Οινόραμα2014, που ξεκινά την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014 στο στάδιο Ξιφασκίας. Ανοιχτή για το ευρύ κοινό το Σάββατο 8 Μαρτίου και την Κυριακή 9 Μαρτίου.

Φέτος το Οινόραμα κλείνει 20 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, αφού η πρώτη φορά που οργανώθηκε ήταν το 1994, στο «κλειστό του ΟΑΚΑ».

Πιστεύουμε ότι όλοι οι φίλοι του κρασιού θα πρέπει να επισκεφθούν το Οινόραμα. Για πολλούς λόγους, τους οποίους θα αναφέρω παρακάτω, χωρίς η σειρά τους να υποδεικνύει την σπουδαιότητά τους.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο φίλος του κρασιού θα μπορέσει να δει εκεί συγκεντρωμένα όλα σχεδόν τα οινοποιεία της Ελλάδας, και να δοκιμάσει τα εκατοντάδες κρασιά που εκτίθενται εκεί. Θα έχει μάλιστα σημαντική άνεση, τόσο χώρου –αφού το Οινόραμα φιλοξενεί μεγάλα περίπτερα και διαθέτει άνετο χώρο κυκλοφορίας- όσο και χρόνου, δεδομένης της τετραήμερης (διήμερης για τους καταναλωτές) διάρκειάς του.

Ο δεύτερος λόγος έχει στενή συνάφεια με τον πρώτο: Το Οινόραμα διοργανώνεται σε μια ημερομηνία που όλες οι νέες εσοδείες των κρασιών είναι πλέον έτοιμες, και ουσιαστικά αποτελεί το «βήμα» της παρουσίασής τους στο πανελλήνιο. Έτσι εκεί θα δοκιμάσετε τα κρασιά που έρχονται και όχι τα κρασιά που φεύγουν!

Ο τρίτος λόγος είναι ότι, εκτός από τους καταξιωμένους Έλληνες παραγωγούς, είναι ίσως μια από τις ελάχιστες ευκαιρίες να γνωρίσετε και τους μικρούς οινοπαραγωγούς της χώρας μας, και μερικά πραγματικά «διαμάντια» της ελληνικής οινοποιίας, που δύσκολα θα βρείτε οπουδήποτε αλλού, αφού οι περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση στα δίκτυα διανομής.

Ο τέταρτος λόγος είναι ότι δεν είναι μόνο τα κρασιά που θα δείτε και θα δοκιμάσετε στο Οινόραμα… είναι και ο μεγάλος αριθμός σημαντικών εκδηλώσεων γύρω από το κρασί, εκδηλώσεων που αφορούν ειδικές γευσιγνωσίες, σεμινάρια, σημαντικές ανακοινώσεις. Πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και του φετινού Οινοράματος. Από τελετές βράβευσης μέχρι κάθετες γευστικές δοκιμές! Οι οινοχόοι θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού τους, οι οινολόγοι θα βραβεύσουν εταιρείες-προμηθευτές του αμπελοοινικού κλάδου και ο Διαγωνισμός της Θεσσαλονίκης θα απονείμει τα βραβεία του. Οινολόγοι, δημοσιογράφοι και γευσιγνώστες θα παρουσιάσουν κρασιά σε συγκριτικές γευστικές δοκιμές, ενώ συζητήσεις και διαλέξεις θα «τρέχουν» παράλληλα με την έκθεση όλη μέρα. Μερικά από τα πιο επίκαιρα θέματα που θα συζητηθούν είναι: Η Νέα Γενιά Ελλήνων Οινοποιών, Η Βιολογική Πιστοποίηση Οίνων, Η Λελογισμένη Κατανάλωση Κρασιού, Οι Σπάνιες Κρητικές Ποικιλίες, Η Τάση των Wine Bar και ΗΣχέση της Νέας Ελληνικής Κουζίνας με το Επώνυμο Ελληνικό Κρασί.

Επίσης, για 5η φορά το Οινόραμα προτείνει στους επισκέπτες του την «Πλατεία Γευσιγνωσίας», μία «έκθεση μέσα στην έκθεση», που θα φιλοξενηθεί σε δικό της χώρο, μέσα σε μία εντυπωσιακή τέντα 250 τ.μ. που θα στηθεί έξω από το Ολυμπιακό Ακίνητο Ξιφασκίας. Η είσοδος στην Πλατεία Γευσιγνωσίας επιτρέπεται μόνον στους επαγγελματίες του κρασιού, οι οποίοι μπορούν να δοκιμάσουν συγκεντρωμένα μερικά από τα καλύτερα κρασιά της έκθεσης, ταξινομημένα ανά περιοχή και προέλευση. Κάθε κρασί συνοδεύεται από ειδική φόρμα με τα χαρακτηριστικά του, ενώ εξειδικευμένο προσωπικό φροντίζει για τις καλύτερες δυνατές συνθήκες γευστικής δοκιμής των κρασιών.

Τελευταίος λόγος, αλλά ίσως ο ποιό σημαντικός για τους πραγματικούς φίλους του κρασιού, είναι ότι πρέπει να ενισχύουμε τις σοβαρές, επαγγελματικά διοργανωμένες εκθέσεις Οίνου, και μέσα από αυτές την παρουσία στην αγορά του Ελληνικού κρασιού. Είναι απαραίτητες για την «ευημερία» του Ελληνικού κρασιού, είναι ο χώρος όπου συνάπτονται σοβαρές συμφωνίες με οίκους διανομής εσωτερικού και εξωτερικού, αποτελούν την «εικόνα» του Ελληνικού κρασιού. Και τόσο τα Διονύσια όσο και το Οινόραμα είναι αδιαμφισβήτητα οι σημαντικότερες, παλαιότερες και πλέον έγκυρες εκθέσεις κρασιών, σωστά διοργανωμένες από την εταιρεία Vinetum της οποίας προΐσταται ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του κρασιού στη χώρα μας, ο Ντίνος Στεργίδης.

Τo House of Wine και εγώ προσωπικά σας συνιστούμε να επισκεφθείτε το Οινόραμα 2014. Θα περάσετε κάποιες ώρες (ή και ημέρες!) δοκιμάζοντας εκλεκτά ελληνικά κρασιά, συνομιλώντας με όλους σχεδόν τους σημαντικούς έλληνες παραγωγούς, γνωρίζοντας τα νέα τους κρασιά, και ταυτόχρονα θα ενισχύσετε μια Έκθεση που είναι πλέον θεσμός στα οινικά δρώμενα της χώρας μας!

Θα σας δούμε λοιπόν εκεί!


Τάσος Πικούνης - House of Wine