Ένα «Χαρέμι» για το Πασχαλινό μου τραπέζι…
Από τον Τ. Πικούνη

Περισσότερες από 1000 ετικέτες κρασιών συνολικά, γύρω στις 700 ελληνικές... και αυτά χωρίς τα δεκάδες ούζα, τσίπουρα και αποστάγματα. Και σκεφτείτε ότι ...κάθομαι κυριολεκτικά από πάνω τους, αφού στις υπόγειες αποθήκες του House of Wine φιλοξενούμε πάνω από 20.000 φιάλες!

Καταλαβαίνετε προφανώς το πρόβλημά μου: Τι να πρωτοδιαλέξω, ή καλύτερα μήπως αφήσω έξω από το πασχαλινό "συμπόσιο" (ή τσιμπούσι στη νεοελληνική) κάποιο εξαιρετικό κρασί που παράβλεψα;

Αλλά... είναι μόνο δικό μου πρόβλημα; Νομίζω ότι είναι πρόβλημα για κάθε φίλο του House of Wine: Οι διαθέσιμες σε εμένα ετικέτες είναι και σε εσάς διαθέσιμες, οι δυνατότητες επιλογών οι ίδιες και η αμεσότητα παράδοσης με διαφορά το πολύ μιας ημέρας!

Έτσι λοιπόν σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας τις ιδιαίτερες, προσωπικές μου Πασχαλινές προτιμήσεις. Και όταν λέω προσωπικές, το εννοώ απόλυτα: Δεν είναι προτιμήσεις ούτε προτάσεις του House of Wine, είναι απόλυτα προσωπικές μου... Ο κάθε ένας από εμάς έχει τα αγαπημένα του. Το ίδιο και εγώ έχω κάποιους "έρωτες" που άλλοι είναι εφήμεροι και άλλοι κρατούν χρόνια ολόκληρα! Έρωτες όμως που δεν ταιριάζουν στην Χριστιανική ηθική, αλλά μάλλον στη Μουσουλμανική, αφού πρόκειται κυριολεκτικά για ...χαρέμι: Με συζύγους -αρκετές!- και οδαλίσκες ακόμα περισσότερες...

Σίγουρα λοιπόν θα έχω τις μεγάλες μου αγάπες, τις "συζύγους" μαζί μου και αυτό το Πάσχα, κρασιά για την Μεγάλη Εβδομάδα, για την Ανάσταση και για την Κυριακή του Πάσχα: Ξεκινώντας από το κλασσικό των κλασσικών από τα λευκά κρασιά, τη Σαντορίνη του Σιγάλα... χωρίς αυτή δεν πάω ούτε μέχρι το περίπτερο! Το αγαπημένο μου Γιαννακοχώρι δεν λείπει ποτέ από τη συντροφιά των κρασιών, γιατί είναι και απολαυστικό, νόστιμο αλλά και εξαιρετικά ευέλικτο να ταιριάξει με πολλά από τα καλούδια του Πάσχα. Αλλά και ο Κοκκινόμυλος, το κορυφαίο Merlot του Γιάννη Τσέλεπου (και ας λένε κάποιοι ότι δεν ταιριάζει με το αρνάκι στη σούβλα, εγώ λέω ότι τα "καλά" πάνε παντού!) μαζί με την κλασσική πια Μαντινεία του που συνοδεύει τα ψαρικά μου δεκαετίες τώρα... Πιστός εγώ στις μεγάλες "αγάπες" μου, αλλά μια παρασπονδία θα την κάνω: Η εξαίρετη Μαντινεία Νασιάκου θα πάει χέρι-χέρι με την προηγούμενη, και ας τις αφήσουμε να παλέψουν για την ...εύνοιά μου!

Από τις νεώτερες αγάπες μου, τις "οδαλίσκες" μου, θα πάρω μαζί μου τις Πλαγιές Γερακιών, το λευκό και ερυθρό, αφού είναι κρασιά που φτιάχτηκαν και με τη συμμετοχή μου στις γευστικές δοκιμές! Σίγουρα τη Θεόπετρα Ροζέ, για το κόκκινα νηστήσιμα, το υπέροχο Λευκό 2013 της Βιβλίας Χώρας για τα μακριά απριλιάτικα απογεύματα και βραδάκια πριν το φαγητό, τον πολύ καλό Δάφνιο του Δουλουφάκη για όλα τα νηστήσιμα.

Δύο πολύ πρόσφατες αγάπες μου -που τις βλέπω όμως να καταλήγουν σε ...σταθερό δεσμό, είναι Ρετσίνα Παπαγιαννάκου και το Σαββατιανό του. Και τα δύο ιδανικά για τις "προκαταρκτικές" λιχουδιές, τα άπειρα καλούδια που σερβίρονται πριν το αρνάκι για να "ανοίξουν" την όρεξη -υποτίθεται, αλλά μάλλον για να χορτάσουν τους καλεσμένους πριν το αρνάκι!.

Πάμε τώρα στο "βαρύ πυροβολικό": Τα κόκκινα κρασιά του Οβελία...

Εδώ έχουμε κάποιες "ειδικές" αγάπες... και λέω ειδικές, γιατί το αρνάκι στη σούβλα είναι ίσως το καλύτερο πιάτο για να ταιριάξει με εξαιρετικά Syrah. Ναι, το Syrah είναι αξεπέραστο σαν συνδυασμός με το λιπαρό, τσικνισμένο αρνάκι. Ευτυχώς, είναι η ξένη ποικιλία με την μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στις συνθήκες της χώρας μας, και τα ελληνικά Syrah είναι εξαιρετικά: Οι παλιές, σταθερές μου αγάπες, τα Syrah του κτήματος Αβαντίς, θα αντιπροσωπευτούν φέτος από το απλό Κτήμα Αβαντίς - Syrah 2009, και θα συνοδευτούν από δύο νεώτερες "οδαλίσκες" και μια νεώτατη: Η πρώτη είναι η Fleva του Σκούρα, ίσως το πιό εντυπωσιακό Syrah σήμερα στην Ελλάδα... ο ίδιος ο Γιώργος Σκούρας είχε επιφυλάξεις αν έπρεπε να το παρουσιάσουμε στη γευστική δοκιμή που κάναμε κατά την πρόσφατη εκδρομή μας στο κτήμα, γιατί, όπως είπε "το άτιμο εξαφανίζει κάθε άλλο κρασί που δοκιμάζεται μαζί του!"... και είχε δίκιο!

Η δεύτερη,  η