Κυριακή βράδυ: Εκλογές, TV, πίτσα και ...κρασί!
Από τον Τ. Πικούνη

Μη μου πείτε ότι το βράδυ της Κυριακής δεν θα είστε καρφωμένοι μπροστά στην τηλεόραση... γιατί δεν θα το πιστέψω! Μπορεί να κρύβετε επιμελώς από τους κάπως ...κουλτουρέ φίλους και γνωστούς ότι παρακολουθείτε φανατικά το Κάτω Παρτάλι (μην αισθάνεστε άσχημα... και αυτοί το κρύβουν από εσάς), αλλά τα αποτελέσματα των εκλογών θέλετε να τα παρακολουθήσετε οπωσδήποτε! Οι περισσότεροι τουλάχιστον...

Το πιθανότερο είναι ότι, όπως όλα τα μάτς, θα τα δείτε παρέα με φίλους, και όπως όλα τα μάτς, δεν ταιριάζουν ούτε με πολύπλοκα τραπεζώματα, περίπλοκα φαγητά, σπάνια κρασιά, στρωμένα τραπέζια... απλά δεν γίνεται, δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλετε τα μάτια σας από την τηλεόραση, και να κινδυνέψετε να χάσετε δηλώσεις Πάγκαλου (ναι, τον έχουν καλέσει αυτή τη φορά), exit polls (ιδίως αυτά!)... αποκλείεται.

Τι κάνετε λοιπόν; Ότι κάνουν όλοι.. τρώτε μηχανικά με τα μάτια στο "γυαλί", και μηχανικά τρώγεται κυρίως το αυθεντικό φαγητό όλων των μάτς... η πίτσα.

Πίτσα και μπύρα, θα σπεύσει να χαρεί ο δικός μας Νικολά Ραδίσης... και θα έχει δίκιο, γιατί απλά έτσι έχουμε μάθει να κάνουμε.

Αλλά... θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η πίτσα είναι ένα από τα πιο ταιριαστά φαγητά για κρασί. Υπάρχουν εξαιρετικοί συνδυασμοί πίτσας και κρασιού, γιατί το κρασί έχει ιδιότητες που "πάνε γάντι" με τις γεύσεις της πίτσας!

H βάση της πίτσας είναι το τυρί –συνήθως μοτσαρέλλα. Και χαρακτηριστικό του που σημαδεύει σχεδόν κάθε πίτσα είναι η λιπαρότητα που της δίνει. Αυτή τη λιπαρότητα μπορεί να "καταλαγιάσει" το κρασί με την οξύτητά του, καλύτερα από πολλά άλλα συνοδευτικά της πίτσας.

Αν ζητάμε ένα κρασί πασπαρτού για την πίτσα, αυτό είναι σίγουρα το ροζέ, και μάλιστα το χαρακτηριστικό «ελληνικό ροζέ», αυτό που «θα ήθελε να είναι κόκκινο», με τις έντονες για ροζέ οξύτητες και τις υψηλές σχετικά τανίνες. Επιπλέον, το καταλληλότερο από αυτά είναι κάποιο ροζέ από Ξινόμαυρο, γιατί πέρα από την οξύτητα έχει και τη γεύση της ντομάτας που το χαρακτηρίζει, που αποτελεί εξαιρετικό ταίριασμα με την ντομάτα που βρίσκουμε στις περισσότερες -πάνω από 90%- πίτσες.

Ιδανικά ροζέ πασπαρτού για την πίτσα είναι κατά την άποψή μου τρία: Οι Ακακίες ροζέ του Κυρ-Γιάννη από ξινόμαυρο, έχουν ιδανική οξύτητα αλλά και τη διακριτή «ντοματένια» γεύση του Ξινόμαυρου. Αν οι γεύσεις της πίτσας είναι γλυκύτερες, τότε ο Βυσσινόκηπος του Παλυβού ταιριάζει μάλλον καλύτερα. Τέλος, το τρίτο κρασί πάει με τα πάντα: Η θαυμάσια Θεόπετρα Ροζέ, με την εξαιρετική της οξύτητα και την πιπεράτη γεύση μπορεί να ταιριάξει με όλες σχεδόν τις πίτσες.

Θα σταματήσουμε εδώ, θα είχαμε καλύψει επα;ρκώς το 80% των απαιτήσεών μας… Αν θέλουμε όμως να κάνουμε πραγματικούς γευστικούς συνδυασμούς με την πίτσα και το κρασί, θα πρέπει να διακρίνουμε σε κάθε πίτσα τον "γευστικό καταλύτη" της. Δηλαδή το γευστικό συστατικό που την προσδιορίζει. Αν π.χ. η πίτσα έχει καπνιστά αλλαντικά, ή και καπνιστό τυρί, θα ταιριάξει θαυμάσια ένα κρασί με τον ίδιο γευστικό χαρακτήρα, π.χ. ένα έντονο, βαρελάτο Chardonnay.

Ας δούμε λοιπόν για κάθε τύπο πίτσας τα κρασιά που θα ταιριάξουν καλύτερα, και που θα απογειώσουν τη γεύση της πίτσας αλλά και την ...εκλογική βραδιά σας.

Πίτσα με (ζαμπόν)-τυρί, Margherita
Είναι η γνωστή "σκέτη" πίτσα που αρκετές φορές συμπληρώνεται με ζαμπόν... σκόρδο, βασιλικός, η ουδέτερη μοτσαρέλλα, φέτες ντομάτες (αλλά όχι σάλτσα), πιπέρι, κάνουν ένα κάπως εξωτικό μείγμα γεύσεων, ανάλογα με την ποσότητα κάθε συστατικού.

Εδώ, τη λιπαρότητα του τυριού θα αντισταθμίσει είτε η οξύτητα κάποιου αρωματικού Sauvignon Blanc, είτε κάποιου Ασύρτικου Σαντορίνης, ανάλογα με την προτίμησή σας. Συνήθως χωρίς ή με ελάχιστη ντομάτα, με το ζαμπόν να μην έχει την ένταση που βρίσκουμε στις πίτσες με τα "κρεατικά" ή τα έντονα αλλαντικά, θα προτείνουμε Σαντορίνη Αργυρού βαρέλι, Sauvignon Blanc και Πλαγιές Γερακιών Λευκός του κτήματος Αβαντίς, αλλά και τη θαυμάσια Κυδωνίτσα του Θ