Ανοιχτές Πόρτες: It takes two to Tango...
Από τον Τ. Πικούνη

Έκλεισαν λοιπόν οι "Ανοιχτές Πόρτες" των οινοποιείων της Ελλάδας σήμερα, Κυριακή βράδυ που γράφω αυτό το σημείωμα. Και από όσα είδα τόσο ο ίδιος από τις επισκέψεις μου σε αρκετά οινοποιεία, ή πληροφορήθηκα από όσα μου είπαν φίλοι και γνωστοί στο χώρο του κρασιού, οι εκδηλώσεις ήσαν στην πλειοψηφία τους επιτυχείς.

Δεν θα μιλήσω εδώ αναλυτικά για τις εκδηλώσεις στα διάφορα οινοποιεία. Θέλω όμως να προσπαθήσουμε να δούμε μαζί τις σημαίνουν αυτές οι εκδηλώσεις. Γιατί είναι σημαντικές για το κρασί και -κυρίως- τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από αυτές για τα συμμετέχοντα μέρη.


Για όσους περιστασιακά πίνουν ένα ποτήρι κρασί -συνήθως σε γιορτές ή εκδηλώσεις ή σε κάποιο γεύμα σε εστιατόριο- το κρασί δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ακόμα ποτό... όπως η μπύρα, η κόκα κόλα, ένα αναψυκτικό.

Για εκείνους όμως που σιγά σιγά μπαίνουν σε αυτό το μαγευτικό οινικό κόσμο, που μαθαίνουν περισσότερα για το κρασί, τις ποικιλίες, τις κατηγορίες, τις γεύσεις και τα αρώματά του, κάποια στιγμή το ταξίδι τους στον κόσμο του κρασιού θα τους οδηγήσει νομοτελειακά στο δημιουργό του. Στον οινοποιό...

Δεν είναι προϊόν της φύσης το κρασί -παρά το γεγονός ότι η αλκοολική ζύμωση δεν χρειάζεται παρέμβαση ανθρώπινου χεριού για να ξεκινήσει-, είναι ένα τεχνητό προιόν, ένα ευαίσθητο και -δυστυχώς- παροδικό δημιούργημα του ανθρώπου που προσπαθεί με διάφορα μέσα να καθυστερήσει τη φυσική και μοιραία του κατάληξη, που δεν είναι άλλη από το ξίδι. Το κρασί είναι δημιούργημα του οινοποιού, και σε αυτό θα βρείτε οτιδήποτε, από οξύτητες, αρώματα, τανίνες, αλλά κυρίως την προσωπικότητα και το ταλέντο του ανθρώπου που το δημιούργησε... Γι αυτό και κάποια στιγμή θα νοιώσετε την ανάγκη να τον γνωρίσετε. Όχι από πληροφορίες, ιστορίες, μύθους. Πρόσωπο με πρόσωπο...

Μπορεί ένας οινόφιλος να συναντήσει έναν οινοποιό σε πολλές εκδηλώσεις που έχουν σχέση με το κρασί: Εκθέσεις οίνου, γευσιγνωσίες και παρουσιάσεις κρασιών, αλλά και επισκέψεις σε οινοποιεία.

Από όλες τις παραπάνω ή και από άλλες που αυτή τη στιγμή δεν μου έρχονται στο μυαλό, εκείνη που κατά τη γνώμη μου δίνει την καλύτερη εικόνα του οινοποιού, είναι μια επίσκεψη στο οινοποιείο. Εκεί, στο "φυσικό του περιβάλλον", στο χώρο της δουλειάς του, μπορεί καλύτερα κάποιος να καταλάβει τον οινοποιό και τη σχέση του με τα κρασιά του.

Αυτός είναι ο ένας λόγος που υποστηρίζουμε όλοι στο House of Wine τόσο θερμά τις "Ανοιχτές Πόρτες", την πανελλήνια αυτή εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν πολλοί οινοποιοί -θα θέλαμε να πούμε οι περισσότεροι, αλλά θα λέγαμε μάλλον ψέματα- κατά την οποία οι φίλοι του κρασιού καλούνται -μέσα σε ένα διήμερο- να επισκεφθούν τα κτήματα και να δοκιμάσουν τα κρασιά των οινοποιείων, ή να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν κάποια από αυτά.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο Οινοτουρισμός, η ενίσχυσή του, και οι "Ανοιχτές Πόρτες" είναι μια καλή "άσκηση" σε αυτόν, που βέβαια δεν αρκεί...

Ακριβώς επειδή υποστηρίζουμε για τους παραπάνω λόγους τις "Ανοιχτές Πόρτες" είμαστε αρκετές φορές αυστηροί απέναντί τους. Αν αγαπάς κάτι, λες αλήθειες, επισημαίνεις προβλήματα για να διορθωθούν. Αν είσαι αδιάφορος, τα βρίσκεις όλα "ωραία και καλά", επισκέπτεσαι τα οινοποιεία, τρως και πίνεις και γράφεις διθυράμβους. Έχει αρκετά -και γνωστά- ονοματεπώνυμα αυτή η αντιμετώπιση, αλλά αυτά του House of Wine και των συνεργατών του θα μείνουν πάντα έξω από αυτό τον κατάλογο...

It takes two to tango λέει ένα σοφό ρητό. Μπορεί ο καβαλιέρος να είναι τα οινοποιεία, αλλά χρειάζεται και ο κόσμος να τα επισκεφθεί για να πετύχει ο "χορός".

Ας μιλήσουμε πρώτα για τους οινοποιούς... Οι "Ανοιχτές Πόρτες" δεν είναι υποχρέωση, δεν είναι διαδικασία που γίνεται "εκ των ενόντων". Εκτιμώ περισσότερο τους οινοποιούς που κρατούν τις πόρτες τους ερμητικά κλειστές αυτές τις δύο ημέρες από κάποιους που τις αφήνουν μισάνοιχτες. Οι φίλοι του κρασιού έρχονται να διασκεδάσουν, να περάσουν καλά μια μέρα, συνήθως με την οικογένειά τους και τα παιδιά τους. Δεν είναι "γευσιγνώστες". Δεν θέλουν να βρουν κακότροπους οινοποιούς, τσιφούτικες γευσιγνωσίες, κρασιά που σερβίρονται με τη ...δαχτυλήθρα, δίσκους με μπισκοτάκια και εκείνα τα μίζερα τετράγωνα ψωμάκια και τυράκια. Ας το καταλάβουν καλά κάποιοι οινοποιοί, και ας πάρουν παράδειγμα οινοποιεία όπως το κτήμα Γεροβασιλείου, το κτήμα Αβαντίς, το κτήμα Παλυβού, το κτήμα Κυρ-Γιάννη, το κτήμα ΑΛΦΑ και αρκετά ακόμα σε όλη την Ελλάδα. Ο κόσμος που τα επισκέπτεται μπορεί να πει πολλά σχετικά, ιδιαίτερα οι φίλοι μας που συμμετείχαν στις Οινικές Εκδρομές του House of Wine που περιελάμβαναν αυτά τα οινοποιεία.

Ας έρθουμε τώρα σε εσάς, καλοί μου φίλοι... Σε εσάς τους φίλους του κρασιού.

Αν μεν αγαπάτε το κρασί σαν "συνοδευτικό" των γιορτών σας ή των διασκεδάσεών σας σε εστιατόρια κλπ., όπως αγαπάτε και άλλα ποτά, φαγητά κλπ., εσείς μπορείτε να έχετε μόνο απαιτήσεις από εκδηλώσεις σαν και τις "Ανοιχτές Πόρτες" , -και καλώς τις έχετε. Είσαστε μάλιστα η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που τις επισκέπτονται, αλλά και η μεγάλη "δεξαμενή" από όπου προέρχονται -αντλούνται θα έλεγα- αυτοί της επόμενης κατηγορίας...

Αλλά υπάρχετε και εσείς που αγαπάτε το κρασί κάπως …περισσότερο: Ας πούμε ότι κάποιοι έχετε αρχίσει να φλερτάρετε με αυτό, κάποιοι άλλοι μπήκατε στη φάση της αρχής μιάς ερωτικής σχέσης, κάποιοι άλλοι την έχετε "πατήσει" άσχημα, και μερικοί -ελάχιστοι ευτυχώς!- τείνετε να γίνετε "ειδικοί", να πείτε αντίο στην απόλαυση και καλημέρα στα αρώματα λίτσι, στις γεύσεις βρεγμένης πέτρας του Κρακατόα κλπ κλπ.

Δεν έχει σημασία σε ποια κατηγορία ανήκετε, αλλά καλοί μου φίλοι, όλοι εσείς έχετε υποχρεώσεις απέναντι στην "αγάπη" σας, τις ίδιες όπως σε κάθε άλλη σας αγάπη: Πρέπει να την προσέχετε, να τη φροντίζετε, να εκδηλώνετε τον έρωτά σας συχνά, και να της κάνετε και κάποια δωράκια σε γιορτές, επετείους κλπ. Εσείς λοιπόν οφείλετε να επισκέπτεστε τα οινοποιεία, ιδιαίτερα σε εκδηλώσεις σαν τις "Ανοιχτές Πόρτες". Έχετε καθήκον να γίνετε ο "κράχτης", ο οδηγός αλλά και ο μέντορας των υπολοίπων. Να πηγαίνετε στα οινοποιεία μαζί με φίλους σας που θέλετε να μυηθούν στα θαύματα του οινικού κόσμου. Οφείλετε να δίνετε κουράγιο στους καλούς οινοποιούς να συνεχίσουν. Επισκέφθηκα στις «Ανοιχτές Πόρτες» γνωστό οινοποιείο νέου οινοποιού στο οποίο ήμουν ο μόνος(!) επισκέπτης! Δεν ξέρω αν το λάθος ήταν και του οινοποιού, που πιθανόν δεν προώθησε όσο έπρεπε την επισκεψιμότητα του οινοποιείου του αυτές τις μέρες, αλλά σίγουρα είναι και δικό σας λάθος...

Τέλος, είναι καθήκον σας να επισημαίνετε τις συμπεριφορές εκείνες που κάνουν κακό στο κρασί, απ' όπου και αν προέρχονται. Θα πω εδώ σε όσους δεν γνωρίζουν ότι, ναι, το κάνετε. Είσαστε αυτοί που είτε από το τηλέφωνο, είτε με email, είτε με μηνύματα στο Facebook ή το Twitter, ή όποτε συναντιώμαστε σε τέτοιες εκδηλώσεις μας ενημερώνετε για τα στραβά και ανάποδα που συναντάτε. Μπράβο σας, καλά κάνετε...

It takes two to Tango... και οι δύο χορευτές πρέπει να ξέρουν τα "βήματα", τους κανόνες του χορού, τις υποχρεώσεις του ενός απέναντι στον άλλο. Τότε ο χορός θα είναι απολαυστικός, τόσο για τους δύο τους όσο και για όσους τους παρακολουθούν.


Τάσος Πικούνης