Σημαντική συνέντευξη του Πάρι Σιγάλα για τα οινικά της Σαντορίνης
Από τον Τ. Πικούνη

Έχει ξεκινήσει καιρό αυτή η αντίδραση (ή, αν είστε μετριοπαθής, πείτε την ανησυχία). Αρχή έγινε σε έκθεση πριν 2 χρόνια περίου, όταν παραγωγός της Σαντορίνης επιτέθηκε φραστικά σε άλλο παραγωγό γιατί «τόλμησε» να πατήσει τα …απάτητα από ξένους εδάφη του νησιού και να φτιάξει εκεί κρασί. Από τότε η «μυθολογία» της εισβολής στη Σαντορίνη στερεοελλαδιτών οινοποιών έχει πάρει διαστάσεις θρίλερ…

Πριν λίγες ημέρες, σε σχόλιό μου σε μια ανάρτηση που επαναλάμβανε το φόβο και την ...αγωνία(!) του οινικού κόσμου για το τι θα συμβεί τώρα που ξεκίνησε η κάθοδος των ...Μυρίων στην Σαντορίνη (εννοώντας τους 3 ή 4 παραγωγούς που «κατέβηκαν» στη Σαντορίνη) και επομένως θα υπάρξει έλλειψη σταφυλιού και αλλά φοβερά κλπ. κλπ, έγραφα τα παρακάτω:

"Θα γίνει και στη Σαντορίνη ότι και αλλού: τα σταφύλια θα γίνουν δυσεύρετα και επομένως η τιμή τους θα ανεβεί. Και όσο ανεβαίνει, τόσο πιο συμφέρουσα θα γίνει η καλλιέργειά τους, με αποτέλεσμα να μην γίνονται οι αμπελώνες οικόπεδα αλλά και χέρσοι αμπελώνες να συμφέρει να καλλιεργηθούν. Η παραγωγή για ένα διάστημα θα μειωθεί και οι τιμές θα ανέβουν. Όταν η ζήτηση με την παραγωγή θα ισορροπήσουν, τα κρασιά της Σαντορίνης θα βρίσκονται γύρω στα 20 €... Εκεί θα ανέβουν έτσι και αλλιώς αφού ήδη τα κρασιά εξαντλούνται πριν το καλοκαίρι σχεδόν.... Μην ανησυχείτε λοιπόν, απλά μάθετε τους κανόνες της αγοράς...

Και κάτι ακόμη, food for thought: Είναι η πραγματική αξία των Ασυρτικων της Σαντορίνης 10 €, συγκρινόμενες με τον ανταγωνισμό του εξωτερικού; Όταν Ασυρτικα θα παράγονται σε ολα τα μέρη του κόσμου, δεν θα πρέπει αυτά της Σαντορίνης να είναι τα premium των premiums; Δεν θα πρέπει αυτό να "χτίζεται" απο τώρα"; Και ρωτώ πια θα είναι τότε η τιμή τους; 25, 50, 100 €; Η Σαντορίνη στον τουρισμό και το κρασι, η Μύκονος ήδη στον τουρισμό, θα γίνουν διεθνή νησιά..
."

Και πριν "αλέκτωρ λαλήσει τρις" ήρθε η συνέντευξη του πιο σημαντικού παραγωγού της Σαντορίνης, του Πάρι Σιγάλα στον ιστότοπο "Τα νέα της Σαντορίνης" (http://neasantorinis.gr/) να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να επιβεβαιώσει την άποψη που είχα διατυπώσει: Ναι, η τιμή του σταφυλιού θα ανέβει (ήδη φέτος ανέβηκε στο 1,5 €), ναι, και η τιμή των κρασιών της Σαντορίνης θα ανέβει, όχι, δεν μπορεί να κρατιέται τεχνητά η τιμή χαμηλά ώστε κάποιοι να πουλάνε Σαντορινη σε ασκό... Ναι, η αγορά θα λειτουργήσει, και τέλος ένα μεγάλο ΟΧΙ στον φόβο του ανταγωνισμού, που για τον Πάρι Σιγάλα είναι ευπρόσδεκτος. (Η συνέντευξη δόθηκε σαν απάντηση σε ομιλία του προέδρου του Συνεταιρισμού (Σαντο), την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.).)

Σίγουρα θα γεννιέται το ερώτημα: Και πως θα απολαμβάνει ο απλός Έλληνας τη Σαντορίνη στην υψηλή τιμή που αυτή θα φτάσει, και που σίγουρα δεν αντέχει το πορτοφόλι του;

Θα απαντήσω σε αυτό με ειλικρίνεια, χωρίς λαϊκισμούς: Δεν θα την απολαμβάνει όσο συχνά την απολαμβάνει σήμερα, όπως δεν απολαμβάνει συχνά σήμερα άλλα διεθνή κρασιά (αλλά και αρκετά ελληνικά κρασιά) με υψηλή τιμή. Όπως δεν απολαμβάνει την Κορμίλιτσα Gold 2005 στα 129,80€ ή το Λαβύρινθο στα 73,80€, το «Τέσσερα» του Αιβαλή στα 67,70€ και τόσα άλλα. Θα εξακολουθήσει να απολαμβάνει όμως εκατοντάδες άλλα υπέροχα ελληνικά κρασιά που διατίθενται σε προσιτές τιμές.

Ας το πάρουμε απόφαση: Το καλό είναι ακριβό και το πολύ καλό ακριβότερο... Θα συμβεί και αυτό στην χώρα της ισοπέδωσης προς τα κάτω των πάντων, όπου οι αμοιβές π.χ. των αρίστων εξισώνονται με αυτές των τεμπέληδων, και όπου η ποιότητα –όπου την συναντούμε, στην εργασία, στην επιχειρηματικότητα, στα προϊόντα- ουσιαστικά δεν παίζει ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής. Κρασιά της ποιότητας αυτών της Σαντορίνης με τη ζήτηση που έχουν ακόμα και σήμερα (κάποια εξαντλούνται πριν το καλοκαίρι!) και την αδυναμία σημαντικής αύξησης της παραγωγής, είναι μοιραίο να γίνουν ακριβότερα. Και όταν η παγκόσμια αγορά που ήδη έχει αναγνωρίσει το Ασύρτικο της Σαντορίνης σαν κορυφαία ποικιλία αρχίσει να δέχεται Ασύρτικα από άλλα μέρη του κόσμου, οι αυθεντικές Σαντορίνες θα γίνουν super premium και μάλλον απρόσιτες σε τιμή για τα δικά μας πορτοφόλια...

Είναι μια εξέλιξη που την χρειάζεται το ελληνικό κρασί... Χρειάζεται τις premium οινοποιήσεις με premium τιμές, γιατί αυτές ειναι που θα "τραβήξουν" μπροστά το σύνολο των ελληνικών κρασιών στις διεθνείς αγορές...

Δείτε τη συνέντευξη του Πάρι Σιγάλα στο Video που ακολουθεί .. Είναι σημαντική, αν θέλετε να κατανοήσετε την μελλοντική πορεία των κρασιών της Σαντορίνης αλλά και να μάθετε τις "δυνάμεις" που στρεβλώνουν την αγορά. Λέει τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη, όπως άλλωστε κάνει πάντα.






Τάσος Πικούνης