Το κρασί δείχνει το δρόμο… και στην πολιτική, φυσικά!
Από τον Τ. Πικούνη

Το τελευταίο άρθρο του Γρηγόρη Μιχαήλου με τίτλο "Αυτοδυναμία ή συνεργασία; Παράδειγμα το... κρασί!" με προβληματισε, με έβαλε σε σκέψεις...

Το άρθρο μιλάει για το πόσο αποδίδουν οι συνεργασίες μεταξύ των οινοποιών, και χρησιμοποιεί μεταφορικά αυτό το παράδειγμα στις εκλογές. Ναι, πράγματι, οι συνεργασίες μεταξύ των οινοποιών έχουν αποδώσει, και τα παραδείγματα που υπάρχουν στο άρθρο του είναι καταλυτικά...

Αλλά... μήπως οι ωφέλειες από τις "συνεργασίες" επεκτείνονται και στο ίδιο το κρασί; Τι θα πει "συνεργασία" ή "αυτοδυναμία" σε μια φιάλη κρασιού είναι προφανές, πιστεύω: Αφορά στη σύνθεση των ποικιλιών στο κρασί, και μεταφράζεται σε πολυποικιλιακό (Blend, χαρμάνι ποικιλιών) ή μονοποικιλιακό!

Αλήθεια, τι σας αρέσει περισσότερο από τα δύο;

Την απάντησή σας την έχουμε πρόσφατα από τους "Πρωταθλητές 2015" μας! Και το αποτέλεσμα εξέπληξε και εμάς τους ίδιους! Γιατί, 8 στα 10 πρώτα σε πωλήσεις κρασιά στο House of Wine είναι Blends, και μόνο 2 είναι μονοποικιλιακά!

Στα 10 πρώτα Ερυθρά, τα μονοποικιλιακά πάνε καλύτερα: 4 στα 10 κρασιά είναι μονοποικιλιακά. Στα Λευκά, μόνο 3 είναι μονοποικιλιακά και τα υπόλοιπα 7 blends, στα δε Ροζέ 2 στα 5 είναι μονοποικιλιακά!

Τι γίνεται όμως στα 996 κρασιά που διατίθενται από το House of Wine; Το περίεργο εδώ είναι ότι τα μονοποικιλιακά είναι περισσότερα -549 έναντι 425 blends! Και αυτό το γεγονός ενισχύει την συνέπεια της προτίμησης των καταναλωτών σε Blends. Είναι δηλαδή μια συνειδητή επιλογή!

Ναι, τα blends υπερισχύουν… ναι, οι "συνεργασίες" αρέσουν περισσότερο...

Τι όμως καταφέρουν τα blends με τις "συνεργασίες" των ποικιλιών; Κυρίως καταφέρνουν να αλληλοσυμπληρώνονται: Το Merlot μαλακώνει τη σκληράδα του Ξινόμαυρου ή του Syrah και του Cabernet Sauvignon... η Μαλαγουζιά χαρίζει τα αρώματά της στο Ασύρτικο, και αυτο συμβάλλει με τη θαυμάσια οξύτητά του στα blends που συμμετέχει. Η υπέροχη Κάβα Μπουτάρη περιέχει 4 ποικιλίες: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Ξινόμαυρο... Ο συνδυασμός Αηδάνι, Αθήρι και Ασύρτικο υπάρχει στα περισσότερα υπέροχα Vinsanto, αλλά και σε Νυχτέρια ή Σαντορίνες... Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας χαρίζει τα ντελικάτα του χαρακτηριστικά στο Sauvignon Blanc και Ugni Blanc, για να μας χαρίσουν το εξαιρετικό Château Nico Lazaridi - Λευκός.

Χαρακτηριστικά που μας χαρίζει το Cabernet Sauvignon όπως δύναμη, σοβαρότητα, ένταση αλλά και επιθετικότητα έρχονται να μαλακώσουν με την "συνεργασία" τους με το Merlot, να γίνουν πιο αποδεκτά, και έτσι να πλησιάσουν μεγαλύτερο κοινό.

Οι "συνεργασίες" των ποικιλιών στα κρασιά μαλακώνουν τις αντιθέσεις, περιορίζουν τις εντάσεις, χαρίζουν μεγαλύτερη αποδοχή από το κοινό... η μια ποικιλία συμπληρώνει και βελτιώνει την άλλη χαρίζοντας στο σύνολο τα ειδικά της χαρακτηριστικά βελτιωμένα. Κάθε "συνεργασία" ποικιλιών έχει σαν στόχο να κάνει το κρασί καλύτερο, να προσελκύσει αλλά και να ικανοποιήσει μεγαλύτερο κοινό...

Τώρα... αντικαταστήστε τη λέξη "κρασί" με τη λέξη "κυβέρνηση" και τη λέξη "ποικιλία" με τη λέξη "κόμμα"...

Το ίδιο λοιπόν δεν μπορεί να γίνει και με τη συνεργασία μεταξύ κομμάτων;

Το κρασί δείχνει το δρόμο... όπως πάντα, άλλωστε, λέμε εμείς οι φίλοι του!


Στην υγειά σας!Τάσος Πικούνης