Οβελίας και κρασί: 3+1 προσωπικές επιλογές...
Από τον Τ. Πικούνη

Ο λεγόμενος Οβελίας, το αρνί στη σούβλα, εξακολουθεί να είναι στην Ελλάδα κάτι σαν... σήμα κατατεθέν του Ελληνικού εορτασμού του Πάσχα. Μπορεί στους "Δυτικούς" να προκαλεί... τρόμο και απέχθεια το θέαμα του ανασκολοπισμένου, γδαρμένου αρνιού να γυρνάει πάνω στη θράκα, αλλά για τον μερακλή Έλληνα είναι από τα πιο gourmet θεάματα υψηλότατης αισθητικής! Ξέρω... θα με κυνηγήσουν οι ζωόφιλοι, οι χορτοφάγοι, αλλά θα το αντέξω, δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά...

Από που προέρχεται όμως η λέξη "Οβελίας";

Προέρχεται από τον αρχαίο ΟβελόΟδελό στην Δωρική) που σημαίνει μυτερό αντικείμενο, σούβλα. Ο "Οβελίας άρτος" στην αρχαιότητα ήταν το ψωμί που ψηνόταν στη σούβλα (και γίνεται πολύ ωραίο, μάλιστα... Δοκιμάστε το!). Αλλά οι Οβελοί, οι μικρές μεταλλικές σούβλες, χρησιμοποιούνταν και σαν νόμισμα!. Από εκεί και Οβολός (δώστε τον οβολό σας), η δε Δραχμή (μακριά από εμάς!) ήταν μια "δραεξ" οβολών (όσα "αδράχνουμε", όσα δηλαδή πιάνουμε στη χούφτα μας).

Τώρα πάμε στο βασικό ενδιαφέρον μας, το κρασί.

Είμαι από αυτούς που λατρεύουν το Πάσχα! Και όχι μόνο αυτό, αλλά όλη της ακολουθία των ημερών που το προαναγγέλλουν, και τις απίστευτες νοστιμιές της Σαρακοστής, της Μεγάλης Εβδομάδας, της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα! Ιδιαίτερα Πάσχα και Ανάσταση, είναι γιορτές του η αρχή τους κρύβεται στα βάθη της αρχαί