Λουτρό στην αισιοδοξία τα «Βραβεία Ποιότητας» του Γαστρονόμου
Από τον Τ. Πικούνη

Παρακολουθήσαμε και φέτος -όπως κάθε χρόνο- την τελετή της απονομής των «Βραβείων Ποιότητας» του Γαστρονόμου, την όγδοη κατά σειρά στον εννεαετή βίο του ένθετου της «Καθημερινής". Μια όαση κυριολεκτικά αισιοδοξίας, δημιουργικότητας από Έλληνες μικρούς και μεγάλους παραγωγούς, που παρά την «βοήθεια» (διάβαζε χίλια-δυό εμπόδια) του Ελληνικού κράτους, δημιουργούν, παράγουν, εξάγουν, αναπτύσσονται και μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η ελπίδα δεν χάθηκε από αυτό τον τόπο...

Έτσι άρχιζα το αντίστοιχο άρθρο μου και πέρυσι, έτσι θα το αρχίσω μάλλον και του χρόνου!

Διάβασα τα προηγούμενα άρθρα μου για τις αντίστοιχες εκδηλώσεις των προηγουμένων ετών... και είναι όλα άρθρα θαυμασμού τόσο για το «Γαστρονόμο» που επιμένει να προβάλλει τα προϊόντα αλλά και την επιχειρηματικότητα και τις δράσεις των Ελλήνων παραγωγών... θαυμασμού αλλά και θυμού -όπως είχα γράψει στο άρθρο μου του 2013, γιατί έβλεπες ότι μέσα στη βαθειά κρίση, με σχεδόν ανύπαρκτη την τραπεζική χρηματοδότηση και απολύτως ανύπαρκτη την κρατική μέριμνα -έστω και στον τομέα των διαδικασιών μόνο!- υπάρχουν Έλληνες και ελληνικές επιχειρήσεις που αγωνίζονται, επιμένουν και παλεύουν καθημερινά για το καλύτερο...

Αν λοιπόν θύμωσα πρόπερσι, είναι προφανές ότι θύμωσα πολύ περισσότερο φέτος! Θύμωσα με τους «υπόλοιπους"... Θύμωσα για το δρόμο στον οποίο οδηγούμαστε όλοι ερήμην μας, θύμωσα για την πιθανότητα ακριβώς αυτές οι επιχειρήσεις της ελπίδας και της προόδου να κινδυνεύσουν να αφανιστούν όχι γιατί έκαναν κάποιο λάθος, όχι γιατί απέτυχαν στους στόχους τους, αλλά γιατί το «κράτος» που έχουμε -διαχρονικά δυστυχώς- απέτυχε παταγωδώς στα πάντα, και τώρα οδεύει πλησίστιο προς τα βράχια!

Διαβάζοντας όσα έγραψα πέρυσι, είχα την αίσθηση ότι θα επαναλαμβανόμουν... ίσως και ότι πιθανόν να θαύμαζα τις προσπάθειες του «Γαστρονόμου» σαν από... συνήθεια, έχοντας πια αδυναμία να δω πιθανά λάθη, παραλείψεις.

Ήθελα μια φρέσκια ματιά! Και αυτή τη ματιά τη βρήκα στην πολύ καλή μας φίλη και φίλη του κρασιού Φλώρα Κωνσταντοπούλου, μια νέα γυναίκα με σπουδές, με συχνή επαφή με το εξωτερικό λόγω της δουλειάς της, και με κριτική σκέψη που εκτιμώ, που παρακολούθησε για πρώτη φορά τα «Βραβεία Ποιότητας» του «Γαστρονόμου». Της είχα ζητήσει να βγάλει κάποιες φωτογραφίες από την εκδήλωση, και η Φλώρα είχε την καλοσύνη, μαζί με τις φωτογραφίες, να μου στείλει το ίδιο βράδυ και ένα σημείωμα για το πως είδε την εκδήλωση από την πλευρά της! Γραμμένο προφανώς στο κινητό, χωρίς διορθώσεις, φρέσκο και ανεπιτήδευτο!

Ήταν για εμένα μάννα εξ' ουρανού! Σας το παραθέτω αυτούσιο, με μόνες διορθώσεις τα λάθη του... autocorrect (αυτής της ορθογραφικής αυτοσυμπλήρωσης και... κατάρας του iphone)!.


Αγαπητέ Τάσο,

Γυρίζω πολύ ευχαριστημένη και θετικά έκπληκτη από τα βραβεία του Γαστρονόμου. Ομολογώ ότι δεν ήξερα τι ακριβώς σκοπιά και οπτική γωνία θα έχουν, αλλά ήμουν περίεργη να δω πως αντιμετωπίζεται ο κλάδος των τροφίμων από ένα περιοδικό σαν τον Γαστρονόμο σε μια εποχή που το φαγητό έχει γίνει κάτι περισσότερο από μόδα.

Έτσι λοιπόν εξεπλάγην θετικά. Δεν βραβεύτηκε άπλα το καλύτερο προϊόν, αλλά παρουσιάστηκαν με σοβαρό τρόπο επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν κάτι να πουν στην αγορά. Δυστυχώς με την δουλειά που κάνω αρκετά χρόνια , δεν είμαι πια ρομαντική και πραγματικά πιστεύω ότι αν δεν τοποθετηθείς ξεκάθαρα στην αγορά, διαλέγοντας «που θες να είσαι", δεν είσαι τίποτα.

Η έναρξη από τον κ. Τσιχλιά ήταν ξεκάθαρη για το που μπορούμε να πάμε βασισμένοι στα ελληνικά προϊόντα με σωστή στρατηγική και προγραμματισμό. Τους βραβευμένους τους ειδές. Ο καθένας είχε κάτι διαφορετικό να δείξει και δεν μιλάω για προϊόντα μόνο αλλά και για την τοποθέτησή τους στην αγορά.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με μια αναφορά σε παλιότερους βραβευμένους γιατί το που είναι σήμερα. Πολύ καλή εισαγωγή, μιας και ο σκοπός μιας ανάδειξης, είναι να μην είναι κομήτης αλλά να είναι η ώθηση για καλύτερη συνέχεια. Έτσι λοιπόν, η «Γαία», ο «Κωσταρέλος», τα «Αυγά Βλαχάκη» ήταν πολύ καλά παραδείγματα για επιχειρήσεις που αναδύθηκαν και έμειναν, παίρνοντας θέση.

Το κλίμα ήταν πολύ ευχάριστο, χωρίς να είναι χαζοχαρούμενο. Αρκετά προσεκτική οργάνωση όσον αφορά βραβεύοντες και βραβευόμενους, που με κάποιο τρόπο τα ζευγάρια αυτά είχαν αρκετά κοινά σημεία και αρκετοί βραβεύοντες ήταν πρώην βραβευμένοι (σε προηγούμενες χρονιές). Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ζεστό και μεταφερόταν και στον κόσμο. Ακόμα ήταν ωραίο που ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, παραγωγοί με διαφορετικές οπτικές μπλέκονταν, και που στο τέλος έφτιαχναν το σύνολο όπως πρέπει να είναι.

Το βραβείο για το αυγοτάραχο τ