Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2015, ένα πραγματικό οινικό γεγονός

Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2015, ένα πραγματικό οινικό γεγονός
Από τον Τ. Πικούνη

Πριν ακριβώς ένα χρόνο, και αφού είχα επισκεφθεί την έκθεση «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2014» που πρώτη φορά διοργάνωνε το Fnl-Guide του Πάνου Δεληγιάννη και η Vinetum του Ντίνου Στεργίδη, είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά-Η Έκθεση.... Επιτέλους!». Εξέφραζε την άποψή μου για την αναγκαιότητα αλλά και την επιτυχία της έκθεσης σε όλους τους τομείς. Μέσα στο άρθρο έγραφα: «…Αν όμως στη λέξη δοθεί η έννοια της ποιότητας, άνεσης, σωστής οργάνωσης και τελικά μιας πολύ θετικής εμπειρίας για τους πραγματικούς φίλους του κρασιού, τότε η επιτυχία της έκθεσης αυτής ξεπέρασε κάθε φαντασία.».

Πιστεύω ότι με την εμπειρία της περσινής και τόσο επιτυχημένης έκθεσης, η φετινή θα είναι επίσης
ένα οινικό γεγονός. Και αυτό γιατί τα πραγματικά οινικά γεγονότα λείπουν από τη χώρα μας: Μπορεί η υπερπληθώρα των εκθέσεων να δίνει την εντύπωση ενός σημαντικού «γίγνεσθαι» στον Ελληνικό χώρο, εντούτοις όλες σχεδόν περιορίζονται κυρίως στο εκθεσιακό τμήμα και σε κάποια σεμινάρια. Σας προτείνω λοιπόν σε όσους από εσάς είστε πραγματικοί φίλοι του κρασιού, να παρακάμψετε τις επιφυλάξεις σας που μπορεί να έχετε λόγω της τιμής της έκθεσης και του κόστους της δοκιμής των κρασιών, και να δοκιμάσετε τα μεγάλα κόκκινα κρασιά… Σας βεβαιώνω ότι αξίζουν τα χρήματά τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα ξοδέψετε σωστά, δίνοντας τα κουπόνια σας για την δοκιμή των πραγματικά μεγάλων κρασιών της έκθεσης.

Τάσος Πικούνης



Όταν πέρσι τέτοια εποχή ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές η έκθεση « Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2014» οι αντιδράσεις ήταν πολλές και όχι όλες ευνοϊκές. Σε μια αγορά που δοκιμαζόταν από την κρίση, πολλοί αμφισβήτησαν την ύπαρξη στην Ελλάδα ενός κοινού που θα ήταν διατεθειμένο να πληρώσει μια καθόλου ευκαταφρόνητη είσοδο για να δοκιμάσει κρασιά. Ευτυχώς, παρ’ όλους τους πιθανούς ενδοιασμούς της η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων παραγωγών αλλά και εισαγωγέων στάθηκε δίπλα στην Έκθεση, και έτσι το στοίχημα κερδήθηκε για όλους, και μάλιστα με τεράστια επιτυχία. Η Vientum και το The Food and Leisure Guide- απέδειξαν πως μπορεί να οργανωθεί ένα μεγάλο γευσιγνωστικό event υψηλού επιπέδου, όπου όλοι οι συμμετέχοντες –εκθέτες και επισκέπτες- θα έχουν συναίσθηση της αξίας των κρασιών που παρουσιάζονται, ενώ επιπλέον οι συνθήκες με τις οποίες δοκιμάζονται τα κρασιά και γίνονται οι συζητήσεις είναι άνετες και πολιτισμένες.

Με τη φετινή διοργάνωση (την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία) οι διοργανωτές πιστεύουν ότι θα πάνε την όλη εμπειρία των Μεγάλων Κόκκινων Κρασιών ένα βήμα παραπέρα. Θα συμμετέχουν και φέτος οι κορυφαίοι Έλληνες οινοπαραγωγοί με τα καλύτερα κόκκινα κρασιά τους, ενώ και οι σημαντικότεροι εισαγωγείς θα φέρουν την αφρόκρεμα των επιλογών τους ώστε οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν, στο κόστος, τα σπουδαιότερα ερυθρά κρασιά της ελληνικής αγοράς! Επίσης φέτος, θα τιμήσει με την παρουσία της την έκθεση η σημαντικότερη οινογράφος του κόσμου, η Jancis Robinson και ο κριτικός εστιατορίων των Financial Times, Nick Lander.

Με ένα αντίτιμο το ίδιο όπως και πέρυσι: Με €38 ο επισκέπτης θα παραλάβει ένα μπλοκ με δέκα κουπόνια αξίας €3 έκαστο τα οποία εξαργυρώνει στα σταντ των εκθετών, δοκιμάζοντας σπουδαία κρασιά στο κόστος τους, κρασιά που υπό άλλες συνθήκες δεν είναι απλώς απαγορευτικά λόγω τιμής αλλά επιπλέον δεν είναι εύκολα προσβάσιμα και σίγουρα όχι στις μεγάλες οινικές εκθέσεις. Κάθε κρασί (δόση των 50ml) κοστίζει ένα ή περισσότερα κουπόνια, ανάλογα με το κόστος του, σύμφωνα με τον ίδιο τον εκθέτη. Η εμπειρία όμως δεν σταματά εδώ. Μία ομάδα επιλεγμένων χορηγών, όπως η σαμπάνια Veuve Clicquot, το Νορβηγικό μεταλλικό νερό Voss και η εταιρεία Provence με τα εξαιρετικά της τυριά, θα διαθέτουν τα προϊόντα τους δωρεάν ώστε η εμπειρία να είναι όσο το δυνατόν πιο απολαυστική.

Φέτος επίσης θα διατίθεται και το VIP Golden Pass , μια συλλεκτική κάρτα που περιλαμβάνει το εισιτήριο εισόδου μαζί με δύο μπλοκ των δέκα επιταγών το καθένα, που δίνει πρόσβαση στο δείπνο της 14ης Δεκεμβρίου, σε δύο από τα masterclasses (εκτός από το Collector’s Corner) και πρόσβαση στο VIP Lounge Veuve Clicquot, με συνολικό κόστος €250. Το VIP Lounge Veuve Clicquot είναι ένας πολυτελής χώρος που θα δημιουργηθεί στο Golden Room της Μεγάλης Βρετανίας, όπου οι κάτοχοι της κάρτας θα μπορούν να ξεκουραστούν, να τσιμπήσουν κάτι και να απολαύσουν σαμπάνια Veuve Clicquot. Eπίσης, παράλληλα με τον κύριο εκθεσιακό χώρο, θα υπάρχει στο Alexander’s Cigar-Lounge μια συλλογή από σπάνια οινικά αποστάγματα που οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν, από τις 16:00 έως τις 19:00, με την ίδια λογική των κουπονιών σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.

Όσο για τα masterclasses, οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα εξής:

«Αρμονία τυριού & κρασιού»

Ο Γιώργος Κυριακόπουλος της Provence και ο Γιώργος Φλούδας θα παρουσιάσουν από κοινού ένα ενδιαφέρον και ιδιαίτερα απολαυστικό σεμινάριο συνδυασμού τυριών και κρασιών.

Τυριά

- Bleu de Causses
- Comte 24μηνης ωρίμανσης, AOP Arnaud
- Epoisses, AOP Berthaut
- Morbier AOP
- Valencay, AOP Fermier

Κρασιά

- Chateau Rieussec, Sauternes 2003
- Chateau La Tour Melas 2013
- Anax, Αμπελώνες Αντωνόπουλος 2014
- Καλλίστη Reserve, Μπουτάρης Οινοποιητική 2012
- Sancerre, Comte Lafond 2014

Κόστος συμμετοχής: €40



«Ελληνικά λευκά κρασιά: και όμως παλαιώνουν», by Gaggenau

O οινοχόος Νικόλας Γιαννόπουλος, παγκόσμιος Brand Ambassador 2015 των συντηρητών Gaggenau, παρουσιάζει μια πρωτότυπη γευστική δοκιμή με έξι ζευγάρια εμβληματικών ελληνικών λευκών κρασιών, το ένα πρόσφατης εσοδείας και το άλλο παλαιωμένο (ίδια ετικέτα) για να αποδείξει τις δυνατότητες παλαίωσής τους και για να σας δώσει ιδέες για την κάβα σας.

Κόστος συμμετοχής: €40



«Krug masterclass»

Η Brand Ambassador της εμβληματικής Krug, η οινοχόος Martina Illek, παρουσιάζει μία από τις κορυφαίες σαμπάνιες στον κόσμο και μάς μυεί στον απολαυστικό κόσμο της. Κόστος συμμετοχής: €40



«Collector’s Corner»

Μια ακόμη πρωτοτυπία που ξεκινούν φέτος τα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά: Έχει προσκληθεί ένας γνωστός συλλέκτης κρασιών να παρουσιάσει μερικές από τις πιο αγαπημένες του φιάλες, 6 μεγάλα κρασιά από τη συλλογή του, να μιλήσει για το πάθος του και να μεταφέρει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του.

Τα κρασιά:

-Cote Rotie Domaine Rostaing 1999 Cote Blonde, Rhone
-Domaine Comte Georges de Vogue Musigny Grand Cru 1996, Bourgogne
-Domaine Leroy Corton Grand Cru 2002, Bourgogne
-Corton Charlemagne Grand Cru Henri Boillot 2005, Bourgogne
-Kreydenweiss Moenchberg Grand Cru Pinot Gris 1990, Alsace

Τιμή συμμετοχής: 230 ευρώ το άτομο


Γαστρονομικό Δείπνο

Το ταξίδι θα κορυφωθεί το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου στο εστιατόριο Tudor Hall με το δείπνο που θα ετοιμάσει ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου με θέμα «Ελλάς-Γαλλία, Συμμαχία».

Τα συμμετέχοντα οινοποιεία και εισαγωγείς

• ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ

• AIVALIS WINERY

• ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ

• ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

• ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ

• ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ

• ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

• CELLIER

• DEALS

• DONA SILVINA WINES

• GENTILINI

• ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

• ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ

• ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (WINE SPECIALIST)

• KYLIX

• ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

• LA TOUR MELAS

• ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΛΥΚΟΥ

• ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ

• ΟΙΝΙΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

• ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ

• ΚΤΗΜΑ ΝΕΜΕΙΟΝ

• ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΥ

• ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

• ΚΤΗΜΑ ΠΙΕΡΙΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ

• ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

• ΚΤΗΜΑ ΠΥΡΓΑΚΗ

• ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ

• ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ

• ΤΗΝΙΑΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

• TRINITY WINES

• ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ TSANTALI

• ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ

• VINALIA (NICO LAZARIDI + MONTES)

• ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ



Η έκθεση Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2015 θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία (Βας. Γεωργίου 1 Πλατεία Συντάγματος, 210 3330000) από την 1 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ.

Για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία επικοινωνήστε με την κα Εύη Φέτση, 6987020663 fevis1@otenet.gr



Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

 

Μοιραστείτε το άρθρο: