Νέο Zonar's:Έχει το κρασί τη θέση που του αξίζει;
Από τον Τ. Πικούνη

Έχουν τόσα πολλά καλά και κακά γραφεί για το νέο Ζonar's που ασφαλώς και μόνη η περιέργειά μου θα ήταν αρκετή για να δικαιολογήσει την πρόσφατη επίσκεψή μου. Εντούτοις, σε όσες κριτικές διάβασα, απουσίαζε η παράμετρος "κρασί". Ήταν λοιπόν μια επιπλέον δικαιολογία να επισκεφτώ το ανακαινισμένο Zonar´s, για να διαπιστώσω αν το κρασί βρίσκεται στη θέση που του "πρέπει" στο πολυσυζητημένο στέκι της πρωτεύουσας.

Γιατί το νέο Zonar's έγινε ήδη στέκι, συνεχίζοντας μια παράδοση 77 ετών, αφού το Καφέ Ζόναρς (Zonar's), ένα από τα ιστορικότερα καφέ-ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, απέναντι από το Μέγαρο Σλήμαν, το "Ιλίου Μέλαθρον" από το 1939, όταν άνοιξε από τον Έλληνα ομογενή Κάρολο Ζωναρά (1873 -1968), επιχειρηματία γεννημένο στην Ανατολική Θράκη, ιδιοκτήτη σοκολατοβιομηχανίας στο Ντέιτον του Οχάιο. Τα εγκαίνια του Ζόναρς έγιναν το Δεκαπενταύγουστο του 1940 και συνέπεσαν με τον τορπιλισμό της Έλλης στο λιμάνι της Τήνου.

Το καφέ-ζαχαροπλαστείο ήταν επί πολλές δεκαετίες κομμάτι της καθημερινότητας στο κέντρο της πόλης και αποτελούσε προσφιλές στέκι της πολιτικής, καλλιτεχνικής και κοσμικής Αθήνας, ακόμη και στα χρόνια της Κατοχής. Ιδιαίτερα, από το 1950 ως το θάνατο του Ζωναρά (1968), το Ζόναρς γνώρισε μεγάλες δόξες.

Ήταν λοιπόν μεγάλη η ευθύνη των αδελφών Πανά, όταν ανέλαβαν την ανακαίνιση του ιστορικού καφέ της πρωτεύουσας. Μια ευθύνη που ο ίδιος ο Χρύσανθος Πανάς αναγνώρισε ότι είχε, αφού από την αρχή έβαλε τον πήχη πολύ ψηλάμε τις δηλώσεις του και την έκφραση των στόχων του.

Έχοντας ζήσει την παλιά "δόξα" του Zonar's για αρκετές δεκαετίες, μπορώ να βεβαιώσω ότι η προσπάθεια πέτυχε. Σχεδόν σε όλα: Ένας χώρος υψηλής αισθητικής, με κλασσική σχεδίαση χωρίς ούτε στιγμή να καταφεύγει στο "ρετρό" που αποτελεί την σύγχρονη "κατάρα" πολλών από τους χώρους διασκέδασης της πρωτεύουσας, με ζεστά, παραδοσιακά υλικά, όπου το ακριβό ξύλο και οι επενδύσεις του δίνουν μια ζεστασιά απαραίτητη αλλά και δύσκολο να επιτευχθεί σε ένα χώρο αυτού του μεγέθους, αλλά και εντυπωσιακό design χώρου, επίπλων και διάκοσμου. Με εξαιρετικό service, που φαίνεται από την υποδοχή μέχρι και το άψογο σερβίρισμα ενός γεύματος- και χωρίς βέβαια κανένα face control για το οποίο έσπευσαν να το κατηγορήσουν με το που άνοιξε!- Με τιμές ακριβές αλλά λογικές, τόσο σε σχέση με τον χώρο και την ποιότητα που προσφέρει όσο και με την "παράδοση" - το Zonar's δεν υπήρξε ποτέ ένα φθηνό, λαϊκό καφενείο".

Ο στόχος εξυπηρετείται άψογα, αφού πράγματι μπορεί κανείς είτε να πιει ένα "γρήγορο" καφέ σε ένα άψογο περιβάλλον είτε να γευτεί τα εξαιρετικά πιάτα του εστιατορίου.

Είπα πριν ότι η προσπάθεια πέτυχε σχεδόν σε όλα. Και δυστυχώς το "σχεδόν" αφορά στο κρασί. Όπου η οινική εμπειρία μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά ώστε να φτάσει να δίνει στους πολλούς φίλους πια του κρασιού το ίδιο επίπεδο ικανοποίησης που δίνει σαν καφέ και σαν εστιατόριο. Με την επιφύλαξή μας να εστιάζεται και στη λίστα κρασιών αλλά -κυρίως- στις τιμές, που δυστυχώς είναι οι ίδιες με αυτές των άλλων χώρων εστίασης και αναψυχής που βρίσκονται στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, στη στοά Σπυρομήλιου, στο λεγόμενο City Link, δηλαδή το εστιατόριο «City Bistro» και το «City Bar» και που θα τις χαρακτηρίσω από απαράδεκτα υψηλές έως εξωφρενικές!

Αναφέρομαι στις τιμές των φιαλών και όχι σε αυτές του ποτηριού. Θα είναι κρίμα οι τιμές να κρατήσουν μακριά από το νέο Zonar's τους φίλους του κρασιού, όπως τους κρατούν ήδη μακριά από το εστιατόριο «City Bistro» και ιδιαίτερα από το «City Bar», με το τελευταίο να "διακρίνεται" και για το κακό του service –το έχω επισκεφθεί τρεις φορές ελπίζοντας κάθε φορά τα λάθη να έχουν διορθωθεί-, τα απαράδεκτα ποτήρια κρασιού (όταν ζητήσαμε πραγματικά ποτήρια κρασιού και όχι γυάλινες δαχτυλήθρες τα… δανείστηκαν από το Citi Bistro!), την άγνοια του προσωπικού για τα περί τον οίνο, αλλά και την ελλιπέστατη και αλλοπρόσαλλη τιμολογιακά λίστα του.

Πιστεύω και ελπίζω ότι το λάθος που γίνεται με την τιμολόγηση των κρασιών στο τριπλάσιο των τιμών λιανικής θα διορθωθεί σύντομα. Σε μια περιοχή όπου τα wine bars είναι το ένα διπλά στο άλλο, και οι συγκρίσεις τιμών αναπόφευκτες, οι υψηλές τιμές του διώχνουν από τους εξαιρετικούς πράγματι χώρους των τριών καταστημάτων και ιδιαίτερα του Zonar's τους φίλους του κρασιού.

Δεν θα επεκταθώ σήμερα σε συγκρίσεις τιμών με άλλα wine bars, πιστεύω ότι είναι νωρίς και θα πρέπει να δοθεί ο χρόνος προσαρμογής σε ένα κατά τα άλλα εξαιρετικό "στέκι" της Αθήνας. Ιδανικός χώρος τόσο για ένα γρήγορο ποτήρι κρασί, για ένα ευχάριστο διάλειμμα στη μέση ή στο τέλος της ημέρας όσο και για ένα business lunch, το νέο Zonar's αποτελεί πραγματικό κόσμημα για την Αθήνα.

Η συνέπεια στους στόχους και ο σεβασμός του παρελθόντος είναι άξια συγχαρητηρίων. Ας συμπληρωθούν με τον αντίστοιχο σεβασμό προς το κρασί και προς τους πολλούς πια φίλους του.


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης