Μην πυροβολείτε τον πιανίστα!!
Από τον Τ. Πικούνη

Ξέρετε... όταν ακούτε κάτι ανυπόφορο, δεν φταίει πάντα ο πιανίστας... Μπορεί να φταίει ο συνθέτης, το ξεχαρβαλωμένο πιάνο, η ορχήστρα, χίλια δυό ανεξάρτητα από τη θέλησή του. Όμως... υπάρχει ένα πρόβλημα στην κατανομή των... ευθυνών: Αυτόν ακούτε, αυτός παίζει, άρα... αυτός και θα φταίει! Το νόημα: μην κατηγορείτε κάποιον που δεν φταίει!

Έχουμε βρεθεί στη θέση του πιανίστα πολλές φορές και για διάφορους λόγους. Ο κυριότερος, βέβαια, είναι οι... τιμές! Ανεβαίνουν οι τιμές, εμείς φταίμε! Κατεβαίνουν οι τιμές, γιατί κάνουμε προσφορά; Ε... δεν τρέχει τίποτα, υποχρέωσή μας!

Θυμηθήκαμε το ρόλο μας σαν πιανίστα που παίζει σε ξεχαρβαλωμένο πιάνο αυτές τις μέρες, λόγω της ανατίμησης των κρασιών εξ' αιτίας του ΕΦΚ, της επιβάρυνσης του κρασιού με χαράτσι 0,20 E/lt. Ήταν στραβό τι κλήμα, αλλά το έφαγε και ο γάιδαρος, αφού η αύξηση των τιμών από κάποιους παραγωγούς δεν ήταν ακριβώς αύτη του ΕΦΚ αλλά... κάτι τις παραπάνω! Ευκαιρία να διορθωθούν "στραβά" του παρελθόντος; Ίσως... Πάντως.. ο πιανίστας (εμείς δηλαδή) δεν φταίει σε τίποτα!

Με τις νέες σοδειές επίσης είχαμε διαπιστώσει (όχι χωρίς κάποια... έκπληξη), ότι οι τιμές ορισμένων προϊόντων ανέβηκαν. Ποιές τιμές; Οι συνιστώμενες από τους παραγωγούς, από τους μεταπωλητές, από τους χονδρεμπόρους προ ΦΠΑ. Γιατί συνέβη αυτό; Μα... εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πάντα. Μερικές φορές φταίει η πρώτη ύλη. Ναι, αγοράζουν το σταφύλι ακριβότερα. Τώρα... πως η αγορά του σταφυλιού 50 λεπτά ακριβότερα το κιλό προκαλεί αύξηση της τιμής της φιάλης 7 Ευρώ π.χ. (ή 30%), αυτό μόνο τα Ελληνικά λογιστικά μπορούν να το δικαιολογήσουν.

Λέτε ο λόγος που αυξάνουν οι τιμές να είναι ίσως αυτή η γενική… ευμάρεια που απολαμβάνουμε αυτή την εποχή; Ε, ναι. Ίσως δεν το έχετε αντιληφθεί αλλά το χρήμα ρέει, φαίνεται! Οι μισθοί ανεβαίνουν, οι συντάξεις επίσης, οι επιχειρήσεις πηγαίνουν όλο και καλύτερα... Να μην αυξηθούν και οι τιμές;

Όπως και να έχει, η λογική της αύξησης των τιμών είναι πέρα και πάνω από εμάς. Δεν έχουμε λέγειν πάνω στη διαμόρφωσή τους. Για το House of Wine ισχύει πάντα αυτός ο σταθερός κανόνας που μας έκανε σημείο αναφοράς τιμών των προϊόντων που διαθέτουμε: Συνιστώμενη τιμή παραγωγού +ΦΠΑ= Λιανική τιμή προϊόντος (καταλόγου). Ούτε επάνω, ούτε κάτω, ούτε παιγνίδια... ούτε παγίδες.

Έτσι λοιπόν εμείς θα συνεχίσουμε να παίζουμε το πιάνο μας όσο καλύτερα μπορούμε, αλλά... δεν είμαστε εμείς ο συνθέτης! Ούτε το πιάνο είναι δικό μας!

Ένας άλλος λόγος που συνήθως πυροβολείτε τον πιανίστα είναι θέματα σχετικά με την ενημέρωσή σας. Δυστυχώς και εκεί, αν κάτι δεν ανακοινωθεί από τους διοργανωτές π.χ. μιας εκδήλωσης, ασφαλώς δεν μπορούμε να γράψουμε τίποτα! Πιανίστες είμαστε, όχι μέντιουμ. Και στην Ελλάδα, ξέρετε, οι σχέσεις με τον προγραμματισμό είναι γενικά κακές. Αποφασίζουν κάτι για ένα μήνα μπροστά, θα το ανακοινώσουν 4 μέρες πριν την ημερομηνία της εκδήλωσης. Και όχι μόνο... αλλά θα διαμαρτυρηθούν αν δεν πατήσει κανένας! Και θα διαμαρτυρηθούν περισσότερο αν κάποιος... διαμαρτυρηθεί που το ανακοίνωσαν καθυστερημένα!.

Ο πιανίστας κάνει ότι καλύτερο μπορεί... με τη μουσική που του δίνουν όμως να παίξει και με το πιάνο που έχει στη διάθεση του. Να το θυμάστε αυτό, την επόμενη φορά που θα θέλετε να τον... πυροβολήσετε!


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης