Διαβάζετε στις διακοπές σας;
Από τον Τ. Πικούνη

Στις διακοπές διαβάζουμε... Δίπλα στη θάλασσα, μετά το μπάνιο στην αμουδιά, στο σπίτι, στα ευχάριστα καλοκαιρινά δειλινά -εδώ και με ένα κρύο ροζέ στο χέρι. Και τι καλύτερο να διαβάσουμε από ένα βιβλίο γύρω απ’ το κρασί!

Σας βλέπω να απορείτε, κάποιοι να χαμογελάτε ειρωνικά: "Στις διακοπές θα διαβάσω κάποιο ευχάριστο μυθιστόρημα, όχι για ποικιλίες, γευσιγνωσίες και οινικές παπάρες!"

Θα συμφωνήσω απόλυτα... και τα βιβλία που σκοπεύω να σας προτείνω είναι βιβλία όχι για τον οίνο, αλλά "περί" τον οίνο -γύρω απ' το κρασί! Μυθυστορήματα, αφηγήσεις, ιστορικά βιβλία για το κρασί που διαβάζονται σαν θρίλερ! Και αρκετά ελληνικά παρακαλώ!

Κορυφαία σε αυτό το είδος του οινικού μυθιστορήματος είναι η "δική μας" Μαρία Τζίτζη, μια από τις πιο διακεκριμένες Ελληνίδες οινολόγους και γευσιγνώστριες οίνου, που μάλιστα έχει χρισθεί... ιππότης της Αγροτικής Αξίας του Γαλλικού Κράτους από τον Ιανουάριο του 2015 (chevalier du merite agricole) ) στην κατηγορία Λογοτεχνία-Ιστορία-Καλές Τέχνες όταν βραβεύτηκε το μυθιστόρημά της «Σαν Κρασί» (Εκδόσεις ANUBIS ISBN: 978-960-497-600-3), βραβευμενο επίσης από την Ένωση Λογοτεχνών. Ένα μυθιστόρημα όπου το κρασί αποτελεί ένα κορμό, μια βάση άλλοτε ορατή και άλλοτε διακριτικά ενυπάρχουσα στις κουβέντες, τις σχέσεις και τις ασχολίες των ηρώων, που γύρω του υφαίνεται με δεξιοτεχνία ο καμβάς δυο παράλληλων ιστοριών με χρονική διαφορά αιώνων, που συγκλίνουν στο τέλος και συνθέτουν την κορύφωση του μυθιστορήματος με το πολύ ευρηματικό και πρωτότυπο τέλος. Διαβάστε την πλήρη παρουσίαση του House of Wine εδώ.

Αυτό ήταν το δεύτερο βιβλίο της Μαρίας. Το πρώτο -επίσης βραβευμένο με το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών το 2009, το "Σκοτεινό Κελάρι" (εκδόσεις Τσουκάτου), -το πρώτο μυθιστόρημα σχετικό με το κρασί, αν δεν κάνω λάθος- που έχει επίσης βραβευθεί με το 2ο βραβείο του διαγωνισμού GOURMAND AWARDS, στην κατηγορία Drink Writing. Αστυνομικό μυθιστόρημα με θέμα μια νεαρή κοπέλα, οινολόγο σε γνωστό οινοποιείο του Λίγηρα, η οποία βρίσκεται ετοιμοθάνατη σε παραλία της Σαντορίνης.

Το τρίτο και πιό πρόσφατο βιβλίο της Μαρίας Τζίτζη, "Του Κόσμου τα Παράξενα Κρασιά" (Fairead, 2016 120 σελ. ISBN 978-618-82219-6-3 ) δεν είναι ένα μυθιστόρημα του οποίου η πλοκή περιστρέφεται γύρω από το κρασί, όπως τα δύο προηγούμενα βραβευμένα και συναρπαστικά της μυθιστορήματα, το "Σκοτεινό Κελάρι" και το "Σαν Κρασί". Είναι ένα βιβλίο αφιερωμένο αποκλειστικά στο κρασί, που εντούτοις η Μαρία καταφέρνει να το κάνει εξ´ ίσου συναρπαστικό! Και αυτό γιατί θα μάθετε για πρώτη φορά για παγόκρασα, για κρασιά της άμμου ή αχυρόκρασα, για σταφύλια που σαπίζουν... «ευγενικά» και δημιουργούν κρασιά αντάξια βασιλιάδων. Θα μάθουν επίσης για σταφύλια που καλλιεργούνται σε απόλυτα ακραίες κλιματικές συνθήκες, σε τεράστια υψόμετρα ή κοντά στους πόλους της γης, η σε εδάφη απόλυτα άγονα... Θα μάθετε δηλαδή τα πάντα για τα "παράξενα" κρασιά όλου του κόσμου.
Διαβάστε την πλήρη παρουσίαση του House of Wine εδώ.

Αν διαβάζετε αγγλικά βιβλία, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα το περίφημο πια Sideways. Πιθανότατα -σαν φίλη/ος του κρασιού- έχετε δει το ομώνυμο (στα Ελληνικά "Πλαγίως") -σε σκηνοθεσία Alexander Payne με τους Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsen που άλλαξε τη ροή της ιστορίας του κρασιού "ανεβάζοντας" το Pinot Noir και "κατεβάζοντας" το Merlot σχεδόν από μόνο του! Έστω και αν έχετε δει την ταινία, σας συνιστώ να διαβάσετε το βιβλίο. Είναι πιο απολαυστικό, αφού περιέχει το σύνολο της ιστορίας αντίθετα με την ταινία. Παρακολουθεί δύο φίλους, σχεδόν αποτυχημένους στη ζωή τους και απογοητευμένους, στην περιπλάνησή τους στον κόσμο του κρασιού της Καλιφόρνιας. Εξαιρετική δραματική κωμωδία, ίσως το κορυφαίο μυθιστόρημα για το κρασί που γράφτηκε μέχρι σήμερα...

Το Sideways δεν είναι πιά μόνο του. Αποτελεί το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας που παρακολουθεί τους δύο φίλους στις περιπέτειές τους. Το δεύτερο βιβλίο της σειράς, το "Vertical" (Κάθετα) είναι μάλλον το καλύτερο της τριλογίας, το δε τελευταίο, το "Sideways 3 Chile" παρακολουθεί τους πρωταγωνιστές στις οινικές τους "περιπέτειες" σε μια αποστολή στη Χιλή.

Σας συνιστώ θερμά και τα τρία βιβλία. Θα τα βρείτε όλα στο Amazon.com, και μάλιστα σε έκδοση Kindle (ηλεκτρονική) ώστε να τα "κατεβάσετε" άμεσα στο τηλέφωνό σας ή το tablet...

Θα κλείσω τις συστάσεις μου με ένα βιβλίο που πρέπeι να διαβασει κάθε φίλος του κρασιού: To "Judgment of Paris", που αναφέρεται στη δοκιμή που έμεινε στην ιστορία με το όνομα "The Judgment of Paris" (Η κρίση του Παρισιού), κατά την οποία τα τότε άγνωστα Αμερικάνικα κρασιά κατατρόπωσαν τα Γαλλικά στο Παρίσι, με κριτές Γάλλους γευσιγνώστες! Το βιβλίο ξεκινά με την πλήρη περιγραφή της δοκιμής από τον μοναδικό δημοσιογράφο που την παρακολούθησε, και συνεχίζει με την πραγματικά συναρπαστική ιστορία του Αμερικάνικου κρασιού!. Διαβάζεται σαν κορυφαία περιπέτεια, σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Θα το βρείτε επίσης στο Amazon.com, σε έκδοση Kindle...

Νομίζω ότι, για ένα 15νθήμερο, άντε 20ήμερο, τόσα βιβλία φτάνουν... ίσως και να περισσεύουν! Είπαμε να διαβάσετε, αλλά να σας μείνει και λίγος καιρός να το ρίξετε "έξω", ή να πιείτε κάποια ποτηράκια (κρασί, τσίπουρο, cocktail... ότι) με την παρέα σας!

Καλή ανάγνωση!


Τάσος Πικούνης