Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Αφρός και Φυσαλίδες: Την παράσταση κλέβει η αφρώδης... ρετσίνα!

Αφρός και Φυσαλίδες: Την παράσταση κλέβει η αφρώδης... ρετσίνα!
Από τον Τ. Πικούνη

Κάποιοι που θα διαβάσουν τον τίτλο θα νομίσουν ότι αστειεύομαι, άλλοι ότι ειρωνεύομαι κάτι, αλλά τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει: Ναι, το «γεγονός» στην έκθεση "Αφρός και Φυσαλίδες" (ναι, με ένα λάμδα) ήταν η sparkling... ρετσίνα "Botanic" του κτήματος Νικολού! Και θα σας ομολογήσω ειλικρινά ότι την βρήκα πολύ καλή...

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή. Η έκθεση "Αφρός και Φυσαλίδες" γίνεται κάθε χρόνο πριν από τις γιορτές, και πολύ σωστά: Είναι η εποχή που ο κόσμος αγοράζει "σαμπάνιες" (όπως ονομάζει -λανθασμένα- όλα τα αφρώδη κρασιά) για το γιορταστικό τραπέζι, για το ρεβεγιόν, για Χριστουγεννιάτικο ή για εταιρικό δώρο. Η έκθεση δίνει την ευκαιρία σε όλους να δοκιμάσουν, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να το καταφέρει κάποιος εκτός έκθεσης, λόγω της υψηλής τιμής των αφρωδών κρασιών και ιδιαίτερα της σαμπάνιας.

Και ήταν όλες (με ελάχιστες εξαιρέσεις) οι «αφρίζουσες» κυρίες εκεί: Από τις πανάκριβες και (αρκετές) απρόσιτες Σαμπάνιες, μέχρι τα πολύ οικονομικά Ελληνικά αφρώδη κρασιά. Και ανάμεσά τους... η αφρώδης ρετσίνα!

Το... νέο κυκλοφορούσε με ταχύτητα ανάμεσα στους επισκέπτες: «Είδατε την αφρώδη ρετσίνα;» ή συχνά με προτρεπτικό λόγο: «Πήγαινε να δοκιμάσεις την αφρώδη ρετσίνα!». Η γενική πρώτη αντίδραση ήταν "Έλα... άσε την πλάκα!". Και όταν η πληροφορία επιβεβαιωνόταν, τότε ο κάθε ένας έτρεχε να δοκιμάσει. Έτσι έγινε και με εμένα. Η πληροφορία ήλθε από την φίλη Ελένη Μπλούχου, με την προτροπή μάλιστα «να μην τη χάσω!»… και έτρεξα… και είχε τελειώσει λόγω μεγάλης ζήτησης!

Εντούτοις, τα κατάφερα, γιατί σύντομα ήρθαν νέες φιάλες. Ήταν λίγο ζεστή όταν τη δοκίμασα, γεγονός που μείωσε την εντύπωση, αλλά… ναι, ήταν αξιόλογη! Τόσο στο άρωμα, όπου το ρετσίνι ερχόταν στη μύτη πολύ διακριτικά αλλά και ευχάριστα, λες και μύριζες πεύκο στην εξοχή, η δε γεύση ήταν πολύ ευχάριστη επίσης. Περισσότερα όταν έρθει για δοκιμή στο House of Wine, από τη Μαριάννα Μακρύγιαννη. Μπράβο στο Κτήμα Νικολού, πρώτα για την… τόλμη του, και στη συνέχεια για την ωραία αφρώδη ρετσίνα, που σίγουρα θα ταιριάξει πολύ καλά με κάποια φαγητά της Ελληνικής κουζίνας. Πιστεύω οτι η αφρώδης ρετσίνα κλείνει τον κύκλο των προσπαθειών γύρω από τη ρετσίνα, που ξεκίνησε από τον Στέλιο Κεχρή και το εντυπωσιακό Δάκρυ του Πεύκου του, και συνεχίστηκε από πολύ καλές προσπάθειες αρκετών παραγωγών, όπως του Παπαγιαννάκου, της Γαίας, του Τετράμυθου και άλλων...

Δεν θα μιλήσω για τα ξένα αφρώδη και τις σαμπάνιες, αλλά θα μείνω στα Ελληνικά αφρώδη κρασιά, κάποια από τα οποία με εντυπωσίασαν. Όλοι σχεδόν οι Έλληνες παραγωγοί ήταν εκεί και πάλευαν για τη δεύτερη θέση, γιατί η πρώτη έχει ήδη κατακτηθεί -με διαφορά μάλιστα- από το κτήμα Καρανίκα! Είναι εντυπωσιακή η ποιότητα όλων των αφρωδών κρασιών του Laurens Hartman και της συζύγου του Annette, υποδειγματική θεωρώ για όλους τους υπόλοιπους παραγωγούς.

Εντυπωσιακή είναι επίσης η εξέλιξη των αφρωδών κρασιών του κτήματος Θεόπετρα, όπου η Ιωάννα Τσιλιλή έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, τόσο με το Edenia Ροζέ, όσο και με το νέο Edenia Λευκό που μόλις κυκλοφόρησε και είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω στην έκθεση. Και το νέο λευκό Edenia πιστεύω ότι θα έχει πολύ καλή πορεία στην Ελληνική αγορά, αντίστοιχη με το «ροζέ» αδερφάκι του.

Δεν περίμενα κάτι λιγότερο από το αφρώδες του Κτήματος Δουλουφάκη, αφού με ότι καταπιάνεται ο Νίκος Δουλουφάκης το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Αφρώδες κρασί λοιπόν από Βιδιανό, μια εξαιρετική κρητική ποικιλία που δίνει ξηρά κρασιά υψηλού επιπέδου, μας δίνει εδώ ένα εντυπωσιακό αφρώδες κρασί, από τα καλύτερα της έκθεσης.

Όπως είπα και προηγουμένως, το επίπεδο των Ελληνικών αφρωδών κρασιών έχει ανέβει αρκετά το τελευταίο διάστημα, και αυτό φάνηκε και στην έκθεση. Φέτος η έκθεση ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, με καλή συμμετοχή του κοινού, χωρίς να υπάρχει ο συνωστισμός εκείνος που κάνει σχεδόν απαγορευτική την δοκιμή των κρασιών. Και -όπως πάντα- με πολύ καλή οργάνωση από την Vinetum του Ντίνου Στεργίδη.

Καλές γιορτές λοιπόν με 104 αφρώδη και σαμπάνιες, που θα τα βρείτε στο House of Wine


Τάσος Πικούνης




Μοιραστείτε το άρθρο: